Dodaj do ulubionych

Nadczynność tarczycy

IP: *.crowley.pl 14.08.03, 16:24
Jak się objawia nadczynność tarczycy?
Jeżeli wiecie coś na ten temat to bardzo proszę o informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ..... Re: Nadczynność tarczycy IP: *.rz.hu 14.08.03, 17:09
      Chudniecie, podwyzszone tetno w stanie spoczynku, klopoty z termoregulacja,
      wypadanie wlosow , poczucie wwnetrznego rozedrgania-czesta gonitwa
      mysli,klopopty ze snem, u kobiet problemy z miesiaczkowaniem , w niektorych
      przypadkach -w chorobie Basedowa wytrzeszcz oczu,
      • maszkagaz Re: Nadczynność tarczycy 14.08.03, 18:16
        Dzięki za informacje. Chodzi mi o to, że przez ostatni rok schudłam 10 kilo
        (normalnie jedząc) i szukam przyczyny. Pamiętam, że jak byłam w ciąży to pani
        doktor nie podobała się moja tarczyca (czy można poznać wzrokiem i dotykiem, że
        jest coś nie tak???) i dostałam skierowanie do lekarza, ale niestety nie
        poszłam, bo państwowe placówki, co robią te badania, są tylko 2 w W-wie.
        • grrrrw Re: Nadczynność tarczycy 14.08.03, 20:12
          Widocznie byla powiekszona, moze juz cos z oczami delikatnie się zaznacza ?
          Moze jednak idz prywatnie, USG zrób - nie lekcewaz, to powazna choroba.
        • Gość: justa Re: Nadczynność tarczycy IP: *.chello.pl 14.08.03, 20:47
          maszkagaz napisała:

> Dzięki za informacje. Chodzi mi o to, że przez ostatni rok schudłam 10 kilo
          > (normalnie jedząc) i szukam przyczyny. Pamiętam, że jak byłam w ciąży to pani
          > doktor nie podobała się moja tarczyca (czy można poznać wzrokiem i dotykiem,
          że
          >
          > jest coś nie tak???) i dostałam skierowanie do lekarza, ale niestety nie
          > poszłam, bo państwowe placówki, co robią te badania, są tylko 2 w W-wie.

Do tych objawów dorzuciłabym wzmożone zapotrzebowanie na płyn [pijesz jak smok
          nawet zimą}. Nie wiem, jakie badania masz do zrobienia, ale poziom TSH badam
          za 23 PLN w państwowej przychodni na żoliborzu, bez skierowania, a wyniki są na
          drugi dzień, W prywatnych przychodniach jest drożej - sprawdziłam. Nie wiem jak
          jest z USG.
          • Gość: gosia Re: Nadczynność tarczycy IP: *.lv.lv.cox.net 15.08.03, 05:45
            Nadczynnosc tarczycy u roznych osob przebiega troche inaczej. Obie z moja mama
            przeszlysmy Grave-Basedova. Obie schudlysmy, mama przeszlo 15 kg. w ciagu paru
            miesiecy ale ja tylko 6. Najbardziej daly mi sie we znaki nieustanne palpitacje
            serca, szybki puls i straszne uczucie goraca! Wszyscy dookola sie trzesli z
            zimna a ja sie gotowalam! U mojej mamy wystapil wytrzeszcz oczu a u mnie nie {
            lekarz powiedzial ze wieksza szansa wystapienia wytrzeszczu jest u osob ktore
            pala papierosy- a moja mama pali}.Mamie bardzo sie trzesly rece - a mnie tylko
            troche, natomiast mnie bardzo bolaly miesnie nog- mialam nawet problemy z
            wejsciem na schody. Jedno jest pewne- jezeli masz chora tarczyce to musisz ja
            leczyc , bo samo nie przejdzie{ leczenie jest dlugie, ale szybko nastepuje
            poprawa.} Zycze zdrowia.
            • mamalgosia Re: Nadczynność tarczycy 15.08.03, 12:17
              Gosiu, z czystej ciekawości: można wiedzieć, ile czas już się leczysz i jak?
              (czy tylko farmakologicznie?)
              • Gość: gosia Re: Nadczynność tarczycy IP: *.lv.lv.cox.net 15.08.03, 15:26
                mamalgosia napisała:

> Gosiu, z czystej ciekawości: można wiedzieć, ile czas już się leczysz i jak?
                > (czy tylko farmakologicznie?)

Zarowno mama jak i ja bylysmy leczone farmakologicznie. Mamie zajelo to 3 lata
                {nie mogli biedulce uregulowac tarczycy- kilka razy "wpadala" w niedoczynnosc}
                a mnie 1 rok. W tej chwili jestesmy w remisji, bo podobno tego sie nie da
                zupelnie "przegonic". Mama jest zdrowa juz ze 2 lata, a ja skonczylam leczenie
                8 miesiecy temu.
      • Gość: laes Re: Nadczynność tarczycy IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.03, 14:18
        Szukam dobrego endokrynologa. Jestem z Gubina.
        W tej chwili prowadzi mnie lekarka z Poznania (przyjeżdża do Z.Góry), ale
        uważam, że nie jest dobrym specjalistą, jeśli po jej terapii wyniki wskazuja
        bardziej niedoczynność niż nadczynność (pierwsze wyniki wskazywały jasno na
        nadczynność)
        • Gość: gosia Re: Nadczynność tarczycy / do laes IP: *.lv.lv.cox.net 29.08.03, 15:13
          Gość portalu: laes napisał(a):

> Szukam dobrego endokrynologa. Jestem z Gubina.
          > W tej chwili prowadzi mnie lekarka z Poznania (przyjeżdża do Z.Góry), ale
          > uważam, że nie jest dobrym specjalistą, jeśli po jej terapii wyniki wskazuja
          > bardziej niedoczynność niż nadczynność (pierwsze wyniki wskazywały jasno na
          > nadczynność)

Przy leczeniu duzymi dawkami lekarstw nadczynnosci, czesto wpada sie w
          niedoczynnosc i zabiera to troche czasu aby uregulowac prawidlowy poziom
          hormonow. Wiem to z autopsji; wiec moze to nie lekarka jest winna.
    • Gość: ..... Re: Nadczynność tarczycy IP: *.rz.hu 18.08.03, 11:10
      I jeszcze jedno -malo ktory lekarz Ci to powie -ja niestety musialam znalezc to
      sama w literaturze fachowej przy nadczynnosci tarczycy trzeba zrezygnowac
      calkiem z kawy i papierosow, unikac stresow-sprobowac lagodnych preparatow
      uspokajajacych, najlepiej ziolowych, poza tym warto siegnac tez po magnez i Vit
      B6 -to naprawde moze bardzo pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka