Gość: maszkagaz IP: *.crowley.pl 14.08.03, 16:24 Jak się objawia nadczynność tarczycy? Jeżeli wiecie coś na ten temat to bardzo proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ..... Re: Nadczynność tarczycy IP: *.rz.hu 14.08.03, 17:09 Chudniecie, podwyzszone tetno w stanie spoczynku, klopoty z termoregulacja, wypadanie wlosow , poczucie wwnetrznego rozedrgania-czesta gonitwa mysli,klopopty ze snem, u kobiet problemy z miesiaczkowaniem , w niektorych przypadkach -w chorobie Basedowa wytrzeszcz oczu, Odpowiedz Link Zgłoś
maszkagaz Re: Nadczynność tarczycy 14.08.03, 18:16 Dzięki za informacje. Chodzi mi o to, że przez ostatni rok schudłam 10 kilo (normalnie jedząc) i szukam przyczyny. Pamiętam, że jak byłam w ciąży to pani doktor nie podobała się moja tarczyca (czy można poznać wzrokiem i dotykiem, że jest coś nie tak???) i dostałam skierowanie do lekarza, ale niestety nie poszłam, bo państwowe placówki, co robią te badania, są tylko 2 w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Nadczynność tarczycy 14.08.03, 20:12 Widocznie byla powiekszona, moze juz cos z oczami delikatnie się zaznacza ? Moze jednak idz prywatnie, USG zrób - nie lekcewaz, to powazna choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Nadczynność tarczycy IP: *.chello.pl 14.08.03, 20:47 maszkagaz napisała: > Dzięki za informacje. Chodzi mi o to, że przez ostatni rok schudłam 10 kilo > (normalnie jedząc) i szukam przyczyny. Pamiętam, że jak byłam w ciąży to pani > doktor nie podobała się moja tarczyca (czy można poznać wzrokiem i dotykiem, że > > jest coś nie tak???) i dostałam skierowanie do lekarza, ale niestety nie > poszłam, bo państwowe placówki, co robią te badania, są tylko 2 w W-wie. Do tych objawów dorzuciłabym wzmożone zapotrzebowanie na płyn [pijesz jak smok nawet zimą}. Nie wiem, jakie badania masz do zrobienia, ale poziom TSH badam za 23 PLN w państwowej przychodni na żoliborzu, bez skierowania, a wyniki są na drugi dzień, W prywatnych przychodniach jest drożej - sprawdziłam. Nie wiem jak jest z USG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Nadczynność tarczycy IP: *.lv.lv.cox.net 15.08.03, 05:45 Nadczynnosc tarczycy u roznych osob przebiega troche inaczej. Obie z moja mama przeszlysmy Grave-Basedova. Obie schudlysmy, mama przeszlo 15 kg. w ciagu paru miesiecy ale ja tylko 6. Najbardziej daly mi sie we znaki nieustanne palpitacje serca, szybki puls i straszne uczucie goraca! Wszyscy dookola sie trzesli z zimna a ja sie gotowalam! U mojej mamy wystapil wytrzeszcz oczu a u mnie nie { lekarz powiedzial ze wieksza szansa wystapienia wytrzeszczu jest u osob ktore pala papierosy- a moja mama pali}.Mamie bardzo sie trzesly rece - a mnie tylko troche, natomiast mnie bardzo bolaly miesnie nog- mialam nawet problemy z wejsciem na schody. Jedno jest pewne- jezeli masz chora tarczyce to musisz ja leczyc , bo samo nie przejdzie{ leczenie jest dlugie, ale szybko nastepuje poprawa.} Zycze zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Nadczynność tarczycy 15.08.03, 12:17 Gosiu, z czystej ciekawości: można wiedzieć, ile czas już się leczysz i jak? (czy tylko farmakologicznie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Nadczynność tarczycy IP: *.lv.lv.cox.net 15.08.03, 15:26 mamalgosia napisała: > Gosiu, z czystej ciekawości: można wiedzieć, ile czas już się leczysz i jak? > (czy tylko farmakologicznie?) Zarowno mama jak i ja bylysmy leczone farmakologicznie. Mamie zajelo to 3 lata {nie mogli biedulce uregulowac tarczycy- kilka razy "wpadala" w niedoczynnosc} a mnie 1 rok. W tej chwili jestesmy w remisji, bo podobno tego sie nie da zupelnie "przegonic". Mama jest zdrowa juz ze 2 lata, a ja skonczylam leczenie 8 miesiecy temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laes Re: Nadczynność tarczycy IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.03, 14:18 Szukam dobrego endokrynologa. Jestem z Gubina. W tej chwili prowadzi mnie lekarka z Poznania (przyjeżdża do Z.Góry), ale uważam, że nie jest dobrym specjalistą, jeśli po jej terapii wyniki wskazuja bardziej niedoczynność niż nadczynność (pierwsze wyniki wskazywały jasno na nadczynność) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Nadczynność tarczycy / do laes IP: *.lv.lv.cox.net 29.08.03, 15:13 Gość portalu: laes napisał(a): > Szukam dobrego endokrynologa. Jestem z Gubina. > W tej chwili prowadzi mnie lekarka z Poznania (przyjeżdża do Z.Góry), ale > uważam, że nie jest dobrym specjalistą, jeśli po jej terapii wyniki wskazuja > bardziej niedoczynność niż nadczynność (pierwsze wyniki wskazywały jasno na > nadczynność) Przy leczeniu duzymi dawkami lekarstw nadczynnosci, czesto wpada sie w niedoczynnosc i zabiera to troche czasu aby uregulowac prawidlowy poziom hormonow. Wiem to z autopsji; wiec moze to nie lekarka jest winna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Nadczynność tarczycy IP: *.rz.hu 18.08.03, 11:10 I jeszcze jedno -malo ktory lekarz Ci to powie -ja niestety musialam znalezc to sama w literaturze fachowej przy nadczynnosci tarczycy trzeba zrezygnowac calkiem z kawy i papierosow, unikac stresow-sprobowac lagodnych preparatow uspokajajacych, najlepiej ziolowych, poza tym warto siegnac tez po magnez i Vit B6 -to naprawde moze bardzo pomoc Odpowiedz Link Zgłoś