Gość: Es IP: *.man.polbox.pl 22.08.03, 16:09 Jak sobie poradzic z nadzerka na szyjce macicy? czy mozna odbywac stosunek z partnerem w tym stanie? czy cos sie przenosi ta droga, jakis wirus? dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bemi Re: Nadżerka IP: *.acn.pl 22.08.03, 17:49 Koniecznie musisz to wyleczyc bo grozi to rakiem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Nadżerka IP: *.sdh.ca 22.08.03, 20:25 Gość portalu: Bemi napisał(a): > Koniecznie musisz to wyleczyc bo grozi to rakiem.Pozdrawiam Tak, przenosi sie bo to choroba wirusowa. Wirus ten wprowadza ryzyko raka tylko u kobiet o ile wiem. Sama nadzerke mozna leczyc i ryzyko raka szyjki zmniejszyc ale wirusa sie tak latwo nie pozbedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Es Re: Nadżerka IP: *.man.polbox.pl 25.08.03, 12:02 czyli jest to wirus. najlepiej nawet nie kapac sie razem w wannie? taki z tego wniosek. dzieki za info es Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Nadżerka IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 25.08.03, 12:25 Gość portalu: Es napisał(a): > Jak sobie poradzic z nadzerka na szyjce macicy? Iść do lekarza, jeżeli chodzi o mnie nie pomagało mi leczenie farmakologiczne (globulki) i miałam tradycyjną wypalnkę, ale można też poprzez zamrażanie, podsumowując koniecznie trzeba wyleczyć a sposób zależy od wielkości, lekarza. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Nadżerka IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.03, 04:13 Jakie to sa objawy? Zastanawia mnie tylko ze od22 lat mieszkam w Niemczech i dotychczas o jakis zamrazaniach/wypalankach od zadnej znajomej nie slyszalam. Kolezanka ktora wyszla tutaj za maz podczas odwiedzin w kraju poszla do pani ginekolog - diagnoza: nadzerka, trzeba robic wypalanke ale ze nie chciala sobie psuc tych pare dni urlopu poszla do ginekologa (Polak) po powrocie do Niemiec - diagnoza: wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Nadżerka IP: *.u.mcnet.pl 25.08.03, 16:03 Gość portalu: Es napisał(a): > Jak sobie poradzic z nadzerka na szyjce macicy? > czy mozna odbywac stosunek z partnerem w tym stanie? czy cos sie przenosi ta > droga, jakis wirus? > > dzieki za info mozna leczyc farmakologicznie, ale nie zawsze sie udaje. mnie tak probowali leczyc ze 2 lata, bez rezultatu. w koncu zdecydowalam sie na wymrazanie i mam spokoj z nadzerka od 3 lat. b. polecam te metode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielegniarka Re: Nadżerka IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:21 moj ginekolog twierdzi, ze nie ma koniecznosci leczenia nadzerki skoro nie daje ona zadnych dolegliwosci. tym bardziej, jesli zamierza sie miec w przyszlosci dzieci, poniewaz przy zabiegach leczacych ta przypadlosc (krioterapia, itd.) zostaje uszkodzona znaczna czasc szyjki macicy i wtedy mozna miec problemy z zajsciem w ciaze, a takze z porodem, poniewaz ta szyjka nie bedzie juz tak elastyczna. konieczne jest jednak wykonywanie badania cytologicznego co najmniej raz na pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia pytanie 31.08.03, 12:03 czy nadzerka zostaje wykryta przy normalnym badaniu ginekologicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 17:40 tak, lekarz widzi ja przez wziernik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Nadżerka IP: *.u.mcnet.pl 01.09.03, 10:38 Gość portalu: pielegniarka napisał(a): > moj ginekolog twierdzi, ze nie ma koniecznosci leczenia nadzerki skoro nie daje > > ona zadnych dolegliwosci. tym bardziej, jesli zamierza sie miec w przyszlosci > dzieci, poniewaz przy zabiegach leczacych ta przypadlosc (krioterapia, itd.) > zostaje uszkodzona znaczna czasc szyjki macicy i wtedy mozna miec problemy z > zajsciem w ciaze, a takze z porodem, poniewaz ta szyjka nie bedzie juz tak > elastyczna. konieczne jest jednak wykonywanie badania cytologicznego co > najmniej raz na pol roku. nie ma koniecznosci leczenia? przeciez to prosta droga do raka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anulex Re: Nadżerka 06.09.03, 23:00 Rozumiem, ze moga byc problemy przy porodzie, ale co ma szyjka macicy wspolnego z trudnosciami z zajsciem w ciaze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: Nadżerka IP: 195.145.215.* 04.09.03, 11:25 Hej! Tez wykryto u mnie nadzerke, ale jak juz wspomniala pielegniarka nie nalezy jej leczyc, jezeli jest ona niegrozna. Moja ginekolog powiedzial, ze jak sie planuje dzieci to trzeba z leczeniem poczekac. Teraz jestem w Niemczech i dziwi mnie, ze moja pani ginekolog nawet nie wspomniala o mojej nadzerce. Jak ja zapytalam o moje wydzieliny z pochwy, na ktore w Polsce dostawalam zawsze jakies masci i kremy, to stwierdzila, ze do poki sa bardziej bialawe i bez nieprzyjemnego zapachu, to jest to normalne, gdyz w macicy znajduja sie rozne bakterie, takze te "dobre", ktore bronia nas przed "zlymi". Poza tym skwitowla, ze kobiety ktore wspolzyja zawsze beda mialy jakies drobne dolegliwosci, i ze to jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miko Re: Nadżerka IP: *.sympatico.ca 04.09.03, 18:24 O nadżerkach napisano całe tomy na forum sąsiednim Zdrowie kobiety - radzę zajrzec tam i poczytać. Nadżerka to nie wirus!!! Nadzerka to rodzaj rany na szyjce, wywołany zakarzeniem. Wirus może być przyczyną ale nie musi, bakteria też wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Nadżerka 04.09.03, 20:04 O ile wiem ostatnio lekarze podchodza do sprawy bardziej elastycznie. Dawniej nadzerki natychmiast wypalano, potem przyszło wymrazanie, a jeszcze wczesniej stosowano rozmaite masci i inne leki. Bo sprawa jest złozona; decyduje wiek i plany prokreacyjne - bardzo inwazyjne zabiegi na szyjce uposledzaja płodność a nawet rozwieranie szyjki w czasie porodu. Mniejsze - zapewne mozna czekac, jakies ewentualnie płukanki stosować. Zrugiej strony zaniedbana nadzerka moze doprowadzic do raka, ale na szczescie nie tak czesto to sie dziej i nie ma prostej zaleznosci. Niektóre zabiegi niepotrzebnie robione były na wyrost. Decyduje lekarz, trzeba czesto sie badać - lekarz zauwazy ze cos nie tak, samemu tez mozna zauwazyc czy nadzerka krwawi po stosunku czy nie daje zadnych objawów.A nawet sama sie zagoi. Odpowiedz Link Zgłoś
uve Re: Nadżerka 04.09.03, 22:06 Gość portalu: Es napisał(a): > Jak sobie poradzic z nadzerka na szyjce macicy? > czy mozna odbywac stosunek z partnerem w tym stanie? czy cos sie przenosi ta > droga, jakis wirus? > > dzieki za info Nadzerke mona wyleczyc, jednoczesnie sie pozbyc microorganizmow. Jak???fitoterapia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Nadżerka IP: *.sasknet.sk.ca 07.09.03, 01:02 Nie ma leczenia na wirusa powodujacego nadzerke. W czesci przypadkow organizm sam sobie radzi, ale czasem zakazenie jest przewlekle i trwa cale zycie. Jest nadzieja, ze za lat 10-15 pojawia sie leki, ktore pomoga zwalczyc infekcje tego rodzaju. Jezeli lekarz sugeruje pozostawienie nadzerki i nie leczenie, to ja osobiscie bym poprosil o opinie jeszcze innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starlette Re: Nadżerka IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 09:12 Pierwszy raz słyszę że nadżerkę powoduje wirus. O nadżerce wklejałam dopiero na zdrowiu kobiety, poczytajcie : www.resmedica.pl/ffxart11993.html Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Nadżerka 07.09.03, 20:36 Owszem jest i taka koncepcja i nawet ma spora literaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
uve Re: Nadżerka 07.09.03, 21:35 No wlasnie, Artur twierdzi ze nadzerke nie da sie wyleczyc, ja natomiast; ze owszem, jest do wyleczenia. Mielismy osoby ktore mialy ten problem, kazano im tego nie ruszac i trzymac palec na pulsie robiac testy co jakis czas. Ale skorzystaly z naszych uslug, i sie okazalo ze nie tylko pozbyly sie problemu (nadzerki), ale ustapily tez inne problemy "kobiece" np. obnizenie macicy. Na kolejnych badaniach sie okazalo ze z nadzerki pozostala tylko mala plama o nieco zroznicowanym kolorze. No coz, sa rozne opinie na wiele tematow, a do nas nalezy wybor, w wielu przypadkach nasza przyszlosc walasnie zalezy od podobnych wyborow. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starlette Re: Nadżerka IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 08:43 Ok, ale jeśli nawet to pewnie nie znaczy że każda nadżerka wywołana jest przez wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś