IP: *.man.polbox.pl 22.08.03, 16:09
Jak sobie poradzic z nadzerka na szyjce macicy?
czy mozna odbywac stosunek z partnerem w tym stanie? czy cos sie przenosi ta
droga, jakis wirus?

dzieki za info
Obserwuj wątek
    • Gość: Bemi Re: Nadżerka IP: *.acn.pl 22.08.03, 17:49
      Koniecznie musisz to wyleczyc bo grozi to rakiem.Pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: Nadżerka IP: *.sdh.ca 22.08.03, 20:25
        Gość portalu: Bemi napisał(a):

> Koniecznie musisz to wyleczyc bo grozi to rakiem.Pozdrawiam
        Tak, przenosi sie bo to choroba wirusowa. Wirus ten wprowadza ryzyko raka
        tylko u kobiet o ile wiem. Sama nadzerke mozna leczyc i ryzyko raka szyjki
        zmniejszyc ale wirusa sie tak latwo nie pozbedziesz.
    • Gość: Es Re: Nadżerka IP: *.man.polbox.pl 25.08.03, 12:02
      czyli jest to wirus. najlepiej nawet nie kapac sie razem w wannie?
      taki z tego wniosek.

dzieki za info
      es
    • Gość: Ania Re: Nadżerka IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 25.08.03, 12:25
      Gość portalu: Es napisał(a):

> Jak sobie poradzic z nadzerka na szyjce macicy?

Iść do lekarza, jeżeli chodzi o mnie nie pomagało mi leczenie farmakologiczne
      (globulki) i miałam tradycyjną wypalnkę, ale można też poprzez zamrażanie,
      podsumowując koniecznie trzeba wyleczyć a sposób zależy od wielkości, lekarza.

Ania
      • Gość: Joasia Re: Nadżerka IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.03, 04:13
        Jakie to sa objawy?
        Zastanawia mnie tylko ze od22 lat mieszkam w Niemczech i dotychczas o jakis
        zamrazaniach/wypalankach od zadnej znajomej nie slyszalam.
        Kolezanka ktora wyszla tutaj za maz podczas odwiedzin w kraju poszla do pani
        ginekolog - diagnoza: nadzerka, trzeba robic wypalanke ale ze nie chciala sobie
        psuc tych pare dni urlopu poszla do ginekologa (Polak) po powrocie do Niemiec -
        diagnoza: wszystko OK.
    • Gość: monia Re: Nadżerka IP: *.u.mcnet.pl 25.08.03, 16:03

> czy mozna odbywac stosunek z partnerem w tym stanie? czy cos sie przenosi ta
      > droga, jakis wirus?
      >
      > dzieki za info

mozna leczyc farmakologicznie, ale nie zawsze sie udaje. mnie tak probowali
      leczyc ze 2 lata, bez rezultatu. w koncu zdecydowalam sie na wymrazanie i mam
      spokoj z nadzerka od 3 lat. b. polecam te metode

• Gość: pielegniarka Re: Nadżerka IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:21
        moj ginekolog twierdzi, ze nie ma koniecznosci leczenia nadzerki skoro nie daje
        ona zadnych dolegliwosci. tym bardziej, jesli zamierza sie miec w przyszlosci
        dzieci, poniewaz przy zabiegach leczacych ta przypadlosc (krioterapia, itd.)
        zostaje uszkodzona znaczna czasc szyjki macicy i wtedy mozna miec problemy z
        zajsciem w ciaze, a takze z porodem, poniewaz ta szyjka nie bedzie juz tak
        elastyczna. konieczne jest jednak wykonywanie badania cytologicznego co
        najmniej raz na pol roku.
        • la_lunia pytanie 31.08.03, 12:03
          czy nadzerka zostaje wykryta przy normalnym badaniu ginekologicznym?
          • Gość: martyna Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 17:40
            tak, lekarz widzi ja przez wziernik
        • Gość: monia Re: Nadżerka IP: *.u.mcnet.pl 01.09.03, 10:38
          Gość portalu: pielegniarka napisał(a):

> moj ginekolog twierdzi, ze nie ma koniecznosci leczenia nadzerki skoro nie
          daje
          >
          > ona zadnych dolegliwosci. tym bardziej, jesli zamierza sie miec w przyszlosci
          > dzieci, poniewaz przy zabiegach leczacych ta przypadlosc (krioterapia, itd.)
          > zostaje uszkodzona znaczna czasc szyjki macicy i wtedy mozna miec problemy z
          > zajsciem w ciaze, a takze z porodem, poniewaz ta szyjka nie bedzie juz tak
          > elastyczna. konieczne jest jednak wykonywanie badania cytologicznego co
          > najmniej raz na pol roku.

nie ma koniecznosci leczenia? przeciez to prosta droga do raka!!!
        • anulex Re: Nadżerka 06.09.03, 23:00
          Rozumiem, ze moga byc problemy przy porodzie, ale co ma szyjka macicy
          wspolnego z trudnosciami z zajsciem w ciaze?
    • Gość: Sol Re: Nadżerka IP: 195.145.215.* 04.09.03, 11:25
      Hej!

Tez wykryto u mnie nadzerke, ale jak juz wspomniala pielegniarka nie nalezy jej
      leczyc, jezeli jest ona niegrozna. Moja ginekolog powiedzial, ze jak sie
      planuje dzieci to trzeba z leczeniem poczekac.
      Teraz jestem w Niemczech i dziwi mnie, ze moja pani ginekolog nawet nie
      wspomniala o mojej nadzerce. Jak ja zapytalam o moje wydzieliny z pochwy, na
      ktore w Polsce dostawalam zawsze jakies masci i kremy, to stwierdzila, ze do
      poki sa bardziej bialawe i bez nieprzyjemnego zapachu, to jest to normalne,
      gdyz w macicy znajduja sie rozne bakterie, takze te "dobre", ktore bronia nas
      przed "zlymi". Poza tym skwitowla, ze kobiety ktore wspolzyja zawsze beda mialy
      jakies drobne dolegliwosci, i ze to jest normalne.
      • Gość: Miko Re: Nadżerka IP: *.sympatico.ca 04.09.03, 18:24
        O nadżerkach napisano całe tomy na forum sąsiednim Zdrowie kobiety - radzę
        zajrzec tam i poczytać. Nadżerka to nie wirus!!! Nadzerka to rodzaj rany na
        szyjce, wywołany zakarzeniem. Wirus może być przyczyną ale nie musi, bakteria
        też wystarczy.
    • grrrrw Re: Nadżerka 04.09.03, 20:04
      O ile wiem ostatnio lekarze podchodza do sprawy bardziej elastycznie. Dawniej
      nadzerki natychmiast wypalano, potem przyszło wymrazanie, a jeszcze wczesniej
      stosowano rozmaite masci i inne leki. Bo sprawa jest złozona; decyduje wiek i
      plany prokreacyjne - bardzo inwazyjne zabiegi na szyjce uposledzaja płodność a
      nawet rozwieranie szyjki w czasie porodu. Mniejsze - zapewne mozna czekac,
      jakies ewentualnie płukanki stosować. Zrugiej strony zaniedbana nadzerka moze
      doprowadzic do raka, ale na szczescie nie tak czesto to sie dziej i nie ma
      prostej zaleznosci. Niektóre zabiegi niepotrzebnie robione były na wyrost.
      Decyduje lekarz, trzeba czesto sie badać - lekarz zauwazy ze cos nie tak,
      samemu tez mozna zauwazyc czy nadzerka krwawi po stosunku czy nie daje zadnych
      objawów.A nawet sama sie zagoi.
    • uve Re: Nadżerka 04.09.03, 22:06

> czy mozna odbywac stosunek z partnerem w tym stanie? czy cos sie przenosi ta
      > droga, jakis wirus?
      >
      > dzieki za info

Nadzerke mona wyleczyc, jednoczesnie sie pozbyc microorganizmow.
      Jak???fitoterapia.
      • Gość: Artur Re: Nadżerka IP: *.sasknet.sk.ca 07.09.03, 01:02
        Nie ma leczenia na wirusa powodujacego nadzerke. W czesci przypadkow organizm
        sam sobie radzi, ale czasem zakazenie jest przewlekle i trwa cale zycie.
        Jest nadzieja, ze za lat 10-15 pojawia sie leki, ktore pomoga zwalczyc infekcje
        tego rodzaju.
        Jezeli lekarz sugeruje pozostawienie nadzerki i nie leczenie, to ja osobiscie
        bym poprosil o opinie jeszcze innego lekarza.
        • Gość: starlette Re: Nadżerka IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 09:12
          Pierwszy raz słyszę że nadżerkę powoduje wirus. O nadżerce wklejałam dopiero
          na zdrowiu kobiety, poczytajcie : www.resmedica.pl/ffxart11993.html
          • grrrrw Re: Nadżerka 07.09.03, 20:36
            Owszem jest i taka koncepcja i nawet ma spora literaturę.
            • uve Re: Nadżerka 07.09.03, 21:35
              No wlasnie, Artur twierdzi ze nadzerke nie da sie wyleczyc, ja natomiast; ze
              owszem, jest do wyleczenia. Mielismy osoby ktore mialy ten problem, kazano im
              tego nie ruszac i trzymac palec na pulsie robiac testy co jakis czas.
              Ale skorzystaly z naszych uslug, i sie okazalo ze nie tylko pozbyly sie
              problemu (nadzerki), ale ustapily tez inne problemy "kobiece" np. obnizenie
              macicy. Na kolejnych badaniach sie okazalo ze z nadzerki pozostala tylko mala
              plama o nieco zroznicowanym kolorze.
              No coz, sa rozne opinie na wiele tematow, a do nas nalezy wybor, w wielu
              przypadkach nasza przyszlosc walasnie zalezy od podobnych wyborow.
              Pzdr.
            • Gość: starlette Re: Nadżerka IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 08:43
              Ok, ale jeśli nawet to pewnie nie znaczy że każda nadżerka wywołana jest przez
              wirusa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka