Dodaj do ulubionych

Jak nazywa się specjalista od kręgosłupa?

19.08.08, 11:19
Mam problem z kręgosłupem w odcinku szyjnym. Lekarz rodzinny to lekceważy a ja
czuję dyskomfort przy ruchach głowy, drętwieje mi ręka, mam bóle głowy a on
nic. Raz mi powiedział że dałby mi skierowanie do specjalisty ale w moim
młodym wieku nikt mi nie uwierzy :P. Chcę pójść prywatnie, tylko nie wiem,
jakiego specjalistę mam wybrać. Proszę o pomoc. Może polecicie kogoś z
nazwiska (najlepiej Lublin). Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • lekarz.domowy [...] 19.08.08, 12:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pestka_ks Reumatolog 19.08.08, 13:07
        Ja właśnie u takiego lekarza byłam z moimi problemami z kręgosłupem.
        Znam bardzo dobrego lekarza, do którego ludzie przyjeżdżają z daleka, ale w
        Nowym Sączu, więc daleko od Lublina.
    • michal_3miasto1 Jeżeli chcesz prywatnie - najpierw zrób badania. 19.08.08, 13:18
      Najlepiej rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa.Na podstawie opisu dowiesz się co może być przyczyną dolegliwości i wtedy idź do lekarza specjalisty.
      • yntelygentka Re: Jeżeli chcesz prywatnie - najpierw zrób badan 19.08.08, 15:56
        Od rodzinnego raczej skierowania nie wydębię, on zawsze sam stara się "pomóc"
        serwując serie bolesnych zastrzyków i leków przeciwbólowych. Właśnie chcę od
        czegoś zacząć i poszukuję lekarza startowego, który znałby się na rzeczy. Od
        kogo dostanę skierowanie na rezonans? Do jakiego specjalisty mam się zgłosić?
        • kradam Re: Jeżeli chcesz prywatnie - najpierw zrób badan 20.08.08, 10:58
          Od rodzinnego raczej skierowania nie wydębię, on zawsze sam stara się "pomóc"
          > serwując serie bolesnych zastrzyków i leków przeciwbólowych. Właśnie chcę od
          > czegoś zacząć i poszukuję lekarza startowego, który znałby się na rzeczy. Od
          > kogo dostanę skierowanie na rezonans? Do jakiego specjalisty mam się zgłosić?
          Nie trzeba się nigdzie zgłaszać, jeśli wiesz lepiej jakiego badania potrzebujesz
          to zrób je prywatnie. Jedyny efekt najczęściej jest taki, że zestresujesz się
          opisem. Ale to już Twój wybór.
    • kradam Re: Jak nazywa się specjalista od kręgosłupa? 19.08.08, 15:00
      To zależy na co choruje kręgosłup. Ustalenie tego należy do lekarza rodzinnego
      bądź np ortopedy lub neurologa. Na obecną chwilę zdecydowana większość
      przypadków to zespoły przeciążeniowe, prawdopodobnie jak i w Twoim przypadku,
      czego można się domyślać po zachowaniu Twojego lekarza.
      Kompetencje odnośnie skutecznego leczeniem tego typu przypadkach zdobywa się na
      podyplomowych kursach nie mających nic wspólnego ze specjalizacją lekarską.
      Oprócz lekarzy dopuszczeni są do nich fizjoterapeuci, których jest zwykle na
      nich zdecydowana większość. W Lublinie możesz poszukać np. p. Tomasza Senderka
      (znajdziesz guglem). Jest wysoce prawdopodobne, że zaleci Ci wykonanie RTG, ale
      to on zdecyduje o jego konieczności i rodzaju.
    • renebenay Re: Jak nazywa się specjalista od kręgosłupa? 19.08.08, 19:53
      Mysle ze,Twoj lekarz rodzinny ma racje.Na Twoim miejscu szukalbym jakiegos
      fizjoterapeute(nawet poczatkujacego) aby nauczyl Cie zachowania prawidlowych
      pozycji w codziennym zyciu a szczegolnie siedzenia,rowniez abys poznal pewne
      proste cwiczenia gimnastyczne aby uniknac klopotow z kregoslupem.W ten sposob
      zaoszczedzisz pieniadze i nerwy,normalnie w bardzo krotkim czasie nastepuje poprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka