Dodaj do ulubionych

Dziwny kaszel

22.08.08, 08:31
Zapewne nie jest ono jakoś specjalnie dziwne, niemniej nigdzie w internecie
nie mogę doszukać się norm wyników, które otrzymałam.
Chodzi mi o Mycoplasma pneumoniae IgG met.ELISA ilościowo - mój wynik 127,91
RU/ml oraz Mycoplasma pneumoniae IgM met.ELISA ilościowo - mój wynik 0,63
ratio. Morfologia krwi wyszła dobrze, poza granulocytami kwasochłonnymi - mój
wynik 6 (norma 2-4)
Jeśli ktoś wie o co chodzi, proszę o pomoc. Dodam tylko że od 3 miesięcy nie
mogę pozbyć się kaszlu po zapaleniu krtani (kaszel pochodzi z klatki
piersiowej, nie z gardła - z tym jest wszystko dobrze). Chodziłam po różnych
lekarzach. Wybrałam 2 antybiotyki i nic. Coraz gorzej. Proszę o pomoc - co
robić, co to może być?
Obserwuj wątek
    • bassia13 Re: Dziwny kaszel 22.08.08, 12:57
      Masz mycoplazme.Nie sugeruj sie niskim mianem w IgM.Po prostu te
      przeciwciala szybko znikaja.Musisz brac makrolidy i to przez dluzszy
      okres czasu.
      • kkarolinak Re: Dziwny kaszel 22.08.08, 15:47
        Dziękuję Ci bardzo za informację. Dzisiaj byłam u lekarza (moja pani
        internistka, prowadzi ten mój kaszel od 3 miesięcy) i co? i dała mi receptę na
        kolejny antybiotyk! na badania tylko zerknęła i nawet słowa nie powiedziała.
        Jestem zrozpaczona, bo kto jak nie oni, lekarze pierwszego kontaktu powinni coś
        zauważyć. To już 3 antybiotyk w czasie 3 - miesięcznego kaszlu.. Chcą mnie dobić?
        Może wiesz mniej więcej jak to wyleczyć? jakieś witaminy? chyba odwiedzę
        prywatnego lekarza - tylko to tak boli jak my płacimy wszystkie składki
        zdrowotne a oni traktują nas jak powietrze.
    • eliza106 Re: Dziwny kaszel 22.08.08, 16:13
      3 tygodnie temu przeszłam zapalenie krtani i tchawicy, straciłam
      głos na 5 dni. Po leczeniu Amoxiclawem jakoś doszłam do siebie, ale
      suchy kaszel utrzymuje się / szczególnie nocą /silnie się pocę nawet
      nic nie robiąc, czuję się bardzo słaba.. Dzisiaj rano odebrałam duże
      zdjęcie rtg płuc, zrobiłam wyniki morfologii/b.wysoki OB / i poszłam
      na wizytę kontrolną. Mam guza płuca lewego, jestem w szoku, siedzę
      teraz i płaczę bo nie mogę sobie z tym poradzić a wizyta u
      pulmonologa dopiero za 5 dni. Proszę zrobić sobie duże rtg płuc , bo
      ja ostatnio robiłam 8 lat temu i teraz są efekty tego zaniedbania.
      Mam 56 lat i bardzo boję się, rodzina jeszcze nic nie wie.
      • kkarolinak Re: Dziwny kaszel 22.08.08, 18:55
        Elizo bardzo Ci współczuję. Może da się to jakoś wyleczyć? nie znam się na
        medycynie. Kochana nie płacz. Potrzeba Ci dużo wiary. Ja jestem z Tobą swoim
        sercem.
        Nie miałam robionego OB, a samą morfologię + IgG i IgM. Martwi mnie to co
        napisałaś, bo to tak jak bym czytała o sobie. Też straciłam głos na tydzień.
        Jeden z lekarzy stwierdził że mam alergię i przepisał mi jedynie tabletki
        przeciwalergiczne. Na szczęście nie posłuchałam i drugiego dnia poszłam do
        innego lekarza. Na dzień dobry przepisał mi antybiotyk bo stwierdził zapalenie
        krtani. Tak jak napisałam wcześniej, dziś miałam kolejną wizytę i 3 antybiotyk w
        ciągu 3 miesięcy. Powiedz mi jeśli możesz, czy rtg płuc coś wykazał? czy tam coś
        widać? jeśli tak to zrobię je prywatnie bo publicznie ciężko się dostać a i
        natłumaczyć się trzeba po co i dlaczego. Też mam duszności i kaszel. Wczoraj
        chodząc po dworze było mi bardzo duszno. Mam też niski poziom żelaza w krwi i
        mam nadzieję że od tego czuję się bardzo zmęczona. Ostatnio dużo śpię. Normalnie
        w nocy i za dnia ok. 1,5 h. Widzę że ze mną dzieje się coś niedobrego, a mimo to
        lekarze nic nie robią. Ręce opadają..
        Elizo, choć Cię nie znam, ale jestem z Tobą. Trzymam kciuki, wierze i proszę w
        sercu o zdrowie dla Ciebie.
        • eliza106 Re: Dziwny kaszel 22.08.08, 19:51
          Dziękuję za pocieszenie i słowa otuchy, też mam nadzieję, że to nie
          jest to najgorsze czyli rak. Ale Tobie radzę zrób jak najprędzej
          rtg, ja poprosiłam lekarkę o skierowanie i dała bez problemu,
          chociaż sama nie wpadła na ten pomysł. Powiedziałam, że dawno nie
          sprawdzałam stanu płuc - tak profilaktycznie. Kiedyś jak pracowałam
          robiłam badania okresowe, teraz na emeryturze muszę sama dopilnować,
          więc nie krępowałam się poprosić. Nie przypuszczałam nawet , że
          dowiem się dzisiaj o guzie, lekarka też była wstrząśnięta tym co
          przeczytała w opisie i zobaczyła na zdjęciu. Może to w porę wykryte,
          a może już za późno na leczenie, dowiem się wszystkiego w czwartek.
          Te dni będą dla mnie bardzo ciężkie, 1,5 roku temu zmarł mi Mąż, Syn
          mieszka daleko i nie chcę na razie Go niepokoić / bo sam ma dużo
          problemów /. Siedzę sobie z pieskiem w domu i jestem jak
          sparaliżowana tą wiedzą. Poczytałam sobie w internecie na temat
          nowotworów płuc, ma ten mój guz ponad 3 cm średnicy więc rokowania
          są złe/ tak piszą/.Pozdrawiam Cię serdecznie i pędź szybko do
          lekarza i na badania. życzę Ci dobrych wyników!
          • kkarolinak Re: Dziwny kaszel 26.08.08, 18:15
            Elizo,
            nie wiem czy przeczytasz ten post, ale byłam w niedzielę prywatnie u lekarza.
            Dostałam od ręki bilet na rtg klatki piersiowej. Mam mykoplazmę, z 6-krotnie
            podwyższoną liczbą bakterii. Tak długo nie leczony kaszel mógł spowodować szkody
            w płucach. Jutro odbieram wyniki... mam nadzieję, że nie będą złe. Napisz, jak u
            Ciebie się sytuacja rozwija..
            Pozdrawiam serdecznie!
            • eliza106 Re: Dziwny kaszel 26.08.08, 18:55
              Dziękuję, że się odezwałaś i zrobiłaś rtg. Pojechałam w niedzielę do
              rodziny, wróciłam dzisiaj do Wrocławia trochę uspokojona ale do
              czwartku będzie mi ciężko. Wiem, jak wyczerpujący jest kaszel, boli
              mnie przepona i brzuch po takim ataku, poza tym uszkadza
              nieodwracalnie płuca. Biorę na noc 2 tabletki Neo-Azariny i na kilka
              godzin pomaga. To takie ziołowe bez recepty ale mają w składzie
              kodeinę, która likwiduje sam kaszel ale nie chorobę niestety. Na
              Mycoplazmę są skuteczne leki i wkrótce wyzdrowiejesz przy
              odpowiednim leczeniu. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia. Ja
              muszę czekać na diagnozę i to jest najgorsze. Wkrótce się odezwę do
              Ciebie. Trzymaj się.
      • marekk2131 Re: Dziwny kaszel 27.08.08, 23:42
        Ja mam 17 lat od ponad roku lecze sie na (chyba)przewlekłe zapalenie krtani brałem Bioparox, Eurespal teraz szczzepionka Broncho Vaxom, prawie cały czas chrząkam od czasu do czasu zakaszle i tyle. Czasem mam takie głupie myśli ze... a ja mam 17 lat. Ile jescze takie leczenie moze potrwac ?? czy wyzdrowieje ??

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=83340271
        Tu w tym linku wszytko pisane jest

pomóżcie co robić :(

Życze wam zdrowia szczególnie elizie :(

Jak to mój tata mówi pół skucesu zwalcznia choroby to sie nie przejmowac, ale jak tu sie nie przejmowac...
        • kkarolinak Re: Dziwny kaszel 28.08.08, 12:06
          Spróbuj zrobić badanie krwi
          Mycoplasma pneumoniae IgG met.ELISA ilościowo oraz Mycoplasma pneumoniae IgM
          met.ELISA ilościowo. Te badania odbywają się na własny koszt, ale warto. U mnie
          wykazały przekroczenie tych wskaźników. Zrób sobie też badanie krwi - morfologia
          + OB. Tak długi kaszel to na pewno coś nieprawidłowego.

Elizo, odebrałam wyniki rtg. Mam jakieś zacienienie w dolnej części płuca
          lewego. Specjalista radiolog stwierdził: "zmiany zapalne? artefakt? wskazane
          dorobienie zdjęcia lewobocznego" no i teraz muszę znowu lecieć i prosić się o
          kolejne badanie.
          • marekk2131 Re: Dziwny kaszel 28.08.08, 17:42
            A ile te badania koszutją ??
            • kkarolinak Re: Dziwny kaszel 28.08.08, 19:41
              morfologia z rozmazem 13 zł. Ob 9 zł.
              IgG i IgM - u mnie jedno 15zł. Za dwa 30 zł. Za same badania zapłaciłam 81 zł.
              Zależy też gdzie robisz. Jeśli w dużej placówce, często obleganej, koszty są
              większe. Popytaj się, podzwoń. Ja w innej przychodni, niż moja, zapłaciłabym za
              te same badania 120 zł! Więc różnica jest duża.
              Jak nie chcesz płacić za badania {morf.+OB) to musisz mieć skierowanie od
              lekarza. Ale tego też się trzeba doprosić i wytłumaczyć po co chcesz je zrobić.
              Podejrzewam że za IgG i IgM, ze skierowaniem, czy bez - trzeba płacić.
              Najlepiej jak się popytasz u siebie w mieście.
              Niemniej nie namawiam. Mi po prostu pani lekarz kazała zrobić, bo dla niej 3
              miesięczny kaszel to już coś nie tak. Dodam tylko że wszystko (łącznie z wizytą
              lekarską) robię prywatnie, bo 'moja' Pani w przychodni w życiu by mnie na takie
              badania nie wysłała (ze względu na ograniczone koszty). No i jak do tej pory
              koszt mojego leczenia to 200 zł (badania i leki). Ale ja nie mam cierpliwości do
              stania w kolejkach i wykłócania się z lekarzem "po co mi te badania".
              • eliza106 Re: Dziwny kaszel 29.08.08, 17:39
                Jestem już po wizycie u specjalistki, dostałam skierowanie na
                tomografię płuc, zrobiono mi spirometrię która wypadła niezbyt
                dobrze i USG brzucha - ten wyszedł dobrze. W poniedziałek rano
                tomografia i następna wizyta u pulmonologa w czwartek. Dobrze, że
                wszystkie badania możliwe są w tak krótkim czasie / wszystkie z
                Funduszu / ale do poniedziałku będę w wielkiej niepewności. Lekarka
                przypuszcza, że " TO " na zdjęciu to cień naczynia. To tyle mojej
                wiedzy na dzisiaj. Karolino, a co u Ciebie, czy kaszel mniej Cię
                męczy?Pomagaj sobie tabletkami, żeby nie niszczyć płuc, dbaj o
                siebie i nie martw się. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Marka, odezwę
                się w poniedziałek bo na weekend wyjeżdżam z Wrocławia.
                • marekk2131 Re: Dziwny kaszel 29.08.08, 20:30
                  Byłem dzisiaj u larygologa i dał mi skierowanie na przeswietlenie zatok, zdjecie odebrałem i dałem jemu i on powiedział ze to raczej nie wina zatok, ale na tym przeswietleniu nie było opisu bo dopiero na poniedziałek 01.09.08 wiec musi poczekac na dokładny opis. A wizyte kontrolną musze przyjechac 08.09.08 poniewaz 02.09.08 kończy mi sie szczepionka "BRONCHO VAXOM".

P.S.

Dzisiaj gdy wyjachełem od lekarza z Zamoscia to zaczał mnie bolec lewy migdał... i czuje jak mi wydzielina spływa po krtani

Trzeba czekac
                  • kkarolinak Re: Dziwny kaszel 30.08.08, 13:46
                    Marku nie mam pojęcia co to może być. Dobrze jak lekarz się wypowie. Ja nim nie
                    jestem :)

Elizo, trzymam kciuki za dobre wyniki. Wierzę, że będzie dobrze i strachy, które
                    na początku Cię męczyły uciekną daleko ustępując uldze, że wszystko jest ok.

Ja dostałam skierowanie do poradni pulmonologicznej i nie wiem kiedy tam
                    zawitam. Kaszel mnie już tak nie męczy, niemniej ja się męczę przy wysiłku. Mam
                    nadzieję że mój 'cudowny', kolejny antybiotyk zadziałał już..
                    Pozdrawiam Was ciepło!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka