magdak7 09.10.08, 19:43 Od kilku dni czuję jakby kłucie i ucisk gdzieś w okolicy serca. Mam nerwicę lękową, więc może to jej objaw, ale wolałabym sprawdzić... co można zrobić? Wystarczy EKG, czy może coś jeszcze? I do jakiego lekarza iść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
logom Re: kłucie w sercu 09.10.08, 21:33 nerwica - mam to od 8 roku życia ale oczywiście lepiej sprawdzić, bo niesprawdzenie jeszcze nakręci nerwicę Odpowiedz Link Zgłoś
magdak7 Re: kłucie w sercu 10.10.08, 07:06 Ale ile czasu to "nerwicowe" kłucie może trwać? Bo u mnie już kilka dni... No i jakie konkretnie badania się robi, żeby mieć pewność, że to nerwicowe? Na razie tylko miałam robione EKG, dwa razy, ostatnio gdzieś z miesiąc temu. Odpowiedz Link Zgłoś
logom Re: kłucie w sercu 10.10.08, 15:17 może być tak, że objawy nasilają sie w jakimś okesie i np. kłuje Cię codziennie przez 2 tygodnie, 2 miesiące etc. Skoro miałaś robine EKG i było ok, to większych powodów do zmartwień nie ma - jako doświadczona neurotyczka doskonale Cię rozumiem, dla własnego spokoju możesz jeszcze iść na echo serca i do kardiologa (właściwie to on powinien Cię skierować). A na nerwy łykaj sobie przez kilka dni coś ziołowego - kalmsa, persen etc. A, i nie przejmuj się, jeśli w ostatnim czasie nie miałas nasilenia stresowych sytuacji - efekty stresu potrafią się pojawić długo po nich. Don't worry, będzie dobrze:)))! Odpowiedz Link Zgłoś
welldone1986 Re: kłucie w sercu 10.10.08, 09:31 przy nerwicy to normalka, nic się nie zrobi, można załagodzić tylko objawy, łykaj witaminy, zalecam też dużo odpoczynku a przede wszystkim nie można się denerwować bo to szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: kłucie w sercu 10.10.08, 12:14 welldone1986 napisał: > ...zalecam też dużo odpoczynku... Lekarzem nie jestem, ale wieee...loletnim [70 lat] "praktykiem życiowym" i dlatego pozwalam sobie mieć zdanie odrębne. Na stan mego serca zbawienny wpływ ma umiarkowany wysiłek, im dłuższy tym lepszy. Tylko bez przesadyzmu; dla mnie max tętno to 120. Odpowiedz Link Zgłoś