Dodaj do ulubionych

nerwoból ramienia

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.10.03, 18:42
Nie wiem czy to się tak nazywa, ale moja mama ma coś takiego: promieniujacy
ból ramienia podobny do rwy kulszowej. Chodzi na zabiegi fizykoterapeutyczne
i na razie nic nie pomaga,w tej chwili jest ciągle na środkach
przeciwbólowych. Czy ktoś miał cos takiego i wyleczył się?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: nerwoból ramienia IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.10.03, 20:26
      A skad jej sie to wzielo?
      • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.10.03, 20:39
        No właśnie, skąd? Po prostu zaczęło boleć coraz bardziej.
        • Gość: Doki rwa ramienia IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.10.03, 21:10
          No to pewnie nie jest to nerwobol, tylko wlasnie rwa, a przyczyna sa
          najprawdopodobniej zmiany zwyrodnieniowe kregoslupa szyjnego. Ale to chyba
          wiadomo, bo kto w koncu zlecil fizykoterapie?
          • Gość: starlette Re: rwa ramienia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.03, 21:25
            Zapytałam mamę jeszcze raz, miała to już w tamtym roku, lekarz stwierdził
            zapalenie splotu nerwowego i zalecił zabiegi, pomogło po kilku miesiącach, czy
            na skutek zabiegów? nie wiadomo.Po kilku nastepnych powróciło, na razie nie
            pomaga, a boli .
    • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.03, 09:13
      Podciągam wątek, ból zrobił się nie do zniesienia, lekarz zalecił tzw. blokadę
      nerwu, czy ktoś miał to robione? Czy to jest bezpieczne?
      • Gość: Doki Re: nerwoból ramienia IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 09:24
        No to musimy sobie ustalic o jaki bol konkretnie chodzi i co chce sie tu
        blokowac. Czy rzeczywiscie nerw biegnacy do ramienia- nie sadze, bo kazdy z
        trzech najwiekszych unerwia tez miesnie, wiec to wywolaloby niedowlady. Czy tez
        chodzi o blokade korzonka nerwowego. A moze chodzi o zewnatrzoponowe w odcinku
        szyjnym, czasem wykonywane w stanach zwyrodnieniowych kregoslupa. To jest metoda
        dla najbardziej doswiadczonych. W razie bledu skutki sa katastrofalne. Ja
        zrobilem w swoim zyciu kilka, a teraz odsylam do kolegow, ktorzy chca to robic,
        bo ja nie.
        Moze wreszcie chodzi o blok zwoju gwiazdzistego, wykonywany w bolach
        neuropatycznych ramienia, glowy i szyi i nawet czasem migrenach.
        • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.03, 09:52
          Doki, niestety mogę być nieprecyzyjna, bo przekazuję to co powiedziała mi
          mama. Ponoć ostatni lekarz stwierdził że przyczyny bólu są dwie: mięsień
          tenisisty (?) i dyskopatia kręgosłupa na odcinku szyjnym. Blokada miałaby być
          zrobiona w okolicach łokcia.
          • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.03, 09:56
            A boli od barku do dłoni.
          • Gość: Doki Re: nerwoból ramienia IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 10:43
          • Gość: Doki Re: nerwoból ramienia IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 10:49
            Lokiec tenisisty, czyli zapalenie nadklykcia bocznego kosci ramiennej. Ale to
            daje bol zlokalizowany w bocznej czesci lokcia, a nie promieniujacy. I jedna z
            metod leczenia to istotnie miejscowe wstrzykniecia srodka znieczulajacego i
            kortykoidow.
            A moze to lokiec golfisty (zapalenie nadklykcia przysrodkowego kosci ramiennej)?
            Wydaje mi sie to mozliwe, bo tam bardzo po sasiedzku lezy nerw lokciowy, ktory
            przy draznieniu moze dawac nerwobol i wtedy objawy sa takie, jak opisujesz.
            Napisac ze obli od barku do reki to troche za malo. Od ktorej strony barku, z
            przodu/z tylu? Do ktorego palca? Ma to znaczenie, bo rozne nerwy zaopatruja
            rozne palce. Lokalizacja bolu wskazuje o ktory nerw chodzi. Nerw lokciowy daje
            bol promieniujacy najczesciej do palca malego i serdecznego, czasem srodkowego,
            po dloniowej stronie.

Dyskopatia w odcinku szyjnym: fizjoterapia juz byla. Jesli nie bedzie poprawy,
            to czas bedzie rozwazyc wskazania do operacji...
            • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.11.03, 11:47
              Ból jest zdecydowanie promieniujący,nie pochodzi z łokcia. Zaczyna się gdzieś
              w okolicy barku z tyłu i promieniuje przez całe ramię po zewnętrznej stronie
              do przedramienia, nie dochodzi do dłoni. Mama własnie wróciła od neurologa od
              którego dostała leki przeciwbólowe pod język od których ma strasznego kręcioła
              i jest jej niedobrze :(
              • Gość: Doki Re: nerwoból ramienia IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 13:19
                > Ból jest zdecydowanie promieniujący,nie pochodzi z łokcia. Zaczyna się gdzieś
                > w okolicy barku z tyłu i promieniuje przez całe ramię po zewnętrznej stronie
                > do przedramienia, nie dochodzi do dłoni.

No to nie sadze, zeby blokada w okolicy lokcia pomogla, no chyba ze chcesz
                znalezc rozwiazanie dla drugiego problemu: lokcia tenisisty.

> leki przeciwbólowe pod język od których ma strasznego kręcioła
                > i jest jej niedobrze :(

Niech zgadne: Temgesic? Tzn buprenorfina?
                • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.11.03, 19:46
                  Niestety nie wiem jaki to był lek. Ach ci lekarze, każdy mówi co innego,
                  ortopeda kazał chłodzić ramię i zrobić blokadę, neurolog kazała rozgrżewać i
                  zdecydowanie odradziła robienie blokady i badż tu mądry.
                  • Gość: szejsetWDO Re: nerwoból ramienia IP: *.icpnet.pl 15.11.03, 23:06
                    a moze ma po prostu raka pluca naciekajacego do splotu ramiennego?
                    • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.11.03, 23:53
                      Nie spotkałam jeszcze takiej gnidy na forum jak ty!
                    • Gość: Doki Re: nerwoból ramienia IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 16.11.03, 00:06
                      Gość portalu: szejsetWDO napisał(a):

> a moze ma po prostu raka pluca naciekajacego do splotu ramiennego?

Malo prawdopodobne. Guz Pancoasta (slyszales w ogole te nazwe, glupku?) objawia
                      sie cokolwiek inaczej.
                      • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.11.03, 00:13
                        Przecież nie chodzi o to czy prawdopodobne czy nie tylko o to żeby sprawić
                        przykrośc...
    • Gość: starlette Re: nerwoból ramienia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.11.03, 23:08
      Doki, jeszcze raz proszę o odpowiedz, zakładając że jest to 'łokieć
      tenisisty', czy blokada w tym miejscu wiąże się z jakimś ryzykiem?
    • teferi Re: nerwoból ramienia 17.11.03, 17:14
      Mialam takie okropne bole w ramieniu, szyi, a przedtem tez lokiec tenisisty.
      Prawdopodobnie z powodu zlej postawy; mam pochylona do przodu kregoslup w
      odcinku szyjnym. Miesnie ramienia byly skurczone, az twarde (to slowa
      masazysty). Nie chcialam brac zadnych srodkow przeciwbolowych, ze wzgledu na
      uboczne dzialania ( w ogole unikam lekow i wszelkich radykalnych metod).
      Chodzilam cierpliwie na masaze lecznicze (wspanialych masazystow tu mamy -w
      Toronto- duzo Polek)i musialam wykonywac specjalne cwiczenia zalecone przez
      fizjoterapeute. Fizjoterapeuci i masazysci z reguly sa swietnie wyksztalceni
      tutaj i oni duzo wiecej mi pomogli niz lekarz. Ale caly czas powtarzali: miej
      cierpliwosc, cwicz, to moze potrwac nawet wiele miesiecy, ale w koncu minie. I
      tak sie stalo. W tej chwili czasem boli mnie troche szyja z jednej strony, gdy
      pracuje na komputerze. Czasem czuje lekki bol w ramieniu, gdy spie na boku.
      Oczywiscie to moze wrocic. Powinnam od czasu do czasu poddac sie masazowi, zeby
      zapobiec utrwalaniu sie skurczow. Ale to kosztuje... A wiec cierpliwosci. Anka
    • uve Re: nerwoból ramienia 18.11.03, 04:54
      Gość portalu: starlette napisał(a):

> Nie wiem czy to się tak nazywa, ale moja mama ma coś takiego: promieniujacy
      > ból ramienia podobny do rwy kulszowej. Chodzi na zabiegi fizykoterapeutyczne
      > i na razie nic nie pomaga,w tej chwili jest ciągle na środkach
      > przeciwbólowych. Czy ktoś miał cos takiego i wyleczył się?

A czy zostala zbadana dokladnie co za przyczyna, oby to byl tylko nerwobol.
      Ostatnio zetknalem sie z kilkoma przypadkami, w ktorych komus zaczelo dolegac
      cos nieznaczacego, po zbadaniu sie okazalo ze zostalo im niewiele do zycia, a
      wiec roznie to bywa, najlepiej sprawe zbadac jak nalezy.
      • Gość: Ktos Re: nerwoból ramienia IP: *.telia.com 18.11.03, 12:00
        Starlette,
        Zobacz w jakim obuwiu chodzisz,czy jest ono dostatecznie miekkie i
        wygodne.Wiele problemow z bolami ramion ramienia pochodzi od niepowrawnej
        pstawy przyczyna jest zle obuwie.Mialem podobne problemy uzywajac zwykle obuwie
        i ngdy bym na to nie wpadl do momentu jak otrzymalem z pracy obuwie
        robocze,ktore jest zaprojektowane przez ortopedow do wykonywania pracy na
        stojaco.Wyoobraz sobie po paru dniach wszystkie dolegliwosci zniknely z ramion
        zkregoslupa korzonki jak reka odjal.W tych butach poza praca sie nie chodzi
        chialem nabyc podobne ale niema w handlu.Takie obuwie robocze jest kilkakrotnie
        drozsze od normalnych butow.Przez te obuwie polubilem prace.Tez sposob na
        czlowieka.Pzdr.Ktos
        P.S rzecz dzieje sie w Szwecji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka