slawa27 26.11.08, 06:58 jaka najlepsza endoproteza tzn. z jakiego materialu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiem-1 Re: endoproteza 26.11.08, 19:37 www.biodro.home.pl/klub/Biodro-Klub.html tu masz sporo informacji dotycących endoprotez Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: endoproteza 26.11.08, 21:18 wiem-1 napisała: > www.biodro.home.pl/klub/Biodro-Klub.html > tu masz sporo informacji dotyczących endoprotez Istotne informacje są na stronie głównej www.biodro.home.pl/nauka/endoprotezoplastyka.html C. Postępowanie we wczesnym okresie pooperacyjnym D. Ochrona operowanego stawu w późniejszym okresie pooperacyjnym Nie typ endoprotezy lecz umiejętne z niej korzystanie zadecyduje o jej żywotności. Niestety nawet w tym artykule pominięto wiele istotnych elementów w p C. i D. Do operacji należy się przygotować fizycznie Łatwo jest odbudować po operacji mięśnie niż je zbudować. O ćwiczeniu zdrowej kończyny nie ma wzmianki, jakby po operacji podczas chodzenia była ona jedynie dodatkiem. Nawet zwykłe chodzenie musi ulec modyfikacji jeżeli chcemy aby endoproteza wytrzymała więcej niż 8 lat. Tak zachwalany rower stacjonarny, o złej geometrii ,poprawi układ płuca - serce a przyśpieszy zużycie endoprotezy. Tutaj konsultacja z dobrym lekarzem sportowym czy fizjoterapeutą jest wskazana. Gdzie jest instrukcja wchodzenia i schodzenia ze schodów? Czasami chorego po operacji wypisuje się do domu bez żadnej instrukcji postępowania, bez jakielkolwiek fizjoterapii(niektórzy operatorzy uważają że jest ona zbędna). Dlatego zanim pójdzie się pod nóż należy doedukować się b.dokładnie co można a co nie po operacji oraz jakie ćwiczenia są wskazane a jakie zabronione. Należy zaadaptować też odpowiednio mieszkanie. Sama operacja jest rutynowa.Polscy chirurdzy mają opanowaną technikę. Nie ma się co bać. Czytając na forum wypowiedż 63 letniego turysty miałem wrażenie, że czytałem horror.Ciekawe co się stało z jego protezą po 10 latach. Spector Odpowiedz Link Zgłoś