Dodaj do ulubionych

ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!!

14.11.03, 17:19
Moj chłopak w trakcie snu zgrzyta zębami. Głośno i dość często. Aż się
dziwię, że go rano szczęka nie boli, bo ja na jawie nie umiem zgrzytaniem
takiego głośnego dźwięku wydobyć. To taki okropny dźwięk! Ciara
przechadzająca sie w tym momencie po moich plecach budzi mnie bezlitosnie!
Pomóżcie bo oszaleję! Co jest przyczyną? Co w takim wypadku?
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! 14.11.03, 17:21
      Np.owsiki !!!!
      • doda23 Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! 14.11.03, 17:26
        Dzięki Patyczako.
        A jak wytepic owsiki? A jak nie owsiki, to co to może jeszcze?
    • Gość: Artur Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: *.sasknet.sk.ca 14.11.03, 17:28
      Bardzo duzo ludzi zgrzyta, moze nawet polowa i wiekszosc o tym nie wie. Wiem,
      ze chodzi ci o cisze w nocy ale zgrzytanie moze tez zniszczyc zeby.
      Przeciwko zgrzytaniu i dla ochrony zebow stosuje sie wkladki do buzi na noc.
      Robi je na miare dentysta.
      Troche tez pomagaja cwieczenia relaksujace.
    • Gość: Mm Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: *.prokom.pl 14.11.03, 17:32
      Trochę śmiać mie sie chce z hipotezy, że to owsiki.
      Najpewniejszą przyczyną jest stres/nerwica
      • Gość: anka BRUKSIZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 18:21
        przyczyną zgrzytania zębami Twojego mężczyzny może byc najprawdopodobniej
        problem ze stawem żuchwowym, którego skutkiem jest bruksizm. Jeżeli ma duże
        problemy z przeskakującym stawem skroniowo żuchwowym proponowalabym wizytę na
        Chirurgii szczękowej, gdzie na pewno podejmą leczenie w/w. Ważnym skutkiem
        ubocznym tego schorzenia jest ruchomość dolnych zębów oraz ich wypadanie, a
        także "zjadanie" własych zebów czyli ścieranie podczas nienaturalnego ścisku
        czy tarcia. Zgadzam się również całkowicie, że jest to także reakcja na stresy
        mimo, że może tego nie dawac po sobie poznać, ze go cos trapi. Szyna
        relaksująca na noc jest chyba tymczasowym wyjściem z sytuacji. Skąd wiem? Sama
        na to cierpię i właśnie czekam na szynę.
        Pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: *.sdh.sk.ca 14.11.03, 18:36
        Gość portalu: Mm napisał(a):

> Trochę śmiać mie sie chce z hipotezy, że to owsiki.
        > Najpewniejszą przyczyną jest stres/nerwica

Tak, owsiki buszuja niejako z drugiego konca.
    • Gość: Benedykt Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 00:04
      Moje dziecko tez zgrzyta. Lekarz pediatra powiazal to z jakimis sprawami
      zwiazanymi z trawieniem - tak, tak. Dzieciak dostal Herbogastrin czy cos
      takiego i zgrzytanie przeszlo. Kiedy sie skonczyl (ten Herbogastrin) to
      powrocilo. Nie przejmujemy sie tym specjalnie bo czasami to ma czasami nie.
      Acha - chlopak ma 5 lat i zgrzyta(l) od 2 lat
      • Gość: ja Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: 213.77.65.* 16.11.03, 19:10
        ja zgrzytalam przez dosc dlugi czas mam teraz 19 lat i jakos mi przeszlo bo
        jusz sie nie skarza na mnie i nie budza mnie w nocy zebym przestala
        • Gość: ja Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: 213.77.65.* 16.11.03, 19:13
          sorki zagapilam sie i nie dokonczylam (sorry za jusz we wczesniejszej
          wypowiedzi) no wiec przestalam juz zgrzytac zebami a mowili mi ze mam "robaki
          w tylku" i kazali pic wode z kiszonej kapusty. bzura bylam i jestem calkowicie
          zdrowa. moze faktycznie to na podlozu nerwowym. acha tak normalnie nie umiem
          tak zgrzytac bo az mnie ciary przechodza jak sobie pomysle tylko jak spie
          • Gość: Ortodonta Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! IP: 62.181.178.* 16.11.03, 19:23
            Według specjalistów zgrzytanie zębami występuje tylko u osób z nierównym
            zgryzem, a zgrzytanie jest naturalnym procesem zmierzającym do wyrównania się
            zębów przez ścieranie. Mnie więcej po roku zgrzytania zęby wyrównóją się i
            zgrzytanie ustępuje.
            • drobny911 Re: ZGRZYTANIE ZĘBAMI!!! RATUNKU!!!! 16.11.03, 20:38
              to może by tak równać te zęby pilnikiem ??? Albo dentystycznie ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka