Gość: visa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 09:30 Mam pytanie do wtajemniczonych - skad to cholerstwo sie bierze i jak to leczyc?! Dzieki za info. Pozdrawiam. V. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trewa Re: Rwa kulszowa 24.11.03, 11:10 Według moich obserwacji bierze sie to z ucisku na nerw( zwyrodnienie lub wypadnięcie dysku ) odcinku lędźwiowym kręgosłupa gdzie promieniuje wzdluż nerwu kulszowego a więc bol przez pośladek który dalej promieniuje wzdłuż uda i dalej aż do pięty .Zdarza się że jak przestanie boleć po jednej stronie to się przerzuca na drugą.Ja kiedy tylko zaczynam odczuwać ból zaczynam intensywnie stosować środki p/bólowe ale działające przez skórę, bo szkoda żołądka w chwilach ciężkich kiedy nie mogę chodzić a muszę to 1-3 dawek Ketonalu ale w zastrzykach.Z maści czy tym podobnych dobry jest Traumon krem czy żel. A najważniejsze to pozycja do spania płasko po glowę jasiek a pod uda duża poducha, zwinięty koc i w tej pozycji- zgięte nogi w kolanach ,rozluźnione mięśnie kręgoslupa i ud , staram się spac lub odpoczywać. Mam juz taki nawyk że jak tylko się kładę to zawsze z podparciem dla nóg aby jak najczęściej rozluźniac mięśnie.Kiedyś mialam duże problemy najadlam się wielu leków które tylko zruinowały mi żołądek ,dzisiaj mimo że już walczę z tym 18 lat nie potrzebuję lekow doustnych .Jeszcze od czsu do czsu mozna poprosić o skierowanie na rehabilitację Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: Rwa kulszowa 24.11.03, 11:24 no to ja mam na 100% rwe... :((( boli mnie tak od czrerwca/lipca a teraz to jeszcze do tego wszystkiego jestem w ciazy i zadnych przeciwbolowych cudow mi nie mozna :( najgorzej chyba jest jak chodze, chociaz lezenie tez jest okropne... obawiam sie, ze im bardziej ciaza bedzie zaawansowana tym bedzie gorzej :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Rwa kulszowa IP: *.devs.ac-net.pl 24.11.03, 11:57 do tego co napisala trewa dodam tylko, ze wiele dobrego mozna zrobic dla swojego kregoslupa (tutaj odc.ledzwiowo-krzyzowy) przeprowadzajac zmiany w swoim sposobie odzywiania i trybie zycia. Potrzebny jest ruch, gimnastyka, warunkujaca dobre, glebokie oddychanie oraz unikanie soli, chemikaliow, cukru i bialek zwierzecych, a to oznacza wiecej ziol, pokarmow jarskich i zywnosci swiezej (swiezy nie znaczy surowy, raczej chodzi o zywnosc jak najmniej przetworzona i unikanie gotowych dan, tj. zupy w proszku i inne gotowe dania, ktore zawsze zawieraja konserwanty i rozne chemiczne dodatki smakowe, utrwalajace kolor i takie tam). Rowniez stres bardzo szkodzi nerkom, wiec i krgoslupowi. Wystarczy pamietac, ze sa w zyciu rzeczy bardzo istotne i nieistotne i kiedy nauczymy sie je rozrozniac latwiej bedzie zyc na psychicznym luzie. Czego Wam zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visa Re: Rwa kulszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 16:37 Dziekuje za odpowiedzi! Slyszalam jeszcze o jakis zastrzykach z witamin. Co do "usportowienia sie", to akurat macie racje. Wiecej ruchu i mniej siedzenia. Ale taka praca :( Ale jedzenie... kiedys byl tu taki temat o zdrowym jedzeniu. Osobiscie podchodze do tego obojetnie - glowne haslo "rozsadek". Ale jak sie ma rawa kulszowa do nerek??? To bardzo mnie ciekawi! Pozdrawiam, Visa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Rwa kulszowa IP: *.devs.ac-net.pl 24.11.03, 17:38 otoz nasze zdrowie i samopoczucie jest pochodna tego co jemy i jak zyjemy; skoro podchodzisz do tego obojetnie, to nie dziw sie, ze Twoj organizm odpowiada Ci tak, a nie inaczej; stanowimy calosc psycho-fizyczna, te zaleznosci, o jakich pisalam zna medycyna chinska od tysiacleci; wiecej mi sie nie chce, bo skoro nie bierzesz odpowiedzialnosci za swoje zdrowie, to pozostaje Ci lykac chemie przeciwbolowa i dopracowac sie wiekszych jeszcze zaburzen; duzo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visa Re: Rwa kulszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 09:15 otoz moje zdrowie psycho-fizycznie nie zalezy tylko od tego jak sie odzywiam, ale przede wszystkim od tego jaka mam stresujaca prace... no ale nie pojde do Urzedu Skarbowego i nie powiem, ze bola mnie plecy, ale przeciez zdrowo sie odzywiam... wiec w tym miesiacu podatku nie zaplace... niestety musze pracowac, bo rachunki domowe trzeba placic. co do odpowiedzialnosci za swoje zdrowie - to raczej tylko i wylacznie ja z moje zdrowie jestem odpowiedzialna :) i jeszcze jedno - nie wiem Tereso gdzie to wyczytalas, ale srodkow przeciwbolowych nie stosuje. zycze trzezwego spojrzenia na swiat :) Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: Rwa kulszowa 29.11.03, 00:42 dobrze piszesz teresa, zgadzam sie w stu procentach. pomaga bardzo przy tych dolegliwosciach wzmocnienie meisni tulowia czyli brzucha i kregoslupa szczegolnie ledzwiowy odcinek (z obciazeniem na silowni) oraz cwiczenia dekompresjii kregow (sa specjalne urzadzenia do inwersji ale dobre sa tez prostsze jak lezenie z nogami za glowa itd. jesli ktos jest zainteresowany przesle link). NIeprawda jest ze leczy sie to wszystko odpoczynkiem i polykaniem tabletek, lepiej aktywnie! Wiem z doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabi Re: Rwa kulszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 23:59 ja jestem zainteresowany tymi linkami:)z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
teresatara Re: Rwa kulszowa 10.12.03, 10:29 Maggie-c ja też bardzo proszę o linki na temat urządzeń do inwersji. Co to jest? Serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Rwa kulszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:19 a ja z tym cholerstwem walczę już 8 lat.są takie dni i noce, że jest spoko.ale czasami tak daje popalić.co robię jak mnie ten ból dopadnie w nocy? kładę się na boku tym od zdrowej strony i podkurczam nogi w kolanach, że mam je prawie pod brodą, dodatkowo smaruję bolące miejsca naproxenem tak miejscowo uśmierzy ból.prowadząca mnie pani neurolog powiedziała, że z rwą trzeba nauczyć się żyć.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: Rwa kulszowa 25.11.03, 14:48 ja podobnie "ukladam sie" jak juz w nocy nie wyrabiam. czasem uda sie jakos zasnac. ciekawa jestem czy ten stan bedzie sie poglebiac i jaki wplyw na to ma ciaza... pozdrawiam, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
trewa Re: Rwa kulszowa 25.11.03, 17:49 kags napisała: > ja podobnie "ukladam sie" jak juz w nocy nie wyrabiam. czasem uda sie jakos > zasnac. ciekawa jestem czy ten stan bedzie sie poglebiac i jaki wplyw na to ma > ciaza... > pozdrawiam, > KaGS Od 6-tego miesiąca ciąży zaczęły pojawiać się dolegliwości które mam do dzisiaj a syn konczy 18 l, dochodzilo do tego że tracilam czucie w nodze i wywalalam się kołami do góry np.na ulicy -niezły widok ciężarna i lezy na chodniku .Gdybym wcześniej wiedziała jak sobie pomóc to może by ostatnie 3 miesiące wyglądały inaczej a tak prawie nie chodziła albo cierpiałam i mialam dosyć ciąży !!! Jeśli bardzo boli myślę ze można pomóc sobie stosując w rozsądnych ilościach preparaty zewnętrzne ale pamiętaj nacieraj odcinek lędżwiowo-krzyżowy, dużo leżeć i odciążac m.kręgoslupa i rozluźniać mięśnie ud .To jest mozolne postępowanie ale przynosi z czasem ulgę ,cierpliwości.Leków p/bólowych nie polecam w każdym stanie zdrowia bo to nie ma sensu Nie wiem co z fizykoterapią to do lekarza pytanie .Napewno wiele racji jest w tym aby odżywianie było zdrowe co i dla ciąży przyda się .pzdr Dodam że cała moja rodzina -mąż ,syn moja mama ,teściowa i siostra mamy cierpi z powodu rwy ,czy to nie choroba cywilizaci -mało ruchu a duzo siedzenia - własnie komp. Od tego roku jestem dzialkowcem i zaczynam odchodzic od miejskiego trybu życia mam nadzieje że nie za późno. ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: Rwa kulszowa 26.11.03, 10:59 wlasnie, wlasnie... sa chwile, ze tez ledwo czuje swoja noge... tzn. czuje, ale jest jakby zdretwiala. odzywiam sie "w miare" zdrowo, no bo ciaza itd. :) wlasciwie nie mam ochoty na mieso, wiec pozywienie prawie jarskie. niestety caly czas smigam do pracy, a tu sami faceci... zero pomocy, tak wiec o odpoczynku i nie siedzenia przy kompie nie ma mowy :( natomiast podejrzewam, ze wszystkie problemy z kregoslupem maja podloze w moich sportowych wyczynach za mlodu... taaak, sport to zdrowie. no i zero srodkow przeciwbolowych, nawet takich smarowalnych miejscowo :( w aptece pozwolili jedynie na Amol... wiec smaruje... pozdrawiam, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Rwa kulszowa IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.03, 17:10 Najlepsze na rwe kulszową jest: masaż i jeszcze raz masaż. Wystarczy 10 zabiegów, a u niektórych 20 i po kłopocie. Do tego można dodać: ODPOCZYNEK. Odpowiedz Link Zgłoś
pavo Re: Rwa kulszowa 30.11.03, 14:13 Tu w 100% sie zgadzam. Mialem stan zapalny nerwu kulszowego w wyniku przeciazenia odcinka ledzwiowego kregoslupa w trakcie remontu i przeprowadzki. Moze nie bylo to w takim stopniu jak opisujecie ale odczuwalem spory dyskomfort. Przez dolegliwosci musialem na rok zawiesic zajecia taneczne. W ciagu tego roku otzrmywalem mnostwo lekow rozluzniajacych, przeciwobolowych, itp... Troche pomoglo ale bol nie ustapil. Codziennie rano, po przebudzeniu, wiedzialem przynajmniej ze ztje. :))) I po tych 12 miesiacach nieudolnego leczenia przez ortopedow i neurologow poszedlem na 3 masaze. TRZY. I przeszlo. Fakt ze tzreba znalezc dobrego masazyste, ale mi sie udalo i dysponuje numerami do masazystow w Szczecinie i Warszawie. A co do tego jak tworzy sie rwa - jest tak ze miesnie posladkowe w wyniku dlugotrwaleggo stresu, sytuacji w ktorych nie chcemy sie znajdowac - spinaja sie i uciskaja nerwy. To tyle z moich obserwacji. A co do ruchu polecam joge i basen. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jooo Re: Rwa kulszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 21:06 Ja akurat leczę rwę kulszową. Masaż zgadzam się, lecz tylko u wybranych, koniecznie po specjalistycznych kursach, które można ukończyć dopiro po studiach. Do tego jednoczesna kinezyterapia - ćwiczenia a właściwie nauka takich ćwiczeń aby sobie nie szkodzić, oraz fizykoterapia - leczneie za pomocą bodźców fizyaklnych i oczywiście zmiana trybau życia na bardziej aktywany. Szczególnie ważne jest aby rehabilitant pokazał ruchy jakich w ogóle nie wolno wykonywać do końca życia. Gwarantowane przynajmniej dwa lata bez jakochkolwiek dolegliwości, ale leczenie prywatne bo państwówka ma za mało limitów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka8 Re: Rwa kulszowa IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 30.11.03, 22:09 to ja bardzo poprosze o tel w szczecinie mam to samo i mecze sie na lekach przeciwbolowych jakie zaordynowal mi lekarz troche to pomaga ale nie na dlugo i mecze sie dalej dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
pavo Re: Rwa kulszowa 03.12.03, 10:53 moze przekaze Tobie ten numer przez maila? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś