Dodaj do ulubionych

Rwa kulszowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 09:30
Mam pytanie do wtajemniczonych - skad to cholerstwo sie bierze i jak to
leczyc?!
Dzieki za info.
Pozdrawiam.
V.
Obserwuj wątek
    • trewa Re: Rwa kulszowa 24.11.03, 11:10
      Według moich obserwacji bierze sie to z ucisku na nerw( zwyrodnienie lub
      wypadnięcie dysku ) odcinku lędźwiowym kręgosłupa gdzie promieniuje wzdluż
      nerwu kulszowego a więc bol przez pośladek który dalej promieniuje wzdłuż uda i
      dalej aż do pięty .Zdarza się że jak przestanie boleć po jednej stronie to się
      przerzuca na drugą.Ja kiedy tylko zaczynam odczuwać ból zaczynam intensywnie
      stosować środki p/bólowe ale działające przez skórę, bo szkoda żołądka w
      chwilach ciężkich kiedy nie mogę chodzić a muszę to 1-3 dawek Ketonalu ale w
      zastrzykach.Z maści czy tym podobnych dobry jest Traumon krem czy żel. A
      najważniejsze to pozycja do spania płasko po glowę jasiek a pod uda duża
      poducha, zwinięty koc i w tej pozycji- zgięte nogi w kolanach ,rozluźnione
      mięśnie kręgoslupa i ud , staram się spac lub odpoczywać. Mam juz taki nawyk że
      jak tylko się kładę to zawsze z podparciem dla nóg aby jak najczęściej
      rozluźniac mięśnie.Kiedyś mialam duże problemy najadlam się wielu leków które
      tylko zruinowały mi żołądek ,dzisiaj mimo że już walczę z tym 18 lat nie
      potrzebuję lekow doustnych .Jeszcze od czsu do czsu mozna poprosić o skierowanie
      na rehabilitację
      • kags Re: Rwa kulszowa 24.11.03, 11:24
        no to ja mam na 100% rwe... :(((
        boli mnie tak od czrerwca/lipca a teraz to jeszcze do tego wszystkiego jestem
        w ciazy i zadnych przeciwbolowych cudow mi nie mozna :(
        najgorzej chyba jest jak chodze, chociaz lezenie tez jest okropne...
        obawiam sie, ze im bardziej ciaza bedzie zaawansowana tym bedzie gorzej :(((
        • Gość: Teresa Re: Rwa kulszowa IP: *.devs.ac-net.pl 24.11.03, 11:57
          do tego co napisala trewa dodam tylko, ze wiele dobrego mozna zrobic dla
          swojego kregoslupa (tutaj odc.ledzwiowo-krzyzowy) przeprowadzajac zmiany w
          swoim sposobie odzywiania i trybie zycia. Potrzebny jest ruch, gimnastyka,
          warunkujaca dobre, glebokie oddychanie oraz unikanie soli, chemikaliow, cukru i
          bialek zwierzecych, a to oznacza wiecej ziol, pokarmow jarskich i zywnosci
          swiezej (swiezy nie znaczy surowy, raczej chodzi o zywnosc jak najmniej
          przetworzona i unikanie gotowych dan, tj. zupy w proszku i inne gotowe dania,
          ktore zawsze zawieraja konserwanty i rozne chemiczne dodatki smakowe,
          utrwalajace kolor i takie tam).
          Rowniez stres bardzo szkodzi nerkom, wiec i krgoslupowi. Wystarczy pamietac, ze
          sa w zyciu rzeczy bardzo istotne i nieistotne i kiedy nauczymy sie je
          rozrozniac latwiej bedzie zyc na psychicznym luzie.
          Czego Wam zycze.
          • Gość: visa Re: Rwa kulszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 16:37
            Dziekuje za odpowiedzi!
            Slyszalam jeszcze o jakis zastrzykach z witamin.
            Co do "usportowienia sie", to akurat macie racje. Wiecej ruchu i mniej
            siedzenia. Ale taka praca :(
            Ale jedzenie... kiedys byl tu taki temat o zdrowym jedzeniu. Osobiscie
            podchodze do tego obojetnie - glowne haslo "rozsadek".
            Ale jak sie ma rawa kulszowa do nerek??? To bardzo mnie ciekawi!

Pozdrawiam,
            Visa.
            • Gość: Teresa Re: Rwa kulszowa IP: *.devs.ac-net.pl 24.11.03, 17:38
              otoz nasze zdrowie i samopoczucie jest pochodna tego co jemy i jak zyjemy;
              skoro podchodzisz do tego obojetnie, to nie dziw sie, ze Twoj organizm
              odpowiada Ci tak, a nie inaczej;
              stanowimy calosc psycho-fizyczna, te zaleznosci, o jakich pisalam zna medycyna
              chinska od tysiacleci;
              wiecej mi sie nie chce, bo skoro nie bierzesz odpowiedzialnosci za swoje
              zdrowie, to pozostaje Ci lykac chemie przeciwbolowa i dopracowac sie wiekszych
              jeszcze zaburzen;
              duzo zdrowia
              • Gość: visa Re: Rwa kulszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 09:15
                otoz moje zdrowie psycho-fizycznie nie zalezy tylko od tego jak sie odzywiam,
                ale przede wszystkim od tego jaka mam stresujaca prace... no ale nie pojde do
                Urzedu Skarbowego i nie powiem, ze bola mnie plecy, ale przeciez zdrowo sie
                odzywiam... wiec w tym miesiacu podatku nie zaplace...
                niestety musze pracowac, bo rachunki domowe trzeba placic.
                co do odpowiedzialnosci za swoje zdrowie - to raczej tylko i wylacznie ja z
                moje zdrowie jestem odpowiedzialna :)
                i jeszcze jedno - nie wiem Tereso gdzie to wyczytalas, ale srodkow
                przeciwbolowych nie stosuje.
                zycze trzezwego spojrzenia na swiat :)
              • maggie-c Re: Rwa kulszowa 29.11.03, 00:42
                dobrze piszesz teresa, zgadzam sie w stu procentach.
                pomaga bardzo przy tych dolegliwosciach wzmocnienie meisni tulowia czyli
                brzucha i kregoslupa szczegolnie ledzwiowy odcinek (z obciazeniem na silowni)
                oraz cwiczenia dekompresjii kregow (sa specjalne urzadzenia do inwersji ale
                dobre sa tez prostsze jak lezenie z nogami za glowa itd. jesli ktos jest
                zainteresowany przesle link). NIeprawda jest ze leczy sie to wszystko
                odpoczynkiem i polykaniem tabletek, lepiej aktywnie! Wiem z doswiadczenia.
                • Gość: kabi Re: Rwa kulszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 23:59
                  ja jestem zainteresowany tymi linkami:)z gory dziekuje
                • teresatara Re: Rwa kulszowa 10.12.03, 10:29
                  Maggie-c ja też bardzo proszę o linki na temat urządzeń do inwersji.
                  Co to jest? Serdeczne dzięki
          • Gość: basia Re: Rwa kulszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:19
            a ja z tym cholerstwem walczę już 8 lat.są takie dni i noce, że jest spoko.ale
            czasami tak daje popalić.co robię jak mnie ten ból dopadnie w nocy? kładę się
            na boku tym od zdrowej strony i podkurczam nogi w kolanach, że mam je prawie
            pod brodą, dodatkowo smaruję bolące miejsca naproxenem tak miejscowo uśmierzy
            ból.prowadząca mnie pani neurolog powiedziała, że z rwą trzeba nauczyć się
            żyć.pozdr.
            • kags Re: Rwa kulszowa 25.11.03, 14:48
              ja podobnie "ukladam sie" jak juz w nocy nie wyrabiam. czasem uda sie jakos
              zasnac. ciekawa jestem czy ten stan bedzie sie poglebiac i jaki wplyw na to ma
              ciaza...
              pozdrawiam,
              KaGS
              • trewa Re: Rwa kulszowa 25.11.03, 17:49
                kags napisała:

> ja podobnie "ukladam sie" jak juz w nocy nie wyrabiam. czasem uda sie jakos
                > zasnac. ciekawa jestem czy ten stan bedzie sie poglebiac i jaki wplyw na to
                ma
                > ciaza...
                > pozdrawiam,
                > KaGS
                Od 6-tego miesiąca ciąży zaczęły pojawiać się dolegliwości które mam do
                dzisiaj a syn konczy 18 l, dochodzilo do tego że tracilam czucie w nodze i
                wywalalam się kołami do góry np.na ulicy -niezły widok ciężarna i lezy na
                chodniku .Gdybym wcześniej wiedziała jak sobie pomóc to może by ostatnie 3
                miesiące wyglądały inaczej a tak prawie nie chodziła albo cierpiałam i mialam
                dosyć ciąży !!! Jeśli bardzo boli myślę ze można pomóc sobie stosując w
                rozsądnych ilościach preparaty zewnętrzne ale pamiętaj nacieraj odcinek
                lędżwiowo-krzyżowy, dużo leżeć i odciążac m.kręgoslupa i rozluźniać mięśnie
                ud .To jest mozolne postępowanie ale przynosi z czasem
                ulgę ,cierpliwości.Leków p/bólowych nie polecam w każdym stanie zdrowia bo to
                nie ma sensu Nie wiem co z fizykoterapią to do lekarza pytanie .Napewno wiele
                racji jest w tym aby odżywianie było zdrowe co i dla ciąży przyda się .pzdr
                Dodam że cała moja rodzina -mąż ,syn moja mama ,teściowa i siostra mamy cierpi
                z powodu rwy ,czy to nie choroba cywilizaci -mało ruchu a duzo siedzenia -
                własnie komp.
                Od tego roku jestem dzialkowcem i zaczynam odchodzic od miejskiego trybu
                życia mam nadzieje że nie za późno.
                ewa
                • kags Re: Rwa kulszowa 26.11.03, 10:59
                  wlasnie, wlasnie... sa chwile, ze tez ledwo czuje swoja noge... tzn. czuje,
                  ale jest jakby zdretwiala.
                  odzywiam sie "w miare" zdrowo, no bo ciaza itd. :) wlasciwie nie mam ochoty na
                  mieso, wiec pozywienie prawie jarskie.
                  niestety caly czas smigam do pracy, a tu sami faceci... zero pomocy, tak wiec
                  o odpoczynku i nie siedzenia przy kompie nie ma mowy :(
                  natomiast podejrzewam, ze wszystkie problemy z kregoslupem maja podloze w
                  moich sportowych wyczynach za mlodu... taaak, sport to zdrowie.
                  no i zero srodkow przeciwbolowych, nawet takich smarowalnych miejscowo :( w
                  aptece pozwolili jedynie na Amol... wiec smaruje...
                  pozdrawiam,
                  KaGS
    • Gość: Mama Re: Rwa kulszowa IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.03, 17:10
      Najlepsze na rwe kulszową jest: masaż i jeszcze raz masaż. Wystarczy 10
      zabiegów, a u niektórych 20 i po kłopocie. Do tego można dodać: ODPOCZYNEK.
      • pavo Re: Rwa kulszowa 30.11.03, 14:13
        Tu w 100% sie zgadzam.
        Mialem stan zapalny nerwu kulszowego w wyniku przeciazenia odcinka ledzwiowego
        kregoslupa w trakcie remontu i przeprowadzki. Moze nie bylo to w takim stopniu
        jak opisujecie ale odczuwalem spory dyskomfort. Przez dolegliwosci musialem na
        rok zawiesic zajecia taneczne.
        W ciagu tego roku otzrmywalem mnostwo lekow rozluzniajacych, przeciwobolowych,
        itp... Troche pomoglo ale bol nie ustapil. Codziennie rano, po przebudzeniu,
        wiedzialem przynajmniej ze ztje. :)))
        I po tych 12 miesiacach nieudolnego leczenia przez ortopedow i neurologow
        poszedlem na 3 masaze. TRZY. I przeszlo.
        Fakt ze tzreba znalezc dobrego masazyste, ale mi sie udalo i dysponuje numerami
        do masazystow w Szczecinie i Warszawie.
        A co do tego jak tworzy sie rwa - jest tak ze miesnie posladkowe w wyniku
        dlugotrwaleggo stresu, sytuacji w ktorych nie chcemy sie znajdowac - spinaja
        sie i uciskaja nerwy.
        To tyle z moich obserwacji. A co do ruchu polecam joge i basen.
        Pzdr
        • Gość: jooo Re: Rwa kulszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 21:06
          Ja akurat leczę rwę kulszową. Masaż zgadzam się, lecz tylko u wybranych,
          koniecznie po specjalistycznych kursach, które można ukończyć dopiro po
          studiach. Do tego jednoczesna kinezyterapia - ćwiczenia a właściwie nauka
          takich ćwiczeń aby sobie nie szkodzić, oraz fizykoterapia - leczneie za pomocą
          bodźców fizyaklnych i oczywiście zmiana trybau życia na bardziej aktywany.
          Szczególnie ważne jest aby rehabilitant pokazał ruchy jakich w ogóle nie wolno
          wykonywać do końca życia. Gwarantowane przynajmniej dwa lata bez jakochkolwiek
          dolegliwości, ale leczenie prywatne bo państwówka ma za mało limitów.
        • Gość: kropka8 Re: Rwa kulszowa IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 30.11.03, 22:09
          to ja bardzo poprosze o tel w szczecinie mam to samo i mecze sie na lekach
          przeciwbolowych jakie zaordynowal mi lekarz troche to pomaga ale nie na dlugo
          i mecze sie dalej dzieki
          • pavo Re: Rwa kulszowa 03.12.03, 10:53
            moze przekaze Tobie ten numer przez maila?
            pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka