mjwiejscy 05.12.03, 18:31 od niedawna pocą mi się nogi i to tak, że buty zaczynają brzydko pachnieć. Co zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MIMI Re: pocą mi się nogi IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 19:51 W aptece są specjalne dezodoranty, albo talk. To może być spowodowane właśnie butami (kupiłeś nowe?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: pocą mi się nogi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 20:18 buty są stare, myślałam że to one śmierdzą. Ale ten zapach moich stóp przenika. Może jakieś domowe sposoby, nie mam forsy na terapię finansową. jadwiga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Trochę z doświadczenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.03, 20:15 Moge tylko doradzić z praktyki ponieważ dawno temu miałem podobny problem i musiałem trochę popracować nad sobą. - obuwie nie moze byc przepocone. Najprościej wymienić wkładki ale czasami to nie wystarcza. - nosić obuwie dopasowane do temperatury otoczenia. Jeżeli jest w pracy możliwość zmiany obuwia to warto zmienić. Jeżeli przebywa sie cały dzień zimowym obuwiu w ciepłym pomieszczeniu to każdemu nogi się pocą, - w domu konieczna zmiana. Po przyjściu z pracy warto umyć stopy i założyc nie przepocone skarpetki. Przed założeniem skarpetek przesypac suche stopy talkiem (zasypką dla dzieci), - codziennie przez miesiąc lub trochę dłużej pomoczyć nogi w ciepłej wodzie mocno słonej. - po wytarciu (oraz codziennie rano) przesypać umyte, suche stopy talkiem i założyć czyste skarpetki Taka recepta jest skuteczna na długie lata dla osób o normalnym organiźmie. Po miesiącu lub dwóch wystarczy tylko nosić nie przepocone, dopasowane do temperatury otoczenia obuwie oraz normalnie myć nogi min dwa razy dziennie i zakładać czyste skarpetki. Można również używać środków do obuwia, które eliminują przykry zapach potu - ale to tylko jako uzupełnienie kuracji a nie jako metoda która ma rozwiązać problem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś