Dodaj do ulubionych

pocą mi się nogi

05.12.03, 18:31
od niedawna pocą mi się nogi i to tak, że buty zaczynają brzydko pachnieć. Co
zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: MIMI Re: pocą mi się nogi IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 19:51
      W aptece są specjalne dezodoranty, albo talk. To może być spowodowane właśnie
      butami (kupiłeś nowe?)
      • Gość: mimi Re: pocą mi się nogi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 20:18
        buty są stare, myślałam że to one śmierdzą. Ale ten zapach moich stóp przenika.
        Może jakieś domowe sposoby, nie mam forsy na terapię finansową. jadwiga
    • Gość: Andrzej Trochę z doświadczenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.03, 20:15
      Moge tylko doradzić z praktyki ponieważ dawno temu miałem podobny problem i
      musiałem trochę popracować nad sobą.
      - obuwie nie moze byc przepocone. Najprościej wymienić wkładki ale czasami to
      nie wystarcza.
      - nosić obuwie dopasowane do temperatury otoczenia. Jeżeli jest w pracy
      możliwość zmiany obuwia to warto zmienić. Jeżeli przebywa sie cały dzień
      zimowym obuwiu w ciepłym pomieszczeniu to każdemu nogi się pocą,
      - w domu konieczna zmiana. Po przyjściu z pracy warto umyć stopy i założyc nie
      przepocone skarpetki. Przed założeniem skarpetek przesypac suche stopy talkiem
      (zasypką dla dzieci),
      - codziennie przez miesiąc lub trochę dłużej pomoczyć nogi w ciepłej wodzie
      mocno słonej.
      - po wytarciu (oraz codziennie rano) przesypać umyte, suche stopy talkiem i
      założyć czyste skarpetki
      Taka recepta jest skuteczna na długie lata dla osób o normalnym organiźmie.
      Po miesiącu lub dwóch wystarczy tylko nosić nie przepocone, dopasowane do
      temperatury otoczenia obuwie oraz normalnie myć nogi min dwa razy dziennie i
      zakładać czyste skarpetki. Można również używać środków do obuwia, które
      eliminują przykry zapach potu - ale to tylko jako uzupełnienie kuracji a nie
      jako metoda która ma rozwiązać problem.
      Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka