alutkama 05.02.08, 18:44 no wlasnie co a ta witamina K? W Polsce nagle od kilku miesiecy nakazuja podawac noworodkom a tutaj ja nie dostalam takiego zalecenia, jak to jest z ta wit K w koncu? Wiecie cos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: witamina K???? 05.02.08, 20:27 dziwne, w jednych krajach sie od tego odchodzi a w Polsce wprowadza? w kazdym razie tu znajdziesz wyjasnienia dlaczego w USA nie daje sie tego dzieciom: "Najbardziej narażone na stan niedoboru witaminy K, są noworodki (zwłaszcza wcześniaki), ponieważ nie mają jeszcze odpowiednio rozwiniętej flory bakteryjnej w jelitach, a mleko matki nie jest najlepszym źródłem tego składnika. Dlatego wszystkie preparaty do odżywiania niemowląt powinny być wzbogacane witaminą K w ilości minimum 4 µg na 100 kcal." "In some countries, injections of Vitamin K are routinely given to newborn babies. Vitamin K is used as prophylactic measure to prevent late-onset haemorrhagic disease (HDN). However, HDN is a relatively rare problem, and many parents now choose for their babies not to have such an injection." Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: witamina K???? 05.02.08, 20:33 acha i te krwawienia wewnetrzne wystepuja (jesli juz) dopiero gdy delikwent jest w podeszlym wieku, a wit. K latwo przedawkowac (wystarczy jest salate i jogurty)i dopiero narobic sobie problemow :O Odpowiedz Link Zgłoś
marta2777 Re: witamina K???? 05.02.08, 20:59 Edytkus, a czy czasem to wciaz nie jest rutynowe w Stanach? Tak naprawde to nie mam pojecia czy moj maly to dostal czy nie. Takie rewelacje zaczelam sobie dopiero uswiadamiac grubo po narodzinach synka. Mnie nikt o to nawet nie pytal, a ja wtedy nawet nie wiedzialam o istnieniu takich procedur. Wiem , ze bardziej uswiadomieni rodzice, ktorzy decyduja sie na opoznienie szczepien czy calkiem z nich rezygnuja, rowniez nie decyduja sie na zastrzyk z vit. K. Podobnie jak szczepienia, ta procedura rowniez wzbudza pewne kontrowersje. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kropek Re: witamina K???? 05.02.08, 21:05 nie wiem czy w calych stanach, ale w wsconsin na pewno jest to rytynowe.prynajmniej w szpitalnych porodach. nawet nie wiedzialam ze mojemu malemu to podano, dopeiro w papierach z wypisu doczytalam sie tego. no coz, krzywda mu sie z tego powodu nie stala na szczescie. teraz znowu jestem w ciazy, planuje porod w domu. polozna pytala sie czy chce podac malej wit k. nie bede tego robic. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: witamina K???? 05.02.08, 22:28 ja nic na ten temat w dokumentacji nie mam i nic nie znalazlam w itnernecie przy okazji natknelam sie na to: www.vaclib.org/exempt/newjersey.htm Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: witamina K???? 05.02.08, 22:57 i kolejny link w temacie: www.womens-health.co.uk/vitk.asp www.guideline.gov/summary/summary.aspx?doc_id=4247 lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminK/ www.medscape.com/viewarticle/418329_5 no i badz tu czlowieku madry. IMO nie powinni tego dawac na skale masowa: w internecie jest duzo informacji za rowno za jak i przeciw wit. K. z tego co znalazlam w NJ rutynowo szczepia niemowleta vit K i daja jakis srodek do oczu ALE nie wszedzie (pomimo ze przepisy wymagaja), zalezy od szpitala/pielegniarki/lekarza Odpowiedz Link Zgłoś