Dodaj do ulubionych

Znowu E.coli

17.11.09, 14:31
Poradźcie proszę, bo nie wiem co robić.(będzie długo) Moja córka (obecnie
1,5roku) znów ma E coli w moczu, 10 do 4. Pierwszy raz miała wykrytą ok rok
temu, nie przybierała na wadze. Dostała Furagin, ale przy okazji nabawiła się
anginy i przy każdym podaniu rozgniecionego Furaginu zwracała. Pediatra
przepisała jej wtedy Augmentin na jedno i drugie i przeszło, ale znów
przestała przybierać na wadze i znów wyszła E. coli. Nefrolog znów przepisał
Furagin, była już trochę starsza i mogła łyknąć całą tabletkę. Zrobił jej też
USG brzucha i narządów i wyszło że ok. W następnym badaniu bakterii nie było,
ale po zmniejszeniu dawki Furaginu pojawiła się znów. Miała robioną
cystografię i też wyszła ok, nie ma refluksu. Przez 3 miesiące dostawała też
Urovaxom. Ostatnie badania miała robione w końcu sierpnia i wychodziło coś w
rodzaju "nieliczna zróżnicowana flora bakteryjna", co nefrolog określał jako w
porządku. A mała nadal słabo przybierała na wadze, średnio 100g miesięcznie.
Powiedział że z jego punktu widzenia jest zdrowa, miała już nie dostawać
Furaginu, zalecił wykonanie innych badań, typu poziom żelaza i echo serca.
Żelazo ma w porządku, kardiolog też nie stwierdziła niczego niepokojącego,
powiedziała tylko żeby rzadziej ją ważyć i jeśli ja jestem szczupła (a jestem)
i mąż też , to mała też ma prawo. Ostatnio znów wystąpiła gorączka, ale
ponieważ starsza córka chorowała tydzień wcześniej, badania moczu ogólnego
wyszły ok, a OB podwyższone, pediatra przepisała jej Augmentin nie czekając na
wyniki posiewu, który też miała przy okazji zrobiony. I po tygodniu wyszło to
cholerstwo. Jeszcze jej nie ważyłam, bo ma katar i nie chcę jej chorej ciągać
do przychodni, wiec nie wiem jak z wagą przez ten czas. Podpowiedzcie co mogę
jeszcze zrobić, jakie badania ew. wykonać. Pewnie najlepszym sposobem byłoby
nauczenie jej korzystania z toalety, ale pora mało sprzyjająca i ona też
jeszcze nie łapie o co chodzi.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Znowu E.coli 17.11.09, 15:46
      Nie wiem jak z higiena.
      Tzn czy czesto myjecie mala, czy uzywacie chusteczek??

Co do furaginy.. Do leczenia zakazen u dzieci nei stosuej sie jej, wiec ktos
      popelnil spory blad...
      • 1303anka Re: Znowu E.coli 18.11.09, 08:13
        Przewijamy ją mniej więcej co 3h, chyba że oczywiście wcześniej zajdzie
        potrzeba. Nigdy nie chodzi z kupą, ale oczywiście czasami zanieczyszczenie
        wdziera jej się w okolice intymne, zawsze sprawdzam. Niestety mała od września
        przebywa większość dnia pod opieką dziadków i niestety trudno mi powiedzieć jak
        ją doczyszczają, chociaż uczulałam na to. Do przemywania używamy ręczników
        papierowych namoczonych w ciepłej wodzie. Zawsze od przodu do tyłu. Nie jest to
        nasza pierwsza córka, a przy pierwszej takich problemów nie było. Mocz do
        badania też zawsze pobieramy na stojąco, nawet jak była malutka, to trzymaliśmy
        bidulkę nad miską.
        Leczymy sie u dr Rutki w Warszawie,Na forum widziałm pochlene opinie.Nie
        wiedziałam, że Furaginem się nie leczy, jeśli nie to czym?
        • madziulec Re: Znowu E.coli 18.11.09, 09:15
          A sprobuj odstawic te reczniki papierowe.
          Zacznik po prostu wstawiac mala pod wode cala.
          Ja wiem, ze to klopotliwe, ale uwierz mi, ze dziadkow da sie nauczyc i dziecko
          nauczone samo sie przyzwyczai, ze kupa, to zdejmujemy pieluche i hops pod
          prysznic / do wanny na chwilke i sie myjemy szybko.

Od razu szybko zauwazysz poprawe.

Co do e.coli i leczenia. Problem jest taki, ze powinno sie leczyc antybiotykiem.
          Tu moze byc problem, ze u dziewczynki jest z okolic intymnych.
          Taki kiedys byl tu przyklad na forum.
          Dziewczyna stosowala jakas masc (na oczy) i wszystko fajnie wyleczyla.
          • 1303anka Re: Znowu E.coli 18.11.09, 10:15
            "Tu moze byc problem, ze u dziewczynki jest z okolic intymnych. " - nie rozumiem
            zdania? Dostawała Augmentin, ale przepisany przez pediatrę przy okazji innych
            infekcji, żeby leczyły się dwie rzeczy na raz. Spróbuję też z tym myciem i
            myślałam żeby po każdym wypróżnieniu przemywać Rivanolem, teraz robimy to tylko
            na noc (z zalecenia nefrologa). Jutro zrobimy posiew kontrolny po antybiotyku i
            1 grudnia znów do nefrologasad
            • madziulec Re: Znowu E.coli 18.11.09, 12:45
              Rivanol wysusza, wiec nei stosuj go na stale.

E.coli chetnie kolonizuje okolice drog roznych, zrob po prostu wymaz z pochwy,
              wtedy bedziesz wiedziec czy walczysz z zum-ami czy tez po prostu z problemem
              drog rodnych.

Tak wiec sam posiew nic nei daje.
              Jak wyglada badanie moczu przy tym wszystkim?
              • 1303anka Re: Znowu E.coli 18.11.09, 21:33
                Wyniki moczu ogólnego zawsze miała w porządku, ostatni jest
                następujący, pobierany dzień wcześniej niż na posiew:
                odczyn ph - kwaśny
                białko, glukoza, ciała ketonowe - nieobecne
                urobilinogen - w normie
                Osad:
                nabłonki płaskie - pojedyncze
                leukocyty -wpw 1-2
                erytrocyty św. i wył. wpw. 0-1
                pasma śluzu w prep liczne
                kryszt kw. moczowego dość liczne
                Pediatra twierdzi, że ok.

Myślisz, że powinnam z nią iśc do ginekologa dziecięcego?

• madziulec Re: Znowu E.coli 19.11.09, 08:25
                  Ni emam corki, ale na Twoim miejscu bym poszla.

Badania jakos nie za bardzo mi wygladaja na ZUM.
                  • 1303anka Re: Znowu E.coli 19.11.09, 10:22
                    Dzięki za wszystkie odpowiedzi i konsultację smile
                    Pozdrawiam
                    • madziulec Re: Znowu E.coli 19.11.09, 11:00
                      Przelewy na konto... wink)) no subkonto mojego dziecka, jak juz je bedzie mial, to
                      jest za miesiac wink
                      • 1303anka Re: Znowu E.coli 01.12.09, 09:09
                        Byłam u ginekologa dziecięcego. Pani dr najpierw mi tłumaczyła, że u małych
                        dziewczynek nie ma sensu robienie wymazu ze sromu, bo ma inną gospodarkę
                        hormonalną, różne inne rzeczy oprócz e.coli mogą być tam skolonizowane i nie ma
                        to wpływu na zakażenia układu moczowego i u dziewczynek tak w ogóle jest bo
                        niedaleko od cewki do odbytu, a jak jeszcze chodzi z pieluchą, to w ogóle. I
                        może mieć nawet takie zakażenia do wieku dojrzewania. Popatrzyła tylko na
                        okolice dróg rodnych, powiedziała, że wszystko jest w porządku i żadnego
                        zakażenia nie ma i o pobraniu wymazu nie było mowy. A najlepsze jest to, że
                        chwile wcześniej byłam w pediatry (z wirusem w gardle) i powiedziała, że
                        powinnyśmy taki wymaz zrobić i może nie być żadnego zakażenia, w sensie
                        zaczerwienienia, czy upławów, a bakterie mogą siedzieć.
                        Dziś rano mąż był z małą u naszego nefrologa i to samo. Nie ma zaczerwienienia,
                        upławów, nie ma wskazań do wymazu. A zakażenie skąd się wzięło? I wyniki moczu
                        ogólnego są jak najbardziej prawidłowe. Żadnego leczenia. I możemy kontrolować,
                        czyli robić posiewy częściej. Nie wiem tylko co mamy robić jak znów w posiewie
                        wyjdzie e.coli.
                        Może ja rzeczywiście przesadzam i szukam choroby na siłę? Tylko nie chciałabym
                        czegoś zaniedbać.
                        • guderianka Re: Znowu E.coli 01.12.09, 18:39
                          są różne szkoły
                          U nas było tak- ZUM, upławy,bóle
                          zrobilismy wymaz i mała miała przepisane globulki dopochwowe ktorych
                          aplikowanie bylo gehenną i spowodowalo dlugotrwalą traumę.
                          kilku lekarzy skrytykowało takie leczenie ale..problemy sie
                          skończyły- diagnostyka układu moczowego nic nie wykazała.
                          Czasami mała ma zaczerwieniony srom- zwlaszcza w tygodniu, gdy w
                          przedszkolu sama podciera sie w wc.
                          Nasz sposób to -nasiadówki w ziołach -przez 3 dni pod rząd wsadzam
                          malą do ziół :rumianek, szałwia, kora dębu. Nie podmywam córki
                          mydłem ale samą woda, czyszczę srom poprzez natłuszczenie-maść z
                          wit.a i tak natluszczona skórę wycieram wacikiem.
                          Na twoim miejscu zrezygnowałabym z ręczników papierowych.
                          Zrobiłabym wymaz z pochwy (pamiętaj by wczesniej nie myc malej)
                          zrezygnowałabym z chusteczek nawilżających i..pieluch (ile mala ma ?)
                          • 1303anka Re: Znowu E.coli 02.12.09, 15:01
                            Mała ma rok i 7 miesięcy, czasami sama chce usiąść na sedes, bo widzi starszą
                            siostrę, ale jeszcze ani razu nic nie zrobiła. Usiądzie i zaraz krzyczy "już",
                            bo widzę, że jej niewygodnie na nakładce. Na razie prosiłam dziadków, którzy z
                            nią siedzą w ciągu dnia, żeby po każdej kupie myli ją w wannie. U niej tylko nie
                            ma żadnego zaczerwienienia sromu, nie ma upławów, w moczu ogólnym leukocyty nie
                            są podwyższone, bakteria wychodzi dopiero w posiewie. Więc tak na prawdę nie
                            wiem co myśleć. Czy rzeczywiście my/dziadkowie ją źle doczyszczamy? Ale przy
                            starszej córce nie było takich problemów. Przed pobraniem też zawsze ją myjemy,
                            nie przemywaliśmy tylko Rivanolem. Następnym razem tak zrobimy.
                            • guderianka Re: Znowu E.coli 02.12.09, 15:47
                              Może rozwiązanie jest proste -może źle ją podmywacie albo
                              zanieczyszczenie dostaje się do pojemnika?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka