jusiagra 11.01.05, 20:24 czy któraś z mam wie jak wyglądają te badania u dzieci (bez naukowych wywodów, które znam) które jeszcze nie siusają na nocnik bo wiem ze starsze sikają do specjalnego nocniczka. Pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anouk3 Re: badania urodynamiczne 13.01.05, 09:49 U na urografia składała się z dwóch części. Najpierw wykonano USG sprawdzajace zaleganie moczu. Czyli trzeba było napoić dziecko, założyć pieluchę tetrową i czekać, aż zrobi siusiu. Potem biegiem do ultrasonografu i sprawdzanie czy coś w pęcherzu zostało. No i okazało się, że zostało. Potem druga szęść badania. Kładą dziecko. Do siusiaka wprowadzają rurkę (podłączoną do komputera). Przez rurkę do pęcherza wstrzykują płyn, a gdy pęcherz się napełni i dziecko zaczyna siusiać płynem sprawdzają parametry strumienia moczu (na komputerze). Okreslaja m.in. ciśnienie, pod którym mocz wypływa z pęcherza. Badanie nie jest jakieś straszne, ale warto mieć ze soba parę zabawek dla odwrócenia uwagi dziecka. I tyle. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
jusiagra Re: badania urodynamiczne 18.01.05, 12:35 dziękuje slicznie z odpowiedz , trapi mnie tylko fakt iz nasz mały ma przetokę moczowodowo skórną z której również leci mocz ciekawe jak z tym fantem sobie radzą moze odezwie sie jakas mama z przetoką Odpowiedz Link