Dodaj do ulubionych

cystografia

02.09.05, 12:27
Moja córeczka ma 9 mies. Po raz 2 wyszły nam coli w posiewie. Podejrzewają
refluks. USG nic nie wykazało. Proponują cystografię. jestem tym wszystkim
przerażona.Proszę napiszcie mi coś o tym badaniu. Czy możecie mi polecić
jakiegoś lekarza?Jestem z Warszawy.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: cystografia 02.09.05, 14:42
      My akurat prowadzimy Myszolecie na Szaserow, ale ostatnio sporo dobrego
      slyszalam tez i o DZiekanowie Lesnym...

Ja powiem tak, bo juz tez sie czlowiek madrzejszy robi - specjalista to
      specjalista, kwestia nawet dobrania sie charakterem do lekarza. czasem bedzie
      Ci odpowiadal czasem nie.

Popatzr na strone forumowa (link nasz na "przedniej" stronie forum) tam
      polecamy naszych lekarzy, czyli tych, ktorzy prowadza nasze dzieci.
      Kontakty w razie czego podajemy.
    • gosia.23 Re: cystografia 02.09.05, 20:29
      Hej. Mój 3 miesięczny synek też miał robioną cystografię.Na szczęście to tylko
      więcej straChu a samo badanie nie jest takie straszne. Najpierw cewnikują
      dziecko dając mu wlewkę uspakajającą, a potem podają kontrast przez cewnik i
      robią zdjęcia rtg. samo badanie trwa około 15 min
      • tusia21 Re: cystografia 02.09.05, 20:41
        czy jesteście z warszawy? Chodzi mi o to, gdzie było robione badanie. Podobno w
        jednym szpitalu trzymają 3 dni a w innym 15 min. Na razie mamy skierowanie do
        nefologa. Nie mam pojęcia gdzie jest jakiś dobry lekarz. Spadło mi to wszystko
        dziś na głowę. Strasznie się boję. Znowu mamy 1000000coli
        • gosia.23 Re: cystografia 02.09.05, 21:31
          Ja jestem z Kielc. Ale jeśli macie bakterie to ni może być zrobiona cystografia
    • trudy77 Re: cystografia 12.09.05, 21:27
      Czesc, Mój Maluszek tez skończył 9m. Jak jakiś czas temu pisałam, też czeka nas
      CUM. Termin mamy na następną środę. Też sie bardzo denerwuję i zastanawiam jak
      przygotować nas do tego badania. Pani doktor powiedziała, że mamy być rano na
      oddziale. Oj, chcielibysmy mieć już to badanie za sobą. Nie wiem jak Szymek-
      istne żywe srebro to zniesie. Pozdrawiam.Lucyna
    • janiotonio Re: cystografia 13.09.05, 10:43
      Hej, Tusia,
      mój synek miał robioną cystografię 2 razy - raz miał ok. 2 miesięcy, drugi raz -
      ok. 9 miesięcy. Mocz musi być jałowy do tego badania. Powinno być
      ambulatoryjne, ale zależy może od szpitala. Ja robiłam w CZD, w Międzylesiu, bo
      tam miał automatyczne skierowanie, jako że z powodu cytomegalii był pod opieką
      centrum. Ale szczerze mówiąc, jak miał 1,5 roku, to przeniosłam go na Litewską,
      gdzie polecono mi dr Tomaszewską. Jestem zachwycona po tym, jak było wCZD. Tam
      nikt się nie posuwał do tego, by mnie o czymkolwiek poinformować, skierowań na
      badania moczu nie dostawałam (a przychodnia odmowiła robienia badań Tosia w
      ramach ubezpieczenia, bo jak stwierdził kierownik - nie stać ich na posiewy co
      miesiąc, haha).
      W szpit. na Litewskiej dostałam od razu plik skierowań, pani doktor ludzki typ -
      informuje rodziców, ma do nich cierpliwość. Stara się wszystko sprawdzić, jest
      skrupulatna. Polecam bardzo. Tylko termin pierwszej wizyty był po jakiś 3
      miesiącach od zapisu, ale cóż. Można też do niej udać się prywatnie, co
      najpierw zrobiliśmy.
      Życzę, zeby skończyło się na strachu. Badanie jak badanie, zadna rozkosz, ale u
      dziewczynek podobno łatwiejsze. My mieliśmy problem z napletkiem i było
      nieprzyjemnie. Jeżeli możesz, nie idź sama z dzieckiem, lepiej, jak są 2
      dorosłe osoby, bo bywają kolejki, jak wszędzie i w ogole jest raźniej.
      Powodzenia!
    • magdalena.podlaska Re: cystografia 13.09.05, 22:04
      Moja Ninka też po 2. zakażeniu układu moczowego dostała skierowanie na
      cystografię, czyli najprościej rzecz ujmując prześwietlenie po wprowadzeniu do
      układu moczowego płynu z kontrastem (widać wtedy, czy mocz się cofa do nerek,
      czy zostaje w pęcherzu, a jeśli się cofa, to w jakim stopniu). Tę wlewkę robi
      się przez cewnik. Cystografię można zrobić po całkowitym wyleczeniu zakażenia.
      Samo badanie średnio przyjemne, ale bym nie demonizowała - mały bobas
      szybciutko zapomni. Myśmy robili na Szaserów i spędziliśmy w szpitalu kilka
      godzin (trzeba dopytać, bo początkowo mieli chęć zostawić nas na dłużej). Teraz
      leczymy się w CZD u dr Boguszewskiej - bardzo miła, doświadczona i poukładana.
      Od czasu drugiego zakażenia co wieczór łykamy furagin, 2xdziennie wit. C i
      (odpukać) po zakażeniach ani śladuwinkA, jeszcze raz w miesiącu robimy badania
      moczu (ogólne i posiew). Skierowania mamy od lekarza pierwszego kontaktu (w
      przychodni na Szajnochy - Żoliborz), nie ma z tym najmniejszego problemu -
      polecam bardzo.
      Nie stresuj się tusia, z refluxem można nauczyć się żyćwink Pozdrawiamwink
      • mrozbasia Re: cystografia 15.09.05, 09:32
        Wercia miała cystografię niedawno. Ma 7 miesięcy. Też strasznie się bałam. Nic
        przyjemnego, ale nie jest źle. Powiem Ci, że o wiele gorzej przeszła wkłócie
        wenflonu.Jak będziesz szła na cystografię nie zapomnij wziąść ze sobą coś do
        picia.
    • tyska_edziecko Re: cystografia u 14 latki 17.09.05, 12:47
      Cześć dziewczyny. Moja córka ma niestety już 14 lat. Kilka dni temu okazało
      się, ęe w pęcherzu zostaje jej ok. 30ml moczu(wg usg). W poniedziałek mam
      dzwonić do szpitala odnośnie cystografii, ponieważ istnieje podejrzenie
      refluksu. Miała kilkakrotnie epizody zatrzymania moczu. Kurcze, czy jest
      możliwy refluks wykryty dopiero w tym wieku? Czy jakaś inna przyczyna? Proszę o
      wszelkie rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka