Dodaj do ulubionych

Przeraziłam się!!!

10.07.06, 21:27
Moje dziecko ma zakarzenie ukł. moczowego (bakt. coli) Już wzięła 2
antybiotyki i zaś jest nawrót choroby, szykuje się nam trzeci antybiotyk. Po
tym co wyczytałam na stronie załozycielki forum jestem przerażona. Do tej
pory nie wiem co wspólnego ma reflux z zakarzeniami ukł. moczowego. Dlaczego
pani dziecko leczone było w szpitalu, podczas gdy mnie nawet tego nie
zaproponowali. Nie wiedziałam że to taka poważna sprawa. Jestem załamana.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Przeraziłam się!!! 10.07.06, 21:44
      Po pierwsze bardzo prosimy o takie odpowiedzi:
      - wiek dziecka
      - jak wyglada stan dziecka
      - chlopiec / dziewczynka?
      - jak wygladaja aktualne badania moczu? (jak wygladaly w momencie podjecia decyzji o podaniu antybiotyku?)
      - gdzie leczone i przez kogo jest dziecko?

No i potem rozpoczniemy "edukacje" Rodzicow wink))
      • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 10.07.06, 22:04
        dziewczynka, 9 mies, dziecko słabo przybiera na wadze, lecz poza tym rozwija
        się wzorowo. Jutro ide na badanie więc się przekonamy, z posiewu wyniknęło że
        bakterie są wrażliwe jedynie na biseptol, więc dostałyśmy bactrim(po którym
        dostała biegunki), a wczesniej ospamox, dała mi go lekarka, która nie zaleciła
        wczesniej posiewu. Dała lek w ślepo sad Teraz profilaktyka- lakcid i furagina.
        Ale widze ze w moczu coś pływa, więc wyniki będą nienajlepsze sad((
        • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 10.07.06, 22:06
          jutro powyszukuje te starsze badania oraz te co wykonam jutro. Bardzo zalezy
          mi na pomocy. Z góry dziękuje smile Dobranoc
          • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 10.07.06, 22:29
            Aha, dziecko miało robione usg jamy brzusznej i nerek, które nic nie wykazało.
            • madziulec Re: Przeraziłam się!!! 10.07.06, 23:37
              USG nie musi nic wykazac, szczegolnie jesli np. sa zastaki cewki tylnej - to wychodzi tylko niestety w bardzo specjalistycznych badaniach (u nas nawet na cystografii nei za bardzo bylo widac te neiszczesne zastawki, ktore dopiero podczas ostrzykiwania defluksem ujrzaly swiatlo dzienne).
              Jesli zakazenia sie powtarzaja trzeba ustalic przyczyne czyli najlepiej zrobic jednak cystografie mikcyjna, bo tak czeste zakazenia ukladu moczowego moga prowadzic do zmian bliznowatych nerek.

Co do leczenia samego zakazenia: bardzo czesto ejst tak, ze daje sie "na slepo" najprostszy i najbardziej popularny antybiotyk z nadzieja, ze wlasnie on pomoze, bo nie ma sie tak szybko antybiogramu. Podaje sie go, czekajac na antybiogram i w przypadku,m gdy antybiogram pokaze inna wrazliwosc - koryguje sie podawane leki.

To na tyle.
              Aha - jeszcze jedno - czy napewno dobrze byl pobierany mocz do badania?
              • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 11.07.06, 14:37
                Zaniosłam dziś mocz na bad ogól. i na posiew. Ogólnie wyszedł nieźle- bakterie
                pojedyńcze. Martwi mnie jedynie że mocz jest mętny i ma dużo fosforanów. Poza
                tym jest ok, zobaczymy co wyjdzie z posiewu.
                Wczesniej dzidzi nasikało do woreczka jałowego, to wsadziłam do kubeczka
                jałowego i tak wyszedł nam wynik. Bakterii było tak dużo że lekarka stwierdziła
                że nawet przy zabrudzeniu by tyle nie wyszło. Dziś mocz dałam do kubeczka
                niejałowego w dodatku przelewałam go z woreczka, wynik może być nieco zmieniony
                o czym zostałam poinformowana przez panią w labolatorium. Wymusiłam dziś na
                swojej pediatrze skierowanie do nefrologa w katowicach (bo u nas w okolicy nie
                ma) oraz skierowanie na usg. Zobaczymy co powie nefrolog i co zaleci.
                Jestem szczęśliwa że trafiłam na to forum, w innym wypadku nadal zyłabym z
                świadomością że bakterie w moczu to nic takiego.

PS
                chciałam zapytac czy taką szczepionke doustną mozna podawać 9 miesięcznemu
                niemowlęciu? I w jakim czasie? gdy dziecko zostanie "wyleczone" i chwilowo nie
                ma bakterii w moczu. Czy nawet wtedy gdy obecnie ma zakarzenie?

Gosia
                • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 11.07.06, 14:53
                  teraz pytanie: gdzie do nefrloga- kraków czy katowice? uncertain
                  • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 11.07.06, 15:15
                    obecne badanie:
                    przejzystość: l.mętny
                    kolor moczu:jasno żółty
                    ketony:nieobecne
                    ciężar właściwy:1,015
                    białko:nbleukocyty:4-5
                    erytrocyty:0-1
                    nabłonki:nieliczne bakterie:pojedyńcze
                    fosforany:liczne w prep.

Czy jest ok?
                    Dodam ze niezbyt sterylnie pobierałam mocz. Gdyż był przelewany do kubeczka
                    niejałowego.

Przepraszam za chaotyczność wypowiedzi
                    • gosia_1985 Re: Przeraziłam się!!! 11.07.06, 15:17
                      aha i najważniejsze: bakterie pojedyńcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka