Dodaj do ulubionych

dwóch lekarzy - dwie opinie

13.09.06, 23:47
witam serdecznie,
w sierpniu przy "okazji" zapalenia płuc zdiagnozowano w szpitalu u mojej
wówczas 4-miesięcznej córeczki obustronne refluxy II stopnia. Ponieważ termin
wizyty w CZD wyznaczono nam na październik byliśmy z Kasią prywatnie u dwóch
znanych i polecanych na forum urologów. Dwóch - ponieważ problemy zdrowotne u
starszej córki wynikłe ze złej diagostyki utwierdziły mnie w przekonaniu, że
niestety należy opinię lekarzy sprawdzac.
I cóz się okazało.
Pierwszy lekarz po obejrzeniu zdięc CUM i biorąc młody wiek córeczki
stwierdził, że nie widzi tu nawet potrzeby robienia dodatkowych badań a
jedynie podawania furaginy i kontroli moczu a za ok. 8 miesięcy zrobienie
powtóren cystografii.
Drugi lekarz orzekł, że konieczne jest zrobienie badań izotopowych,
scyntygrafii i cystoskopii. Ta ostatnia najbardzie mnie zaniepokoiła z uwagi
na to, że badanie to wykonywanie jest w znieczuleniu ogólnym.
I teraz jestem w kropce. Z jednej strony nie wiem tak naprawdę czy decydując
się na badania narażam an jakieś dodatkowe obciążenie mojej córki a z drugiej
strony nie chciałabym absolutnie zlekceważyc problemu. Powiedzcie proszę czy
badania te są standardowo wykonywane i po porstu trzeba przez nie przejśc i
już, czy jest to konieczne czy robione na wszelki wypadek??? Z góry dziękuję
za opinię i rady - nie ukrywam, że jest to dla mnie zupełnie nowa rzecz i
jest mi z tym okropnie ciężko sad((
Obserwuj wątek
    • muress Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 02:14
      badania izotopowe to własnie scyntygrafia.

Niewiele Ci poradzę, ale powiem z własnego doświadczenia: scyntygrafię warto
      zrobić, bo pokazuje stan nerek. Cystoskopię zalecała mi znajoma (daleka
      znajomosc) pani dr urolog, twierdząc, ze swojemu dziecku, na wszelki wypadek by
      zrobiła. Ale lekarze, którzy oglądali wyniki badania (cystografii i
      scyntografii wlasnie) mojego dziecka po roku od wykrycia refluksu ORAZ biorąc
      pod uwagę wyniki badania urodynamicznego, stwierdzili, ze prawodopodobienstwa,
      ze w przypadku mojego synka przyczyną refluksu jest zastawka, własciwie nie ma -
      i stwierdzili, ze cystoskopii nie trzeba robic. Tak wiec wydaje mi się, ze
      decyzja, jakie dokladnie badania powinny byc w danym przypadku zrobione wynika
      z oceny innych zrobionych juz badan. Akurat w przypadku cystoskopii to robi
      się chyba głownie (o ile nie jedynie - nie wiem) z powodu podejrzenia istnienia
      zastawki w pecherzu, przy cystoskopii jest ona po prostu czesto usuwana.

Ja bym na Twoim miejscu chyba zrobila inne badania ( w tym urodynamiczne),
      zostawiajac decyzje o cystoskopii na koniec.

Natomiast co do czekania - rzeczywiscie stopien refluksu u Was jest stosunkowo
      niski, wiec jest duza szansa, ze refluks sam ustapi - o ile przyczyną nie jest
      wlasnie zastawka.
    • mami7 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 08:11
      Scyntygrafię raczej się robi w "pakiecie" badań kontrolnych. Bo to ważne badanie. dziecko ma niby niskie refluksy, ale obustronne, a w badaniu wyjdzie jaki jest stan nerek.
      Na cystoskopię kieruje się mając jakieś konkretne przesłanki. Byc może drugi urolog (nie nefrolog?) zauważył coś na zdjęciu z cystografii (oglądał?).

Reasumując, ja poczekałabym spokojnie do tego października, bo to jednak nie jest już odległy termin i zobaczyła co powie lekarz z CZD.
      Z doświadczenia: scyntygrafię bym zrobiła, bo robiliśmy, co do cystoskopii...chyba chciałabym, żeby się ktoś jeszcze ustosunkował i przeczekałabym do kontrolnej cystografii, bo faktcznie jeśli po roku sie nic nie ruszy w dobrym kierunku, to wtedy można dodatkowo diagnozować.

W CZD jesteście zapisani do nefrologa czy urologa?
    • madziulec Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 10:30
      J aniby chodzilam do jednego lekarza, ale gdy po roku na cystografii nie bylo
      poprawy to sam lekarz nasz prowadzacy stwierdzil, ze moze ostrzykiwanie, a moze
      konsultacja gdzie indziej.
      kazdy lekarz ma swoj sposob leczenia, swoje metody...

Oczywiscie uwazam, ze powinna byc wynonana urodynamika i scyntygrafia (wlasnie
      te izotopy), bo to duzo mowi o stanie nerek i ew., przyczynie refluksu.
      ALe ... nie wszyscy chca to robic, bo .. nei chca naciagac na dodatkowe koszty,
      stres itp.
    • odp Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 10:54
      zasiegnij opini trzeciego specjalisty...
      • magdamroziuk Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 13:54
        Myśmy nigdy nie zostali skierowani na badanie inne niż CUM i USG. Refluks się
        cofnął. Nie mam pojęcia w sumie o tych badaniach i czy naszemu dziecku nie były
        potrzebne, czy to tylko z oszczędności.
        Leczymy się w poradni nefrologicznej CZD.
        • phantomka Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 15:16
          Nasza cora miala 5 m-cy, kiedy zdjagnozowali u niej obustronny refluks II/III
          st. Do tej pory nikt nie zalecil nam robienia dodatkowych badan, poniewaz p.
          nefrolog uwaza, ze na razie wystarczy usg i cum po roku. Nie mamy zadnych
          bakterii od 8 m-cy. Mam nadzieje, ze lekarz wie, co robi.
    • camina Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 17:09
      A my mieliśmy oprócz CUM scyntygrafię i urografię przed operacją. Podczas
      operacji cystoskopię. Scyntygrafia okresliła stan nerek, poziom zniszczenia
      nerki, którą dotknął refluks i pokazała, ze nie ma co czekac z operacją. Ale u
      nas był refluks 5 stopnia, u was jest niski, leczony z reguły tylko lekami.
      Co do badań mam takie zdanie jak popzredniczki - scyntygrafia tak, cystoskopia -
      można poczekać.
    • klematis003 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 17:32
      Jejku, strasznie wam wszystkim bardzo dziękuję.
      Odpowiadając pierwsze na pytanie jednej z was - jestem zapisana do poradni
      urologii dziecięcej, nie mam nazwiska żadnego konkretnego lekarza. Mam się po
      prostu stawic z dzieckiem i badaniami.
      Ale uspokoiłyście mnie wszystkie troszkę. Rzeczywiście chyba poczekam do tego
      października i zobaczę co mi jeszcze powie lekarz z CZD. Zastanawiam się tylko
      nad jednym - drugi lekarz u którego byłam powiedział mi, że są w CZD bardzo
      długie terminy (nawet i na wiosnę). Nie znam sie na tym w ogóle ale robienie
      dziecku badań po 8 miesiącach od zdiagnozowania to dla mnie troche poroniony
      pomysł. A jak to rzeczywiście będzie zastawka to czy nie będzie za późno na
      leczenie? Byc może panikuję (na pewno troche tak) ale nie dziwcie mi sie proszę
      • tusia21 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 20:21
        Co sie dzieje z dzieckiem, ze zlecili ci te badania. Napisz coś więcej. Moja
        córka miała prawie rok temu stwierdzony refluks obustronny II stopnia i nic
        oprócz cystografi nie robiliśmy, mimo, że była starsza niz twoje dziecko.
        Teraz będziemy robić kontrolną cystografię po roku. Przez ten czas mialyśmy
        może jeden zum, więc prognozy są dobre. NIe wiem dlaczego przy tak niskim
        stopniu zalecone są dodatkowe badania. MOze lekarz dopatrzył sie jeszcze jakiś
        zmian?
        • klematis003 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 14.09.06, 22:46
          Właśnie nic sie nie dzieje. W tym temacie jestem nowa więc nadgorliwa i robię
          jej nawet badanie kmoczu co 2 tyg. i ciągle jest czyściutko. Reflux rozpoznano
          dokładnie dwa miesiące temu i od tej pory nic się nie działo. O konieczności
          przeprowadzenia badań powiedziano mi w taki sposób jakby to była standardowa
          procedura dlatego tak mnie to zastanawia, że drugi lekarz wyraźnie wskazał, że
          nie widzi potrzeby robienia badań tylko CUM za ok. 8 miesięcy sad
          • muress Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 09:43
            wiesz co, u nas poza pierwszym zum-em tuż po urodzeniu, przed rozpoznaniem
            refluksu, od wprowadzenia furaginy też nic się nie dzieje, tyle, że Łukasz ma
            wyższy stopień (II/III, co w praktyce własciwie oznacza III). I badania
            mieliśmy, i bardzo dobrze, bo z samego CUM po roku nie można byłoby
            wywnioskować, ze jest jakaś tam poprawa (CUM wyszła niemal tak samo, no tyle,
            że ponoć moczowody mniej poszerzone, ale dzieki scyntografii wiemy, ze stan
            nerki - tej "gorszej" jest lepszy, a jak pisałam, dzieki badaniu
            urodynamicznemu wiadomo prawie na pewno, ze nie ma zastawki - nie jest więc
            potrzebna cystoskopia). Dlatego uważam, ze warto robić badania - oczywiście
            nie są one miłe dla nikogo, ani dla dziecka, ani dla mamy, ale dają jakiś
            obraz. Jeśli jest zastawka, to ona sama nie minie i refluks nie ustąpi.
            Lekarz, który zalecił czekanie widocznie podejrzewa, ze przyczyną refluksu
            jest "niedojrzałość" układu moczowego (wadliwa budowa wejscia moczowodu do
            pęcherza), a to rzeczywiscie się może samo "wyprostować". Dlatego zalecił
            czekanie. Jeśli po kolejnym CUM nic się nie zmieni, być moze też zleci
            dodatkowe badania (a w każdym razie, ja bym takie badania wolała mieć zrobione,
            bo po co narażać nerki? Refluks je niszczy, a jeśli zastawka - to patrz
            wyżej).

Oczywiście możesz poczekać te 8 miesięcy, moze się polepszy, ryzyko, ze bardzo
            pogorszy chyba nie jest znaczne - pamietaj, ze refluks to często jest coś, z
            czym borykamy się przez lata. Przy pewnej dozie szczęścia, Wam może się udać z
            niego wyjść w ciagu tego pierwszego roku. To, czy zrobisz badania, czy nie,
            zapewne nie zmieni sytuacji, róznica może być właściwie tylko wtedy, jeśli jest
            zastawka - jeśli szybciej ją usuną, to nerki mniej narażone. Ale znowu - nasze
            dzieci chodzą latami z refluksem, więc różnica 8 miesięcy przy niskim stopniu
            refluksu zapewne nie stwarza aż takiego ryzyka i stąd wstrzemięźliwość lekarza
            w zlecaniu badań. To wszystko kwestia pewnego podejścia.

Ja może jestem "okrutna" (bo wszystkie te badania są nieprzyjemne dla dziecka),
            ale wolałam, zeby była zrobiona pełna diagnostyka (poza cystoskopią, bo nikt
            nam jej nie proponował, ale za to było badanie urodynamiczne - i teraz wiem, ze
            ze względu na wyniki tego badania nie było propozycji cystoskopii) - wiem z
            czym walczymy, jakie są postępy - daje mi to lepszą orientację w sytuacji.
            Oczywiście martwię się, ze refluks nie ustąpił, że coraz bardziej realna jest
            interwnecja (choćby w postaci ostrzykiwań). Ale też wiem, ze niczego nie
            zaniedbałam, że nie naraziłam dziecka na pogorszenie stanu zdrowia z powodu
            jakiegoś mojego zaniedbania lub lęku. Żyjemy z nim normalnie, jeździmy po
            swiecie, dziecko nie choruje, tyle, ze pilnuję badan, lekarstw, higieny
            (pampers co 2 godziny) i podstawowych zakazów (typu kąpiel w basenie). Teraz
            przed nami wyzwanie nocnik, ale tu coś kiepsko nam idzie.

Co do badań co 2 tygodnie - u nas (i u wielu z nas tutaj) to standard. Nie
            jesteś nadgorliwa wink.

Nie martw się na zapas, co ma być, to będzie. Od badań dzieci nie umierają (na
            szczęście), jest to pewna przykrość, ale krótkotrwała, na szczęście w tym wieku
            szybko ją zapominają. W gruncie rzeczy im starsze - tym gorzej.

• klematis003 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 15:28
              dziękuję za wielce logiczną wypowiedź.
              A mam jeszcze jedno pytanko: czy robicie tylko badania moczu ogólne czy też od
              razu posiew? Tu też były rozbiezności w opinii
              • madziulec Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 15:38
                ja jak pobieram to od razu daj ena oba. Jesli cos sie dziej e- to wiem od razu
                praktycznie co jest i jaka bakteria i mamantybiogram.
                To spory plus..
                Ale.. ja mam abonament, wiec nei place za kazde badanie...
    • klematis003 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 15:44
      do jednego kubeczka czy osobno na pasek?
      • madziulec Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 16:11
        ja pobieram tak: pobieram do uromedium czyli do waskiego kubeczka - potem
        zakrecam, tam to nasiaka na posiew okolo 2 miinut (wg przepisu z uromedium) i
        przelewam do sterylnego kubeczka reszte moczu...

Nigdy nie wyszly mi cuda, jesli jest bakteria to napewno jest/
        • klematis003 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 17:09
          A jeśli pojawi sie ZUM to idę spokojnie to pediatry i pewnie daje mi jakis
          antybiotyk czy wydzwaniam nerwowo do urologa co dalej z tym robic? Lekarze
          kazali mi robic badania każdorazowo przy pojawieniu sie gorączki tylko się
          zastanawiam co ja wtedy z tym fantem zrobię
          • madziulec Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 18:29
            Wtedy jak jest ZUM masz dwie przeslanki zazwyczja - inne zachowanie dziecka -
            tu napewno znasz swoje dziecko i ja Ci nie powiem, ale moze np. gorzej zjada
            (wcale nie musi byc goraczka.. i masz te wyniki moczu z badania ogolnego (to
            dostajesz tego samego dnia po oddaniu mocu, najpozniej nastepnego).
            Lekarz daje antybiotyk, a Ty nie latasz z obledem w oczach, by pobrac nerwowow
            mocz przed podaniem antybiuotyku, bo masz juz taka probke oddana do labu.I masz
            wyniki dzien, max 2 pozniej, ew. mozliwosc skorygowania antybiotyku bardzo
            szybko.

Wiec metoda chyba nie jest taka glupia.
            A kazdorazowo przy pojawieniu sie goraczki.. Eeeee.. nieee.. juz bez
            przesady.. Spokojnie. oczywiscie to jakis z symptomow, mozliwych objawow, ale
            moze tez byc przy przeziebieniu, zabkowaniu, stresie...
            Poobserwuj swoje dziecko i sama zobaczysz ..
            • klematis003 Re: dwóch lekarzy - dwie opinie 15.09.06, 19:19
              dziękuję serdecznie za rady. Jutro jedziemy z całą ferajną do babci ale jeśli
              będe miała jeszcze jakieś pytania to pozwole sobie pozawracac ci głowę za
              tydzień smile Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka