aniluc24 25.09.06, 18:46 Drogie mamy! Opiszcie mi proszę jak wygląda w praktyce cystografia? Synek ma 16m. i czeka go to badanie? Czy dziecko jest czymś usypiane, czy rodzic może być przy dziecku? Jestem kompletnie zielona w tej kwesti. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gusia210 Re: cystografia?? 25.09.06, 20:30 rodzic może być przy dziecku nie jest usypiane(ale może dostać lek uspokajający-jeśli chcesz) dziecko zostaje zacewnikowane i jest do pęcherza wpuszczany kroplówką kontrast i podczas siusiania jest robione zdjęcie RTG to tak pokrótce wpisz w wyszukiwarkę cystografia-znajdziesz tam mnóstwo o tym badaniu Odpowiedz Link
jotka_aa Re: cystografia?? 27.09.06, 17:01 droga gusiu...my przechodziliśmy cystografie dwa miesiące temu...i choć to nie boli dziecka ale stres i płacz jest...najpierw pielęgniarki podpięły cewnik synkowi następnie wpuszczają przez cewnik "jakiś" płyn i pochwili dzidziś siusia a pani obserwowała na monitorze czy mocz się nie cofa...wszystko trwa nie długo ale wydaje się wieczność...po wpuszczeniu przez cewnik owego kontrastu, pani poszła do drugiego pomieszczenia zrobić rtg, ale zanim doszła nasz synek wszystko wysiusiał...i na krzeczała na nas że "nie trzymaliśmy siusiaka", a czy ktoś nam o tym powiedział?...teraz będziemy mądrzejsi.... Odpowiedz Link
gusia210 Re: cystografia?? 27.09.06, 20:28 do jotka_aa my też mieliśmy podobne problemy podczas cystografi(maly mial wtedy 9 miesiecy) bo Zbyszko tak kzyczał że aż popękały mu krwinki na szyi,no i za szybko wysikiwał kontrast.Ale jakoś się udało.Stres jest dość duży ale w sumie to zależy od dziecka.Jedne reagują żle a inne dobrze. Odpowiedz Link
moneczka Re: cystografia?? 28.09.06, 14:00 my mielismy cum 2 tyg temu. podczas cewnikowania wpuszczaja do pecherza sol fizjologiczna z kontrasem sa robione 2 zdjecia rtg.piersze dzicko bardzo sie meczylo podczas tego badania z drugim poszlo lepiej byl bardzo dzielny .w sumie u mnie byly duzo mniejze dzieci.na pewno mozna byc przy dziecku, Odpowiedz Link
aniluc24 dzięki dziewczyny! 29.09.06, 19:26 Jak to czytam to zaczynam sie bać. Nie wyobrażam sobie jak mojego synka utrzymam, bo jest bardzo zywy. A czy jak zakładają cewnik to dają znieczulenie miejscowe? Odpowiedz Link
gusia210 Re: dzięki dziewczyny! 29.09.06, 19:57 na cewnik kładą taki znieczulający żel który dodatkowo daje poślizg dasz radę,będzie dobrze Odpowiedz Link
aagulek Re: dzięki dziewczyny! 29.09.06, 20:16 jesli mozesz to wez kogos do pomocy, my ostatnio Magdulę obydwoje musielismy trzymac, jedno nozki, drugie ramiona bo pozrzucala worki obciazajace rece...dasz rade, ja sie balam pierwszy raz i byl obecny maz, drugi tez ze fikne a nie pomoge...wmawialam sobie, ze to dla Jej dobra, w sumie tak jest, lepiej zeby sie nie ruszala no i sie zaparlam i mocno trzymalam i juz...nie bylo czasu na zabawki, przytulanki i inne takie, niestety, powodzenia,Agnieszka Odpowiedz Link
aniluc24 Re: dzięki dziewczyny! 30.09.06, 17:14 Mąż będzie ze mną na szczęście, bo sama małego nie utrzymam. ( Odpowiedz Link