Dodaj do ulubionych

cystografia??

25.09.06, 18:46
Drogie mamy! Opiszcie mi proszę jak wygląda w praktyce cystografia? Synek ma
16m. i czeka go to badanie? Czy dziecko jest czymś usypiane, czy rodzic może
być przy dziecku? Jestem kompletnie zielona w tej kwesti.
Obserwuj wątek
    • gusia210 Re: cystografia?? 25.09.06, 20:30
      rodzic może być przy dziecku
      nie jest usypiane(ale może dostać lek uspokajający-jeśli chcesz)
      dziecko zostaje zacewnikowane i jest do pęcherza wpuszczany kroplówką kontrast
      i podczas siusiania jest robione zdjęcie RTG
      to tak pokrótce
      wpisz w wyszukiwarkę cystografia-znajdziesz tam mnóstwo o tym badaniu
      • jotka_aa Re: cystografia?? 27.09.06, 17:01
        droga gusiu...my przechodziliśmy cystografie dwa miesiące temu...i choć to nie
        boli dziecka ale stres i płacz jest...najpierw pielęgniarki podpięły cewnik
        synkowi następnie wpuszczają przez cewnik "jakiś" płyn i pochwili dzidziś siusia
        a pani obserwowała na monitorze czy mocz się nie cofa...wszystko trwa nie długo
        ale wydaje się wieczność...po wpuszczeniu przez cewnik owego kontrastu, pani
        poszła do drugiego pomieszczenia zrobić rtg, ale zanim doszła nasz synek
        wszystko wysiusiał...i na krzeczała na nas że "nie trzymaliśmy siusiaka", a czy
        ktoś nam o tym powiedział?...teraz będziemy mądrzejsi....
        • gusia210 Re: cystografia?? 27.09.06, 20:28
          do jotka_aa
          my też mieliśmy podobne problemy podczas cystografi(maly mial wtedy 9 miesiecy)
          bo Zbyszko tak kzyczał że aż popękały mu krwinki na szyi,no i za szybko
          wysikiwał kontrast.Ale jakoś się udało.Stres jest dość duży ale w sumie to
          zależy od dziecka.Jedne reagują żle a inne dobrze.
    • moneczka Re: cystografia?? 28.09.06, 14:00
      my mielismy cum 2 tyg temu. podczas cewnikowania wpuszczaja do pecherza sol
      fizjologiczna z kontrasem sa robione 2 zdjecia rtg.piersze dzicko bardzo sie
      meczylo podczas tego badania z drugim poszlo lepiej byl bardzo dzielny .w sumie
      u mnie byly duzo mniejze dzieci.na pewno mozna byc przy dziecku,
      • aniluc24 dzięki dziewczyny! 29.09.06, 19:26
        Jak to czytam to zaczynam sie bać. Nie wyobrażam sobie jak mojego synka
        utrzymam, bo jest bardzo zywy. A czy jak zakładają cewnik to dają znieczulenie
        miejscowe?
        • gusia210 Re: dzięki dziewczyny! 29.09.06, 19:57
          na cewnik kładą taki znieczulający żel który dodatkowo daje poślizg
          dasz radę,będzie dobrze
          • aagulek Re: dzięki dziewczyny! 29.09.06, 20:16
            jesli mozesz to wez kogos do pomocy, my ostatnio Magdulę obydwoje musielismy
            trzymac, jedno nozki, drugie ramiona bo pozrzucala worki obciazajace
            rece...dasz rade, ja sie balam pierwszy raz i byl obecny maz, drugi tez ze
            fikne a nie pomoge...wmawialam sobie, ze to dla Jej dobra, w sumie tak jest,
            lepiej zeby sie nie ruszala no i sie zaparlam i mocno trzymalam i juz...nie
            bylo czasu na zabawki, przytulanki i inne takie, niestety, powodzenia,Agnieszka
            • aniluc24 Re: dzięki dziewczyny! 30.09.06, 17:14
              Mąż będzie ze mną na szczęście, bo sama małego nie utrzymam. sad(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka