Dodaj do ulubionych

Progesteron 12 TC

22.08.06, 12:17
Witam,

jestem w 38 tygodniu ciąży i trochę pewnie późno na takie pytania, ale rozmowa
z pewną znajomą zupełnie rostroiła mnie nerwowo.
Dziewczyny jak to jest z tym progesteronem? W 12 TC miałam robioną cytologię i
reakcja cytohormonalna wyszła mi nieprawidłowa, to znaczy słabo lutealna,
czyli świadcząca o niskim poziomie progesteronu. Lekarz zupełnie na to machnął
ręką, a teraz dowiaduję się, że to może oznaczać jakieś wady wrodzone płodu -
czy to prawda?

Myślałam że niski poziom progesteronu jest zaburzeniem samym w sobie i grozi
poronieniem (a ja nie miałam tego typu problemów).

Oprócz tego badania nie miałam oznaczanego poziomu hormonów.

Napiszcie coś, proszę.
Pozdrawiam
Kaśka
Obserwuj wątek
    • dragica Re: Progesteron 12 TC 22.08.06, 13:33
      niski poziom progesteronu grozi poronieniem, ale na pewno nie wadami plodu.
      jestes na koncu ciazy-jesli by cos zlego sie dzialo-wiedzialabys. nie marwt sie
      • kaska_b77 Re: Progesteron 12 TC 22.08.06, 15:13
        Ale mi chodzi o to, czy to funkcjonuje w drugą stronę - czy niski poziom
        progesteronu może być wynikiem wad genetycznych płodu? I czy jest możliwe żebym
        mimo wszystko przeszła przez I trymestr bez brania duphastonu czy luteiny? Nie
        miałam USG genetycznego, praktycznie żadnych badań pod tym kątem - tylko USG
        połówkowe i w 30 tygodniu.

I z innej beczki - czyli mam rozumieć że pomimo niskiego poziomu progesteronu
        można urodzić zdrowe dziecko? Już zgłupiałam.
        I czemu wyniki wskazywały na niski poziom, podczas gdy miałam objawy wskazujące
        na wysoki poziom?
        • dragica Re: Progesteron 12 TC 22.08.06, 15:22
          pewnie, ze mozna. nie jest udowodnione, ze przyjmowanie duphastonu i
          progesteronu w zastrzykach jest skuteczne - jeli zaczyna sie to robic juz w
          ciazy. powinno sie go barc przed ciaza.duphaston spelnia raczej funkcje
          placebo.. ja bralam progesteron, tabl i in. i poronilam-wiec nie pomoglo.
          niedobor progesteronu chyba nie wplywa na ksztaltowanie sie wad genetycznych
          plodu, progesteron jest hormonem utrzymujacym ciaze-w I tyrmestrze, potem
          glowna role przyjmuje lozyskao. wiec-niepotrzebnie sie martwisz.
          • kaska_b77 Re: Progesteron 12 TC 22.08.06, 15:39
            Dzięki bardzo za otuchę.
            Głupio zrobiłam że wogóle zaczęłam rozmawiać z tym babsztylem, specjalistką od
            krwawych opowieści. Efekt - zarwana noc i wertowanie trzęsącymi się rękami
            zakurzonych podręczników fizjologii. Teraz myślę, że gdyby to rzeczywiście się
            łączyło, to standardem w razie niepoprawnych wyników hormonów byłyby badania
            prenatalne.
            • dragica Re: Progesteron 12 TC 22.08.06, 20:46
              niedomoga fazy lutealnej utrudnia zajscie wciaze, niedostatek progest. moze
              spowodowac poronienie. Ale-sam niedostatek prog. nie powoduje wad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka