29.11.06, 23:58
czesc pisze do was pierwszy raz mam 5-letnia coreczke u ktorej po rocznej
przerwie znowu pojawilo sie zapalenie drog moczowych.okropnie sie boje ze
znowu refuks powraca. w poniedzialek skonczyl sie antybiotyk i czekamy do
piatku na badanie ogolne moczu i spotkanie z naszym lekarzem. weronika 2 lata
temu byla leczona doxarinem i ditropanem refluks sie cofna a teraz boze tak
bardzo sie boje ze ten horror powraca do naszego zycia
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: refluks 30.11.06, 10:09
      Ale Twoja corka nie byla leczona na zakazenia ukladu moczowego jak widze z lekow...
      Miala prawdopodobnie problemy z pecherzem moczowym prawda?
    • ula1118 Re: refluks 30.11.06, 15:19
      podczas pierwszego spotkaniu z urologiem stwierdzil dwukrotna infekcje ukladu
      moczowego i zaproponowal badanie cystograficzne ktore potwierdzilo odplyw
      wysoki czynny i bierny lewostronny
    • madziulec Re: refluks 30.11.06, 19:02
      Ditropan:
      Wskazania
      Leczenie objawowe stanów skurczowych pęcherza moczowego. Nietrzymanie moczu, moczenie i parcie naglące zależne od zaburzeń neurogennych (hiperrefleksja wypieracza) w idiopatycznej niestabilności pęcherza oraz w przebiegu spina bifida lub stwardnienia rozsianego. U dzieci neurogenne zaburzenia czynności pęcherza, moczenie nocne.

A leku doxarin nie ma, jest doxar, ale to na przerost gruczolu krokowego, wiec chyba zupelnie nie do tego.

Czyli Twoje dziecko nei dostawalo lekow, to co napisalam na refluks a na pecherz moczowy.
      • ula1118 Re: refluks 30.11.06, 23:16
        brala ditropan doxar (kiedys doksarin najprawdopodobniej byla zmieniana nazwa
        leku)w jej przypadku chyba chodzilo o pobudzenie do pracy miesni pecherza a
        wlasciwie zastawki ktora blokuje mocz w pecherzu ale pomijajac to wszysko
        wyzdrowiała a teraz znowu była infekcja 20-30 leukocytow
        • madziulec Re: refluks 01.12.06, 07:12
          Nie chcialabym, zeby to zabrzmialo, ze jestem najmadrzejsza na swiecie, bo moje dziecko nie bralo takich lekow, ale z tego co pamietam - kilka dzieci takie leki tu bralo. NIestety wcale nie na refluks a na pecherz nadreaktywny.
          Niewazne.
          Sam pecherz nadreaktywny oczywiscie moze byc przyczyna zakazen ukladu moczowego.

Nie iwem czy robiliscie CUM, scyntygrafie i inne badania. Dobrze by bylo, gdybys napisala cos wiecej o historii choroby...
          • ula1118 Re: refluks 01.12.06, 11:28
            dziecko jednej z pań(jak dobrze pamiętam z poznania),która polecała dr
            Apoznańskiego z Wrocławia, tez brało taki leki jak moja mała i wyzdrowiało. a
            teraz historia choroby zaczelo sie od infekcji ukladu moczowego, w posiewie
            moczu pojawiła sie bakteria e.coli brała tylko furagin i wszystko przeszło. po
            czterech tygodniach znowu infekcja i po wyleczeniu, znowu furaginem, spotkanie
            z urologiem dzieciecym i proponowane badanie to cystgrafia mikcyjna ktora
            pokazuje ze mamy odpływ wysoki czynny i bierny lewostronny. wtedy dostajemy
            doksarin i ditropan bierzemy poł roku i mamy kolejną cystografie z ktorej
            wynika ze odpływ jest minimalny, prawie zanikł. od tego czasu(20.01.2005) nika
            nie miała infekcji układu moczowego więc mieliśmy nadzieje że to koniec
            oczywiście co miesiąc robiliśmy kontrolnie ogólne badanie moczu ,wszystko było
            ok. aż do 23.11 kiedy rano wstała i zaczęła "siusiać szybko pobrałam mocz i w
            wyniku było 20-30 leukocytów. mam nadzieje że to jednorazowy incydent ale
            okropnie sie boje.
            • madziulec Re: refluks 01.12.06, 12:12
              Przepraszam, nie bede komentowac tego sposobu leczenia - wygladaloby po prostu
              na to, ze moje dziecko na przyklad przez 2,5 roku niepotrzebnie bralo jakas
              cholerna furagine, potem niepotrzebnie mialo ostrzykiwanie, bo moglo pol roku
              brac 2 leki, tymczasem to nieprawda...
              • ula1118 Re: refluks 01.12.06, 15:47
                ja nie mam powodu wymyślać jakiś bzdur to co napisałam jest prawdą. może są
                różne przyczyny odpływów moja Nika np. bardzo szybko rośnie ma 5 lat a wygląda
                na 7lat i być może jest to przyczyna "wzrostowa" albo np. to że dość długo była
                dzieckiem pampersowym (bo pierwsze zapalenie pojawiło się 3 tyg. po ściagnięciu
                pieluszki
                • madziulec Re: refluks 01.12.06, 16:09
                  Napisalam Ci, ze leki, ktre dostawala Twoja corak stosowane sa przy:
                  1. pierwszy - przy pecherzu nadreaktywnym
                  2. drugi przy problemach z prostata.

Tak jak jeszcze widzialabym sens stosowania leku pierwszego u dzieci niektorych
                  (po oczywiscie badaniach urodynamiczncyh i stwierzdenieu wlasnie takich
                  problemow) to wybacz, al enie sadze, by akurat moje dziecko mialo problemy z
                  prostata, choc cholera wie, moze juz ma wink Nie wiem i nie za bardzo chce mi sie
                  nad tym zastanawiac.

Jak widac metoda, ktora stosowaliscie byla tylko oszukiwaniem siebie, czy tez
                  was ogolnie, bo dziekco jest dalej chore, moze ma blizny na nerkach, kto wie. Ja
                  bym zrobila badania.
                  • ula1118 Re: refluks 01.12.06, 19:18
                    ja nie pisałam że twoje dziecko ma prostatę i nie proszę cię abyś się nią
                    zastanawiała!!!!!!! a dr Apoznański, który opiekuje sie moją córeczką napewno
                    wie jakie leki w jakim połoczeniu dawać małemu dziecku, tym bardziej że jak
                    widać na forum leczył tą metodą nie tylko nikę ale i inne dzieci i jak można
                    przeczytać skutecznie. A to czy dziecko jest chore czy zdrowe to będzie można
                    stwierdzić dopiero po zrobieniu badań
                    • madziulec Re: refluks 01.12.06, 19:25
                      Widzisz, ja nie twierzde, ze jestem ekspertem, ale nie jestem agresywna w stosunku do Ciebie. Ty jestes.
                      Przykro mi - nie leczy ten lekarz skutecznie, co widac na przykladzie Twojego dziecka. Zakazenia wrocily.
                      Sam CUM przy refluksie nie wystarczy, co tez juz wiadomo, bo nie okresla przyczyny refluksu - a przyczyna moze jak pewnie jzu wiesz byc wieloraka (rowniez moga to byc zastawki ktore nijak nie wyjda na CUM).

Lekarz badan nie zrobil - jest to zaniedbanie z jego strony. Teraz prosisz o pomoc bo nie wiesz co sadzic. Wiec nie wyleczyl skutecznie jak widac.
                      I szczerze mowiac pierwszy raz czytam, by leczyc REFLUX ta metoda, ale pecherz neurogenny mozna, co przyznaje.
                      Wie cmoze nie spieraj sie, poczytaj ulotke leku, bo to tak jakbys na grype dziecku podawala lek na oczy.
                      • ula1118 Re: refluks 01.12.06, 22:48
                        ja nie jestem agresywna, raczej bronię się przed Twoimi atakami. Jeżeli chodzi
                        o ulotki to czytałam je przed podaniem leków mojej córeczce i zawsze je czytam
                        nawet przed podaniem "wit.c" ale biorąc pod uwagę dawkę leku i to że podawany
                        jest np. z innym może coś zmienić. ja nie wiem nie jestem specjalistką
                        ukończyłam wyższą szkołę bankową a nie AM. wiesz może masz rację ale ty chyba
                        nie jesteś urologiem dziecięcym. A co do skuteczności lekarza to się dopiero
                        okaże bo jeszcze nic nie wiemy, i nie proszę o pomoc tylko pytam czy może ktoś
                        się spotkał z takim przypadkiem jak nasz, bo tak naprawdę to pomóc moze tylko
                        specjalista.A ja pisząc do was nie oczekiwałam tego żeby ktoś ironizował pisząc
                        o moim problemie
                        • madziulec Ula... 01.12.06, 23:15
                          Leki podaj esi ekierunkowo - tak czy inaczej. Jesli sa bakterie w moczu, podajemy antybiotyk (zazwyczaj oczywiscie). Jesli dzieje sie cos innego - inne leki.
                          Na pecherz nadreaktywny podaje sie wlasnie ten lek co dostala Twoja corka.
                          Pecherz nadreaktywny moze byc powodem zakazen ukaldu moczowego, bo ma klopoty z oproznianiem. Stad moje pytanie czy w ogole to stwierdzono, bo wg mnie to powinny isc dalsze badania i wg mnie nie leczy sie refluksu jako takiego lekami, ktore podalas bo nie ma jak sie leczyc.
                          Leczenie refluksu ogolnie polega na zapobieganiu zakazeniom, czekaniu az dojrzeje uklad moczowy lub tez pozostaje zabieg ostrzykiwania czy tez operacja przeszczepienia moczowodow.

Metoda, ktora podalas bylaby tak nowatorska, ze tak jak Ci napisalam - praktycznie wszystkie nasze dzieci przez 2 lata bylyby niepotrzebnie faszerowane lekami, bo okazalo sie, ze wystarczy przez pol roku podawac leki, ktore dostawala Twoja corka. Ale tak nie jest. Bo nie sa to nawet leki, ktore zapobiegaja zakazeniom.

I naprawde nie ma tu nic do rzeczy wyksztalcenie. uwierz mi - czasem matki, ktorych dzieci sa chore sa madrzejsze od lekarzy prowadzacych ich dzieci.

Dlatego zrozum, nikt nie ironizuje jesli chodzi o Twoj problem - ja tylko pytam czy rzeczywoiscie Twoja corka nie miala problemow z pecherzem.
                          To tak jakbys Ty mi powiedziala, ze bralas aspiryne i mowila, ze mialas problemy z oczami, a ja bym sie dopytywala, czy napewno nie bylas przeziebiona, a Ty mowilabys, ze nie, mialas problem z oczami. (przepraszam za taki przyklad ale chcialabym bys zrozumiala dlaczego tak staram sie zrozumiec o co chodzi w Twoim problemie)
                          • ula1118 Re: Ula... 01.12.06, 23:52
                            a jak odniesiesz się do wypowiedzi dagme z dn.31.05.06 kiedy poleca dr.
                            Apoznańskiego z Wrocławia też pisze że jej dziecko było leczone tymi lekami co
                            moje i jest zdrowe obyło się bez operacji furaginy i zabiegu ostrzykiwania.
                            moja córka np. tylko raz miała bakterę w moczu przy pierwszej infekcji potem
                            wszystkie posiewy były prawidłowe może dlatego nie były jej potrzebne leki
                            odkazajace
                            • madziulec Re: Ula... 02.12.06, 00:08
                              Poczytaj historie Dagme dobrze?
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=45705734&a=47594383
                              czyli byly jakies problemy z pecherzem u dziecka Dagme...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka