08.02.07, 23:49
Czesc Dziewczyny! Jestem tu pierwszy raz. Mamy 4,5 miesiecznego synka. Z
uwagi na prawdopodobne problemy z watroba (rosnacy ALAT) dzis bylismy wykonac
USG. Ku najszemu zdziwieniu, watroba i sledziona sa ok ale lekarz wykonujacy
USG zaskoczyl nas haslem: reflux moczowy! Co jak co, ale ze nasz krupasek ma
problem z nerkami, to by jako ostatnie przyszlo mi do glowy. % razy
wykonywalismy badania: morfologie, mocz z uwagi na watrobe i ALAT i
bilirubine i nigdy nie wyszlo, ze Kamilek ma podwyzszone leukocyty (nigdy nie
bylo stanu zapalnego), mocz zawsze wychodzil w porzadku i cala analiza krwi
oprocz ALTU i na pocztaku jeszcze bilirubiny. Jakos nie chce mi sie wierzyc,
ze to reflux moczowy, a zarazem strasznie sie podlamalam i szperam po necie,
no i wlasnie przypadkiem tu trafilam. Napiszcie cos bardzo Was prosze i bede
wdzieczna za kazdy komentarz! Pozdrawiem serdecznie. Ania
Obserwuj wątek
    • m-anettka Re: reflux??? 09.02.07, 00:42
      pierwsze słyszę, żeby tylko na podstawie usg stwierdzić, że dziecko ma refluks!
      Refluks wykrywa dopiero cystografia! Co masz konkretnie w opisie usg?
      • annw5 Re: reflux??? 09.02.07, 01:45
        hmmm... jeszcze nie mamy opisu, dzis robilismy usg i lekarka, ktora go robila
        tak powiedziala w trakcie badaniasad
        • m-anettka Re: reflux??? 09.02.07, 12:51
          sumienny radiolog wydaje opis zaraz po badaniu, załącza też zdjęcia, które
          potwierdzają diagnozę. Niemożliwe jest stwierdzenie refluksu na podstawie usg.
          Lekarka mogła stwierdzić np poszerzone miedniczki-ale to nie wyrokuje jeszcze
          refluksu! Mój synek ma poszerzone miedniczki (jedną) w obrazie usg i idziemy
          właśnie na cystografię (badanie rentgenowskie ukł moczowego), żeby sprawdzić
          czy to nie refluks jest przyczyną poszerzenia. Ja bym powtórzyła usg u dobrego
          radiologa-to bardzo ważne kto wykonuje to badanie! Nie martw się na zapas tylko
          powtórz usg
          • annw5 Re: reflux??? 09.02.07, 15:17
            Wiesz, po niedzieli idziemy na wizyte do gastroenterologa, on zlecil usg z
            racji problemu z watroba i to wyszlo. Mysle, ze od niego dowiemy sie nieco
            wiecej. Mieszkamy w Stanach, tu naprawde maja swietny sprzet... ale oczywsicie
            caly czas mam nadzieje, ze ta radiolog wydala pochopna diagnoze. Napewno
            gastroenterolog w tym wypadku skieruje nas na kolejne badania.dziekuje Ci za
            pomoc! Pozdrawiam.
            • zuzka771 Re: reflux??? 09.02.07, 15:56
              Może refluks przełyku? A tu piszemy o reluksie moczowym.
              • annw5 Re: reflux??? 09.02.07, 22:15
                Nie zartuj, prosze. Oczywiscie ze reflux moczowy, bo bylo robione usg brzuszka
                i nerek, a nie przelyku.
                • zuzka771 Re: reflux??? 10.02.07, 13:22
                  Przepraszam, nie żartowałam. Pisałaś, ze idziesz do gastroenterologa więc
                  skojarzyłam to z czym innym. Ja w poważnych wątkach nie żartuję. A po czym sie
                  wyznał, że to refluks. Czy dziecko na zastój moczu w nerce, czy poszerzone
                  miedniczki? Bo mojej refluks wyszedl w cystografii. W usg miała zastój moczu
                  widzoczny, co dawało przypuszczenia.
                  • annw5 Re: reflux??? 11.02.07, 03:06
                    to ja przepraszam, ze zle odebralam, ale pewnie jestem przewrazliwiona juz.
                    lekarka ktora robila usg powiedziala najpeirw ze widzi jakis plyn, a potem po
                    ogladaniu nerek i pecherza powiedziala, ze to sie mocza cofa z pecherza do
                    lewej nerki, no i wydala opinie - reflux. oczywiscie idziemy jeszcze do lekarza
                    na wizyte, tego ktory zlecil usg i zobaczymy co ona powie. Pozdrawiam
                    • zuzka771 Re: reflux??? 11.02.07, 10:47
                      Jeśli to refluks to powiem ci jedno. Macie super sprzęt i super lekarza, który
                      wykrył w porę. Może to dopiero początki i nie ma stanów zapalnych. Całe
                      szczęście. Im szybciej zdiagnozują tym lepiej dla dziecka i jego nerek. Każdy
                      stan zapalny czyli ZUM niszczy nerki, zwłaszcza u małych dzieci. kontroluj
                      często mocz. Rób zawsze, gdy dziecko ma podwyższona temperaturę. Ja robię już
                      gdy dziecko ma 37,3*C-37,5*C. Powodzenia i daj znać, co dalej.
                      • annw5 Re: reflux??? 11.02.07, 19:23
                        Zuzka771 dziekuje za slowa pocieszenia i za wsparcie oraz porady. Oczywiscie
                        bede pisac, jak sie potocza sprawy. Pozdrawiam i zycze zdrowka Twojemu dziecku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka