Dodaj do ulubionych

Śladowa krew w moczu

27.03.07, 19:18
Córeczka, 5 lat, do 1 roku zycia czesto przechodziła ZUM. Miała 5 lat przerwy
i Zum wrócił znowu. Niby jest już po infekcji, ale uparcie w moczu wychodzi
krew, jednak sladowe ilości. Pewnie nas wysla na dodatkowe badania, ale czy
to jest normalne? Z jednej strony czytam, że 1-3 w polu widzenia to norma, a
z drugiej, że w moczu nie powinno byc nic a nic krwi...co o tym myslec?
pzdr
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Śladowa krew w moczu 27.03.07, 22:09
      Po pierwsze witam "piekarskie" forum u nas wink

Po drugie - rzeczywiscie te krwinki czerwone nie powinny byc obecne.

Tak naprawde obecnosc krwinek czerwonych czesto przemawia za tym, ze jest to tzw. krwionkomocz klebuszkowy. (czyli klebuszkowe zapalenie nerke).
      Czasem moze tez krwinkomocz wystepowac przy kamicy moczowej albo gruzlicy drog moczowych (tego bym tez wbrew pozorom nie lekcewazyla - ostatnio gruzlica znow staje sie choroba spoleczna!)
      • dorotus76 Re: Śladowa krew w moczu 27.03.07, 23:10
        Ja nawet nie wiedziałam, że istnieje cos takiego jak gruźlica dróg moczowych..sad
        Dziekuje za informacje.
        Jutro zanoszę mocz jeszcze raz do badania, w piątek bedą wyniki i może wtedy
        bede wiedziała cos więcej, albo moze dostanę w końcu skierowanie do pediatry
        (mieszkamy w UK).
        Naprawdę bardzo niepokoi mnie ta krew, niby ślad a jednak...
        pzdr
        • annakamila Re: Śladowa krew w moczu 28.03.07, 08:16
          Miesiac temu moja coreczka miala jednorazowy wynik slad krwi w moczu.
          Jednoczesnie 3-5 erytrocytow. Laborantka powiedziala mi wtedy ze slad pojawia
          sie wlasnie od okolo 5 erytrocytow. Za 2 dni erytrocytow bylo juz 2-3 i sladu
          krwi oczywiscie nie odnotowano. Wniosek jest taki ze nalezy sie martwic gdy
          erytrocytow bedzie 4-5 lub wiecej i bedzie sie taki stan utrzymywal a nie
          nalezy panikowac przy jednorazowym sladzie krwi. Pozdrawiam
          Anna Kamila
          • dorotus76 Re: Śladowa krew w moczu 28.03.07, 08:56
            Ale ta krew uparcie wychodzi juz od miesiaca w kilku badaniach, wczesniej nie
            wiem, bo nie robiliśmy. Dziś robiłam jej badanie paskiem i znów jest, niose do
            labolatorium.
            pzdr
            • anisr Re: Śladowa krew w moczu 29.03.07, 16:33
              U dagi norma sa wyługowane erytrocyty tak do 3, ostatnio miała 8sad
              • dorotus76 Re: Śladowa krew w moczu 29.03.07, 19:05
                Anisr co to znaczy norma? Ma tak od dawna? A robiliście wszystkie badania by
                wykluczyc choroby nerek?
                pzdr
                • anisr Re: Śladowa krew w moczu 30.03.07, 19:16
                  Ma tak odkąd jej zaczęłam badac mocz-czyli od roku około.Bylismy dwa razy u
                  nefrolog, raz mówi że konieczne badania, raz nic nie mówi....nie ;leczy tego w
                  kazdym razie.Zapisałam ją do innego-Chyli-Klekot, mam nadzieje ze czegos sie
                  dowiem.Sama nie wiem coo tym myśleć...ale niby norma jest do 3, prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka