Dodaj do ulubionych

ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!!

02.01.08, 22:52
jako doświadczone mamy pomóżcie nie doświadczonej.Moje dziecko,córka ma dwa
latka.Raz pare miesięcy temu zdarzyło jej sie zapalenie cewki,wyniki moczu
były oki.
Teraaaz ma zapalenie pęecherza.W niedziele jej siuśki zaczęły brzydko pachniec
i mocz był męeetny,ta męeetnośc odrazu mnie nie zaniepokoiła bo czasem jej sie
to zdarza bo wytrącaja sie jej moczany.to ze jej sie wytracaja wiem od tamtego
zaplenia cewki bo zaczełam zwracac uwage na mocz i nosic czesto do
badania.Zawsze wyniki były oki,tylko zdarzały sie liczne moczany.
A wracajac do obecnej sytuacji to w niedziele rano zaniosłam mocz na badanie
bo śmierdział i był mętny i mała zaczela miec problem przy siusianiu,noi wynik
jest taki.
Odzczyn 7
białko neg
leukocyty +
azotyny+
inne rzeczy oki
w Osadzie :
nabłonki płaskie po kilka pw
nabłonki okrągłe poj w pw
leukocyty 10-15 w pw i skupienia w prep.
śluz obfity
erytrocyty świeże poj. w prep
erytrocyty czesciowo wyługowane poj w prep
ertrocyty wyługowane poj w prep
kryształy liczne moczany bezpostaciowe
liczne bakterie
Lekarz przepisał furagin,po furaginie mocz ładny,maała jeszcze boli przy
siusianiu,ale chyba mniej ,furagin bierzemy czwary dzien.
Z tego samego badania był zrobiony posiew,odrazu zaznaczam ze mocz był
przelany z nocnika,a pjemnik nie jałowy.Zaaaawsze mocz do badania tyle ze
ogolnego przelewałam z nocnika i NIGDY nie było bakterii.Posiewu wczesniej nie
wykonywałam.
W tym posiewie wyszło bakteria E.coli 10 do potegi 6 wrażliwa jest miedzy
innymi na nitrofurantonine to jest czhyba furagina
Moje pytania sa takie czy
Taki posiew jest wiarygodny??
Czy to ze wczesniej wytracały jej sie moczany zreszta w tym ostatnim badaniu
tez to ma jakies znaczenie??
Czy to ze maiala juz raz zapalenie cewki(bez zmian w badaniu moczu) a teraz to
,to jest niepokojące??
Czy to prawda ze takie zapalenie moze byc z przeziębienia??
Wtedy jak miala to zapalenie cewki to psipsia była mocno zaczerwieniona,teraz
zanim to sie stało to kilka dni wczesniej była wieczorem zmeczona i jej nie
podmyłam i nastepnego dni psipsia bła czerwona,przemywałąm rivanolem i
przeszło,a za pare dni zapalenie pęcherza.Dziwne jest jeszcze to ze dopoki
była w pampersach to problemow zadnych nie było,a od kiedy nie siusia w
pieluchy to sie zaczeło.Na poczatku pralam majtki w proszku dla dzieci,ale
teraz tylko w mydle dziecinnym.

Obserwuj wątek
    • madziulec Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 02.01.08, 23:18
      ja tylko z uporem maniaka prostuje.
      Nie, nei miala zapalenia cewki.
      pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_cewki_moczowej
      Nie wiem skad sie to bierze.

Posiew jest do kitu, mozesz kartke wykorzystac do rozpalenia w kominku.
      To napewno. badani eogolne rowniez prawdopodobnie. Dlaczego tak pisze? otoz z wlasnego doswiadczenia wiem, ze nocnik mojego dziacka przed zdezynfekowaniem i wymyciem w zmywacie ponasiusianu do niego i potem zrobieniu testu paskowego poakzywal wyraznie leukocyty w moczu, po zas zdezynfekowaniu i wlasnie wymyciu w zmywarce jakos leukocyty wyginely.

Twoja coreczka jest juz dosc duza by wytlumaczyc jej, ze musi nasiusiac do pojemniczka. Niech to zrobi raz a dobrze. Wtedy badanie bedzie wiarygodne.
      Z doswiadczenia zebranego na tym forum pokusilabyms ie tez o wymaz z pochwy.. Nie wiadomo co to moze byc - w kierunku grzybow i chlamydii (to ostatnio czeste!!).

Tyle ode mnie
      • julcia2006 Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 09:36
        Ale ja zawsze w ten sposob pobieram mocz na badanie i nigdy nigdy nigdy nie było
        żadnych bakterii i leukocytów.
        Czyli co jej jest???no bo boli ja brzuszek jak siusia,noi mocz okropny był.To
        nie zapalenie pecherza???
        a jakbym chciala zrobic jeszcze raz posiew to kiedy???treaz jeszcze trzy dni
        bierze furagin 3 razy 1/2 a pozniej poł na noc to kiedy zrobic posiew????i
        jakbym chciala zrobic wymaz z pochwy to przy furaginie mozna???A badanie ogólne
        moczu kiedy????
        A co do chlamydii to chyba cięzko by było sie jej zarazić bo przeciez nie siusia
        na kibelek ma swoj ręcznik.
        • madziulec Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 10:03
          Chlamydia to taki ciezki temat...
          Prawde mowiac ja tylko nieco to liznelam, bo malo jest na ten temat
          aterialow.
          Wiem tylko tyle, ze recznik to jeszcze nic, bo wystarczy, ze np.
          pierzesz w temp. 60 stopni i juz masz chlamydie u wszystkich. Jesli
          np Ty masz chlamydie to mozliwe, ze zarazilas mala przy porodzie (to
          bardzo czeste i prawdopodobne).

Widzisz .. Co co dopieranai moczu.. Ja moze wytlumacze na dosc
          okropnym przykladzie. Czerwone swiatlo i przechodze. pewnego dnia
          wali we meni samochod a a zdziwiona mowie: to dziwne, zawsze
          przeciez przechodze na czerwonym swietle i jest ok. Nic sie nei
          dzialo.
          Ty tak samo. Pobierasz mocz w sposob, ktory jest nie w porzadku.
          Taki, ktory nie da dobrego wyniku i cud, ze wyniki jak dotad byly
          prawidlowe. Teraz cos sie powaznego dzieje. Moze cos z pecherzem,
          moze z nerkami. Ja nie wiem. Nie jestem lekarzem.
          Trzeba przede wszystkim prawidlowo pobrac mocz. Nie metoda
          pobierania do nocnika, przelewania...
          • guderianka Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 10:20
            madziulec dobrze ci piszesz- esli chcesz miec wiarygodny wynik i
            leczyć dziecko na to co ma faktycznie a nie na to co może mieć-
            musisz pobrać mocz według zasad. Wiem, że może wydawać sie to trudne
            i dla ciebie niewygodne ale tak nalezy postapic. Powiedz małej że
            wymyśliłaś nową zabawę i że trzeba wcelowac do kubeczkasmile Wsadz ją
            do wanny i puść wodę-na dzieci to działa, mocz leci
            Skoro jest zaczerwienienie sromu, zmętnienie moczu i zapach-to
            podejrzewam że może być infekcja.Złe pobranie to jedno-ale objawy to
            drugie. Nie bagatelizowałabym. Dokończ kurację furaginem i pobierz
            mocz w sposób , o którym piszemy. Jesli chodzi o posiew-kup sterylny
            pojemnik i otwórz go tuż przed złapaniem moczu. Przed pobraniem
            wymyj małą (wiem że mamy przemywają riwanolem ja w nadmanganianie
            potasu)i wytrzyj jednorazowym ręcznikiem papierowym albo wacikiem
            sterylnym

Aha- zakładając że wynik który masz jest nie zafałszowany (w co
            wątpię) zastanawia mnie odczyn moczu.7-czyli mocno zasadowy, moze
            wskazywać na obecność bakterii a na pewno sprzyja ich rozwojowi.
            Musisz go zakwasić-najlepiej zmianą diety (mniej nabiału i jarzyn) a
            więcej kiszonek (ogórki, kapusta) i dodawaniem natki pietruszki ,
            ewentualnie soku z żurawiny lub żurawiny w kapsułkach, witaminy c.

No i wreszcie-dwa epizody infekcji w tak krótkim czasie aż wołają o
            zrobienie szczegołowych badan, usg jamy brzusznej i pęcherza,
            cystrgrafii.
            • julcia2006 Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 11:15
              Ciuchy małej prane sa osobno,ja mialam cesarke,tzn. rodziłam 10 godzin ale
              definitywnie mala urodziła sie przez cesarke.
              Odnosnie tego stanu ktory mamy to ewidentnie stan zapalny jest no bo mocz
              smierdzial jajkami i był mętny.Noi mala boli
              Co do posiewu to powtorze oczywiscie prawidłowoale kiedy to zrobić,jak skonczymy
              calkiem furagin???,mamy poł na noc brac długo.Czy przy dawce pól na noc moge
              zrobic posiew,bo narazie jeszcze bierze 3 razy po pol to chyba jeszcze nie moge???
              Chcialam tez zrobic wymaz z pochwy kiedy to moge zrobic,przy furaginie???
              • guderianka Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 13:07
                możesz zrobić wymaz z pochwy od razu-furagin nie wpływa na stan
                flory bakteryjnej w pochwie

teraz córka bierze furagin trzy razy dziennie -jak skończy takie
                dawkowanie to zrób posiew

p.s. osobiście nie sądzę by miała chlamydię lub inne grzybki lub
                droźdze
                • julcia2006 Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 15:41
                  rozmawialam jeszcze dzisiaj z lekarzem odnosnie posiewu on twierdzi ze skoro
                  zmainy w moczu sa i dziecko ma dolegliwosci i mocz jest nieładny i w posiewie
                  wyszla e coli t o tak pewnie jest.Noi nie ma po co powtarzac posiewu,ja
                  oczywiscie powtórze.
                  Jeszcze jedno,mala bierze dzisiaj piaty dzien furagin 3 razy po pół,ale jeszcze
                  narzeka przy siusianiu,ze boli.Lekarz powiedzial zeby dawac nawet 10 dni 3 razy
                  1/2 tabl.,ale w 7-8 dniu nie powinna juz miec zadnych dolegliwosci jesli bedzie
                  miala to wtedy antybiotyk.Co o tym myślicie???
                  • madziulec Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 15:53
                    Ja sadze tak: furagin jest wspanialy ale zapobiegawczo.
                    U nas wychodzilo tak, ze Myszat bral furagine i mimo to wychodzila w
                    posiewie e.coli wrazliwa na furagine. Wydaje sie to neimozliwe, ale
                    tak bylo.

Nie wiem na czym to polega, trzeba by zapytac bakteriologow, czy
                    dobrych (ale to naprawde dobrych!!) lekarzy dlaczego w przypadku
                    zakazen stosuje sie antybiotyki a nie wlasnie np. furagine czy
                    urotrim. Moze dlaetgo, ze sa slabsze?
                    Nie wiem.

Skoro mal narzeka ze ja boli przy siusianiu - powtorzy badanie jak
                    najszybciej.
                    • domimi05 Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 20:53
                      Czesc! Z tego co sie dowiedzialam od lekarza furagina to nie to samo
                      co nitrofurantoina, jest bardzo podobna ale to jednak nie to samo.
                      Nam tez wyszla kiedys srednia wraz. na nitrofurant. zastosow.
                      furagin i pomoglo ale nie zawsze tak jest. Przed przyjeciem
                      antybiotyku wolalabym jednak wiedziec na pewno co to za bakteria.
                      Sposob pobierania mater. do badania do kitu. Dziwie sie ze lekarz
                      nie zareagowal na sposob pobrania mater. do bad. Mogl zaproponowac
                      cewnikowanie dla wiarygodnego wyniku.
                      • julcia2006 Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 21:02
                        Z tego co wiem to nie wolno cewnikowac przy zapaleniu
                        Powtórzyc badanie przy stosowaniu furaginy 3 razy po poł,bedzie
                        wiarygodne????posiew i ogolne??/
                        A mozna wogole stosować furagine przez 10 dni w takiej dawce.
                        • julcia2006 Re: ZapaleniePęcherzaBakteria!!!!!! 03.01.08, 21:21
                          a i jeszcze jedno,czyli jak ten posiew byl zle pbrany to moze oznaczac ze tej
                          bakterii wcale nie ma tak???czyli ze zadnej bakterii nia mamy????no bo jakby
                          byla jakas inna to by wyszla.
                      • madziulec Co do cewnikowania... 03.01.08, 21:55
                        Z naszej 3,5- rocznej "kariery zumowej powiem tylko tyle, ze malo kto decyduje sie na cewnikowanie.
                        Po pierwsze jest to dlatego, ze nikt nei wie tak naprawde CZY dziekco ma zum. Jesli tak 0 kicha. Bo przenosimy zakazenie w glab drog moczowych.
                        Poza tym ja osobiscie znalazlam jednego tylko lekarza, ktory w warunkach ambulatoryjnych zdecydowal sie na cewnikowanie dziecka.
                        Zna moje dziekco od urodzenia, jest jego pediatra, mi wierzy.
                        Na cewnikowanie malego nei zdecydowali sie na oddzialach szpitali: IMiDz, szaserow a takze izbie przyjec CZD.
                        • guderianka Re: Co do cewnikowania... 04.01.08, 07:16
                          bakterie rozwijają się w pęcherzu

jednoarazowe cewnikowanie w warunkach ambulatorynych nie powoduje
                          wprowadzania zakazenia
                          • madziulec Re: Co do cewnikowania... 04.01.08, 08:35
                            Guderianka - znasz lekarza, ktory cewnikuje w warunkach
                            ambulatoryjnych i te cewniki w przychodni na stanie posiada?

Ja nie.
                            • guderianka Re: Co do cewnikowania... 04.01.08, 10:44
                              w mojej przychodni specjalistycznej lekarze dysponują takim sprzetem
                              a więc odpowiedz brzmi- tak, znam
                              • madziulec Re: Co do cewnikowania... 04.01.08, 11:14
                                U nas ani w tej poz-towskiej nie ma, a w platnej powiedzieli, ze
                                jesli sobei zazycze to beda musieli sprowadzic.

Mozliwe, ze w Twojej ze wzgledu na Ciebie maja.
                                Podobnie w mojej aptece moj lek, ktory biore na przewlekla chorobe,
                                a ktorego normalnie nie ma w aptekach juz maja (ale tez tylko w
                                jednej aptece).
                                • guderianka Re: Co do cewnikowania... 04.01.08, 12:36
                                  Nie- nie ze względu na mnie
                                  przychodnia jest przyszpitalna
                                  w gabinecie nefrologa jest stojaczek z kompletnym sprzętem do
                                  cewnikowania. Kilka razy zdarzyło się , że była cewnikowana nim

ostatnio ze względu na wizytę poza kolejnością (bez rejestracji)-
                                  była cewnikowana nie w gabinecie ale na oddziale dializ w gabinecie
                                  zabiegowym

madziulec-offtopic-czy uważasz, ze jest możliwe, żeby infekcje
                                  (e.coli) występowały poprzez nieprawidłową higinę? Chodzi mi o to,
                                  ze tamten rok był super, bez zakażen a w w tym odkąd poszła do
                                  szkoły (szkolne toalety pozostawiaja wiele do życzenia) ma zakażenie
                                  co trochę uncertain
                                  • julcia2006 wynik badania 04.01.08, 13:19
                                    powtorzylam ogolne,na posiew dzisiaj nie udalo mi sie zlapac.
                                    Wyszlo dobrze,w osadzie leukocytow 1-3,erytrocyty poj.,nabłonki poj.,moczany
                                    bezpostaciowe dosc liczne i przez te moczany mocz byl metny.Zastanawia mnie
                                    jedno ,badalam mocz papierkiem lakmusowym i wyszedl mi odczyn obojetny,a im w
                                    wyniku kwasny,jak to mozliwe???Temperatura ma tu jakies znaczenie???stal w
                                    lodowce 1,5 godz. i pozniej w ciagu poł godziny był dostarczony,dzisiaj jest
                                    zimno no ale nie wierze ze to zmienia odczyn,o co tu moze chodzic.Wyniku raczej
                                    nie pomylili bo badanie zrobili od reki w pol godziny wiec nie lezalo z innymi.
                                    Czy mozecie mi napisac czy furagin tak jak twierdzi moj lekarz mozna stosowac 10
                                    dni w dawce 3 razy 1/2.
                                    • guderianka Re: wynik badania 04.01.08, 14:07
                                      moja córka bierze furagin od prawie 4 lat non-stop
                                      • julcia2006 Re: wynik badania 04.01.08, 15:10
                                        ale chodzi mi o dawke 3 razy po pol,mala ma wa latka,bo pozniej to i tak pewnie
                                        bedzie dlugo brala dawke podtrzymujaca 1/2 na noc.
                                        • guderianka Re: wynik badania 04.01.08, 16:55
                                          wydaje mi się, że to nie jest za dużo ale lekarzem nie jestem
                                          • julcia2006 doradźcie proszę!!!! 04.01.08, 23:30
                                            dzisiaj mija szósty dzien brania furaginy czy malej juz zupelnie nic nie powinno
                                            dolegać?Sama nie wiem czy cos jej jeszcze jest,ciezko sie z nia dogadac,wysyla
                                            sprzeczne sygnały.Mysle ze czasem przy siusianiu cos jej jeszcze jest,a poza tym
                                            ona sie bardzo teraz boi siusiac.Moze wiecie z wlasnego doswiadczenia jak było z
                                            waszymi dziecmi,odstawić furagin i właczyc antbiotyk???Dzisiejsze badanie moczu
                                            było dobre.
                                            • guderianka Re: doradźcie proszę!!!! 05.01.08, 10:05
                                              Ale o co ty pytasz?

Lekarz przepisał furagin tak? To niech dziecko bierze tyle czasu ile
                                              lekarz kazał

Po kiefo grzyba chcesz włączyć antybiotyk?? Nie baw sie w doktora i
                                              nie szukaj odpowiedzi na forum skoro masz wyraźne zalecenia od
                                              lekarza
                                              Dziecko może mówić że czuje sie super, że nic nie boli a bakteria i
                                              tak moze jeszcze byc

Poza tym-furgin nie zaszkodzi twojej córce, nie zatrujesz jej nim
                                              • julcia2006 Re: doradźcie proszę!!!! 05.01.08, 13:47
                                                chodziło mi o to czy zmienic furagine na antybiotyk i jak szybko waszym dzieciom
                                                po niej przechodzilo.Bo lekarz kazal czekac na 7-8 dobe i powiedzial ze jak nie
                                                bedzie po furaginie przechodziło to trzeba zmienic na antybiotyk.A mialam
                                                watpliwosci czy jej przeszlo czy nie.Ale dzisiaj rano wyraznie narzekala na
                                                brzuszek przy siusianiu wiec zadzwonila m do lekarza i kazal odstawic furagin i
                                                włączyc antybiotyk.
                                                • guderianka Re: doradźcie proszę!!!! 05.01.08, 14:17
                                                  nie rozumiem w takim razie po co lekarz wprowadza leczenie zastępcze
                                                  furaginą skoro w antybiogramie z posiewu wychodzi jaki ma dać
                                                  antybiotyk.

mojej córce przechodziło po ok5-7 dniach brania furaginy w większej
                                                  dawce
                                                  • domimi05 Re: doradźcie proszę!!!! 05.01.08, 21:02
                                                    Czesc! Jak mozna podac dziecku lek odkazajacy i czekac tyle czasu ze
                                                    moze przejdzie. Oby tak bylo.Skoro jest antybiogram i wskazane na
                                                    nim antybiotyki ktore na pewno pomoga. Dlaczego nie zaczeliscie od
                                                    razu od antybiotyku? Sprawdzilabym jeszcze czy mala nie dostala
                                                    jakiejs grzybicy. Ja smarowalam te miejsca clotrimazolum. I
                                                    koniecznie przy antybiotyku Lakcid lub Lacidofil.
                                                  • julcia2006 Re: doradźcie proszę!!!! 06.01.08, 14:42
                                                    lekarz kazal brac najpierw furagin,widac bylo po nim poprawe ale do konca nie
                                                    przeszlo wec kazal podac teraz antybiotyk.bierzemy druga dobe.
                                                    Co do grzybicy mam zamiar zrobic malej wymaz w kierunku drożdzy i posiew.Jesli
                                                    mialaby byc grzybica to skąd???czesto podobno po antybiotykach dzieci moga
                                                    miec,ale to jest jej pierwszy antybiotyk od dwoch lat,brala tylko kiedy byla
                                                    maleńka.
                                                    Co do tych wymazow nie wiem czy w czasie brania antybiotyku moge zrobić??czy
                                                    czekac az skonczy brac.
                                                    spotkalam sie gdzies z opinia ze u malych dziewczynek clotrimazolu nie wolno
                                                    stosowac bo zaburza naturalna flore???
                                                  • guderianka Re: doradźcie proszę!!!! 06.01.08, 18:04
                                                    lekarz wraz z antybiotykiem powinien był zapisać kwas mlekowy na
                                                    ochronę flory bakteryjnej i po to by nie wdała sie grzybica właśnie
                                                    (np. Trilac)

O tym czy jest poprawa po furaginie i czy podac antybiotyk powinien
                                                    świadczyc POSIEW MOCZU zrobiony po 7-10 dniach dawkowania furaginu
                                                  • domimi05 Re: doradźcie proszę!!!! 06.01.08, 20:52
                                                    Czesc! Sama takze nie chcialam nic malej aplikowac, po konsultacji z
                                                    lekarzem stosowalam Clotrimazolum. Grzybica pojawila sie podczas
                                                    kuracji antybiotyk. mimo stosowania preparatow z kw. mlekowym. Zycze
                                                    zdrowka .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka