emilia08 02.01.09, 21:17 Moja 10-miesieczna coreczka niedawno przeszla ZUM.Za 1,5 miesiaca mamy zglosic sie na to badanie izotopowe.Mam pewne obawy.Co ma na celu to badanie?Jak przeprowadza sie je u malego dziecka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: DMSA 02.01.09, 21:47 1. Jakie masz obawy ? 2. Badanie ma na celu zobrazowanie pracy nerek i ich budowy 3. Dziecku zostaje podany kontrast-dożylnie. Po ok 2 godzinach (w czasie których dziecko powinno dużo pić )zgłaszasz się na badanie, które polega tym,że dziecko musi spokojnie i bez ruchu leżec na stole, który podłączony jest do komputera na którym zapisuje sie obraz pracy nerek. dziecko najpierw leży na wznak a potem na prawym i lewym boku. Trwa ok 20minut Odpowiedz Link
emilia08 Re: DMSA 02.01.09, 22:40 Obawiam sie wlasnie tego,ze moje dziecko nie bedzie spokojnie i bez ruchu lezec na stole a ja sama nie poradze sobie by je utrzymac. Po ostatnim pobycie w szpitalu nie wiem czy pozwoli sie dotknac. Odpowiedz Link
guderianka Re: DMSA 03.01.09, 13:28 Musi być-obudź ją wczesnie rano i wymęcz-żeby zasnęła na stole A jak nie-daj lek uspokajający po konsultacji z lekarzem. My podaliśmy niespełna 3latce Luminal. Który na nią nie zadziałał. Mąz trzymał jej nogi o korpus a ja ramiona i głowe-czytałam bajki. Udało sie Odpowiedz Link
emilia08 Re: DMSA 03.01.09, 18:21 Raczej nie ma mowy by na stole zasnela.Widzialam co bylo w szpitalu histeryzuje i strasznie placze jak cos jej robia pod przymusem.Wiem,ze trzeba to zrobic ale jak pomysle,ze znowu nas to czeka to serce mi sie kraje... Odpowiedz Link
guderianka Re: DMSA 03.01.09, 20:41 Zatem uzgodnij z lekarzem jaki lek uspokajający podać dziecku przed badaniem Odpowiedz Link
madziulec Re: DMSA 03.01.09, 21:58 Scyntygrafie robilam w okresie, gdy Myszasty byl na etapie nienawisci szczerej do lekarzy i wszystkiego co mialo biale ubrania (po szpitalach itp). On nawet do swojego pediatry (mimo, iz nie chodzil w kiltu) nie chcial podejsc i nie dal sie zbadac. Byl i nadal jest zywym dzieckiem i mimo to jakos scyntygrafie przezylismy an spokojnie, byly chyba 2 uwagi, by zajac czyms malego, bo sie rusza. Odpowiedz Link