Dodaj do ulubionych

Angliści z gimnazjów

11.04.11, 18:11
Co sądzicie o nowej formie egzaminu?
Piszecie próbny w wsipem?
Uważam, że to skandal - uczniowie dowiadują sie na rok przed egzaminem, że poziom ma być jakieś 10 raz wyższy a jak do tej pory nie mamy żadnych podręczników z nowymi ćwiczeniami typu przekształcenia itd.
Mam wrażenie, że ktos oczekuje cudów. Nasza dyrekcja żyje w całkowitej nieświadomości, że wyniki próbnego z wspipem jak i przyszłoroczny egzamin będzie jedną wielką klapą. A dupną za to nauczyciele. Jestem pod wrażeniem. Negatywnym oczywiście.
Obserwuj wątek
    • kociamama Re: Angliści z gimnazjów 30.04.11, 22:25
      No było wcześniej wiadomo, że będzie trudniejszy, choć nie było zadań. Ten rozszerzony też nie jest specjalnie trudny. Można oczekiwać, że po 9 latach nauczania uczniowie powinni sobie radzić z takim egzaminem. Nie każdy musi mieć super wynik, ale nie powinno być gorzej niż na innych egzaminach. W sumie chyba powinno być nawet lepiej.
      • shiva772 Re: Angliści z gimnazjów 03.05.11, 21:30
        Po 9 latach to może i tak ale niektórzy z moich uczniów uczyli sie tylko rok lub 2 w podstawówce. Moim skromnym zdaniem nowa formuła ćwiczeń jest za trudna, zamiast uczyć angielskiego będę uczyć jak zdać ten egzamin. A próbny wsipu na poziomie rozszerzonym ...hmmm jak zwykle ktoś podszedł do tematu ambitnie i chciał pokazać że zna angielski. Angliści w Polsce mają takie kompleksy, że OKE powinno brać testy z innych krajów ;)
        • kociamama Re: Angliści z gimnazjów 09.05.11, 07:57
          Trochę się zgadzam;>
          No, ale ze wszystkimi egzaminami tak trochę jest, że trzeba skupić się na technikach również, oprócz nauczania języka. Myślę, jednak, że wystarczy je ćwiczyć w trzeciej klasie, a na początku po prostu nauczać.
          W sumie patrzę z perspektywy osoby, która uczy głównie tych, co mieli angielski w podstawówce, a dla takich egzamin jest do zdania. Odniosłam jednak wrażenie, że rozszerzony niewiele się różnił od podstawowego. Wielu uczniów jednak nie próbowało nawet pisać wypracowania - pewnie dlatego, że nie piszą w szkole, i listening był podchwytliwy niefajnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka