Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę?

18.03.06, 19:54
Od środy zaczęłam praktykę z jęz. angielskiego w gimnazjum. Praktyka trwa 75h
w tym 10h- zapoznanie z dokumentacją, 20h- hospitowanie lekcji, 45h-
prowadzenie lekcji.
Studiuję na prywatnej uczelni więc sama muszę za to zapłacić, tylko nie wiem
ile. Proszę napiszcie ile płaci się za taką praktykę.
Z góry dziekuję.

Obserwuj wątek
    • aniek133 Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 18.03.06, 19:59
      Kilka lat temu placilam jakies 150 zlotych. Z tym, ze ja studiowalam na
      panstwowej uczelni - no, ale to chyba nie powinno miec nic do rzeczy.....
      • belferka33 Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 18.03.06, 20:57
        Szczęściaro ; ) mi zapłacili za miesięczną opiekę nad praktykantem z uczelni
        34zł brutto...
        • natalia.brzeska Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 18.03.06, 22:00

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: Ty jesteś studentką/praktykantką, tak?
          Komu Ty niby masz płacić i za co?!?!?
          • mat_ang Re: Do natalia.brzeska 19.03.06, 12:09
            Tak, dobrze zrozumiałaś. Studiuję na prywatnej uczelni i szkoła za praktykę nie
            płaci tylko studenci sami. Studiowałam wcześniej matmę i wtedy płaciła uczelnia
            (państwowa), a teraz muszę sama i nie chciałabym dawć ani za mało ani za dużo.
            Widzę jednak, że nauczyciele za praktykantów dostają grosze.
            Dzięki za odpowiedzi.
    • aretah Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 18.03.06, 23:05
      Ja we wrześniu miałam praktykantkę przez miesiąc. Potem jej uczelnia zapłaciła
      mi 75 złotych. Szalenstwo... :)
    • igaigi Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 19.03.06, 11:04
      witaj, po pierwsze nigdy nie słyszałam zeby student musiał sam płacić za
      praktykę nauczycielowi, no ale może tak jest na prywatnych uczelniach, nie wiem.
      ?Na mojej uczelni jest zasada ze za 2 tygodniowa praktyke (czyli tyle godzin w
      tyg ile dany nauczyciel ma w etacie)nauczyciel dostaje 75 zł. Wystarczy
      przeliczyc.
      Pozdrawiam
    • nomenia Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 19.03.06, 15:14
      Jak miałam praktykantki z uczelni państwowych to podpisywałam z daną uczelnią
      umowę i po odtrąceniach na czysto było to około 80 zł. Dokładnie nie pamiętam,
      ale to były śmieszne pieniądze. Ostatnio były (w tym roku szkolnym również)
      praktykantki z prywatnych uczelni i nie przyszło mi do głowy żądać od nich
      jakichkolwiek pieniędzy.Może inni nauczyciele również tego nie oczekują, należy
      to w jakiś sposób zbadać. Natomiast na zakończenie praktyki otrzymywałam w
      formie podziękwania kwiaty , czekoladki. To było miłe, ale naprawdę niczego
      takiego nie sugerowałam.
      • mat_ang Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 19.03.06, 21:15
        Dzięki dziewczyny. Pomogłyście mi bardzo.
        Pozdrawiam,
        Kamila
    • reirei Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 19.03.06, 22:29
      Jestem na prywatnej uczelni, właśnie mam praktyki i będę za nie musiała
      zapłacić 300 zl :/ Wysokość tej kwoty ustaliła moja uczelnia.
      • aniek133 Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 20.03.06, 09:16
        W moim przypadku kwote do zaplaty ustalila uczelnia. Cala kwote wplacalam na
        uczelni, a oni pozniej przesylali nauczycielowi, u ktorego bylam na praktykach.
        Nie cala kwota, o ktorej wspomnialam (ok. 150, juz dokladnie nie pamietam)
        zostala przyznana nauczycielowi. On otrzymal ok. 80-100 zlotych, a reszta....?
        Nie wiem na co - chyba dla uczelni.

Wyglada na to, ze co uczelnia to inne zasady.
        • steppenwolff1 Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 20.03.06, 15:01
          sądzę raczej, że uczelnia wzięła od Ciebie brutto a nauczyciel dostał kwotę
          netto.

pozdrawiam
          Anna
    • beata825 Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 20.03.06, 21:19
      hej!
      ja tez jestem na studium pedag. i nam powiedziano ze powinno sie płacic
      nauczycielowi- opiekunowi praktyk - 1,50 za godzine czyli 45 minut lekcji
      ja nie płaciłam bo pani sie nie upomniała tylko pod koniec kupiłam pani dobre
      winko i bombonierke;)
      • agnikka Re: Pomocy!!! Ile powinnam zapłacić za praktykę? 04.04.06, 12:58
        na uw, polonistyka: za 25 godzin hospitacji i 25 godzin leksji prowadzonych
        nauczyciel dostaje 150 zlotych. oczywiscie uczelnia placi. nie wiem czy to
        kwota brutto czy netto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka