Dodaj do ulubionych

nie dostałam trzynastki... buuuu

07.03.07, 17:48
Witam. Problem jw. na pytanie "dlaczego" uzyskałam odpowiedź, że pracuję na
zastępstwo oraz że 13 należy sie n-lom, którzy przepracują conajmniej pół
roku w danej plaówce (a ja jestem od września). Poniosło mnie - od 4 lat
pracuję na różne zastępstwa i dotychczas zawsze trzynastkę otrzymywałam. Na
kolejne pytanie "Jaki przepis to reguluje?" - pani wywaliła oczęta i
rzekła "no jakiś na pewno" i kazała iść do kierownika zespołu placówek
oświatowych. No i idę w poniedziałek. Chciałabym mieć jakiś argument w łapie
(oprócz cegły rzecz jasna...) - może ktoś mi pomoże.
Zawsze pod wiatr ;-/
Obserwuj wątek
    • hofff Re: nie dostałam trzynastki... buuuu 07.03.07, 21:13
      oczywiscie szkola nie ma racji!!! 6 miesięcy nie dotyczy nauczycieli.
      "Pracownikowi przysługuje prawo do "trzynastki" po przepracowaniu okresu
      krótszego niż 6 miesięcy w wypadku:

* nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i
      nauczycielem akademickim zgodnie z organizacją pracy szkoły (uczelni),"
      przeczytaj sobie więcej, dolaczam link i nie daj sie!!!
      www.vulcan.edu.pl/doradca/00/trzynastka.html
    • luka80 Re: nie dostałam trzynastki... buuuu 07.03.07, 21:16
      Nie znam się na przepisach a teraz nie mam siły szukać, ale robą cie w .....
      Napewno nie trzeba pół roku przepracować, bo się otrzymuje w zależności od
      ilości przepracowanych miesięcy w danej szkole. Z tym zastępstwem też coś
      kręcą. Byłam w podobnej sytuacjj co Ty i dostałam 13.
    • gomoku.gomoku musisz dostać - pytałam ksiegowej. 08.03.07, 11:39
      Pracowałam w szkole od polowy wrzesnia , na niepełny etat , umowe miałam na czas okreslony = zastępstwo i otrzymałam tzw.13.tak mnie zdziwił twoj post że az zapytałam naszej ksiegowej , ona zrobiła oczy i mowi ze 13 się nalezy i tyle.
    • gomoku.gomoku ustawa 08.03.07, 11:54
      Komu przysługuje dodatkowe wynagrodzenie roczne?

Na pytanie to odpowiada art. 2. ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym.

"Art. 2.
      Pracownik nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w pełnej wysokości po przepracowaniu u danego pracodawcy całego roku kalendarzowego.
      Pracownik, który nie przepracował u danego pracodawcy całego roku kalendarzowego, nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w wysokości proporcjonalnej do okresu przepracowanego, pod warunkiem, że okres ten wynosi co najmniej 6 miesięcy.
      Przepracowanie co najmniej 6 miesięcy warunkujących nabycie prawa do wynagrodzenia rocznego nie jest wymagane w przypadkach:
      nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i nauczycielem akademickim zgodnie z organizacją pracy szkoły (szkoły wyższej),
      zatrudnienia pracownika do pracy sezonowej, jeżeli umowa o pracę została zawarta na sezon trwający nie krócej niż trzy miesiące,
      powołania pracownika do czynnej służby wojskowej albo do spełnienia obowiązku zastępczej służby poborowych,
      rozwiązania stosunku pracy w związku z:
      przejściem na emeryturę, rentę szkoleniową albo rentę z tytułu niezdolności do pracy lub świadczenie rehabilitacyjne,
      przeniesieniem służbowym, powołaniem lub wyborem,
      likwidacją pracodawcy albo zmniejszeniem zatrudnienia z przyczyn dotyczących pracodawcy,
      likwidacją jednostki organizacyjnej pracodawcy lub jej reorganizacją,
      podjęcia zatrudnienia:
      w wyniku przeniesienia służbowego,
      na podstawie powołania lub wyboru,
      w związku z likwidacją poprzedniego pracodawcy albo ze zmniejszeniem zatrudnienia z przyczyn dotyczących tego pracodawcy,
      w związku z likwidacją jednostki organizacyjnej poprzedniego pracodawcy lub jej reorganizacją,
      po zwolnieniu z czynnej służby wojskowej albo po spełnieniu obowiązku zastępczej służby poborowych,
      korzystania:
      z urlopu wychowawczego,
      z urlopu dla poratowania zdrowia,
      przez nauczyciela lub nauczyciela akademickiego z urlopu do celów naukowych, artystycznych lub kształcenia zawodowego,
      wygaśnięcia stosunku pracy w związku ze śmiercią pracownika." [Wyróżnienia w cytacie pochodzą od redakcji.]

wiec nawet nie trzeba pracowac nawet pół roku aby 13 otrzymac , jesli jest to zwiazane z planem organizacyjnym szkoły.

i wiecej forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=22449&w=58623284&a=58623284&rep=1&t=1173351134489
      • gomoku.gomoku własciwy link 08.03.07, 11:54
        www.vulcan.edu.pl/doradca/26/dodatkowe.html
        • rita78 Re: własciwy link 08.03.07, 16:29
          ale jesli nawet pracujesz od wrzesnia to pol roku minelo...ja mialam tak samo w
          zeszlym roku i dostalam 13 za 4 miesiace czyli za 09-12 w wymiarze 80 % dochodu
          za ten okres. za okres od 01-do 09 dostalam z poprzedniej szkoly...musza
          zaplacic i juz...mi placi zarzad jednostek komunalnych nie szkola ( nie mamy
          swojej ksiegowej)a oni zawsze z przepisami zgodnie placa. kloc sie!!!
    • grejdi Re: nie dostałam trzynastki... buuuu 09.03.07, 09:26
      Bardzo Wam dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka