Dodaj do ulubionych

Etyka w szkole

05.04.07, 21:34
Witam
Chciałabym spytać czy w Waszych szkołach są lekcje etyki? Jeśli nie - jak
wyglądają zajęcia uczniów, którzy nie chodzą na religię? Moje poszukiwania
wskazują na to, że bardzo trudno znaleźć szkołę, w której prowadzone są
lekcje etyki. Jesteście tego samego zdania?
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: Etyka w szkole 06.04.07, 09:26
      u nas nie ma
      dzieci które nie chodzą na religię snują się po korytarzach.
      • apluzina Re: Etyka w szkole 06.04.07, 09:57
        U nas też nie ma etyki (gimnazjum), a uczniowie, którzy nie uczęszczają na
        religię spędzają czas w czytelni lub idą do domu (w mojej klasie udało się w tym
        roku ułozyć plan tak, że religia jest na ostatniej lekcji).
    • ollo1111 Re: Etyka w szkole 07.04.07, 18:07
      U mnie w szkole też nie ma etyki i... na szczęście nie ma uczniów nie chodzących
      na religię, jakoś udało się dogadać przede wszystkim z rodzicami.
      • kociamama Re: Etyka w szkole 06.05.07, 11:19
        Dlaczego na szczescie wszyscy chodza? Wiele osob posyla dzieci na religie ze starchu, ze zostana odepchniete przez rowiesnikow, choc lekcje te sa przeciwne ich swiatopogladowi.

Pzdr,
        kociamama.
    • nomenia Re: Etyka w szkole 08.04.07, 20:56
      U nas również nie ma etyki (była na początku reformy), ale teraz nie ma kto
      prowadzić no i trudności finansowe. Dzieci różnych wyznań mają problem co
      zrobić ze sobą, bo muszą albo czekać na korytarzu, niektóre siedzą na religii
      katolickiej i "coś "robią. Dziwię się "ollo", dlaczego uważa za szczęście, że
      wszyscy chodzą na "jedyną słuszną religię", a gdzie prawa jednostek do swojego
      wyznania. No chyba, że wszyscy są katolikami.
      • ollo1111 Re: Etyka w szkole 10.04.07, 17:49
        Tak, wszyscy są katolikami, chyba, że ukrywają swoje wyznanie, ale to już ich
        sprawa.
        • steppenwolff1 Re: Etyka w szkole 17.04.07, 23:41
          co to za bzdura? w jednej z moich klas jest wyznawca Allaha. a nie mieszkam
          wcale w wielkim mieście...

pozdrawiam
          Anka
        • kociamama Re: Etyka w szkole 06.05.07, 11:21
          ollo1111 napisała:

> Tak, wszyscy są katolikami, chyba, że ukrywają swoje wyznanie, ale to już ich
          > sprawa.

Nie ukrywaja wyznania, tylko konformistycznie dopasowuja sie do regul narzuconych rzez wiekszosc w obawie przed ostracyzmem. A POlska szkola wlasnie konformizmu uczy. (Choc nie jestem pewna, czy to jest katolickie przeslanie - konformizm?)

Pzdr,
          Kociamama.
    • greene3 Re: Etyka w szkole 11.04.07, 21:07
      Nie uważacie, że jest to problem? Przecież każdy ma prawo do swojego wyznania i
      reforma, różnie oceniana, ten problem rozwiązała dobrze. Szkoda, że tylko
      teoretycznie. Szukam od jakiegoś czasu szkoły z etyką - dzwonię, przeglądam
      strony internetowe, i... nic. Naprawdę nic. Dostaję jakieś sygnały, że gdzieś
      ponoć jest, była, ale żadnych konkretów. A przecież każdy ma prawo do własnego
      wyznania i do niechodzenia na religię a jednak uczenia się etyki - zresztą
      przydałoby się kilka lekcji z etyki nie tylko tym, którzy na religię nie
      chodzą, bo przecież na religii tematów mówiących o etyce nie jest znowu aż tak
      wiele.
      • nomenia Re: Etyka w szkole 13.04.07, 17:33
        greene3 napisała:

> Nie uważacie, że jest to problem? Przecież każdy ma prawo do swojego wyznania
        Ja uważam, że jest to narastający problem. Po raz pierwszy spotkałam się z
        przypadkiem, że rodzice innego wyznania niż katolickie posyłają dziecko na
        religię katolicką, aby na świadectwie zamiast kreski miało jakiś stopień. Boją
        się, że świadectwo bez oceny z religii może być napiętnowaniem w przyszłej
        szkole. Dlatego nie jest to sprawa ludzi, że ukrywają swoje wyznanie - jak
        pisze "ollo". Po prostu coś niedobrego się dzieje, skoro ludzie nie czują się
        bezpiecznie we własnym kraju , tylko dlatego, że mają inny pogląd na świat.
        bezpiecznietakich zachowań.
        • steppenwolff1 Re: Etyka w szkole 17.04.07, 23:45
          ja miałam świadectwo maturalne z "kreską" zamiast oceny z religii - i nigdy nie
          miałam w związku z tym żadnych problemów. Podobno tylko nie mogłabym studiować
          na KULu - ale to tylko pogłoski, nie sprawdzałam, bo nie wybierałam się na tę
          uczelnię.
          A ja powiem dość przewrotnie: cieszmy się, że jeszcze nikt nie odebrał rodzicom
          i młodzieży prawa wyboru. Bo to też się może stać, ot, jak mundurki - pod
          pretekstem chociażby takim, żeby dzieciaki się po korytarzach nie wałęsały...

pozdrawiam
          Anka
          • nitka3 Re: Etyka w szkole 28.04.07, 19:51
            Ja prowadze zajęcia z Etyki,od kilku juz lat.Moja szkoła jest mała (około 300
            uczniów) i artystyczna.Dyrektorka ma ambicje aby zadziwiac ,i faktycznie
            wszyscy sie dziwia ze u nas jest.Jest tez filozofia (za zaliczeniem) w klasie
            maturalnej.Dzieci jest raczej niewiele -około 20.Problemów pedagogicznych nie
            ma , ale conieco sa organizacyjne ..bo zebranie tej 20tki w 2-3 grupach i w
            godzinach nie popołudniowych jest trudne.A jak potem z powodu zmiany rozkładu
            zajęc grupa sie zmienia .i raz jest klasa maturalna ,z gimnazjalistami, a potem
            inaczej..no to juz sie domyslacie jak moze wyglądac program- oczywiście niezbyt
            powaznie.Szkoda. Mam zawsze kilku swiadków Jehowy, kilku "poszukujacych" kilka
            leni (mniej do uczenia na pamięć !)i takich co to pragna byc "oryginalni"
            • greene3 Re: Etyka w szkole 03.05.07, 13:52
              nitka3 temat etyki w szkołach bardzo mnie interesuje - piszę raport na ten
              temat - czy zgodziłabyś się odpowiedzieć na kilka moich konkretniejszych pytań
              dotyczących tego zagadnienia?
              jeśli tak, napisz proszę do mnie na greene3@gazeta.pl
    • aranxa Re: Etyka w szkole 02.09.07, 21:07
      u nas jest etyka i tak sie składa, że ja ja prowadzę :)
      rzeczywiście mało jest szkół, w którym nauczany jest ten przedmiot, wiem to, bo
      kiedy szukałam pracy, nie było łatwo
      etyka w naszej szkole miała być rozwiązaniem problemu "szwędających" się po
      szkole uczniów nie chodzących na religię w czasie jej trwania
      wiem, że uczniowie są zadowoleni z takiego rozwiązania, a przychodzą do mnie nie
      tylko innowiercy (:-)), ale przede wszystkim ci, którzy są po prostu ciekawi, co
      to za dziwadło taka etyka
      podejrzewam też, że tak mała popularnośc etyki wynika z trudności
      organizacyjnych, no i kadrowych
      a spotykam się coraz częściej z opinią, że nauka etyki w szkole powinna być
      obowiązkowa, zarówno ze strony rodziców, jak i innych nauczycieli (znacznie
      rzadziej - uczniów :))
      może jest tu jeszcze jakiś nauczyciel etyki?
      chętnie wymienię się doświadczeniami i spostrzeżeniami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka