Dodaj do ulubionych

legitymacja nauczycielska

03.05.09, 17:06
mam pytanie:

jutro zamierzam złożyć podanie z prośbą o wydanie legitymacji
nauczycielskiej, czy długo czeka się na dokument????

w niedzielę 10.05 mam wyjazd i chciałabym kupić bilet ze zniżką,
czy jeśli jej nie dostanę do tego wyjazdu, mogę mieć jakieś
zaświadczenie np. o dyrekcji szkoły,
uprawniające mnie do przejazdu na bilecie zniżkowym, ale bez
dokumentu legitymacji????

będę wdzięczna za odpowiedzi:)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alina.walkowiak Re: legitymacja nauczycielska 03.05.09, 17:23
      Nie wiem, jak długo czeka się na legitymację, ale nie liczyłabym, że będziesz ją
      miała w ciągu tygodnia. Żadne zaświadczenie nie zastąpi legitymacji i tu jestem
      o tym całkowicie przekonana. Zniżka to jedyne 37 procent i wyłącznie na pociągi
      osobowe. Może aż tak dużo nie stracisz.
    • hofff Re: legitymacja nauczycielska 03.05.09, 18:39
      Rozporządzenie
      Ministra Edukacji Narodowej1)

z dnia 29 września 2006 r.

w sprawie wzoru oraz trybu wystawiania legitymacji służbowej nauczyciela
      (...)
      § 2.1. Legitymację wydaje dyrektor szkoły w terminie 30 dni od dnia złożenia przez nauczyciela wniosku o jej wystawienie.
      2. Legitymację wystawia się na:
      1) okres trzech lat, nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie mianowania lub umowy o pracę, zawartej na czas nieokreślony, z tym że w trzecim roku, licząc od roku jej wystawienia, legitymacja jest ważna do końca lutego;
      2) czas trwania stosunku pracy, nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie umowy o pracę zawartej na czas określony.

A co do samej zniżki:
      Dz.U.02.179.1495 z późn. zm.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 25 października 2002 r.
      w sprawie rodzajów dokumentów poświadczających uprawnienia do korzystania z ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego.

(Dz. U. z dnia 29 października 2002 r.)

Na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2002 r. Nr 175, poz. 1440) zarządza się, co następuje:
      (...)
      § 11. Dokumentami poświadczającymi uprawnienie do korzystania z ulgi 37% - przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego kolejowego w pociągach osobowych, na podstawie biletów jednorazowych lub imiennych miesięcznych, oraz autobusowego w komunikacji zwykłej, na podstawie biletów imiennych miesięcznych, dla:
      1) nauczycieli szkół podstawowych, gimnazjów, szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - publicznych i niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych,
      2) nauczycieli akademickich
      - są legitymacje odpowiednio nauczyciela lub nauczyciela akademickiego.
      • mkmarek5 Re: legitymacja nauczycielska 03.05.09, 20:19
        bardzo dziękuję za odpowiedzi:)
        • osimek Re: legitymacja nauczycielska 05.05.09, 15:12
          Nie masz szans by na 10 mieć dokument :( Poza tym koszty tez nie sa male by
          uzskać przynajmniej ok 20 zł tak mi wyszło jak liczyłam tydzien temu z księgową
          • mama.macieja Re: legitymacja nauczycielska 08.05.09, 19:16
            a może bilet rodzinn? chyba znizka jest 33% jako opiekun dziecka.
          • pasadenkaa Re: legitymacja nauczycielska 14.05.09, 21:34
            w mojej szkole legitka kosztowała ok. 40 zl, wczesniej 11
            • waldi123 Re: legitymacja nauczycielska 11.06.09, 14:51
              Slyszalem, ze w panstwach tzw. starej UE sa znizki, a nawet darmowe wejscia do
              muzeow dla okaziciela takiej legitymacji. Szkoda, ze nie w Polsce, ale coz u nas
              nikt nawet o tym nie jest w stanie pomyslec. W koncu mamy rynek i kapitalizm :(
              tyle, ze tam jest on troche dluzej niz u nas.
              • niusia5 Re: legitymacja nauczycielska 19.06.09, 01:01
                U nas też są zniżki na wejścia do muzeum, np. do Zamku w Malborku prawie połowę
                tańszy bilet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka