japonka0 16.09.09, 19:05 Jestem przed wyborem kupna fotelika zastanawiam się nad kupnem fotelika maxi cosi cabrio fix. Czy dziecko poci się w tym foteliku. Proszę o poradę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaly Re: fotelik maxi cosi cabrio fix 16.09.09, 20:06 Dziecko się poci w każdym foteliku 0-13 kg bo to plastikowo - steropianowa dobrze zabudowana skorupa. Teraz idzie zima, więc raczej problemu nie będzie. Latem, jeżeli masz możliwość używaj klimatyzacji, pieluchy tetrowej pod plecki lub dodatkowych pokrowców frotte. Tapicerki w jednej kolekcji też się od siebie różnią (rodzaj tkaniny), więc można też wybrać taki kolor w którym tapicerka jest bawełniana. Pocenia się jednak całkowicie nie unikniesz. W długie trasy warto dziecko lekko ubrać. A. Odpowiedz Link Zgłoś
shinee5 Re: fotelik maxi cosi cabrio fix 16.09.09, 20:54 Kup fotelik razem z pokrowcem. Ja mojemu maluszkowi kupiłam w połowie wakacji i dziecko przestało się pocić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: fotelik maxi cosi cabrio fix 16.09.09, 21:46 shinee5 napisała: > Kup fotelik razem z pokrowcem. Ja mojemu maluszkowi kupiłam w > połowie wakacji i dziecko przestało się pocić. Dziecko nie przestało się pocić, tylko pokrowiec pochłaniał pot. Dzięki temu dziecko nie jest wyjmowane mokre z fotelika i o to chodzi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
shinee5 Re: fotelik maxi cosi cabrio fix 17.09.09, 08:44 Mamaly, dziekuję za dygresję, ale nie masz racji. W takiej sytuacji mokry byłby pokrowiec ("który pochlania pot"), a nie był. Dlaczego? Ponieważ frota, z której uszyty jest pokrowiec, nie nagrzewa dziecka w takim stopniu, jak oryginalny materiał obiciowy fotelika. W rezultacie maluszek nie jest zgrzany i zdecydowanie mniej się poci. W samym foteliku bez pokrowca dziecko wręcz paruje z gorąca. Mój synek po wyjęciu z fotelika miał całe plecy mokre - z jednej strony dlatego, że materiał obiciowy nie wchłania potu, a z drugiej strony dlatego, że dziecko się w foteliku po prostu gotowało z gorąca. Są materiały, które powodują stosunkowo większe wydzielanie potu w porównaniu do stanu zwyczajowego (kiedy również pocimy się, ale mniej). Tak jest własnie z fotelikiem samochodowym. Mój synek po wyjęciu z fotelika miał całe plecy mocno nagrzane i mokre. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrabiedronka Re: fotelik maxi cosi cabrio fix 19.09.09, 09:57 a ja mam porównanie - miałam dla pierwszej córki fotelik Xlander a dla drugiej właśnie Cabrio. Pociły sie w obydwu ale porównywanie stopnia spocenia w Xlanderze do tego w Cabrio to tak jakby porównać kąpiel do zroszenia spryskiwaczem :) Odpowiedz Link Zgłoś