Dodaj do ulubionych

cybex onyx - zdaję relacje!

11.12.11, 19:48
No więc z dwudniowym opóźnieniem, ale wózek przyszedł... Zacznę od tego, ze onyx mam po maclarenie xt, który był dla mnie rewelacyjny, ale uległ zniszczeniu :(((
Pierwsze moje wrażenie... wózek jak wózek, nic specjalnego, nic maca niestety w stanie nie jest mi zastąpić... po jeździe doszłam do wniosku, że jazda nie wiele się różni od tej mackiem, jedynie jakość wykonania jest nieporównywalna, ale to kwestia przyzwyczajenia się.
Jak zawsze są plusy i minusy... Z plusów, to to, ze mimo małych kółek wcale nie widzę różnicy w prowadzeniu wózka, nawet wydaje się bardziej stabilny, jak czytałam kilka opinii odnośnie maca, że ciut jakby rozklekotany był, onyx tego nie ma.
Napewno sporym plusem jest też regulacja wysokości oparcia, jedną ręką, co akurat w macu strasznie mnie wkurzało. Pasy, regulacja też super, ale materiał z jakiego są wykonane pozostawia wiele do życzenia.
Na plus też jest większy koszyk na zakupy.
A i jeszcze jednym sporym plusem jest to, że np jak na macu powiesiłam kurtkę czy jakikolwiek zakup to miałam wrażenie jakby miał się przewrócić, na onyxie miałam 3 torby, dwie kurtki a on nawet drgnął :)
Minusy, budka... owszem jest obszerna, ale jej tył, jak jakiś tani wynalazek na siłę, w macu było porządnie wykonane, nic nie odstawało, a onyx, puszczona ot tak sobie płachta, w momencie rozłożenia budki są prześwity, latem ok, zimą chyba nie koniecznie fajne...
Kieszonka na budce to totalna prowizorka, byle była. No i samo to rozkładanie budki jest bardzo niestabilne i słyszalne, w macu nic nie było słychać oprócz rozsuwanego zamka.
Nie sprawdzałam rozmiarów siedziska, to w onyxie wydaje się węższe, ale młodemu było raczej wygodnie.
Materiał jest ciut gorszy niż w macu, ale o niebo lepszy niż np w espiro, który na dobrą sprawę jest niewiele tańszy...
Moim zdaniem cena adekwatna do jakości i wykonania (bo wykonanie jest naprawdę dobre), jeżeli komuś szkoda tysiaka na maca to polecam gorąco onyxa. Jeżeli ktoś kiedykolwiek miał maca i był z niego zadowolony, pewnie onyx nie spełni do końca jego oczekiwań, jak chociażby moich, aczkolwiek i tak jestem pod wrażeniem onyxa, nastawiałam się na najgorsze (by potem się nie rozczarować).
Wizualnie nie wiele różni się od maca, jak ktoś nie jest posiadaczem dziecka wózkowego to na pierwszy rzut oka pyta czy kupiłam taki sam wózek :)
To są relacje po prostych drogach, nie jeździłam jeszcze po piaskowych, ale mam nadzieję, że skoro do tej pory nie zauważyłam wielkiej różnicy tutaj też jej nie będzie!
A na koniec składam podziękowania dla atwar1 i saras-wati, to dzięki Wam kupiłam wózek i przestałam się rozczulać nad maclarenem :)
Obserwuj wątek
    • magda79pn Re: cybex onyx - zdaję relacje! 12.12.11, 09:00
      faktycznie fajny :) podoba mi się :)
      ja szukam spacerówki dla niemowlaka ;) oczywiście nie na co dzień, tylko tak do tramwaju, do marketu itp (oczywiście nie mam na myśli 2 miesięczniaka, ale tak od 4mca żebym mogła go sporadycznie wozić, gdy będzie taka potrzeba), a nie chciałabym wydawać podwójnie kasy, fajnie żeby wózek był używany też przez np 1,5 roczniaka i 3 latka :)
      miałam wszystkie maclareny, najbardziej lubię volo (no ale to dużo później ;) ) lubiłam triumpha, techno wyjątkowo mi nie przypadł do gustu, wkurzała mnie tak jak ciebie regulacja oparcia, oraz prowadnice w podnóżku, przecież dużo łatwiej jest po prostu podnieść z obydwóch stron podnóżek i gotowe (ja w macu, podnosiłam jedną ręką dziecku nogi, następnie drugą ręką powoli wysuwałam ten cholerny podnóżek, raz z jednej, raz z drugiej strony, aż wysunęłam cały -masakra) no i te luzy w raczkach też mnie wkurzały :(

podaj mi wymiary siedziska w wolnej chwili, najważniejsze dla mnie to wysokość oparcia i głębokość siedziska

a tańszych wózków lubiłam też inglesinę trip, fakt że troszkę trzeszczała, sprzedałam ją bo miałam akurat taki kaprys, potem tego żałowałam ;)
    • saras-wati Re: cybex onyx - zdaję relacje! 12.12.11, 19:49
      Fajnie, że jesteś zadowolona;) Ja z onyxa tak nie w 100% byłam zadowolona, ale to napisałam Ci w Twoim wątku:)

Dla mnie właśnie onyx, m&p tour to bardzo fajne wózki, które warte są swojej ceny;) Szału nie ma, ale są funkcjonalne, porządnie wykonane i ładne:D Mam teraz xt i wg mnie powinien kosztować zdecydowanie mniej;)
    • berciunia1 Re: cybex onyx - zdaję relacje! 13.12.11, 19:11
      tez mam onyxa ale starszy model na białym stelażu kolor iris black
      cudnie córka w nim wygląda- genialnie pasuje do rózu hihi
      a poaz tym mam go już przeszło 1,5 roku i fakt, że go nie sprzedałam mówi sam za siebie:) te starsze miały iększe koła ale za to budka się nie naciągała.
      wóżek genialnie się podbija, nie klekocze jak triumph , ma fajny podnóżek, super regulację pasów- jak w fotelikach samochodowych, opacie też jest długie.
      w sierpniu bodajże w jakimś angielskim sklepie internetowym widziałam go w przeliczeniu na nasze i z wysyłką za smieszne pieniądze- wychodził niespełna 300zł ale tylko w kolorze iris black i takim jasnym szpitalnym turkusiku.
      moja siostra jak przyjeżdża do mnie ze swoją 4 mc córką bierze go zawsze na zakupy :) oparcie rozkłada się na płąsko.
      też uważam ze to niezły wóżek za przytępne pieniądze.
      • magda79pn Re: cybex onyx - zdaję relacje! 13.12.11, 19:22
        berciunia - mi na budce jakoś specjalnie nie zależy :) widziałam na allegro te starsze modele, cenowo można powiedzieć że to samo (20 czy 30zł różnicy) skoro piszesz że jest ok, to po nowym roku kupię może jakiegoś na wyprzedaży ;)
        • saras-wati Re: cybex onyx - zdaję relacje! 13.12.11, 20:22
          nowy model ma krótsze oparcie
        • gwen_s podaję wymiary 14.12.11, 12:26
          Sorki, że tak późno, ale zostawiam wózek zazwyczaj w aucie żeby nie nosić :)
          długość oparcia 45cm
          głębokość siedziska 34cm z podnóżkiem 20 bez (wydaje mi się mało)
          szerokość siedziska 34cm
          Magda opcja rozkładanej budki to świetna sprawa (u nas np mocno wieje więc super się sprawdza). Jeśli chodzi o starsze modele to tylko wchodzi w grę używany... przeszperałam całe allegro, wszystkie sklepy obdzwoniłam i nie ma opcji na wózek z białym stelażem, ja bardzo chciałam czarny na białym stelażu... są to starsze modele, których już nikt nie produkuje!!! Mało tego niedługo zostaną już tylko srebrne stelaże, callisto teraz ma taki (model 2012), 2011, to ostatni model z czarnym stelażem :) Ja właśnie z powodu stelaża wzięłam onyx a nie topaz, bo wizualnie bardziej do mnie przemawiał :)
          Życzę udanego zakupu!
          • gwen_s Re: podaję wymiary 14.12.11, 12:29
            aha i jak dla mnie xt lepiej się podbijał, onyx tutaj nie zdał egzaminu :) przyzwyczaję się :) i tak nadal uważam, że za tą cenę to jest dobry wózek!
            • saras-wati Re: podaję wymiary 14.12.11, 13:07
              pewnie, że tak, bo w cenie xt możesz mieć dwa onyxy:) oby się dobrze sprawował:))

co do xt, to mi oprócz podbijania, lepiej się go prowadzi, no i tapicerka milsza jest w dotyku, ale onyx bardzo mi się podobał, zwłaszcza ta budka i rozkładanie;)

starego onyxa nie kupiłabym, bo te koła strasznie terkotały i w ogóle mi się nie podobał, ale nowa kolekcja jest bardzo fajna:)

Pewnie, że się przyzwyczaisz;)
              • gwen_s Re: podaję wymiary 14.12.11, 19:31
                oj tapicerki w xt chyba nic nie zastąpi, ja pamiętam jak pierwszy raz jej dotknęłam to aż wierzyć mi się nie chciało, że z takiego materiału wózek jest zrobiony.
                Budka w xt zdecydowanie była dla mnie lepsza, nie było słychać jej rozkładania, i jakaś taka stabilna, w onyxie ma wrażenie jakby miała zaraz opaść :)
                Pocieszam się też, że jak młody na nogi ruszy to więcej ich będzie używał jak wózka a ten przyda się ewentualnie na jakieś małe wypady czy zakupy :)
                Moim zdaniem, jest to wózek który warto kupić za te pieniądze, bo nad xt to 3 razy się zastanawiałam zanim go kupiłam, bo cena mimo wszystko jest odstraszająca, gdyby te 2 stówki mniej chociaż było to bym się nie zastanowiła nad innym, ale dwa razy więcej prawie to już drugi raz szkoda... Napewno wolałabym dołożyć do onyxa niż kupić coneco, czy jakiś inny wózek w przedziale cenowym 300-400zł :)
        • berciunia1 Re: cybex onyx - zdaję relacje! 15.12.11, 16:28
          podaję wymiary starszego onyxa- na białym stelażu
          średnica kół 14 cm
          długość siedziska z podnóżkiem 34cm
          długość oparcia 46,5 więc całe siedzisko to 80,5 cm
          długość od siedziska do białego podnóżka 22 cm
          rączki (końcówki rączek) na wysokości ok 107 cm
          długość miejsca od oparcia do budki 19 cm ale dziecko ma więcej miejsca, bo budka lekko jak by się kierowała w górę:)
          • magda79pn Re: cybex onyx - zdaję relacje! 15.12.11, 17:36
            dzięki, wymiary żadnego mi nie odpowiadają ;) oparcie musi mieć minimum 48cm, a głębokość siedziska 23-24cm, wtedy dziecku się wygodnie siedzi.
            • pomilak1 Re: cybex onyx - zdaję relacje! 17.12.11, 13:06
              miałam starego onyxa (zielonego) i nie zauważyłam żeby mojemu synkowi się źle siedziało ;) :P
              dla mnie fajny wózek, super mi się prowadziło i podbijało, rozkładanie oparcia dla mnie bajka (po paskach, to już w ogóle :P ) trochę materiał mi przeszkadzał :) sprzedałam bo chciałam coś innego :)
              • atwar1 Re: cybex onyx - zdaję relacje! 17.12.11, 20:22
                Cieszę się, że jesteś zadowolona :)
                Mam nadzieję, że ja też będe ( na razie córcia ma tydzień i jeszcze nawet jako stelaż pod fotelik nie był używany- ale to już niedługo)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka