anmaszy 22.09.13, 21:06 jak w temacie, który lepszy dla 6cio miesięcznego maluszka, który jeszcze nie siedzi- elite czy gt? Przesiadka niebawem, na zimę akurat :/ Proszę o opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 22.09.13, 21:31 elite jest wiekszy i ma podnoszony podnozek. oba rozkladaja sie na plasko Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 22.09.13, 21:50 Chyba Bebecar byłby najlepszy, tylko który model :D Przepraszam, że to piszę, ale jak wchodzę na to forum to samo się ciśnie... A na poważnie to jak jesteś niska ok 160 cm to radziłabym się do Elita przymierzyć to duży wózek i ma wysoką budę może Cię być nie widać zza tego wózka ;) GT jest mniejszy, zgrabniejszy, oba wózki wystarczą do końca wózkowania, ale z GT będzie Ci potem wygodniej niż z CE dla np. ponad 2latka-może będziesz wolała coś mniejszego niż CE. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 22.09.13, 22:27 mam 166, M. 175 więc chyba nie byłoby aż tak źle..? ;) niebawem przenosimy się pod miasto, nowe osiedle więc nie wszędzie są chodniki.. a niedaleko las :) To ja będę odwozić z Małym starszaki do przedszkola/szkoły więc zależy mi na szybkim składaniu, dlatego celuję w BJ. GT nie będzie za sztywny dla takiego malucha..? używał ktoś w tym wieku? PS dzieci różne i Joni może akurat będzie inny ale dwójka przed nim, w wieku 2 lat już z wózka b.mało korzystała. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 23.09.13, 19:42 jeszcze teraz versa wpadła mi w oko.. kubełkowe siedzisko na długo starczy..? lepiej jest amortyzowany od w/w czy tak samo..? Proszę użytkowników o odp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kar-ula Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 30.09.13, 22:51 Dużo było o porównaniach na Wózkomanii-może tam zajrzyj? Jak ja pytałam w imieniu brata, z wszelkich porad jednak Elite wybraliśmy-siedzisko przytulne, wygodne, zabudowane, wózek lepiej zamortyzowany i na większych kołach niż GT. Brat kupił i naprawdę fajnie dla malucha niesiedzącego się sprawdził. Versa nie ma najlepszych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 01.10.13, 07:31 dzięki, też doszłam do tego o versie..i też stawiałam na elita, w sumie zdecydowana już byłam ale trafiłam na wątek o BI..i znowu myślę ;-) muszę jeszcze trochę kasy dozbierać i coś kupić w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
kar-ula Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 01.10.13, 22:34 No to mamy taki sam dylemat. jak trafi mi się używka BI, to wezmę. Ale że to graniczy z cudem, to pewnie na Elite stanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorajka Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 02.10.13, 15:32 a ja ci napiszę inaczej dla 6/miesięcznego dziecka, które jeszcze nie siedzi, tylko i wyłącznie gondola, a wózek na resorach lub paskach,, zwłaszcza że piszesz że bedziesz jeździła po trudnym terenie. Wozki o których tu mowa nie mają tak dobrej amortyzacji a taki maluszek jeszcze dużo śpi pomyśl o kręgosłupie dziecka i jego wygodzie Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 02.10.13, 16:26 gondolka już mała się robi to raz a dwa- nie pisałam że już teraz się przesiadamy tylko niebawem, więc mam nadzieję że do tego czasu Joni będzie stabilny w miarę. I myślę właśnie o jego kręgosłupie wygodzie dlatego szukam dobrego wózka :) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 eee tam 02.10.13, 18:55 bzdura elite ma opuszczane na plasko oparcie i buja sie jak hamak, gt tak samo bo tapicerka jest zawieszona na ramie a nie jest sztywna skorupa. nie mialam zadnego wozka na pasach ani resorach a po lesnych drozkach jezdzilam i moje dziecko bylo szczesliwe jak trzeslo. na plaskich nawierzchniach sie darlo Odpowiedz Link Zgłoś
gorajka Re: eee tam 02.10.13, 21:09 thea ale to Twoje dziecko, moja kolezanka mowi bzdura na to, ze od zbyt dlugiego uzywania smoczka moze dziecku sie wykrzywic zgryz, kazdy wierzy w to co chce wierzyc a ja nie wierze ze jakakolwiek trojkolowka jest w stanie konkurowac w miekkosci z dobrze amortyzowanym wozkiem na czterech kolach, pisze to po przetestowaniu wszystkich wozkow o ktorych mowa jeszcze nie spotkalam pediatry, ktory by polecal spacerowke dla niesiedzacego samodzielnie dziecka do autorki: rozwaz kupno wiekszej gondoli na nastepne pol roku a dziecko posadz w elite albo mb jak skonczy rok Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: eee tam 02.10.13, 22:00 przeciez to nie jest noworodek i moze lezec w spacerowce rozkladanej na plasko. elite jest jeszcze bardziej zabudowany nawet niz gondole a samo kupowanie gondoli dla polroczniaka, zeby wozic do roku to nawet dla wozkomaniaczki przesada bo sorry, ale to nawet nie jest bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gorajka Re: eee tam 03.10.13, 13:22 a dlaczego to nie jest bezpieczne? w Polsce jest zwyczaj/mania przesadzania półrocznych dzieci do spacerówek a nawet parasolek zwróćcie uwagę w jaki sposób te dzieci półsiedzą i półleżą w tych wózkach i w jakiej pozycji jest ich kręgosłup. Dziecko w gondoli ma swobodę ruchów, może spać na plecach, na boku albo nawet na brzuchu w spacerówce przypięte pasami nie ma takiej możliwości, nie wspominając o tak podstawowym fakcie, że rodzic go dobrze nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: eee tam 03.10.13, 16:14 chociażby dlatego że dzieci wychylają się z gondoli np mój mały 5,5 m-ca przekręca się na brzuszek, rączką łapie z brzeg gondolki i się podciąga do góry, gondola nie jest płytka a mimo to dzisiaj miał bródkę na jej krawędzi :/ i jeżeli spacerówki rozkładają się na płasko to dlaczego dziecko nie może w niej spać na boku np bo nie łapię Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: eee tam 03.10.13, 21:15 roczne dziecko w gondoli? a jak to sobie wyobrazasz? gondola sluzy do przewozenia dziecka lezacego, roczniaki zazwyczaj juz chodza a nawet biegaja. taki skaczacy roczniak ma na sile lezec w gondoli? bo siedziec przeciez nie bedzie bo to wlasnie jest niebezpieczne. poza tym gondole w standardzie pasow nie posiadaja. widzisz, mialam pare wozkow i wszystkie rozkladaly sie na plasko a nie tylko pollezaco (poza mc noa), jakos nie widzialam w tym problemu. poza tym spacerowka jest latwiejsza w skladaniu i przewozeniu. parasolki typowej nigdy nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
gorajka Re: eee tam 18.10.13, 00:06 są gondole z pasami, poza tym to nie filozofia założyć takie paski jeśli ich nie ma nie każde roczne dziecko biega, skacze i awanturuje się w wózku chodziło mi o dziecko 6-miesięczne, takie dziecko samo nie siedzi, a widzę często takie maluchy upchane w parasolkach, bo mamusiom jest lżej nosić taki wózek. każdy zrobi jak uważa ale rozmowy na forum pt. jaka spacerówka dla półrocznego dziecka, utwierdzają ludzi w przekonaniu że tak małe dziecko można posadzić w spacerówce większość nie widzi różnicy między parasolką a dużym wózkiem na dużych kołach, rozkładanym na płasko. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: eee tam 18.10.13, 00:13 mialam iles tam wozkow i ani jednej parasolki. w gondoli moje jezdzilo 5mcy. pozniej w wersji spacerowej tego samego wozka. ja mialam mniej do skladania a maly wiecej widzial i sie nie awanturowal. moja bratanica szczerze nienawidzila gondoli i przesiadka do spacerowki (tez nie parasolki) bywa wybawieniem. jakos nie widuje masowo niemowlakow w druciakach. ps a jak sie montuje pasy w gondoli? owija jak szynke? bo w spacerowce sa zamontowane w oparciu. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: 6 miesięczny maluch- BJCE czy BJCMgt? 20.10.13, 22:13 ja przesadzilam do gt, innego nie bralam pod uwagę ale moja siedząca była Odpowiedz Link Zgłoś