toja50 14.08.04, 13:38 Nie zyje. Nie spodziewalam sie tego jeszcze, w ubieglym roku o tej porze bylam na spotkaniu z nim. Nic nie wskazywalo na jakas szczegolna starosc. Ale dozyc takiego wieku, w takiej formie tez bym sobie zyczyla. (*) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
parkowy Re: Czeslaw Milosz 14.08.04, 21:29 Trudno było nie zauważyć komunikatów wyświetlanych na ekranie podczas transmisji z Aten.Odszedł wielki piewca Kresów Wschodnich,a zwłaszcza Lwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Czeslaw Milosz 20.08.04, 11:13 Zniesmaczają mnie przepychanki związane z pogrzebem. Czyżby rodzina nie miała swojego zdania ?! Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Czeslaw Milosz 20.08.04, 18:21 To nawet nieeleganckie, jakies handlowanie, czy cos? Nie rozumiem tego, albo zasluzyl, albo nie, no i nie tak glosno o tym, to powinno byc juz dawno ustalone, jeszcze przed smiercia, przeciez nagle w takim wieku sie umiera! Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 20.08.04, 19:14 A tak na zdrowy chłopski rozum, dlaczego nie Lwów? Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 21.08.04, 08:42 Oczywiście myślałam o Wilnie ;P Nie wypowiadam sie o Miłoszu bo mało znam jego twórczość, jakoś nie porywał mnie. W czasie kiedy był "modny", sama doświadczałam różne "przygody" w realnym socjaliźmie, by to czuć i oddać atmosferę tamych czasów, należało żyć, być na miejscu. Nie znałam dokładnie życiorysu Noblisty i po przeczytaniu trochę jestem zaskoczona, ale cóż, wielu ludzi z tamtej epoki życiorys ma podobny, różnica w "detalach", prawda, nie każdy doszedł do Nobla..wielu natomiast "dziedziczy" w spadku ułatwiony dostęp do władzy... I jak to w Polsce, dla jednych bedzie to symbol walki o wolność.. o wartości, tożsamość narodową.. Dla innych mimo wszystko, stary komunista, atyklerykał i co tam jeszcze... Dla mnie był postacią niejednoznaczną,ale ciekawą. Odszedł jeszcze jeden człowiek - Świadek Epoki -a wraz z Nim, kawałek historii naszego Narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Czeslaw Milosz 21.08.04, 13:28 razi całe zamieszanie związane z ogranizacją pogrzebu, powinien być to raczej czas zadumy i wyciszenia, niż pisania petycji (przez posłów LPR, o ile się nie mylę) an. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 22.08.04, 11:37 "szczególna" działalność "szczególnych" partii zagraża nam wszystkim, przestało być smiesznie zaczyna być niebezpiecznie... Biednym, podzielonym społeczeństwem łatwiej sie manipuluje. Metody stare, znane od wieków! Historia lubi sie powtarzać ;( Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Czeslaw Milosz 22.08.04, 11:58 chetor napisał: > Zniesmaczają mnie przepychanki związane z pogrzebem. Czyżby rodzina nie miała > swojego zdania ?! ------------------------------------------------ Od kiedy w Konkordacie ujęto zarządzanie nekropoliami przez kler,rodzina może się jednynie modlić żeby godnie pochowano ciało.Swoją drogą,jeśli dla tak wybitnej postaci brakuje eksponowanego miejsca pochówku i tydzień trwa narodowa debata na ten tamat,to źle świadczy o nas jako narodzie.Jesteśmy złośliwym,interesownym,zwistnym narodem,który przy tylu wadach ma czelność określać się katolickim.Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 22.08.04, 12:14 Nooo Parkosiu,jakie wady?? My mamy wady?? No wiesz? gdyby nie te przepychanki, wrzaski i protesty nikt by nie wiedział, że 99,99 % słucha radyja z ryjem, a barankom nalezy przypomnieć czyje i jakie "wartości" są najważniejsze!! Nooo może to i wsyd, ale CEL sie liczy! Władza i kasa, zawsze i wszędzie! Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Czeslaw Milosz 24.08.04, 15:22 Cholerka, zapowiadają jakieś manifestacje i plakaty w czasie pogrzebu. Już nie ma żadnych hamulców dla pewnych odmieńców?????? Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 24.08.04, 15:25 Większość z tych .../w tym miejscu musiałbyś mnie wyciać/ nie ma pojecia KTO TO MIŁOSZ! Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 24.08.04, 15:32 .. nie wiem co zrobiłam ale poszło bez zakończenia.. Kontrowersyjnośc Miłosza jest wykorzystywana przez najbardziej wrogie nam Polakom "zwiazki", "partie" i koterie polityczne! Skrajny nacjonalizm, BA! faszyzm! powinien być prawnie zabronionym! To nie ma nic wspólnego z demokracją z naszymi oczekiwaniami!!!! Jestem wsciekła na bezsilnośc naszych niby "postępowych" ...też nie powiem, jak najchętniej bym ich nazwała... ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Czeslaw Milosz 30.08.04, 08:24 Masz rację Naatka, czasmi strach się bać tych "postępowych". Dobrze, że pogrzeb odbył się bez dodatkowych "atrakcji". Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 30.08.04, 08:50 Tak, po wypowiedziach niektórych nóż mi się otwiera, nie idzie słuchać.. Całe szczęście, że doszły wreszcie do głosu, rozsądek i rozwaga.. i obyło się bez ekscesów extremy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Czeslaw Milosz 30.08.04, 12:15 TTTaaaaaaaaaak, ale co bedzie, jak Papieza zabraknie? Puszcza tym jedynie slusznym hamulce? Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 31.08.04, 21:29 To zalezy, podejrzewam, ze zabraknie czasu na rządzenie i zacznie się... wiadomo my lubimy przeginac ..;( Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Czeslaw Milosz 01.09.04, 09:19 Ja myślę, że gdy nadejdzie czas po Nim, to kościół straci wiele poparcia w Polsce. Oszołomy spod LPR mogą być jakąś chwilę niebezpieczni ale na krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Czeslaw Milosz 01.09.04, 11:57 "Rynek" nie lubi próżni, więc znajdzie się sposób na "wypełnienie"..zadbaja o to najbardziej pazerni nie tylko na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Czeslaw Milosz 02.09.04, 21:37 Dzisiaj o 19 pr I TV bylo czytanie wierszy Milosza przez same osobistosci naszej poezji z Szymborska na czele. To bylo pozegnanie, ktore odbylo sie po pogrzebie, ta czesc niby prywatna,ktora zorganizowala Dymna. Piekne to bylo, chociaz nie jestem fanatyczka poezji. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Czeslaw Milosz 03.09.04, 11:17 Nikt tego nie ogladal? sluchal? przezywal? no, nie uwierze! Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Czeslaw Milosz 03.09.04, 11:51 Niestety, nie widziałem, nie byłem doma :( Odpowiedz Link Zgłoś