Dodaj do ulubionych

wicewojewoda z Grudziądza!

18.01.06, 00:16
z dzisiejszej Pomorskiej doskonała wiadomość dla Grudziądza:
Komisja kwalifikacyjna chce rekomendować premierowi na wojewodę Krzysztofa Mikietyńskiego i Marzennę Drab. W takiej właśnie kolejności.
Późnym wieczorem w poniedziałek zakończyły się rozmowy komisji kwalifikacyjnej z kandydatami na wojewodę kujawsko-pomorskiego. - Bardzo dobrze wypadł wiceburmistrz Nakła, Krzysztof Mikietyński. I chyba jego będziemy rekomendowali premierowi jako kandydata numer jeden - powiedział wczoraj "Pomorskiej", uczestniczący w przesłuchaniach, wiceminister spraw wewnętrznych, Arkadiusz Czartoryski. - Bardzo dobre przygotowanie merytoryczne wykazała też sekretarz Urzędu Miasta w Grudziądzu, Marzenna Drab. Te dwie osoby zrobiły najkorzystniejsze wrażenie i prawdopodobnie wojewoda powołany będzie właśnie spośród tej dwójki. Kiedy to nastąpi? Wszystko wskazuje, że w środę w godzinach popołudniowych - twierdzi wiceminister. Panie mają pierwszeństwo Przesłuchania naszych kandydatów zaczęły się o godz. 17.30. Marzennę Drab, jedyną wśród nich kobietę, poproszono jako pierwszą. - To była raczej dyskusja niż egzamin, w każdym razie nikt nie zadawał podchwytliwych pytań, nie próbował zapędzić w kozi róg. Pytano mnie m.in., jakie widzę kierunki rozwoju województwa, o znajomość procedur naboru kadr, szczegóły dotyczące zarządzania kryzysowego - mówi Marzenna Drab. Krzysztof Mikietyński, jak wszyscy, musiał najpierw przedstawić swój życiorys zawodowy. - Mówiłem m.in. o tym, jak wyobrażam sobie współpracę z marszałkiem województwa, walkę z bezrobociem, ale też o takich szczegółach, jak różnice między audytem a kontrolą wewnętrzną - zdradza Mikietyński. Kto macha szabelką Wymieniany w ostatnich dniach jako faworyt, były wojewoda toruński Bernard Kwiatkowski nie zgodził się na pisanie testów, które przeszli miesiąc temu inni kandydaci. W samo południe spotkał się tylko z wiceministrem Czartoryskim. - Nie przyjechałem na testy, nikt mi o nich nawet nie wspominał. Zaproszono mnie jedynie na rozmowę z wiceministrem, miałem też złożyć dokumenty. Wcześniej nie walczyłem o funkcję wojewody toruńskiego i teraz też nie zamierzam walczyć o fotel. Jeśłi ktoś widzi mnie na tym stanowisku, to składa mi propozycję i koniec. Tylko w takiej formule możemy rozmawiać - kwituje Bernard Kwiatkowski. Zaraz po ogłoszeniu kandydatury Kwiatkowskiego resort spraw wewnętrznych zalała fala zarzutów na jego temat. Poczynając od niejasności przy wykupie gruntów pod autostrady, na związkach z "Ordynacką" kończąc. Były wojewoda nie kryje, że za tą akcją stoi toruński poseł PiS, Antoni Mężydło. - Byłem przerażony, jak tego słuchałem. Pan Mężydło kwalifikuje się do sądu. Pytałem pana ministra Czartoryskiego, dlaczego poseł z partii, która zgłosiła mnie na to stanowisko, wymachuje tak szabelką i głosi jawne kłamstwa? Ale przynajmniej dowiedziałem się, że już mnie sprawdzono i wszystko w porządku, jestem czysty - zapewnia Kwiatkowski. Bez koalicjantów W rozmowie z "Pomorską" wiceminister Czartoryski stanowczo zdementował pogłoski, jakoby w ramach ewentualnej koalicji PiS z Samoobroną i PSL, wojewodą zostanie kandydat jednej z tych dwóch partii. - Nie było takich propozycji - oświadczył.

Dariusz Knapik

18 Stycznia 2006
Obserwuj wątek
    • trawolta Re: wicewojewoda z Grudziądza! 18.01.06, 08:28
      Dobrze by było. Drab uzyskała najlepszy wynik w wyborach wśród grudziądzkich
      kandydatów. PiS, w przeciwieństwie do PO dał wyborcom możliwość głosowania na
      kogoś z Grudziądza. Mówię to z żalem, bo sam głosowałem (i zagłosuję wiosną
      jeszcze raz) na PO.
      A Kwiatkowskiego dobrze, że odrzucili. Jeśli nie zgodził się na pisanie testów,
      to za wysługę lat nic mu się nie należy.
      • parkowy Re: wicewojewoda z Grudziądza! 18.01.06, 10:30
        Pozostaje nam jedynie trzymać kciuki za panią Drab.:)
        • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 18.01.06, 10:37
          Każde miasto by się cieszyło, bo wiadomo, bardziej będzie "zgarniać" do swoich,
          życie ;)
          • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 18.01.06, 10:39
            Zapomniełem dopisać, że Kwiatkosia mi jednak trochę żal. On ma pozytywnego fioła
            na punkcie dróg i autostrad, moze by przyspieszył budowę.
            Pani Drab - PiS - posłuszna i uległa partyjnym układom?!
            • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 18.01.06, 10:54
              Oszalamiajaca kariera/partyjana?/ tylko czy warto sie cieszyc jak niedlugo
              wybory i zmiany od nowa??? Ja tez oczywiscie na wybory ide i oczywiscie glosuje
              na PO Kwiatkosia nie znam.
              Trawolta, coraz bardziej mi sie podobasz:-) pozdrawiam.
              • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 19.01.06, 12:40
                Następne kandydatury wypływają, trwa zamieszanie, kto ma lepsze dojścia i
                układy, ten wygra - jak to w życiu doczesnym(?) :(
                • ac3 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 21.01.06, 10:12
                  wygląda na to że będą tak długo szukać aż będzie to ktoś z Bydgoszczy,
                  z dzisiejszej Pomorskiej:
                  -------------------------------------------------------------------
                  Jest jeszcze jeden, a może dwóch ochotników na wojewodę. Obaj są z NIK.
                  W czwartek napisaliśmy o tajemniczym, dziewiątym kandydacie na wojewodę kujawsko-pomorskiego. Poseł PiS Tomasz Markowski nie chciał na razie zdradzić jego personaliów. Jak ustaliliśmy, jest to 51-letni Wiesław Warzocha, od 2003 r. doradca ekonomiczny dyrektora bydgoskiej delegatury NIK. Wcześniej był starszym inspektorem służb prasowych bydgoskiego wojewody, w 1994 r. został inspektorem NIK. Ma licencjat z prawa administracyjnego, tytuł magistra politologii, ukończył też studia podyplomowe w toruńskiej WSB.
                  Warzocha ma być w poniedziałek przesłuchany przez komisję kwalifikacyjną. Ale niewykluczone, że będzie miał towarzystwo. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, przed komisją może też stanąć 63-letni Andrzej Wybrański, były poseł Sejmu kontraktowego, doradca prezesa NIK, Lecha Kaczyńskiego, obecnie doradca dyrektora bydgoskiej delegatury NIK. Do zamknięcia tego wydania "Pomorskiej" nie zdołaliśmy potwierdzić tej informacji.
                  Dariusz Knapik
                  • sto100 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 21.01.06, 12:16
                    ponieważ i mnie to dotyczy, to znaczy nie ta przepychanka łokciami i kolanami,
                    proponuję bieg maratoński. Kto dobiegnie żywy wygrywa stołek, kto nie dobiega
                    przechodzi do historii, na zawsze. Wszak już starożytni...
                    Reszta jest bajką, która nie zawsze musi się dobrze kończyć.
                    • orangedonkey1 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 22.01.06, 15:24
                      Chyba jednak musimy pożegnać z nadziejami. Może w przyszłości p. Drab. się uda.
                      A może by ją tak na prezydenta? ;-)
    • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 22.01.06, 18:31
      To chyba wsio ryba, ale moze, moze... mniej by mowila a wiecej robila i bez
      powodu sie nie chwalila:-) To moze byc calkiem dobry pomysl, co na to bardziej
      znajacy sie na rzeczy?
      • ac3 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 23.01.06, 07:26
        wicewojewoda z Grudziądza pewniakiem! przynajmniej w dzisiejszej Pomorskiej:
        ---------------------------------------------------------------------------

Według najnowszych doniesień nominacja wojewody nie nastąpi w poniedziałek, tylko w środę. Ale w którą?
        W czwartek wiceminister spraw wewnętrznych Arkadiusz Czartoryski powiedział nam, że nominacja wojewody kujawsko-pomorskiego będzie prawdopodobnie w ten poniedziałek. To już nieaktualne, bo dziś komisja kwalifikacyjna ma przesłuchać dwóch kolejnych kandydatów. Ostatnie prognozy zapowiadają nominację na środę. Ale nie ma na to żadnej gwarancji. Dziewiąty as PiS-u Jednym z przesłuchiwanych dziś kandydatów ma być były sekretarz Urzędu Miasta w Toruniu, eksprezes GSLubiczu Józef Ramlau. O kontrowersjach wokół jego osoby pisaliśmy już nie raz. Drugi to Wiesław Warzocha, doradca dyrektora bydgoskiej delegatury NIK - zagadkowy dziewiąty kandydat, którego nazwisko bydgoscy liderzy PiS trzymali, przynajmniej do piątku, w ścisłej tajemnicy. Warzocha montował radioodbiorniki w bydgoskiej Eltrze, potem pracował w Polmozbycie, był taksówkarzem, prowadził sklep obuwniczy. Po 1990 roku zaczął pracę w gabinecie bydgoskiego wojewody. Wtedy zaczął studia licencjackie na WSP, które kontynuował w systemie magisterskim. W 1994 roku przeniósł się do delegatury NIK. Zaczynał jako kierowca dyrektora, potem został inspektorem, skończył jako doradca. Dziewiąty kandydat od 1980 roku związał się z Solidarnością. W latach osiemdziesiątych działał m.in. w Komitecie Pomocy Internowanym, był kilka razy aresztowany. Głośna stała się akcja przeprowadzona przez niego w dniu wyborów w 1984 roku. Przywiózł wtedy swoją taksówką świnię i przy pomocy kilku kolegów wypuścił na ówczesnej ul. 1 Maja. Zwierzę miało wymalowany napis: "Idę na wybory". Identyczną akcję działacze Solidarności przeprowadzili tego dnia w Gdańsku. Jagodziński do IPN Sęk w tym, że Warzocha jeszcze się nie zdecydował, czy będzie kandydował na wojewodę. - Owszem, wskazano moje nazwisko, ale na razie decyzji nie podjąłem. Jadę jutro do Warszawy, ale naprawdę jeszcze nie wiem, co zrobię. Raczej chciałbym zobaczyć, o co chodzi - powiedział nam wczoraj. Nieoficjalnie sami posłowie PiS nie kryją, że nie ma obecnie pewnego kandydata na wojewodę. Dziwnym trafem na każdego faworyta znaleziono jakieś haki. "Życzliwych" należy szukać w naszym regionie, w... PiS. Pierwszym pewniakiem był Michał Jagodziński, były prezes Radia PiK. Oficjalnie zarzucono mu, że ma powiązania z biznesem i słabo zna języki obce. Faktycznym powodem były jednak teczki. Ktoś zaczął w nich grzebać, ale co znaleziono na byłego prezesa, tego na razie nikt nie wie. W tych dniach Jagodziński wystąpił do IPN o nadanie mu statusu pokrzywdzonego, bo chce oczyścić swoje dobre imię. Do minionej środy nowym faworytem był wiceburmistrz Nakła, Krzysztof Mikietyński. Wieczorem jednak rozeszły się pogłoski, że i ta kandydatura jest spalona. Zaczęto bowiem wytykać Mikietyńskiemu, że pracował w milicji, a na dodatek ukończył utożsamianą z SB, szkołę w Legionowie. Różne inne zarzuty znalazły się także na kolejnego pewniaka, byłego wojewodę toruńskiego Bernarda Kwiatkowskiego. Na razie jedyną z wysoko plasowanych kandydatur, do której nie ma jeszcze żadnych zastrzeżeń, jest sekretarz Urzędu Miasta w Grudziądzu Marzenna Drab. Jeszcze w miniony czwartek bardzo wysoko oceniał ją wiceminister Czartoryski. Mówi się, że prawie przesądzona jest jej nominacja na wicewojewodę. A jeśli sytuacja się nie zmieni, wojewodą może zostać "spadochroniarz".
        Dariusz Knapik
    • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 24.01.06, 20:02
      Wg dzisiejszycch Zbliżeń, czyli tvbeton, pani Drab jest "pewniaczką" na jednen z
      głównych stołków.
    • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 25.01.06, 16:42
      Niech juz zostanie tym vice,szczerze Jej zycze, zawsze dobrze miec kogos ze
      swojego miasta, tylko oby miala dobra pamiec.
      • orangedonkey1 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 25.01.06, 21:40
        Na pewno ma. Skoro tak dobrze przeszła rozmowy kwalifikacyjne.
        • sto100 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 25.01.06, 22:28
          ale to taka malutka prywata?
          • ac3 nie wice... ale wojewoda! 26.01.06, 00:27
            z dzisiejszej niezawodnej Pomorskiej wynika że grudziądzanka ma sznse zostać nawet wojewodą!
            --------------------------------------------------------------------------

............Formalnie do stanowiska wojewody nadal pretenduje dziewięciu kandydatów. Faktycznie jednak jedyną licząca się osobą, która pozostała w grze, jest na razie Marzenna Drab. Coraz więcej osób, zwłaszcza wśród działaczy samorządowych właśnie ją widziałoby chętnie nawet na stanowisku wojewody. Wiemy, że taki wariant jest również brany pod uwagę.
            • chetor Re: nie wice... ale wojewoda! 26.01.06, 14:06
              Może i właśnie tak się skończyć ta cała przepychanka, że wyjściem kompromisowym
              będzie M.Drab.
              • ac3 Ramlau wojewodą 26.01.06, 14:45
                właśnie podali w radiu PiK, że Premier podpisał mianowanie Ramlaua.
                Józef Ramlau - były sekretarz Urzędu Miasta w Toruniu został nowym kujawsko-pomorskim wojewodą - potwierdził wiceminister spraw wewnętrznych i administracji Arkadiusz Czartoryski. Wręczenie nominacji przez przez premiera Kazimierza Marcinkiewicza odbędzie się dziś o godz. 17.00.
                • orangedonkey1 PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 26.01.06, 19:07
                  To niesprawiedliwe!
                  • chetor Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 26.01.06, 20:36
                    Dobra i wicewojewodzina z G-dza. Czy kiedykolwiek ktoś stąd miał jakieś
                    "wojewódzkie" stanowisko?
                    • ac3 Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 27.01.06, 13:27
                      Gratulacje, właśnie podali w radio że dostała tą nominację
                      • chetor Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 27.01.06, 15:07
                        Dla G-dza na pewno wielki plus, może uda się jej przyciągnąć jakichś inwestorów.
                        Znamienne jednak, że każde miasto, mając "swojego" człowieka w jakieś
                        wierchuszce, spodziewa się dokładnie tego samego.
                    • icoto Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 14:57
                      chetor napisał:

> Dobra i wicewojewodzina z G-dza. Czy kiedykolwiek ktoś stąd miał jakieś
                      > "wojewódzkie" stanowisko?

No troche wyżej niż v- wojewodą (był i jest ) T. Pasikowski .
                      B.Dyr. Gen. Ministerstwa Finansów i ob. V-ce Prezes NBP
                      • icoto Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 15:00
                        nie siedze w polityce .Oświccie mnie Ta pani to z PiS ?
                        • chetor Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 15:42
                          Pani Drab to faktycznie PiS-ówka.
                          Pasikowski poszedł wysoko, do Balcerowicza, ale to nie samorząd.
                          • dodo66 Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 16:52
                            Kolejne pomyslne wiesci z "grajdolka":-)! Pasmo sukcesow przed nami! Czas myslec o powrocie do miasta emigracjo grudziadzka:-)
                            Gratulacje dla pani Drab, ktora jak czytam wykazala sie najlepszymi kompetencjami. O Grudziadzu chyba nie zapomni, w koncu kiedys tu wroci.
                            • icoto Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 18:30
                              O Grudziadzu chyba nie zapomni, w koncu kiedys tu wroci
                              > jak autostrada połączy z południem Polski
                              • parkowy Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 19:36
                                Z tymi powrotami na stare śmieci nigdy nic nie wiadomo.Wiekszość naszych krajan wcale nie chce wracać.:(
                                • dodo66 Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 31.01.06, 20:35
                                  parkowy napisał:

> Z tymi powrotami na stare śmieci nigdy nic nie wiadomo.Wiekszość naszych krajan
                                  > wcale nie chce wracać.:(

Zaczna, jak zobacza ze w G-dzu jeszcze mala konkurencja i mozna sie lepiej wybic posiadajac pewna wiedze, doswidczenie i kapital niz w wiekszych osrodkach. I jak polepszy sie sytuacja na rynku pracy - czyli bedzie wiecej potencjalnych nabywcow. Mysle jednak, ze moze to potrwac jeszcze troche - czyli kilka lat.
                    • ac3 Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 03.02.06, 09:11
                      chetor napisał:
                      Czy kiedykolwiek ktoś stąd miał jakieś
                      > "wojewódzkie" stanowisko?
                      -----------------------------------
                      1920 oficjalnie wizytował Grudziądz pierwszy wojewoda pomorski dr Stefan Łaszewski (pierwszy raz po objęciu tego urzędu). Uprzednio prowadził w Grudziądzu przez 27 lat praktykę adwokacką i był także dyrektorem Banku Ludowego.
                      • dodo66 Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 03.02.06, 09:22
                        Czyli jedno wojewodzkie stanowisko dla Gdza na 86 lat;-) Tym wiekszy sukces pani Drab.
                        • chetor Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 03.02.06, 12:24
                          Może to jedna osoba na jeden wiek?
                          • toja50 Re: PANI DRAB WICEWOJEWODĄ 03.02.06, 14:50
                            Nie spodziewam sie niczego specjalnego, taki sam urzednik jak kazdy inny, tylko
                            z Pisu. Wczoraj na otwarciu biura poselskiego pana Girzynskiego /wyjatkowo
                            zaciety facet/i reszty pisowskich przedstawicieli, ktorzy beda sie starali
                            chociaz raz na dwa tygodnie bywac w G. wszystko bylo jasne. "TYLKO MY SIE
                            LICZYMY". Liczylam na rozsadek np. pana Mezydlo ale juz nie licze.
                            • chetor PANI DRAB WOJEWODĄ ?! 25.07.06, 08:29
                              Ja można się dowiedzieć z inszej prasy, pani Drab będzie piastowała najwyższe
                              stanowisko w województwie.
                              Wyniknie coś z tego dla G-dza?
    • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 25.07.06, 19:52
      Hola,hola!Nie tak predko, mam zle przeczucia:-(
      • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 26.07.06, 09:49
        Złe, że nie Drab, czy złe, że jednak ona?!
        • naata Re: wicewojewoda z Grudziądza! 26.07.06, 10:39
          Nie znam, więc trudno mi wydać opinię. Ale, jeśli już, to może dobrze, bo
          "bliższa koszula ciału", niee? W końcu może coś na tym G-dz skorzysta?
          • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 27.07.06, 10:07
            No, nie, przeciez dokladnie napislam, ze mam zle przeczucia, czyli nie bedzie.
            Chlopaki nie pozwola. Ale znam ja tylko z pewnego biura i kablowki hehe
            wygadana,fakt:-) Ciekawe.
    • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 02.08.06, 12:07
      I co z tym grudziadzkim wojewoda:-) wie ktos cos?
      • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 02.08.06, 13:09
        Cisza, trwają przepychanki Pisowskie w Wa-wie.
    • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 12.08.06, 15:05
      I co z tym naszym wojewoda? moze mi cos umknelo? czy dalej bez zmian?
      • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 23.08.06, 07:52
        Tutaj chyba nie będzie żadnych manewrów do wyborów samorządowych.
        • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 24.08.06, 10:12
          Lepiej do manewrów jest mieć pole
          niż na kaczce siedzieć w szkole
          ;)
          • toja50 Re: wicewojewoda z Grudziądza! 24.08.06, 13:30
            Chetor, czy to taki smiech przez łzy?
            No i czekamy do wyborow jesiennych? moze beda obowiazkowe.
            • chetor Re: wicewojewoda z Grudziądza! 24.08.06, 14:10
              Lepiej pośmiać się rzęściście
              niż przez kraty patrzeć mgliście
              • ac3 Wojewoda z Torunia 09.09.06, 21:19
                z Wyborczej:
                Bydgoszczanin Krzysztof Derdowski i torunianin Marek Smoczyk - ta dwójka została na placu boju o stanowisko wojewody. Zdecydowanie większe szanse ma Smoczyk.
                • toja50 Re: Wojewoda z Torunia 09.09.06, 21:25
                  A Nasza Basia kochana???grudziadzka vice?
                  • ac3 Re: Wojewoda z Torunia 09.09.06, 21:36
                    no właśnie... lobbing posłów toruńskich i Ojca jest chyba skuteczny
                    • toja50 Re: Wojewoda z Torunia 09.09.06, 21:39
                      Taaak, Ojciec, ojciec ponad wszystko:-((( Takze wybory samorzadowe mamy
                      zalatwione przez niego. Niektorym to bedzie na reke, mnie znowu nie:-(
                      • ac3 Re: Wojewoda z Torunia 09.09.06, 22:03
                        szkoda że Ojciec nie pracuje dla Grudziądza, w pewnym momencie była na to szansa
                        • naata Re: Wojewoda z Torunia 10.09.06, 02:20
                          Szansa, być może? Ale jak znam zycie, na krótka mete. nic nie trawa wiecznie, i
                          imperium trwać nie bedzie. Jeszcze wszyscy sie ciesza i podniecaja, przyjdzie
                          jednak czas, że będą wypierac sie znajomości ...Władza demoralizuje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka