Dodaj do ulubionych

cofnięta dolna szczęka

26.07.06, 14:36
byłam na kilku konsultacjach i wkońcu stanęło na tym ze mam cofniętą żuchwę.
nie widać tego,profil mam normalny,jak ktoś się o tym dowie to pyta
zazwyczaj,,co ty masz?''.problem polega na tym że dolne zęby nie mają
podparcia i zaczynają się ,,kłaść''.ratunkiem ma być operacja wysunięcia
żuchwy. czy ktoś może ma podobny problem?bo podobno aparat nie pomoże.swoją
drogą widziałam duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo gorsze przypadki
gdzie aparat zdział cuda dlatego sie trochę dziwię.górne zęby mam nie to że
wystające ale jakoś tak nie idealnie w pionie.dodam że zęby jako zęby są
proste i idealne ale trochę wysunięte.
Obserwuj wątek
    • baba_jaga5 Re: cofnięta dolna szczęka 26.07.06, 14:47
      tzn dolna szczęka zachodzi ci jakoś na górną? Czy to co masz ze szczęką
      przeszkadza ze względów zdrowotnych?
      • naise Re: cofnięta dolna szczęka 26.07.06, 15:35
        ja mam cofniętą dolną szczękę, przez co wydaje się że górne zęby są lekko
        wysuniętę. Mnie również sugerują operację, ponieważ w przyszłości mogę mieć
        problemy ze stawami żuchwowymi. alternatywnym wyjściem jest aparat na górne
        zęby, ale wtedy profil również nie będzie idealny. U mnie jednak nie ma
        problemu 'kładących się' dolnych zębów, więc chyba niewiele ci pomogę. Ja się
        raczej na operację nie zdecyduję, wybiorę drugie wyjście.
      • olenka_aniolek Re: cofnięta dolna szczęka 07.08.07, 15:56
        Ja mam 16 lat i od kilku dni nosze aparat wyjmowany. Moja ort stwierdziła że mam
        cofniętą dolną szczękę o 0,4 cm. Powiedziała jeszcze że już raczej nie rosne i
        aparat tylko troche mi wyrówna różnice ale do końca nie uda sie tego "wyleczyc".
        O operacji nic nie mówiła, ale pewnie dlatego ze moja wada nie jest tak duża i
        jakos sie jeszcze poprawi..
    • tigra.14 Re: cofnięta dolna szczęka 26.07.06, 17:49
      ja tez mam ten problem niestety!!! odstep miedzy dolna i gorna szczeka wynosi u
      mnie 0,5cm. Nikt mi nie proponowal operacji. Nawet wczoraj poszlam do chirurga
      i on rowniez stwierdzil, ze nie kwalfikuje sie na operacje, gdyz to za mala
      wada. napiszcie mi ile u Was wynosi ta szpara i skad jestescie?

U mnie leczenie polega na "wyciaganiu" zuchwy przez wyciagi. Chirurg
      powiedzial, ze leczenie jest ok i nie mam co sie martwic. Acha...dodam, ze mam
      22 lata.
      • birka1 Re: cofnięta dolna szczęka 27.07.06, 11:54
        Mialam podobny problem - cofnieta zuchwe, problem raczej malo widoczny, ale nie
        do naprawienia samym aparatem i grozacy komplikacjami zebowo-stawowymi w
        przyszlosci. Dzis jestem 2 mies. po operacji wysuniecia zuchwy, za 3 mies.
        zdejmuje aparat (zalozylam w pazdzierniku 05). Decyzje o operacji podjelam w
        bolach, ale zupelnie nie zaluje. Jesli potrzebujesz szerszych info napisz na
        maila gazetowego. pozdr
      • melof Re: cofnięta dolna szczęka 28.07.06, 18:18
        szpara ta wynosi ok 1 cm ale od dziecka mam nawyk wysuwania dolnych zebów wiec
        tego nie widac.taki nawyk po pierwszym ruchomym aparaciku.
    • tigra.14 birka1-napisalam do Ciebie 27.07.06, 17:14
      maila.
      • key1000 Re: birka1-napisalam do Ciebie 25.08.06, 14:32
        Ja tez mam cofniętą dolną żuchwę - a przy tym przednie górne zęby wysuniete,
        założyłam aparat na górne zęby poniewaz to stanowio zawsze mój kompleks.
        natomiast co do wady zgryzu 'tzw. tyłozgryz" zostawiam tak jak jest leczyłam tę
        wadę jako dziecko więc nawyk wysuwaniażuchwy mi pozostał. jednapani ortodontka
        chciała koniecznie wysuwać mi tę rzuchwę do przodu i nawet powiedzialą, że nie
        podejmnie się leczenia zakladaac aparat tylko na górną szczękę - a ja od
        poczatki wiedziłam że nie chcę zakladać aparatu na dwie szczenki więc poszłam
        do innego lekarza i on zapytał co chcę osiągnąc i założyl mi tylko na góre,
        dodając że wady zgryzu przy pomocy aparatu można leczyć tylko gdzy dziecko
        rośnie najlepiej do 12 roku życia potem też mozna ale grozi to uszkodzeniem
        stawów.
        • gocha1112 Re: birka1-napisalam do Ciebie 25.08.06, 19:19
          i ja tez mam cofnieta zuchwe!jakies 0,4cm kiedys byla duuzzzoo wieksza ok1cm ale
          aparat ruchomy cos zadzialal:-)
          teraz mam staly i orto nic nie mowila o jakijs operacji czy braku mozliwosci
          wyleczenia! jestem pelna nadziei ze sie uda;-)
    • negra8 Re: cofnięta dolna szczęka 27.08.06, 17:24
      Też miałam cofniętą żuchwe. I bynajmniej nie było mowy o żadnej operacji.
      Nosiłam i nosze jeszcze dwa aparaty stałe na góre i dół i do tego na pewnych
      haczykach zakłada sie gumki łączące dolny i górny aparat i to wysówa żuche to
      przodu. Jest to zdejmowane. Ja to nosze ponad pół roku i żuchwa wysuneła mi sie
      chyba 1,5 cm do przodu;] teraz chodzi tylko o utrwalenie. Słyszałam jeszcze o
      stałych sprężynkach dzialających na tej samej zasadzie i dające byc może szybszy
      efekt bo nosi je sie non stop ale to mniej konfortowe zdecydowanie:/ także nie
      daj sie operacji bo po co jesli można inaczej;)
      • yoyo04 Re: cofnięta dolna szczęka 05.08.07, 13:41
        Ja bede musial nosic na podniebieniu taki aparat akrylowy twin block w celu
        wysuniecia zuchwy bo mój orto stwierdzil ze trzeba mi bedzie ja troche
        wysunac.Oprócz tego nosze wyciagi.
        • kamile3ek Re: cofnięta dolna szczęka 25.08.07, 17:13
          hej , mam ten sam problem. mam tylozgryz i tez mi si ezeby "klada". U mnie bedzie to leczone aparatem Malu tzn takim czyms co laczy aparaty na gornych i dolnyc zebach, przyciagajac zuchwe do przodu. Podobno dziala, skutecznosc zalezy od wieku im jest sie mlodszym tym lepiej. u mnie jest duza roznica i nikt nei proponuje mi operacji. Operacja to raczej powazna sprawa, sam bym sie nei zdecydowal na operacje.
          • tigra.14 Re: cofnięta dolna szczęka 26.08.07, 13:32
            z ta operacja to bym raczej nie przesadzała;)To przecież normalny zabieg;)

A może chodzi o aparat Herbsta??
          • jeleniewska Re: cofnięta dolna szczęka 06.01.19, 15:39
            w następnym tyg mam zakładany wlasnie taki aparat, czy to bardzo boli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka