Dodaj do ulubionych

pojedyńczo czy odrazu 2 łuki?

20.09.06, 13:13
ortodątka powiedziała ze moge założyc dwa łuki odrazu albo rozbic to na 2 razy.
Ja bym wolała rozbic ale jerzdrze do odrodąty strasznie daleko jakies 2 godz
drogi od poznania... i jeszcze dodam ze niemam samochody xD i zawsze jerzdzrze
z moją kumpelą albo kogos fatyguje xD co wy byście zrobili na moim miejscu? i
czy jak załoze odrazu 2 to przeżyje ten ból?
Obserwuj wątek
    • littlefrog Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 20.09.06, 14:42
      Zakładaj od razu, dłużej się zejdzie ale ból żaden :) Ja zakładałam od razu oba
      i w sumie pod koniec już tam przysypiałam i się trochę nudziłam, mimo ze orto mi
      ciągle w zębach grzebała ;))
    • baba_jaga5 Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 20.09.06, 17:03
      Ja zakładałam aparat w ratach;) Uważam,że to dobre rozwiązanie:) Nic nie boli,
      masz czas na przyzywczajenie się do jednego łuku:) Ja miałam w ten sposób:
      1-separatory
      2-pierścienie
      3-zamki, drucik, gumki
      4 podkręcanie aparatu
      Chodziłam codziennie do orto:)Czyli załozenie jednego łuku trwało 4 dni:)
      Potem miałam przerwę i załozylam dolny w taki sam sposób:)
      Jeżeli masz daleko do orto zrób od razu:) Jeżeli orto się na to godzi:) Moja
      twierdzi,że nie ma co obciązac zębów:) Mnie uwierał bardziej górny aparat:)Ale
      takie mam ułozenie ust,że dolnych wcale nie widać, i nie dotykają mi wargi do
      zamków:)
      Reasumując: to nie jest ból; czujesz, że "coś" masz na zębach:) I tyle:)
    • efffe Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 20.09.06, 17:37
      Sądzę że spokojnie przeżyjesz, pierwsze uczucie jakie miałam przy założeniu
      aparatu to było wrażenie ucisku i jednocześnie "ciągnięcia" niektórych zębów.
      Łuki miałam zakładane osobno z 2-tygodniowym odstępem między górnym i dolnym.
      Nie wiem czy tak było lepiej czy gorzej, ostatecznie co miało poboleć to
      pobolało a bardziej obtarł mnie dolny łuk. I też dojeżdzam średnio 40 min ale
      pociągiem (mimo wszystko jestem zbyt roztrzęsiona przed wizytami by skupić się
      na prowadzeniu auta).

:)
      • canile Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 21.09.06, 12:39
        a ja bym radziła rozbić. wczoraj miałam zakładaną górę, a dół dopiero za dwa
        miesiąca (z powodu wysokich kosztów) i nie wyobrażam sobie teraz że i dolne
        zęby by mnie bolały... nie mogłabym zupełnie nic gryżć, a tak przynajmniej
        radzę sobie dolnymi zębami :D
        • littlefrog Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 21.09.06, 21:33
          Ale jak zakładasz za jednym razem to boli tylko raz, czyli ok. 3 dni, a jak
          rozkładasz to na dwa razy to robi się już z tego 6 dni z bólem.. nie wiem czy to
          lepsze :)
          • baczm Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 28.09.06, 16:15
            ja górę zakładałam 30 czerwca, a dół będę dopiero w przyszłą środę.. też
            chciałam za jednym zamachem ale zdaniem orto wskazane było odczekać te 3
            miesiące
            • miamaja Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 30.09.06, 07:09
              ja tez bym rozbila na dwa razy, najpierw mialam zakladana gore a teraz 4 dni temu dolny aparacik. Gorny nie bolal strasznie, ale troche bolaly pojedyncze zeby. Jednak dolny aparat bolal i boli.. od razu dostalam na niego dumki pewnie dlatego moze gdyby nie one nie bolaloby tak. Nie wiem, ale mysle ze to wiekszy komfort psychoczny jak sie to rozdzieli:) ja mialam przerwe 2 miesiecy miedzy jednym a drugim i jak dla mnie byl to uklad w sam raz. Ale wszystko zalezy od indywidualnego przypadku, bo niektorych nie boli wcale:)

Powodzenia:)
              • miamaja Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 30.09.06, 07:10
                dumki = gumki;)
    • maliny_sie_koncza Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 03.11.06, 18:38
      nie wiem co jest lepsze bo się nie znam... ;)
      ale ja mama za tydzien zakladany i oba łuki naraz
      wg mojego orto tak jest lepiej (:
      a bol ponoc do przezycia ;)
      pozdrowienia:)
      • madziucha_17 Re: pojedyńczo czy odrazu 2 łuki? 03.11.06, 21:28
        Wg mnie oba naraz lepiej... zgadzam sie z littlefrog ze to podwojny bol (bo
        wlasnie to odczuwam;/) ale da sie przezyc tak jak twierdzi osobka o dzwięcznie
        brzmiacym loginie maliny_sie_koncza (fan/ka Haya chyba:P). Zdążyłam sie
        przyzwyczaic dzieki separatorom. powodzenia zycze:) pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka