memo2009 27.09.09, 19:49 W końcu zapadło ustalenie w łomiankowskim PO. Zielski kandydatem na burmistrza; Pszczółkowski do pracy w administracji rządowej. Oby nie był to falstart wyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neptun666 Re: kandydat na burmistrza 27.09.09, 20:25 A co z naszym geniuszem z forum, (papirusem) jego nie brano pod uwagę:) To bardzo ciekawe co piszesz,co prawda nie wiem co się dzieje w Łomiankowskiej platformie natomiast słyszałem że w blokach startowych stoi J. Gądzki na burmistrza a Sokołowski na zastępcę.Jeszcze do wyborów dużo wody upłynie pewnie będzie wysyp kandydatów:) Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: kandydat na burmistrza 27.09.09, 21:10 :D no to Papirusa załatwili :D on tyle śliny zurzył na plucie na Wiesława i to wszystko na marne :D jak to teraz odkręcić, żeby wyszlo, że to o Zielskiego chodziło? :D No i gdzie nasz forumowy kandydat stefekprawo? Niewątpliwie zaczynają się wesołe czasy :D Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: kandydat na burmistrza 28.09.09, 09:39 neptun666 napisał: > natomiast słyszałem że w blokach startowych stoi J. Gądzki usilnie popierany przez radnego Krysteckiego, czyli jak rozumiem również przez pozostałych dwóch muszkieterów?? :> Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: kandydat na burmistrza 28.09.09, 12:44 neptun666 napisał:natomiast słyszałem że w blokach startowych stoi J. Gądzki na burmistrza a Sokołowski na zastępcę W blokach startowych może stawać każdy. Natomiast stawanie ww. obywateli w blokach startowych do biegu o funkcje burmistrza skończyłoby się dla nich żałośnie. Można podgrzewać stary obiad, ale nie po 4 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: kandydat na burmistrza 04.06.10, 22:37 No właśnie czy oprócz Stefana ,Pań z Chopina, będzie jeszcze jakiś odważny, może ,,super....,, Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: kandydat na burmistrza 05.06.10, 00:37 A słynne japońskie 100-letnie jaja? :) Ech, coś mi się wydaje ze jesteśmy skazani na Wiesława w kolejnej kadencji, bo koszyczek z miłymi niespodziankami jest pusty. Na bezrybiu i ślimak ryba, jak mawiają unijni politycy... Odpowiedz Link Zgłoś
superprzygodny Tandem Grądzki - Sokołowski? 05.06.10, 23:43 Ten pomysł już chyba nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosika_1 Re: kandydat na burmistrza 27.09.09, 22:33 haha z tego co Wiem to Zielski nie startuje na zadnego Burmistrza, popiera Pszczółkowskiego i to dość aktywnie więc nie siej memo2009 popeliny bo jesteś żałosny.A tak na marginesie czasami bywam na spotkaniach w PO i oni popieraja obecnego Burmistrza wiec znowu wychodzi ze chodzi Ci tylko o jątrzenie. Nie uda Ci sie, jesteś za głupi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wolo_p Re: kandydat na burmistrza 01.10.09, 01:25 Łomiankowskia PO zadba o reelekcję Wiesława. Odpowiedz Link Zgłoś
memo2009 Re: kandydat na burmistrza 04.10.09, 19:08 Ale on mówi, że nie chce kandydować. Na zebraniach sołeckich i osiedlowych promuje się Zielski. Odpowiedz Link Zgłoś
stih Re: kandydat na burmistrza 04.10.09, 21:23 memo2009 napisał: > Na zebraniach sołeckich i osiedlowych promuje się Zielski. Ameryki nie odkryłeś. Zawsze od początku kadencji pan Marek Zielski był aktywny na wszystkich zebraniach i nie bardzo wiadomo o co Ci właściwie chodzi. A właśnie, Ty o których zebraniach piszesz. Byłeś i słyszałeś, kolejna wiadomość z "bazarku" czy podciąganie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
wolo_p Re: kandydat na burmistrza 04.06.10, 23:11 Marek Zielski będzie naturalnym kandydatem na przewodniczącego Rady Miejskiej, W. Pszczółkowski na burmistrza Łomianek. Nasze (jestem członkiem Łomiankowskiej PO) rekomendacje się nie zmieniły. Nie wiem skąd ten głupi pomysł. Ale jak się chce zaistnieć, to... Właśnie to memo. Odpowiedz Link Zgłoś
anka0292 Zielski? litosci!!! 05.06.10, 11:11 Zielski?!!! lo matko przenajswietrza przecie ten gosc nie mieszka w Lomiankach ma tu rodzicow i jest zameldowany ale chalupe w Palmirach postawil i lada dzien sie tam przeniesie jak tylko odbior sobie zalatwi bedzie mial gdzies nasze waly i wszystko co w Lomiankach... litosci!!! to ja juz wole Wieslawa PS. musze przyznac ze lomiankowska PO mnie zlamala Wieslaw na burmistrza! Wieslaw, Wieslaw, Wieslaw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Zielski? litosci!!! 05.06.10, 13:48 To jeszcze nic. Poprzednim razem był tu taki jeden, który o sobie napisał miedzy innymi że jego marzeniem jest wrócić do Olsztyna. :))) Jeśli kandydat nie mieszka w gminie albo szykuje się do wyprowadzki, albo jest głową gdzie indziej, to moim zdaniem nie powinien mieć szans na bycie wybranym. Ponieważ z bardzo dużym prawdopodobieństwem będzie traktował swoją samorządową pracę jako chałturę i skupiał na prywatnych celach a nie interesie ogółu. Popieranie takiego kandydata, to strzelanie sobie w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Zielski? 05.06.10, 14:04 lomek2 napisał: > Jeśli kandydat nie mieszka w gminie albo szykuje się Zgadzam się :) tylko warto zwrócić uwagę, że tego nie wiemy. Nie wiemy od samego zainteresowanego, a tylko z rewelacji Anki, które - delikatnie mówiąc - bywają mocno niewiarygodne (="kłapanie dziobem"). No i na szczęście, to nie Anka wybiera przewodniczącego Rady, tylko sama Rada spośród siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Do Anki 0292 05.06.10, 14:22 Kobieto, Ty naprawdę nie masz innego zajęcia. Ja znam radnego Kłódkiewicza który też mieszka w Łomiankach i nie jest zameldowany w Łomiankach ba nawet przed wyborami o tym nie wspomniał. Proponuję przyjść na najbliższą sesję i zrobić z tym porządek:) Odpowiedz Link Zgłoś
anka0292 poprzednie wybory 05.06.10, 20:41 Lomek 2 napisal: "To jeszcze nic. Poprzednim razem był tu taki jeden, który o sobie napisał miedzy innymi że jego marzeniem jest wrócić do Olsztyna." faktycznie, pamietam tego pucolowatego facecika z PO na swojej stronie pisal tylko o tym jak bardzo kocha swoja mame niby nic... kochac rodzicow trzeba... ale to byl facet ok. 30-tki, a o zonie chyba tylko napomknal We mnie to tylko wzbudzil wspolczucie - oczywiscie dla jego zony... Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: poprzednie wybory 05.06.10, 20:52 To co Anka, tak cię swędzi, iż swatka dla 30-latka chcesz zostać? A plotki to podobne do papirusika zbierasz? Może, gdy nie sprawdzone to zachowaj je dla siebie. A sprawdzając zapytaj gdzie jest zameldowany, a potem pukaj w klawiaturę. No chyba, że pozom estrogenu (estradiol, estron i estriol) tak ci wzrósł, że już nie kontrolujesz samej siebie. Panowie uwaga Anka z powodu rui szaleje w Łomiankach, korzystajcie puki czas! A panie mężów pod klucz! Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: poprzednie wybory 05.06.10, 21:09 Przecież napisała że ci co jeszcze mogą, powinni się zabezpieczać. Ale póki co ,to znowu jakoś tak mokro się robi od dołu. Oby tylko doba miała 24 h, a laptop poleciał w kosmos. Przepraszam Anko chodziło mi oczywiście o wody gruntowe, i podcieki. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Zielski? 05.06.10, 22:01 Dlatego napisałem "jeśli". I nie chodzi o przewodniczącego rady, tylko radnych w ogóle, jak również burmistrza. Pierwsze pytanie do każdego kandydata: "czy mieszkasz w gminie, czy płacisz podatki w gminie, czy zamierzasz mieszkać i płacić podatki w gminie w ciągu następnych 4 lat". Jeśli nie, to wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Zielski? 05.06.10, 22:30 lomek2 napisał: > Pierwsze pytanie do każdego kandydata: "czy mieszkasz w gminie Wiesz, że nawet ordynacja wyborcza się z Tobą zgadza? :) bierne i czynne prawa wyborcze przysługują osobom stale zamieszkałym na obszarze działania danej Rady. Tylko o podatkach się nie mówi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 konkurs na burmistrza 05.06.10, 23:27 drabbu napisał: > Wiesz, że nawet ordynacja wyborcza się z Tobą zgadza? :) No, nie do końca chyba. Wprawdzie od dawna do ustawy o bezpośrednim wyborze wójta, burmistrza, prezydenta nie zaglądałam, ale chyba nic się w tym zakresie nie zmieniło. Radny musi mieszkać w gminie, do której Rady kandyduje, ale burmistrz, wójt, prezydent - nie. I dobrze, bo przecież chodzi o to, żeby wybrać gospodarza, menedżera, specjalistę od zarządzania. To kontrakt, i moim zdaniem, byłoby najlepiej, gdybyśmy (my, Polacy) zaczęli tak to postrzegać. To, że kandydat jest "swój" wcale nie oznacza, ze dobrym gospodarzem będzie. Czasem - właśnie dlatego, że jest "ze środka", nie jest w stanie wyplątać się z powiązań "znajomych królika". Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 00:03 Kontrakt ? A jakie kary dla Burmistrza w przypadku nie wywiązania się ze zobowiązań przewiduje ta umowa ??? Żadnych ? Ojej ! :-( To jakaś słaba ta umowa... Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 09:52 Jak to słaba?;) Burmistrza można odwołać, można mu nie udzielić absolutorium. Do prokuratury też można, co większość następców skwapliwie wykorzystuje, z marnym skutkiem...;) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 11:37 Ja byłbym za kontraktem i także sądzę, że "kontraktowy" fachowiec mógłby podnieść jakość zarządzania. Tylko wydaje mi się, że jak na razie jest to mozliwość czysto teoretyczna, która wymagałaby pewnie sporych zmian w prawie ustrojowym. Jeśli mamy "kontrakt" rozumieć ściślej - jako umowę o wykonanie pewnych zadań w pewnym czasie, to musi zostać określone, kto z kim taką umowę podpisuje. Jak określić kompetencje takiego fachowca? Jaka będzie sama procedura wyłaniania i oceny kandydatów? Kto będzie wyznaczał zadania do wykonania, wprowadzał je do kontraktu, oceniał realizację? Czy Rada Miasta? Wprowadzenie "kontraktu" zmieniłoby chyba też pozycję Rady Miasta z funkcji uchwałodawczych bardziej na funkcje kontrolne. Myślę, że Rady raczej straciłyby na znaczeniu. Czy obecnie działający radni nie podnieśliby rokoszu? Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 00:20 kowalik22 napisała: >Radny musi mieszkać w gminie, do której Rady kandyduje, ale > burmistrz, wójt, prezydent - nie. Dokładnie tak - kandydat na burmistrza, wójta, prezydenta "nie musi mieszkać stale". Czy to by oznaczało, że może nie mieszkać w ogóle w gminie, w której chciałby burmistrzować? Prawdę mówiąc, nie miałbym wielkiego zaufania do takiego kandydata. Oczywiście, że "To, że kandydat jest "swój" wcale nie oznacza, ze dobrym gospodarzem będzie." - ale czy "nie-swój" to gwarantuje? w wyższym stopniu zapewnia lepszą gospodarkę? Też może popaść w różne uwikłania. Odpowiedz Link Zgłoś
anka0292 Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 00:34 Burmistrz nie musi byc zameldowany na terenie gminy w ktorej jest burmistrzem Radni musza byc zameldowani na terenie gminy Tak mowia przepisy O ile sie orientuje to Zielski jest z Lomianek, ma tu rodzicow, jest zameldowany i zna ludzi ale dom ma poza nasza gmina... wiec chyba tam mieszka. Moze byc tu u nas zameldowany i mieszkac poza gmina Generalnie by bylo w porzadku - bo podatki odprowadzalby do naszej kasy lomiankowskiej Tyle ze jakos tak glupio miec burmistrza z innej gminy Jakbysmy swoich nie mieli A czy on jest takim dobrym menadzerem to nie wiem. Jako przewodniczacy rady dopuscil do sytuacji w ktorej nie zlozylismy dokumentow do Funduszu Spojnosci Na plus mozna mu policzyc to, ze nie wypowiada sie w temacie Konfucjusza... Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 01:25 anka0292 napisała: > Tak mowia przepisy O których razem z Kowalik właśnieśmy ci napisali :( Dowiedz się jeszcze - zanim zaczniesz na nowo swoje ploty - że przewodniczący Rady nie ma nic do składania wniosków unijnych. Zakres jego obowiązków też jest dany przepisami, ale teraz to już sama poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 08:09 Chyba z tym kontraktem dla Burmistrza byłoby najlepiej. Jakby przegiął, zawsze można byłoby go odwołać, bez zbędnego zamieszania. A skąd jest Burmistrz- dla mnie może być i z księżyca , byle spełniał namiastkę obietnic wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 21:52 Ależ można go odwołać w drodze referendum, tylko ze tego nie może zrobić garstka zagorzałych przeciwników. Może i dobrze bo to daje stabilizację władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anka0292 Re: konkurs na burmistrza 06.06.10, 23:48 drabbu napisał: > właśnieśmy ci napisali :( "właśnieście" powinni nauczyc sie polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: konkurs na język polski 07.06.10, 00:02 anka0292 napisała: Narodowy Korpus Języka Polskiego dopuszcza formę "właśnieśmy". Formy "właśnieście" nie zawiera :( nkjp.pl/poliqarp/ Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprawo Re: konkurs na język polski 07.06.10, 12:18 Ostrzegam Was wszystkich a szczególnie osobę o nicku anka0292 przed agresywnym tonem pseudodebaty politycznej,którą toczycie na tym forum. JEst to po prostu żenujące i niestety PRYMITYWNE. Ehhh po prostu szkoda gadać. To co mogę teraz zrobić to apelować: APELUJĘ O KULTURĘ WYPOWIEDZI NA TYM FORUM. Bo z agresywnym pełnych żółci i jadu treści wypowiedz wynika po prostu brak kultury dyskusji. Przypomina ona kulturowo bardziej debatę w krajach azjatyckich byłych republik ZSRR i w samej Rosji a nie kulturalną debatę cywilizowanego narodu. Sorki,ale taka jest prawda. Rozmowy Polaków to dno i tu bliżej nam do Azji niż do Europy. Patrzcie sami potwierdzamy moją tezę. PONOWNIE APELUJĘ: TROCHĘ KULTURY PRZYNAJMNIEJ NA TYM FORUM. NIestety co niektóre partie polityczne i ruchy polityczne podsycają nienawiść i język nienawiści a co niektórzy bardziej prości ludzie łatwo dają się wkręcić w ten rodzaj prymitywnej wymiany obelg i epitetów,które tak naprawdę nic nie wnoszą!!! PRECZ Z CHAMSTWEM !!! PRECZ Z PRECZEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: konkurs na język polski 07.06.10, 12:46 Stefan, co za przemiana. Przyganiał kocioł garnkom :) Zapisałeś się na jakieś kółko różańcowe? Odpowiedz Link Zgłoś