Dodaj do ulubionych

Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy

24.02.10, 23:28
Witam
Dlaczego na rozkładach jazdy "L' nie są zaznaczone kursy autobusów
"niskopodłogowych" umożliwiających podróżowanie osobom
niepełnosprawnym, ale również ułatwiającym jazdę autobusem osobom
starszym, niedołężnym i mamom z dziećmi w wózkach?
Ja sama jestem mamą podróżującą z wózkiem i jazda dla mnie to
loteria, czy trafię na dobry autobus.
Jakiś czas temu, przed zmianą rozkładu jazdy na "kolorowy" takie
kursy były oznakowane.
Zamiast ułatwiać życie słabszym utrudnia się podróżowanie
komunikacją miejską w Lomiankach.
Gdzie tkwi problem, dlaczego od razu zmieniając rozkład nie dokonano
odpowiednich oznaczeń?
Czy bez zainteresowania mediów tą sprawą można coś pozytywnego
zdziałać? Czy do każdej interwencji trzeba mieszać media, bo inaczej
"nic nie można zrobić"?
Obserwuj wątek
    • supermauzer Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 25.02.10, 10:14
      Po co? I tak nie jeżdżą punktualnie. Do tego często się wyprzedzają na trasie.
      • maten69 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 25.02.10, 23:15
        Lepsze to, niż nic. Nawet jeśli się wymijają, to taka sama sytuacja ma
        miejsce w wypadku Ł-Bis, lub Ł przez Sadowę. Czy to znaczy, że te
        oznaczenia też powinny zostać zlikwidowane? ;) Dużo lepsze jest
        jakiekolwiek pojęcie o godzinach jazdy takich autobusów, niż stanie na
        przystanku i czekanie w mrozie W NADZIEI że przypadkiem następny
        autobus będzie miał niska podłogę.
        • lomianka Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 26.02.10, 08:56
          Mieszkam tu od niedawna. Jeżdżąc Łomiankowskimi staruszkami autobusami, zawsze
          zastanawiam się kiedy były one kupione. Mam czasami wrażenie, iż lada chwila
          rozpadną się lub jak to ostatnio modne zapalą się, mimo, iż widać iż ktoś
          dokłada dużych starań by się poruszały. Maten69 ma racje powinny być
          niskopodłogowe a jeszcze lepiej ze wszystkimi bajerami, jednak nie wolno chyba
          zapominać że nie tylko my mamy problemy z określeniem czasu dojazdu do Warszawy
          forum.gazeta.pl/forum/w,229,107753104,107753104,Korek_na_Wislostradzie.html
          Czy jest możliwe określenie w takiej sytuacji kiedy podjeżdża określony typ
          autobusu, nie sądzę. Natomiast częste awarie staruszków, trudny a właściwie
          niemożliwy do przewidzenia czas dojazdu z góry skazują takie próby na fiasko.
          Panowie z komunikacji prosimy o więcej niskopodłogowych autobusów w Łomiankach!
          Błagam ja mam małe dzieci.
          • supermauzer Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 26.02.10, 13:22
            Wszystkie autobusy to prawie nówki:
            na 25 autobusów, 20 ma przynajmniej 10 lat.
            • czesiu71 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 26.02.10, 15:32
              Tak naprawadę, to KMŁ nie ma żadnego całkowicie niskopodłogowego
              autobusu, który charakteryzuje się niską podłogą we wszystkich
              drzwiach. W barwach KMŁ jeździ natomiast 9 jelczy i manów, które
              niską podłogę mają tylko w 1 i 2 drzwiach. W sumie to nieco ponad
              1/3 taboru. Dziwne, że ich kursy zniknęły z rozkładu jazdy (może
              dlatego, że są coraz bardziej awaryjne, tylko trzy z nich pochodzą z
              tego wieku, reszta to Many z niemieckiego demobilu i jelcze po
              remontach z lat 90 tych).
              Na pocieszenie - jeżeli mieszkasz w zasięgu 701, to możesz spokojnie
              polegać na tej linii - WSZYSTKIE bowiem kursy wykoywane są przez
              autobusy niskopodłogowe.
              • papirus001 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 01.03.10, 10:00
                Z niskimi podłogami ma być lepiej. Podobno mają kupować nowe autobusy,czym czuje
                się wielce pokrzywdzony poprzedni prezes spółki. Szkoda, że wnikliwi tropiciele
                wszelkich krzywd w Łomiankach jakoś tego nie dostrzegli.Poprzedni prezes nie
                załatwił tego przez lata swego panowania, nowy po kilku miesiącach. Jak to
                ogromna krzywda dla poprzednika, bo nie dostał równocześnie 9 szt. nowiuteńkich
                zabawek - nowoczesnych niskopodwoziowych autobusów, a nowy dostanie i już.
                Nie jestem jednak pewien czy to prawda bo nie chadzam na sesje, choć opowieść o
                tej nieznośnej krzywdzie prezesa słyszałem z miarę wiarygodnego źródła od samego
                Hieronima.
                Całe szczęście że dala mieszkańców i komunikacji Łomiankowskiej ten fakt nie
                będzie krzywdą lecz ulgą.
                • esscort Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 01.03.10, 10:26
                  papirus001 napisała:

słyszałem z miarę wiarygodnego źródła od samego Hieronima.

:)))
                  Najlepszy kawał, jaki słyszałem w tym roku. Dobre to "od samego" :))
                  • kaczusio Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 01.03.10, 12:36
                    klony papirusa przechodzą samych siebie, ale czy dościgną mistrza?
                    • esscort Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 01.03.10, 12:42
                      I mają problem z określeniem swojej płci :)
                      • kaczusio Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 01.03.10, 12:51
                        Może one są bibibibibi? Cholerka komputer, a już piszczy na widok bi! Widocznie
                        wszystkie kaczki stwory maja tak w komputerach.
                • papirus01 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 01.03.10, 20:26
                  Sadzą kominie napisać, tyle nowych autobusów w Łomiankach.
                  Po co? Nie lepiej wydać na wodociągi i kanalizację, na drogi. I tak indywidualna
                  komunikacja zwycięży, no chyba że gmina będzie do niej dopłacała coraz więcej.
                  Warszawa osiągnęła już próg sięgający blisko 15% budżetu, czy warto iść jej śladem!

• mieszkaniec_lomianek_2 sprostowanie do czesiu71 01.03.10, 15:28
                czesiu, skąd czerpiesz złe informacje?

Na linii 701, owszem, kursują autobusy niskopodłogowe, ale trzon stanowią
                NISKOWEJŚCIOWCE, o których parę wersów wcześniej napisałeś, że NIE SĄ
                NISKOPODŁOGOWE.

Przeczysz sam sobie. Zastanów się, zanim napiszesz coś następnym razem.

Ucieszę się, jeśli Twój następny post będzie prawdą.

Ponadto, wg informacji ze strony KMŁ, jeden z trzech łomiankowskich Manów
                jeździł od początku swego istnienia w Polsce, drugi w Austrii, a tylko jeden w
                Niemczech.

Z Twojej wypowiedzi można również wyciągnąć złe wnioski, jakoby tylko trzy nasze
                autobusy pochodziły z XXI wieku. W rzeczywistości jest ich pięć. (oczywiście, to
                również bardzo mało, ale zawsze o dwie sztuki więcej; a w naszej sytuacji każde
                dwie sztuki mają znaczenie)
                • czesiu71 Re: sprostowanie do czesiu71 01.03.10, 16:00
                  Chylę czoła - oczywiście masz rację! Jako człowiek interesujący sie
                  komunikacją (por. moje posty w wielu wątkach dot. KMŁ) doskonale
                  wiem, że zajezdnia Redutowa, która obsługuje linię 701 ma na stanie
                  i niskowejściowe jelcze i niskopodłogowe solarisy. Jednak z
                  codziennych obserwacji wynika, że na 701 częsciej jednak pojawiają
                  sie te drugie (choć wynika to zapewne li tylko z grafiku kierowców).
                  Oczywiście mam też rozeznanie co do listy taboru KMŁ, która jest
                  zresztą powszechnie dostępna i na bieżąco uaktualniana (za to
                  wielkie brawa dla KMŁ!). Ale nie rozpisuję sie co do pochodzenia
                  każdego autobusu z osobna, bo poza Tobą i mną niewiele kogo to
                  interesuje i rzeczywiście uogólniam, pisząc że pochdzą z
                  niemieckiego demobilu. Tak, czy siak MAN to firma niemiecka.
                  Co do struktury wiekowej KMŁ - pisałem, że trzy spośród
                  niskowejściowych wozów
                  są z tego wieku, a nie ze wszystkich
                  autobusów
                  (swoją drogą, kupowanie wysokopodłogowych autobusów w
                  XXI wieku to jednak duża pomyłka).
                  Najważniejsze jednak, by rzeczywiście ziściły się plany zakupu
                  nowych, całkowicie niskopodłogowych autobusów, które wyraźnie
                  poprawią standard podróży łomiankowską komunikacją (z której od
                  dzisiaj na bilecie ZTMu mogą również korzystać mieszkańcy Warszawy).
                  Jak na razie cisza na ten temat i na stronie KMŁ (w zakładce
                  przetargi), i z posiedzeń Rady Miasta (nic nie słyszałem o
                  dokapitalizowaniu KMŁ na zakup nowych pojazdów). Ale może źle
                  nadstawiam ucha - jeśli ktoś wie lepiej, niech się takimi
                  informacjami podzieli.
                  • mieszkaniec_lomianek_2 Re: sprostowanie do czesiu71 01.03.10, 16:12
                    Dziękuję za przyznanie racji

Co do 701 - Solarisy jeżdżą regularnie, ale na pewno nie można powiedzieć, że
                    wszystkie kursy są wykonywane niskopodłogowcami (jeśli przyjąć Pańskie
                    kryterium, wg którego niskowejściowce nie są niskopodłogowe).

Co do marki Man - oczywiście firma niemiecka, ale wspomniałem o tym wątku, bo
                    ten fragment Pana poprzedniej wypowiedzi miał ton taki, jakby Łomianki
                    posprzątały niemieckie złomowiska...Fakt, nasze Many są stare, ale już kilka lat
                    nam służą, a do szrota na pewno bliżej berlietom.

Co do ilości autobusów KMŁ z obecnego stulecia: zauważyłem, że Pan wymienił
                    trzy, które są niskowejściowe, a przy tym jednocześnie "współczesne", dlatego
                    napisałem tylko, że można z Pana wypowiedzi wyciągnąć złe wnioski na ten temat,
                    a nie że to zdanie jest nieprawdziwe.

Pozdrawiam
                    • j46 Re: sprostowanie do czesiu71 01.03.10, 20:13
                      Rada Gminy zadecydowała i wyraziła zgodę na zakup 9 nowych autobusów, jakich o
                      tym rozstrzygnie przetarg. Wydane na to zostanie około 6,5 miliona złotych
                      uzyskanych przez zaciągniecie przez KMŁ pożyczki. Gmina będzie corocznie
                      dokapitalizowywała spółkę, a z kwoty dokapitalizowania spółka będzie spłacać kredyt.
                      Oceniem, iż jest to wielki sukces, wyznaczające nowe tory działania na
                      najbliższe lata dla komunikacji miejskiej.
                      I żeby to było jasne jest to efekt współdziałania Burmistrza, Rady Gminy i Władz
                      Spółki. Teraz musimy poczekać na rozstrzygnięcie przetargu i wyprodukowanie
                      autobusów, co raczej nie nastąpi wcześniej jak we wrześniu.
                      • krzysiom1 Re: sprostowanie do czesiu71 01.03.10, 20:32
                        Cichutko zapytam. Dlaczego nie leasing?
                        Jak Polska długa i szeroka, wszelkiej maści firmy transportowe
                        leasingują swój tabor. My pakujemy się w kredyt w sytuacji kiedy
                        leasing jest prawdopodobnie tańszy i bardziej korzystny dla firm.
                      • czesiu71 Re: sprostowanie do czesiu71 02.03.10, 09:33
                        Dzięki j46 za te bardzo dobre wieści - to rzezywiście przełom w
                        łomiankowskiej komunikacji, największy zakup nowych autobusów od
                        powołania firmy (a właściwiwe drugi, ale wtedy przed prawie 20 laty
                        uruchamiano komunikację). To niewątpliwie bardzo podniesie standard
                        podrózowania KMŁ. Oby tylko starczyło na dobre autobusy, bo kwota
                        ok. 720 tys. na autobus nie jest oszałamiajaca. Ale może na
                        solarisa lub tureckiego mercedesa w ubogiej wersji wystarczy.
                        No i nie da się oczywiscie uciec od wyborczego charakteru tego
                        zakupu - już wiemy, na czym burmistrz "pojedzie" w zbliżającej się
                        kampanii. Ale najważniejsze, ze będą nowe autobusy!
                        • j46 Re: sprostowanie do czesiu71 02.03.10, 21:11
                          Z rachunku ekonomicznego wynika jednak że nie leasing. Długo by o tym pisać i
                          proszę uwierzyć że liczyć umiem, a fachowcom wyszedł równie jednoznaczny wynik!
                          Kto udzieli kredyt o tym zdecyduje przetarg na to kto da tańszy kredyt w
                          stosunku do wiboru, tak samo jak odbędzie się przetarg na autobusy i trudno
                          przewidzieć jego wyniki.
                          • kaczusio pasażerowie 03.03.10, 09:53
                            Jak my pasażerowie, będziemy się czuli? Po latach turlania się w złomowcach,
                            trudno sobie wyobrazić, tyle czyściusieńkich i nowiusieńkich autobusików, prosto
                            z pod igły. Jak tu poruszać się po równych podłogach bez stopni, jak jechać za
                            autobusem bez kopcia?
                          • supermauzer Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 10:05
                            j46 napisał:

> Z rachunku ekonomicznego wynika jednak że nie leasing. Długo by o tym pisać i
                            > proszę uwierzyć że liczyć umiem, a fachowcom wyszedł równie jednoznaczny wynik!
                            > Kto udzieli kredyt o tym zdecyduje przetarg na to kto da tańszy kredyt w
                            > stosunku do wiboru, tak samo jak odbędzie się przetarg na autobusy i trudno
                            > przewidzieć jego wyniki.

No patrz pan! A w Warszawie się opłaca? Liczyć nie umieją, czy co?
                            warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7619906,MZA_po_raz_pierwszy_bierze_autobusy_w_leasing.html
                            • esscort Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 10:09
                              Moga umieć lepiej, mogą nie umieć, mogą mieć inne interesy itp.
                            • amigo465 Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 10:13
                              Miałem chwalić i chwalę!
                              Supermauzer jednak pisze jawne kłamstwa, pozwolę sobie przytoczyć tekst linku
                              który powołuje < O tym planie Miejskie Zakłady Autobusowe poinformowały wczoraj.
                              Informacja o ogłoszeniu nietypowego jak na tę spółkę przetargu ukazała się w
                              Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Do tej pory MZA od razu płaciły
                              producentom za dostawy taboru.
                              Teraz zamierzają to robić w ratach przez
                              pięć lat.
                              > ..... <W wyposażeniu na pewno będą: klimatyzacja, kamery
                              monitorujące bezpieczeństwo pasażerów, automat do sprzedaży biletów, przyciski
                              dla niewidomych i elektroniczna tablica wyświetlająca informacje.>
                              Czyli MZA też kupują na kredyt jak KMŁ, co jednak znaczy niewiele, ponieważ jak
                              każdy wie, rachunek ekonomiczny dla każdej spółki może inaczej wyglądać.
                              • ono2008 A ja się cieszę! 03.03.10, 11:20
                                Że będą nowe autobusy. Dobrze by było gdyby jakimś cudem szybciej przejeżdżały
                                korki z Łomianek do Warszawy, no i gdyby miały klimatyzację przynajmniej w
                                upalne dni. Ale się rozmarzyłam, -łem !
                                • czesiu71 Re: A ja się cieszę! 03.03.10, 13:48
                                  Biorąc pod uwagę kwotę przeznaczoną na autobus to raczej o
                                  klimatyzacji zapomnij. A latem w niskopodłogowcach bywa rzeczywiście
                                  duszno..
                              • supermauzer Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 12:47
                                Goń się.
                            • krzysiom1 Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 14:01
                              Nie tylko Warszawie ale i innym miastom w Polsce. Podobnie jak
                              większości prywatnych firm sedycyjnych.
                              Przecież większość tirów i autobusów a obecnych na naszych drogach
                              to leasing.
                              Nie wiem na jakiej zasadzie tak się dzieje, że cała Polska kupuje
                              tabor w leasingu, ale chyba ktoś to liczył?
                              Co prawda u nas "zawsze wszystko robi się innaczej"- więc w Ł.
                              kredyt na tabor jest tańszy od leasingu.
                              • ono2008 Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 14:39
                                Czy trzeba tłumaczyć jak dziecku. Komu zależy na szybkim wpisaniu kosztów zakupu
                                w koszty firmy przynoszącej zysk, ten będzie preferował leasing, nie oglądając
                                się ile kosztuje! Zastanów się czy kredyt bezpośredni z banku jest droższy, czy
                                ten sam kredyt uzyskany za pośrednictwem leasingodawcy? Na czym zyskuje
                                leasingodawca jako ogniwo pośrednie, bo na pewno altruistą nie jest! Leasing
                                to nie darmowa usługa, ona w stosunku do kredytu kosztuje trochę drożej, a
                                ponadto wchodzą w grę dodatkowe koszty odbiorcy w rodzaju ubezpieczeń.
                                • woynowski1 Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 19:09
                                  Dziś rano przed 8 godziną Ł-ka rozkraczyła się na Brukowej. Było trochę
                                  zamieszania i pewno korek na Warszawskiej powiększył się.
                                  Dobrze że choć część wiekowych Ł-ek zostanie wymieniona na nowe.
                                • krzysiom1 Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 20:08
                                  Dobra! Załóżmy, że masz rację.
                                  Jednak taka decyzja wzbudza mą nieufność:)
                                  Jak do tej pory burmistrz i spółka nigdy nie słuchali opinii
                                  fachowców, nawet wyrażanych na piśmmie, w opracowaniach zlecanych
                                  przez naszą gminę za cięzkie pieniądze.Tak było w pyrzypadku
                                  strategii rozwoju, strategii budowy kanalizacji, zmiany studium
                                  zagospodarowania, koncepcji zagospodarowania ul. Warszawskiej, itp
                                  itd..
                                  Skąd ta nagła zmiana? Nagle słuchamy ekspertów?
                                  Baaaardzo to podejrzane:)
                        • woynowski1 Re: sprostowanie do czesiu71 03.03.10, 19:19
                          Czesiu ja uważam że to my pojedziemy, a nie burmistrz.
                          • czesiu71 Re: sprostowanie do czesiu71 04.03.10, 09:03
                            woynowski1 napisał:
                            > Czesiu ja uważam że to my pojedziemy, a nie burmistrz.
                            Pisząc w ten sposób, mialem na myśli, że nowymi autobusami
                            zapunktuje w kampanii wyborczej. Widzę go już oczyma wyobraźni jak
                            pozuje przed nowiutkim lśniącym autobusem na wyremontowanym odcinku
                            Warszawskiej. To nadaje się nawet na plakat wyborczy.
                            • woynowski1 Re: sprostowanie do czesiu71 07.03.10, 19:47
                              Prawdę mówiąc chciałbym byśmy zawsze otrzymywali tak dobre i nie budzące większych kontrowersji "upominki wyborcze". Pamiętaj, że cała rada jednogłośnie zagłosowała za uchwałą dotyczącą zakupu autobusów. Czyli były potrzebne i to bardzo. I nadal uważam, że nie zależnie od komentarzy ,będzie to znacząca poprawa w jakości obsługi mieszkańców. Podobnie jak wspólny bilet. Tu wyraźnie widać że nie chaotyczne działanie, lecz pewien plan zmierzający do poprawy usługi, lub co najmniej bardzo zdecydowane działanie.
                              A fotki, niech będą, chcę takich, skutkiem których będzie następowała skowa poprawa obsługi mieszkańców.
                              • czesiu71 Re: sprostowanie do czesiu71 02.04.10, 12:49
                                KMŁ ogłosiła właśbie prztarg na nowe autobusy:
                                www.kmlomianki.info/archiwa/ogloszenie_sektorowe_01.pdf
                                Mają być całkowicie niskopodłogowe, ekologiczne (Euro 5), zaś
                                dostawa we wrześniu (przed wyborami).
                                • corner111 Re: sprostowanie do czesiu71 02.04.10, 13:14
                                  O rany nareszcie coś się rusza w tej komunikacji.
                                  • karate_kid Re: sprostowanie do czesiu71 02.04.10, 17:25
                                    Pewnie że dobrze. Zawsze lepiej jak będzie nowy autobus. Bo w tych
                                    starych to nawet spokojnie nie można mptrójki posłuchać takie są
                                    głośne.
                                    • ono2008 Re: sprostowanie do czesiu71 09.04.10, 15:10
                                      No i kiedy będzie coś wiadomo w sprawie nowych autobusów. Bo dziś jeden z nich
                                      przez prawie 20 min korka zatruwał mnie swymi spalinami.
                                      • czesiu71 Re: sprostowanie do czesiu71 09.04.10, 15:51
                                        Przetarg ogłoszony, otwarcie ofert 10 maja, a dostawa przewidziana
                                        jest na wrzesień.
              • maten69 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 22.04.10, 11:30
                Niestety mieszkam w okolicy carffour -a i do 701 kawalek drogi do
                pokonania.
                Dziękuję za zainteresowanie i opinie
                • czesiu71 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 17.05.10, 12:44
                  Chyba będą solarisy (nikt inny nie chciał nas wozić):
                  www.infobus.pl/text.php?from=main&id=32817
                  • ono2008 Re: Autobusy niskopodlogowe na rozkladach jazdy 17.05.10, 21:31
                    Ależ to dopiero będzie! Tyle nowych autobusów. Szkoda że korków rannych nikt nie
                    potrafi zlikwidować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka