Dodaj do ulubionych

ul. Fabryczna i okolice

06.03.04, 23:52
Witajcie Lomiankowicze,
Rozwazamy z zona mozliwosc zakupienia segmentu na koncu ulicy Fabrycznej. Czy
wiecie cos wiecej o tej okolicy? Na pierwszy rzut oka okolica sielska ale
troche zmartwily mnie informacje znalezione na tym forum o planach
przeniesienia trasy szybkiego ruchu na wal wislany albo o slabym stanie walow i
niebezpieczenstwie powodziowym. Co myslicie o tej okolicy? Warto zainwestowac
tam troche(!) grosza? Dodam, ze wczesniej skreslilismy z naszych planow osiedle
Sloneczne (ul.Staszica), jako zbyt halasliwe. Glupio by bylo kupic dom w
poblizu kolejnej trasy :)
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 00:00
      Przecież szanse powstania tej trasy są w zasadzie żadne. Ponadto od Fabrycznej
      (górnej) do wałów jest spory kawałek. Jeśli podoba sie Wam tamta okolica - to
      na Waszym miejscu reflektowałbym.
      • randolff Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 00:06
        Dzieki. Szczerze mowiac, obserwujac twoja aktywnosc na forum liczylem na Twoja
        szybka odpowiedz. Jednym slowem wylales nam miod na serce.
        • sloggi Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 00:14
          Nie ma pieniędzy na modernizację "Trasy Gdańskiej" zwanej w Łomiankach
          ul.Kolejową, zatem nie ma co marzyć o obwodnicy. Stworzenie takiej trasy to nie
          jest w Łomiankach nie jest takie proste - trzeba stworzyć "wyprowadzenie" z
          ulicy Pułkowej do wału. Wymaga to wykupienia gruntów i wybirzenia domów. Koszt
          takiej inwestycji jest monstrualny, nie mówiąc o wydatkach na usypanie nowego
          wału przeciwpowodziowego. Takiej inwestycji zapewne musiałaby towarzyszyć
          budowa mostu Kiełpin-Jabłonna - zatem o czym tu mówić.
          Czy to jest nowy segment? Opowiedz o nim trochę.
          • randolff Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 00:36
            Inwestycja jest nowa. 8 malych segmentow na koncu Fabrycznej. Oddanie planowane
            na lipiec 2004. Na razie stoi poziom parteru. Za ogrodzniem pole a w odleglosci
            ok 400-500m wal wislany. Firma postawila juz takie segmenty na ul. Kusocinskiego.
            Obecnie mieszkam na Brodnie (swoja droga - czy nie widzialem cie na forum
            Targowka?) ale chce zmienic otoczenie ze wzgledu na chorowitosc corek -
            elektrownia na Zeraniu nie za dobrze wplywa na drogi oddechowe :(
            • sloggi Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 00:45
              Mieszkałem w Łomiankach przez 19 lat (z przerwami), obecnie Zacisze.
              Myslę, że Twój pomysł jest dobry - tylko czy będziesz umiał (będziecie umieli)
              sie przestawić z życia na dużym osiedlu do funkcjonowania w miasteczku?
              • randolff Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 01:03
                Jak nie sprobujemy to sie nie dowiemy. Mam nadzieje, ze bedzie OK. Przy
                podejmowaniu takiej decyzji zawsze jest wiele watpliwosci, szczegolnie jesli
                czlowiek jest przyzwyczajony do miejskich wygod. Ale pocieszamy sie, ze nie
                bedziemy pierwszymi, ktorzy wybrali mieszkanie poza Warszawa. Tym bardziej, ze i
                tak zawsze ciagnelo nas poza miasto, a warszawskie rozrywki nie byly dla nas
                najwiekszym atutem.
                • sloggi Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 01:18
                  Łomianki maja równiez dużo plusów, to tylko kwestia przyzwyczajenia.
                  Zawsze w razie wątpliwości możesz zapytać tu na forum - wszyscy są tu bardzo
                  mili i życzliwi.
                  • randolff Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 01:25
                    Co do tego nie mam watpliwosci :) A w najblizszym czasie na pewno bede mial
                    pytania, wiec nie omieszkam sie nimi podzielic. Tymczasem wielkie dzieki.
                    • esscort Re: ul. Fabryczna i okolice 07.03.04, 20:27
                      No to witajcie w Łomiankach
    • sloggi Osiedle Buwmat 28.04.04, 20:24
      www.buwmat.com.pl/buw_main.php?a=tok&nr=4
      Czy to na tym osiedlu zamierzacie kupić segment?
      • randolff Re: Osiedle Buwmat 29.04.04, 13:11
        Nie. Ja będę mieszkał po prawej stronie Fabrycznej. A o tym Buwmacie pierwszy
        raz słyszę. Od razu do nich zadzwoniłem i wiem już, że inwestycja jeszcze nie
        rusza i nie wiadomo kiedy ruszy. Muszą coś tam przeprojetować. Nie mają jeszcze
        ustalonych cen i nic nie sprzedają. Dziwi mnie zresztą lokalizacja tego
        osiedla. Do tej pory byłem pewien, że na tym terenie nie można stawiac
        mieszkaniówki ze względu na skażoną glebę po starej garbarni.
        • osa551 Re: Osiedle Buwmat 04.05.04, 11:04
          Dzwoniłam tam i ta mapka, którą prezentują w internecie jest
          trochę "nieprawdziwa" jeśli chodzi o proporcje. Osiedle ma podobno powstać pod
          samym wałem. To jeszcze hektary za garbarnią.

Mnie bardziej interesuje co będzie na miejscu stadionu. Projekt "usługowo-
          handlowy" już widziałam i wolałabym coś bardziej przyjaznego dla sąsiadów.
          • kmsanczia Re: Boisko 28.04.05, 14:28
            osa551 napisała:
            > Mnie bardziej interesuje co będzie na miejscu stadionu. Projekt "usługowo-
            > handlowy" już widziałam i wolałabym coś bardziej przyjaznego dla sąsiadów.

Osa, o jakim projekcie mówisz? Jakieś konkrety, czy tylko ten różowy pasek
            "intensywna zabudowa usł-handl." w planach Łomianek Centralnych?
            Boiska raczej nie zlikwidują, skoro kiedyś jakiś gość oddał swój teren specjanie
            na ten cel.
            • osa551 Re: Boisko 29.04.05, 16:20
              Mnie się też tak wydawało do wizyty w Urzędzie gminy w zeszłym roku, kiedy mi
              powiedziano, że nowe miejsce na boisko jest wyznaczone pod wałem, a na miejscu
              boiska coś powstanie, może centrum kulturalne, a może jeszcze nie wiadomo. Na
              razie jestem neutralna w tej kwestii i cierpliwie wyjmuję piłki z ogródka.
              chyba wolę boisko niż jakiegoś nowego molocha.
    • kmsanczia Re: ul. Fabryczna i okolice 28.04.05, 14:20
      No proszę, ile się zmieniło od zeszłego roku. Randolff już mieszka, a i
      obwodnica coraz bliżej. :)
      • randolff Re: ul. Fabryczna i okolice 28.04.05, 17:11
        Tylko jak ja wybierałem miejsce do zamiaszkania to główna dyskusja była o obwodnicy Łomianek:
        czy przy Puszczy czy wałem. Jako legalista stwierdziłem, że trasa wałem to mrzonka skoro w
        planach zagospodarowania trasa przy puszczy jest wpisana od lat. Gorzej, że teraz wypłynął temat
        pt: Kościelna Droga - wyoadałaby ona pd moim płotem. A chętnych do obejrzenia wizji osiedla
        Buwmatu zapraszam do WGŁ (Byłoby to największe osiedle w Ł - Tęcza i Słoneczne razem wzięte).
        Podobno szanse na realizację są małe, ale kto wie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka