Dodaj do ulubionych

Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – MOŻE

01.12.10, 09:46
Nie było mnie w domu i nie uczestniczyłem w I turze. Ale teraz zdecydować się na kogoś trzeba, więc przejrzałem gazetki i ulotki, obejrzałem debatę, poczytałem forum, i oto moja konkluzja.

Głosowanie na p. Dąbrowskiego w moim wypadku nie wchodzi w grę. Kolorowa koalicja wszystkich (słusznie) niezadowolonych z burmistrzowania p. Pszczółkowskiego wybrała sobie wątpliwego kandydata. Za dużo tu niewiadomych, a także nieścisłych i nieprawdziwych informacji. Trudno zaakceptować kandydata na burmistrza, który wspiera się tym, że był kapralem-spadochroniarzem, a ukrywa, czy przekręca, ważne informacje o swojej karierze zawodowej i koneksjach politycznych. Do tego kiepski udział w debacie i wyraźnie słaba orientacja w sprawach samorządu i Łomianek. Najbardziej jednak zniechęca mnie oczywisty fakt, że mając poparcie tylko 6 radnych p. Dąbrowski jest z góry skazany na koalicję z ŁnŁ, dzielenie się stanowiskami, powrót p. Grądzkiego, a może i innych osób z ekipy Sokoła, która była beznadziejna.

To nie znaczy jednak, że uważam za oczywiste głosowanie na p. Pszczółkowskiego. Często nie realizował tego, co obiecywał. Kilku kluczowym sprawom wyraźnie nie podołał. W dziedzinie bieżącego zarządzania nastąpił (w stosunku do poprzedniej ekipy) spory postęp (racjonalna współpraca z władzami Warszawy, województwa, GDDKiA i niektórymi inwestorami, komunikacja, drogi, jakiś postęp w tworzeniu planów miejscowych, sporo miękkich funduszy unijnych na różne programy, walka z zagrożeniem powodzią itd), ale nadal daleko nam do tego by uważać się za dobrze zarządzane miasto. Dytyramby propagandystów p. burmistrza, publikowane także na tym forum, umniejszają go raczej w moich oczach, niż przekonują do głosowania na niego.

A jednak p. Pszczółkowski ma szansę w drugiej kadencji być lepszym burmistrzem niż dotąd. Po pierwsze dlatego, że utracił większość w Radzie i nawet jeśli jakoś ją zmontuje, pozyskawszy 1 czy 2 radnych, mam nadzieję, że będzie musiał w o wiele większym stopniu liczyć się z Radą. Nie będzie też mógł przechodzić do porządku dziennego nad zastrzeżeniami własnych zwolenników w Radzie, bo w każdym glosowaniu utrata nawet 1 głosu, może przesądzić o wyniku. Mam nadzieję, ze to mu pomoże zapanować nad własną i swoich współpracowników skłonnością do narzucania dziwnych i niezrozumiałych decyzji. Że zacznie działać w taki wyważony sposób, jaki prezentuje w kampanii wyborczej.

Ja mogę mu w tej sprawie życzyć jak najlepiej, bo to szansa na jakąś poprawę dla nas wszystkich, ale uważam, że głosować na niego powinniśmy tylko, gdy zobaczymy lub usłyszymy konkretne zobowiązania, których wykonanie, lub nie, pozwoli nam potem p. burmistrza z tych zobowiązań rozliczyć. Wczoraj trafił do mojej skrzynki pocztowej apel p. burmistrza skierowany do mieszkańcow Dąbrowy Lesnej, Rajskiej i Zachodniej. Są tam wymienione ulice do modernizacji i parę innych konkretów, ale zapowiedź zakończenia do 2014 r. budowy sieci wod-kanu jest gołosłowna i w świetle realiów finansowych gminy nie może być traktowana poważnie. Pan burmistrz stwierdza, że „zdaje sobie sprawę, że moja praca na stanowisku burmistrza nie we wszystkich dziedzinach spełniła oczekiwania (…). Przyjmuję krytykę, i zapewniam, ze mam świadomość błędów , analizuję je, wyciągam wnioski”.

Jeśli o mnie chodzi, zagłosuję na p. Pszczółkowskiego tylko jeśli do wyborów publicznie zobowiąże się:

1 Do zmiany sytuacji spółki wodno-kanalizacyjnej. Niektórzy chcą jej likwidacji. Nie wiem, może dla obsługi sieci jej istnienie ma sens, ale prowadzenie za jej pośrednictwem głównych inwestycji jest nieskuteczne i marnotrawcze. Oglądałem w tym roku ich działalność w mojej okolicy – to był koszmar.

2. Do wyraźnego zwiększenia we własnym budżecie Łomianek nakładów na wod-kan kosztem ograniczenia innych wydatków, przede wszystkim administracyjnych (zaznaczam, ze sam mam juz kanalizacje).

3. Do zmiany sposobu działania „Gazety Łomiankowskiej” i dopuszczenia w niej do głosu opozycji i obywateli.

4. Do ogłoszenia w jaki sposób ma zamiar usprawnić zabiegi o fundusze unijne i czy zamierza poszerzyć reprezentatywność i fachowość swojej ekipy w urzędzie? Potrzebna jest większa transparentnośc i mniej kumoterstwa (całkiem bez kumoterstwa w naszym miasteczku chyba się nie da).

Pan Burmistrz dotąd zdaje się nie zaszczycił tego forum swoją osobistą obecnością, więc może czas by i to zmienić. Jeśli zabierze tu głos (lub znajdzie inną publiczną formę zareagowania na to wezwanie), chyba korona mu z głowy nie spadnie. Jeśli nie zajmie stanowiska, może jednak tych paru decydujących głosów mu zabraknie.
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 11:16
      Masz w większości rację. Widzę tylko mały problem. Burmistrz i jego komitet powinni sami na to wpaść po pierwszej turze. Jakoś tego nie widać, nikt nie wyciąga wniosków z klęski w pierwszym głosowaniu.
    • kmsanczia Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 11:30
      atos55 napisał:
      > Pan burmistrz stwierdza, że „zdaje sobie sprawę, że moja praca na stanowisku burmistrza nie we wszystkich dziedzinach spełniła oczekiwania (…). Przyjmuję krytykę, i zapewniam, ze mam świadomość błędów , analizuję je, wyciągam wnioski”.

Rzecznik mu tego nie pisał, to pewne. ;)
      Raczej podejrzewam kogoś kulturalnego z Dąbrowy. :)
      • dorota.alex Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 11:36
        ja tego nie pisałam :-D
        • kmsanczia Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 11:41
          No wiesz co Dorota, na Dąbrowie jest chyba więcej niż jedna kulturalna osoba. :)
          • dorota.alex Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 12:00
            A już się ucieszylam, że masz mnie na myśli :-)
    • drabbu Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 14:02
      atos55 napisał:

1.Mam nadzieję, ze
      > to mu pomoże zapanować nad własną i swoich współpracowników skłonnością do narz
      > ucania dziwnych i niezrozumiałych decyzji.

2.Dytyramby propagandystów p. burmistrza, publikowane także na tym forum,

Atosie. Polemizowałbym. Spróbuję odpowiedzieć na tym samym poziomie ogólności, przy czym postaram się nie zawierać tu zachęty do głosowania za lub przeciw konkretnemu kandydatowi.

Moim zdaniem, nie istnieje władza (dowolnego szczebla) doskonała i bezbłędna, ani taka,
      która dokonuje zawsze trafnych i szczęśliwych wyborów i posunięć, ani taka, która wszystkie
      swoje zamiary przeprowadzi bez wahań, z pełnym powodzeniem i bez potknięć.
      Takie władze istnieją tylko i wyłącznie w sążnistych traktatach teorio-politycznych i filozoficznych.
      Dalej, każda władza pełniąca swe obowiązki, siłą rzeczy obrasta swoistą "mitologią", częstokroć przypisującą władzy znacznie większe uprawnienia niż w rzeczywistości ona posiada i daleko większą siłę uporania się z problemami niż faktycznie ją władza ma.

Siłą rzeczy, idzie za tym krytyka władzy, która ma naturalną skłonność do wielkiej przesady, przypisywania władzy "win" nie od niej zależnych, oraz nie bierze pod uwagę tłumaczeń samej władzy, uważając je z góry za niewiarygodne. Krytyka taka bardzo często operuje tylko sloganami albo i plotkami, nie zwraca uwagi na próby odpierania ich przez władzę.

Mam wrażenie, że i Ty sam uległeś po trosze owej "mitologii", pisząc o "narzucaniu dziwnych
      i niezrozumiałych decyzji". Czy potrafiłbyś wymienić takie decyzje? Fakt, że są one dla Ciebie subiektywnie dziwne i niezrozumiałe, nie oznacza, że są nieuzasadnione czy "bez pokrycia",
      że nie było powodów do ich podjęcia. Jednym słowem, to nie oznacza, że są niedobre.

Rozumiem, że mogą Cię razić "dytyramby propagandzistów". Jednak z własnych forumowych obserwacji mogę wyciągnąć dwa wnioski. Ten, że wszelkie próby pozytywnego odbioru
      decyzji i posunięć władzy tu czynione, a nawet tylko pytania nie obarczone krytyką, były niemal
      natychmiast odrzucane i zasługiwały przeważnie na epitety. No, bo jak to, ktoś tu śmie nie krytykować władzy, chociaż w gruncie rzeczy powinien od tego zacząć od razu w pierwszym punkcie i kontynuować w tym samym duchu?

Drugi zaś taki, że jeśli raziły Cię "dytyramby propagandzistów" czemu nie raziły Cię tasiemcowe krytyki "propagandziorów"? Krytyki wybuchające z każdego, nawet błahego powodu,
      i przy każdym pretekście? Mnie takie krytyki raziły, a w nich jeszcze bardziej to, że były
      tak uparcie powielane - po dziesiątki razy - w odniesieniu do tego samego. Spośród ostatnich dla przykładu: nieszczęsne aksamitki na Warszawskiej, lub to, że "paski" z kostki przesłoniły cały udany remont tej ulicy. Chwilami odnosiłem wrażenie, że w Łomiankach powstała i rośnie
      w siłę jakaś nowa partia o ściśle lokalnej specyfice, Partia Czepialstwa i Malkontencji - czyli PCIM.
      • kmsanczia Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 14:34
        Drabbu, a ja ciebie podejrzewałam o ten gest przyznania się do błędów i otwarcia na krytykę. :(
        Myślę, że atos wyjątkowo trafnie i dosyć łagodnie podsumował obie strony.
        • drabbu Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 15:09
          kmsanczia napisała: > Myślę, że atos wyjątkowo trafnie i dosyć łagodnie podsumował obie strony.

Tak. Wcale nie stawiam mu zarzutów ani nawet zastrzeżeń co do tego. Ani też absolutnie nie wziąłem tego do siebie :) Tylko parę luźnych obserwacji na marginesie tego, co napisał. Chciałem wskazać, że gdy idzie o ocenę władzy (dowolnej) to "akcja równa się reakcji", i to jest oczywiste - krytyków i anty-krytyków. Km, ja sam przecie nie jestem "władzą" w żadnym rozumieniu (władzy publicznej), nie muszę starać się o gest i otwarcie na krytykę.
          • kmsanczia Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 15:22
            Ale mi chodziło właśnie o to, że władza w ulotce (jak napisał atos) przyznaje się do błędów i godzi z krytyką, więc pozwólmy im iść tą drogą. :>
            • drabbu Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 15:25
              kmsanczia napisała: >więc pozwólmy im iść tą drogą

Ależ naturalnie. Razem z pieskiem :)
              • kmsanczia Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 15:29
                No, skoro jest taki trynd, to może być z pieskiem. ;)
        • brycezion Re: Atos55 01.12.10, 15:44
          Po I turze tej kampanii piszę jedynie w 2, 3 wątkach, bo reszta jest przekonywaniem przez zwolenników tego czy drugiego kandydata opinii publicznej do głosowania na "tego naszego", choć tak w istocie ci zwolennicy sami są tą "opinią publiczną".
          1. W wątku "Pszczółkowski wrócił z dalekiej podróży" wypowiedziałem się, co sądzę o przygotowaniu Dąbrowskiego przez Jego sztab do debaty i dalszych prognoz po wyborach.
          2. Absolutnie nie zgadzam się, że nie ma szans na wykonanie sieci wod-kan. w zakresie uniemożliwiającym kary po 2015. Jeśli nie w zakresie obecnie uchwalonym, to powinno sie wrócić do poprzedniego Wariantu "0".
          O możliwości 20 mln rocznie odpowiedziałem Ci w wątku "Kandydaci o wod-kan".
          Jeśli Pszczółkowski zechce posłuchać moich rad, chętnie Mu w tym pomogę. Zresztą obiecywałem, że pomogę KAŻDEMU dla dobra Łomianek.
          3. O sytuacji ZWiK piszę od dawna i od dawna twierdzę, że powinien on zająć tylko eksploatacją i podłączeniami domów.
          Forma prawna jest tu sprawą drugorzędną obecnie.
          4.Zobowiązań Pszczółkowskiego lepiej nie komentujmy.
          Będzie II tura, zobaczymy wynik.
          Potem będziemy się martwić jak pomóc zwycięzcy, o ile będzie chciał z niej skorzystać.
      • roberto19633 Re: drabbu 01.12.10, 16:07
        Drogi drabbu , jak nic powinieneś siedzieć w palestrze. Czytając twoją mowę obrończą
        uważam że- VACLAV Mrożka to przy Tobie małe Miki.
      • atos55 Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 18:36
        No dobrze, dobrze. Nobody is perfect. Ale tu nie chodzi o żadną "bezbłędność", której się nie domagam, ale o zawalenie najważniejszej sprawy, jaką było wystąpienie o fundusze unijne na kanalizę! O odtrącenie sporej grupy sensownych osób wspierających, które teraz burmistrza zwalczają, i o zamknięcie się w kręgu "krewnych i znajomych królika". "To gorzej niż zbrodnia to błąd". No i poparcie wobec poprzednich wyborów "zjechało" o 10 punktów! To nie za niewinność. Najbardziej denerwujące jest zrobienie znowu z "Gazety Łomiankowskiej" "gazłomu". To akurat można naprawić dość szybko, ale inne sprawy wymagają dłuższego czasu. Oczekuję, ze burmistrz spróbuje jeszcze przekonać tych, których zniechęcił, poprawi i skonkretyzuje swój program, powie "zrozumiałem, że powinienem działać tak a tak". Jeśli będzie się tylko starał "przeczołgać" przez druga turę, trochę głosów możne mu zabraknąć.
    • k.jurek Re: Dąbrowski – NIE, Pszczółkowski – 01.12.10, 16:07
      Niezdecydowanym proponuję oskubać z płatków chryzantemę i zrobić wyliczankę: Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, Dąbrowski, Pszczółkowski, itepe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka