Dodaj do ulubionych

woda w piwnicach

15.01.11, 12:55
witam. informuję, że w Dziekanowie Polskim na ul Witosa 14.01.2011 pokazała się woda w piwnicy. ok 15 lat temu poziom wód gruntowych w tym miejscu był ok 1,5 m poniżej podłogi w piwnicy. dzisiaj jest ok 1-2 cm nad podłogą. info do wiadomości dla innych. mozna się trochę zorientować jak to wygląda w Gminie. u znajomego w Izabelinie woda w piwnicy jest non stop. czy to jest wpływ nieoczyszczania kanałów, jak piszą inni na podobny temat, czy jednak roztopy sniegów, ostatnia powódź, która podniosła poziom wód gruntowych, opady deszczu a może wszystko naraz?
Obserwuj wątek
    • roberto19633 Re: woda w piwnicach 15.01.11, 15:59
      Jeżeli na Witosa to ścieka woda deszczowa, spróbuj zrobić parę drenów przed
      wejściem do piwnicy. Tam jeszcze wody gruntowe nie podniosły się do poziomu
      --2m. Spływa ci woda z pól , pompa zewnętrzna z Castoramy cena 85 PLN brutto + wąż 10m. Łopata ,najniższy punkt w piwnicy dołek , średnica 1m głębokość , 1m , kontakt i czekamy na ładną pogodę.
      • rondo7 Re: woda w piwnicach 15.01.11, 16:42
        dzięki za radę. ok 13-14 lat temu po opadach trwających ok 5-7 dni, ale bardzo intensywnych też to miałem na wys 3-4 cm. teraz jednak nie jestem przekonany, że to tylko z pola.
        skąd wiesz jakie tu są poziomy wody gruntowej? gdzie są takie informacje? czy to tylko na podstawie opinii? będę wdzięczny za wiadomość.
        • wardecka78 Re: woda w piwnicach 15.01.11, 17:40
          ...ponieważ Roberto jest okolicznym merem, który pozjadał wszystkie rozumy...
          • roberto19363 Re: woda w piwnicach 15.01.11, 17:55
            jakim merem - już ci pisałem ze mam kawał ziemi i jeszcze bedziesz mnie po nogach całowac!

jeszcze sie zdziwisz kim jestes!

Sprawdzam twoja tozsamosc swoimi kanałami
        • roberto19633 Re: woda w piwnicach 15.01.11, 18:55
          Widzisz masz fajnych sąsiadów, nie będę mówił że z P.O gdyż tam takich złośliwców i garkotłuków to chyba nia ma.

Poziom wody w dziekanowie zaczyna się w najniższym miejscu na poziomie -3m.Pzdr ,nie martw się, parę suchych dni i spłynie niczym wardecka do wisły.
      • vivi22 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 18:56
        aha, u mnie to znaczy Brukowa, Łąkowa, Mała, Warszawska/ Kolejowa te okolice gdzie jest woda w piwnicach.
        Sąsiedzi nie mówili nic czy u nich jest ale nie wiem czy wszyscy mają takie głębokie piwnice bo ja mam całą piwnicę w ziemi.
    • kwituszek-1 Re: woda w piwnicach 15.01.11, 22:25
      W wielu domach w Czosnowie, Kazuniu i okoloicznych wsiach wybija woda gruntowa. Na tych terenach to już nie tylko w piwnicach ale poprostu wybija na podwórkach. Spowodowane jest to oczywiście też tym że kanały nie są czyszczone, ale największą winę ponosi Kampinowski Park Narodowy, który zatrzymał spływ wód aby nawadniać park. Niedawno nawet ukazała się informacja, że nawadnianie puszczy się udaje bo o kolejny metr został podniesiony poziom wód gruntowych. Wniosek z tego taki, że to wina ekologów i rządzących, że pozwalają na coś takiego kosztem mieszkańców.
      • krzysiom1 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 08:12
        kwituszek-1 napisała:

> W wielu domach w Czosnowie, Kazuniu i okoloicznych wsiach wybija woda gruntowa.
        > Na tych terenach to już nie tylko w piwnicach ale poprostu wybija na podwórkac
        > h. Spowodowane jest to oczywiście też tym że kanały nie są czyszczone, ale najw
        > iększą winę ponosi Kampinowski Park Narodowy, który zatrzymał spływ wód aby naw
        > adniać park. Niedawno nawet ukazała się informacja, że nawadnianie puszczy się
        > udaje bo o kolejny metr został podniesiony poziom wód gruntowych. Wniosek z teg
        > o taki, że to wina ekologów i rządzących, że pozwalają na coś takiego kosztem m
        > ieszkańców.

Uparliście się na ten biedy KPN. Przecież polityka KPN w tym temacie jest znana od dziesiątek lat i nie rozumiem nagłej paniki i oskarżeń. Problem wysokiej wody jest powszechny. Wystarczył bardzo mokry zeszły rok= wysoka Wisła=wysokie wody gruntowe.
        Zapraszam na wycieczkę nad którekolwiek łomiankowskie jeziorko- takiej wody nie było od 15 lat a KPN u nas nic nie spiętrza.
        • hund444 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 12:59
          ,,renaturalizacja'' cieków wodnych[ w tym łasica i ł9] trwa od ponad 10 lat.polega to na zaniechaniu konserwacji kanału i nie regulowaniu śluz bez względu na stan wody.
        • rondo7 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 13:00
          jest bardzo wysoki poziom wody w jez. Dziekanowskim. śluza jest mało uchylona. czy wiecie, kto jest odpowiedzialny za sterowanie śluzą. to też jest przyczyną, że woda podskórna wywala przy takich roztopach i spływach.
    • vivi22 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 18:55
      poziom wód gruntowych jest w tej chwili wyższy. A na pocieszenie innych, u mnie woda jest również od kilku dni i nic na to się nie poradzi. Przeczekać trzeba i tyle. Życie...
      • roberto19363 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 19:02
        trzeba było nie głosować na Pszczołe!
        Ja na Tomcia głosowałem i mam sucho!
        • vivi22 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 21:28
          roberto19363 napisała:

> trzeba było nie głosować na Pszczołe!
          > Ja na Tomcia głosowałem i mam sucho!

Roberto, to do mnie było? Bo zdziwiłbyś się na kogo głosowałam :)
          • roberto19363 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 21:36
            widać zaznaczyłas Tomaszka w nieszczerej intencji i teraz masz zalanom piwniczke!

ja zadłosowałem szczerze i nawet na msze dałem no i mam sucho. O!
            • vivi22 Re: woda w piwnicach 16.01.11, 21:40
              na szczęście poziom wód gruntowych nie zależy od burmistrza.
              A na kogo głosowałam to będzie moja tajemnica :)
              Poza tym ja nigdy nie narzekałam na wode w piwnicy. Teraz jest, jutro nie będzie i tyle. Świat się od tego nie zawali hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka