cnz66 13.03.11, 11:28 Czy wie ktoś jakie jest obecnie zadłużenie gminy? Oczywiście razem ze spółkami, bo teraz liczy się wszystko razem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grucha-bucha Re: Zadłużenie gminy... 13.03.11, 11:33 cnz66 napisał: > Czy wie ktoś jakie jest obecnie zadłużenie gminy? Oczywiście razem ze spółkami, > bo teraz liczy się wszystko razem. Kosmiczne ,a ze stratami ZWiK kolosalne. Wszak niektórzy poprzez błędne decyzje potracili grube gminne pieniądze. Nie pamiętam ile to milionów? Który z zastępców Prezesa? Chyba któraś radna ,chyba Sidorzakowa ostatnio mówiła o tym na komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
grucha-bucha Re: Zadłużenie gminy... 14.03.11, 18:11 cnz66 napisał: > Czy wie ktoś jakie jest obecnie zadłużenie gminy? Oczywiście razem ze spółkami, > bo teraz liczy się wszystko razem. NO TO MOŻE CNZ OŚWIECISZ WSZYSTKICH CYFRĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Zadłużenie gminy... 14.03.11, 21:01 Zadłużenie gminy na koniec 2010 roku wynosi 37,2 mln przy dochodach 86,5 mln czyli 43 %. Jeżeli dodać dług ok. 7 mln KMŁ wskaźnik wzrośnie do ok. 51%. Margines bezpieczeństwa do 60% wynosi już tylko 7 mln zł, ale to efekt wziętych 20 mln kredytu w postaci obligacji. Nie bardzo więc można wspomóc nakłady na wod-kan. kolejnym kredytem. Tą szansę zmarnowano "chodnikami i drogami wyborczymi" w 2009 i 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
grucha-bucha Re: Zadłużenie gminy... 14.03.11, 21:24 brycezion napisał: > Zadłużenie gminy na koniec 2010 roku wynosi 37,2 mln przy dochodach 86,5 mln cz > yli 43 %. > Jeżeli dodać dług ok. 7 mln KMŁ wskaźnik wzrośnie do ok. 51%. > Margines bezpieczeństwa do 60% wynosi już tylko 7 mln zł, ale to efekt wziętych > 20 mln kredytu w postaci obligacji. > Nie bardzo więc można wspomóc nakłady na wod-kan. kolejnym kredytem. Tą szansę > zmarnowano "chodnikami i drogami wyborczymi" w 2009 i 2010. Nie mów. Ale chwila przez którą kwitły aksamitki, dla niektórych forumowiczów , warta była ,,rury od kanalizacji,, . Jakoś tak psioczyli na doktorkę z SGGW. Teraz może przydałyby się kobiecie małe przeprosiny, jakieś sprostowanko. Pan 666 , powinien stanąć na wysokości zadania i sprawę po dżentelmeńsku załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Zadłużenie gminy... 14.03.11, 21:34 Nie bardzo rozumiem Twój komentarz. Co ma zadłużenie gminy do wystroju ul. W-wskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Tuzimka 14.03.11, 22:06 Budowanie infrastruktury wiąże się z pewną kolejnością wykonywania robót - Tuzimko. W wypadku ulic - najpierw rury, potem nawierzchnia. W ubiegłych latach wykonano inwestycje drogowe w ulicach, gdzie nie ma ułożonych rur wod-kan. jak np. w ul. Kwiatowej, Błotnej, Miłej, 6 Pułku Piechoty, Skrzyżowania Długiej i Granicznej, Partyzantów. W ul. Turystycznej, Jagodowej, Ogrodowej, Strzeleckiej położono jedynie rury wodociągowe. (Tak wynika z porównania materiałów referatu Infrastruktury z danymi Spółki.) A w ulicach, gdzie są położone rury i zrobione nawierzchnie, w wielu miejscach brakuje podejść przykanalikami do granic posesji, co powodować będzie powtórne rozkopywanie części ulic. Mamy pieniądze na taką działalność ? Ufoludki nam ich nie przynoszą. A kupno autobusów było potrzebne, do tego nie mam uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Tuzimka 14.03.11, 22:44 My się kompletnie nie rozumiemy. Uważam, że manipulujesz na forum, a to dlatego, że wyliczając takie "karygodne" długi gminy - nigdy nie zająkniesz się ani słowem, na co poszły te pieniądze i co z nich mamy. Według Twojego podejścia prawie że tylko wydatki na wodkan mają być godne uznania, a inne infrastrukturalne - prawie nie. Czy na tych ulicach na Dąbrowie, które opisałeś, będzie wodkan szybko, czy nie będzie? Poznałam przedtem te ulice, wiem, w jakim stanie były. Czy i tam miała być sytuacja taka, jak na Chopina, że ani nie wiadomo kiedy rury, ani nie wiadomo kiedy nawierzchnia, a mieszkańcy niech brodzą w błocie, trzęsą się na wybojach albo łykają tumany kurzu nie wiadomo jak długo i wydaje się kasę na bezsensowne wyrównywanie kilka razy w roku? Na to możemy mieć pieniądze? Więc na pewno nie! Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Zadłużenie gminy... 14.03.11, 21:31 Czy "dług 7 mln KMŁ" - to nie są nowe autobusy? W liczbie dziesięciu, które służą mieszkańcom i widać je codziennie? Czy "drogi i chodniki" gmina budowała komuś obcemu, dla jakichś ufoludków, czy dla własnych mieszkańców? Czy drogi i chodniki nie liczą się jako infrastruktura, o której dziś pisałeś: Re: co do żalu... Autor: brycezion 14.03.11, 20:00 Nie zmieniam zdania od 15 lat i nadal, dopóki mieszkam w Łomiankach, będę twierdził, że infrastruktura jest najważniejsza. Tak też będę oceniał kolejne nasze władze. Ostatnie pytanie brzmi: po co starszemu człowiekowi, który tak bardzo chce być poważnie traktowany, takie manipulacje? Odpowiedz Link Zgłoś
2hestia Re: Zadłużenie gminy... 15.03.11, 08:15 po co starszemu człowiekowi, który tak bardzo chce być poważnie traktowany, takie manipulacje? Dlaczego mamy maja pchać wózki po równych chodnikach, dlaczego babcia z laską nie może iść bezpiecznie po równej drodze, dlaczego młodzież wracając wieczorkiem z imprezki nie może iść oświetlona ulicą. Starszy człowiek (o Panu mowa) porusza się tylko samochodem i nie obchodzi go wygoda i bezpieczeństwo innych ludzi. Niech Pan już przestanie doradzać, czas na odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
zad-ra Re: Zadłużenie gminy... 15.03.11, 11:58 Przecież dokładnie to widać. Brycek tworzy nową biała księgę. Ciekawe kto dał mu kolejny raz zlecenie na przepisywanie dokumentu, który już jest w gminie? Czyżby pociotek? Musi w niej wykazać tragiczny stan po kadencji WP, więc zapewne stworzy jeszcze rezerwy. Ponieważ jest już stary to i pamięć ma słabą. Ciągle pisał o zadłużeniu Spółki ZWiK. Czyżby teraz mu coś nie pasowało w obliczeniach? Jeżeli doda zadłużenie ZWiK to może się okazać, że zadłużenie przekroczy 60%? Wtedy Łomiankom pozostanie tylko zarząd komisaryczny. Ale już bez TD i zespołu doradców. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Zadłużenie gminy... 15.03.11, 12:45 Według mnie nowych autobusów kupiono jednak trochę na wyrost. Pojawiło się 9 nowych, a skasowano 5. Poza tym, tak już przy okazji, może KMŁ bardziej pomyślało o pasażerach i w weekendy wysyłało na linie same niskopodłogowe autobusy. Przy obecnym ilostanie (18 takich autobusów) jest to już możliwe, a jednak nadal na eŁkach czy biskach w dni świateczne pojawiają się wysokopodłogowe jelcze. W Warszawie w weekendy ikarusy stoją w zajezdniach. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: 2hestia + zad-ra 15.03.11, 18:40 Odpocznę, kiedy będę miał na to chęć. Pisać o sprawach Łomianek chwilowo nie zamierzam, mimo steku kłamstw i bzdur pod moim adresem. Ot np. ostatnie wypociny zad-ry : 1. Białej księgi nikt mnie jeszcze nie zlecił. 2. Nie mam żadnego pociotka w gminie ani w Łomiankach. 3. Pamięć dzięki Bogu mam bardzo dobrą, o żadnym wielomilionowym zadłużeniu Spółki nie pisałem. 4. Zadłużenie gminy powyżej 60% więc nie grozi. 5. Zarząd komisaryczny pozostaje jedynie w marzeniach zad-ry. Co zdanie, to bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: 2hestia + zad-ra 15.03.11, 19:00 brycezion napisał: > Odpocznę, kiedy będę miał na to chęć. Pisać o sprawach Łomianek chwilowo nie za > mierzam, mimo steku kłamstw i bzdur pod moim adresem. > Ot np. ostatnie wypociny zad-ry : > 1. Białej księgi nikt mnie jeszcze nie zlecił. > 2. Nie mam żadnego pociotka w gminie ani w Łomiankach. > 3. Pamięć dzięki Bogu mam bardzo dobrą, o żadnym wielomilionowym zadłużeniu Spó > łki nie pisałem. > 4. Zadłużenie gminy powyżej 60% więc nie grozi. > 5. Zarząd komisaryczny pozostaje jedynie w marzeniach zad-ry. > Co zdanie, to bzdury... > I tu z tobą się zgodzę, obie te niewiasty kłamią jak najęte. W sprawie Burmistrza, Wice, ich życia prywatnego i przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
321art Re: 2hestia + zad-ra 15.03.11, 21:02 Może zadłużenie gminy do granicy 60% było celowym działaniem poprzedniej ekipy, tak na wszelki wypadek gdyby wybory wygrała konkurencja, zawsze można wrócić jako władza komisaryczna ,lub w przyśpieszonych wyborach, co zdaje się być widoczne od momentu ogłoszenia wyników wyborów niekorzystnych dla WP. Od dnia wyborów , na forum pojawiały się pytania czy da się unieważnić wybory, a następnie pojawiały się sugestie o referendum w sprawie odwołania TD. Działania radnych PO ,też wydają się zmierzać do rozwiązania rady gminy i powtórnych wyborów.Pojawiały się terminy jesieni, czyli referendum wraz z wyborami do parlamentu. Z mojego punktu widzenia ktoś na tych kombinacjach może się nieżle przejechać. Jako mieszkaniec uważam tak jak Brycezion że pierw rura i inne media , a następnie asfald, w innym wypadku jest to niegospodarność. Jeżeli robi się prowizorki ,to powinny być tanie, lub z możliwością powtórnego wykorzystania, jak choćby kostka brukowa. Prawdopodobnie przeciętny mieszkaniec cieszy się z asfaltu , ale wcześniej ,czy póżniej skrytykuje że prace nie są prowadzone w odpowiedniej kolejności, co ostatnio dawało się zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
2hestia Re: 2hestia + zad-ra 16.03.11, 09:00 Roberto, co chcesz przez to powiedzieć: obie te niewiasty kłamią jak najęte. W sprawie Burmistrza, Wice, ich życia prywatnego i przeszłości. Wszak nie zaprzeczysz, że burmistrz w kampanii kłamał, że jest prężnie zarządzającym dyrektorem firmy Jopek, kierującym zespołem 200 osobowym. Dla przypomnienia w firmie pracuje 12 a nie 200 osób i jest bankrutem, to, że swojego św. pamięci ojca uczynił dla splendoru żołnierzem Narodowych SIŁ Zbrojnych w wieku 6 lat, o studiach podyplomowych nie wspomnę, bo takich nie skończył gdyż w ogóle takich kierunków nie ma, (co najwyżej studium). O tym, że jeden z wice-burmistrzów ma przeszłość kryminalną rodowici mieszkańcy Łomianek wiedzą, że porzucił swoją żonę po urodzeniu dziecka itp. też wiedzą 231art- Nie sądzę żeby cytat „działania radnych PO, też wydają się zmierzać do rozwiązania rady gminy i powtórnych wyborów”. Referendum też jestem przeciwna. Niech porządzi Burmistrz Dąbrowski tylko niech nie doprowadzi gminy do takiego stadium jak dokonał to w firmie Jopek w Radziejowicach. Na koniec, nie chcę czekać na infrastrukturę i chodzić po błocie i nieoświetlonej ulicy przez kilka lat. Chcę asfaltu. Na rurę poczekam. Spytaj np. czy mieszkańcy Grzybowej lub innych ulic nie cieszą się utwardzoną ulicą. Jeśli sie nie ma co się lubi to sie lubi co się ma. Trochę kasy dla bezpieczeństwa i wygody ludzi to nie taka znowu niegospodarność. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: 2hestia + zad-ra odpowiedź 16.03.11, 15:50 To teraz , żeby było fajniej. Jeżeli ktoś ma ,, przeszłość,,, to nie otrzyma nigdy zaświadczenia o nie karalności. Jeżeli ktoś skłamał w oświadczeniu przedwyborczym- wielu mogłoby go pozwać. Wniosek jest prosty JESTEŚ KŁAMCZUCHĄ. Która gra na nieznajomości prawa u ludzi. Dziwie się , że jeszcze nikt ciebie nie pozwał za oszczerstwa. Powinnaś się z tego cieszyć lub z niecierpliwością czekać na przybycie listonosza. Odpowiedz Link Zgłoś
321art Re: 2hestia + zad-ra 16.03.11, 21:58 Na tyle długo przeglądam to forum , żeby mieć rozeznanie jaki nik , kogo reprezentuje i jakie ma poglądy, co komu chodzi po głowie. Dla przykładu niejaki Neptun 666, niejednokrotnie zapowiadał koniec rządów ekipy TD i nie jest to zwykły mieszkaniec Łomianek. Sam chętnie korzystam z asfaltu i cieszy mnie każda nowo utwardzona ulica, ale szlak mnie trafia jak widzę gdy nowy asfalt jest pruty. Nie rozumie też wymiany chodników na nowe, skoro są stare, to niech służą a nowe można robić tam gdzie ich nie ma, wymiany można robić jak już nic innego nie będzie do roboty. Spytam , czy u siebie pod domem , za swoje pieniądze, położyła byś kostkę przed położeniem wszelakich rur i kabli ,wiedząc że będzie to kolidowało z koniecznością ich położenia i dewastacji wcześniej wykonanej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: 2hestia + zad-ra 16.03.11, 22:21 321art napisał: Dla przykładu niejaki Nept > un 666, niejednokrotnie zapowiadał koniec rządów ekipy TD i nie jest to zwykły > mieszkaniec Łomianek. I nadal tak twierdzę, koniec nadejdzie szybciej niż się spodziewasz, skąd Ty możesz wiedzieć kim jest neptun666 i czemu twierdzisz że nie jestem zwykłym mieszkańcem? Odpowiedz Link Zgłoś
2hestia Re: 2hestia + zad-ra 17.03.11, 08:54 Roberto poczytaj sobie w kodeksie karnym, co to jest zatarcie skazania. Ja nie piszę,, że wice burmistrz, Kłódkiewicz jest osobą karaną, tylko to, że ma przeszłość kryminalną, co oznacza, że był karany i po latach nastąpiło zatarcie skazania, co w następstwie powoduje wymazanie z rejestru karanych. Zatem zaświadczenie o niekaralności dostanie. Twój cytat: Wniosek jest prosty JESTEŚ KŁAMCZUCHĄ. Moja odpowiedź jesteś niedoinformowany i zanim wydasz sądy sprawdź. Dla 321art Czemu w domu wymieniamy meble stare na nowe, ponieważ się niszczą eksploatują? Dlatego wymieniamy zniszczone, połamane chodniki. Spytam, czy u siebie pod domem, za swoje pieniądze, położyłabyś kostkę przed położeniem wszelakich rur i kabli, wiedząc, że będzie to kolidowało z koniecznością ich położenia i dewastacji wcześniej wykonanej pracy? Tak, ponieważ nie wiem, kiedy będę miała kanalizacje a lubię jak jest ładnie wokół mojego domu i otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: 2hestia + zad-ra 16.03.11, 09:11 321art napisał: > Może zadłużenie gminy do granicy 60% było celowym działaniem poprzedniej ekipy, > tak na wszelki wypadek gdyby wybory wygrała konkurencja, Ale karkołomna teoria :))) Zupełnie jakby ktoś w obawie, że żona go będzie zdradzać, na wszelki wypadek nasłał na nią gwałcicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re:Esscort 16.03.11, 10:15 Karkołomnych teorii można na tym forum znaleźć wiele. Co np. miało na celu wstawienie do projektu budżetu 2 mln na inwestycje wod-kan. ? Jeśli TD zaproponuje więcej - będzie krzyk o "zrównoważony rozwój gminy", różne potrzeby na rozbudowę Domu Kultury, chodniki, jakieś remonty... Jeśli zostawi się 2 mln - będzie krzyk, że przecież obiecywał 20 mln. I tak źle, i tak niedobrze. A jeśli chodzi o 20 mln obligacji, uważam, że był to wynik braku wyobraźni w programowaniu wydatków w przyszłości i chęć pokazania bieżących osiągnięć przed wyborami. Kary po 2015 roku za brak skanalizowania - kto dziś myśli co będzie za parę lat. A może uda się ich uniknąć ? Będą z czasem inne problemy. No, nie udało się...I przejdzie się do porządku nad nimi, jak usiłuje się spłycić skutki zaniechania wystąpienia o dotacje 57 mln na jesieni 2009 roku. Zresztą zaczynam sądzić, że zamieszanie z PROEKO i anulowanie uchwalonego w marcu 2008 zakresu "0" było działaniem celowym. Dotacje UE spowodowałyby wejście na budowy zewnętrznych firm i działalność Spółki zostałaby ograniczona. A tak można "dłubać" wod-kan. latami, zwiększać zatrudnienie w Spółce, podwyższać opłaty za media i wnuki pracujących w Spółce będą też miały zajęcie. Wskazuje na to również ciągnąca się sprawa dokumentacji, która wg. umowy miała być zakończona w I kw. 2010 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re:Esscort 16.03.11, 10:46 Można różne teorie wypróbowywać, ale lepiej się skupić na chociaż trochę realnych. Tylko o to mi chodziło. Opowiadanie, że zadłużenie gminy było kukułczym jajem podrzuconym "na wszelki wypadek" konkurencji jest intelektualnym hochsztaplerstwem, populizmem myślącym, że ciemny naród kupi każdą bzdurę. Pszczółkowski myślał, że wygra wybory, więc sobie samemu celowo jaj nie podrzucał. Po co brnąć w kretyńskie teorie? Ja nie sądzę, by był jakikolwiek krzyk, jeśli TD wstawi do budżetu 10 czy 15 mln na kanalizację. Na pewno nie będzie krzyku, że to za dużo. Jeśli już, to ktoś bąknie, że w kampanii nie widziano problemu z 20 mln rocznie. Natomiast jeśli TD zaproponuje niewiele więcej niż zaproponował w swoim projekcie budżetu Pszczółkowski, to mam nadzieję, że obaj podniesiemy krzyk. Bo co by to oznaczało? Otóż oznaczałoby że krytyka budżetu Pszczółkowskiego (także wielokrotnie w Twoim wykonaniu tutaj przedstawiana) była bezpodstawna. Bo skoro nie da się wygospodarować w budżecie tych 10 czy 12 mln na inwestycje wodno-kanalizacyjne (mimo że był to sztandarowy okrzyk kampanii wyborczej), to znaczy, że krytyka budżetu Pszczółkowskiego była zdecydowanie na wyrost. Więc poczekajmy na propozycje TD. Jeśli zaproponuje choćby 10 mln na inwestycje, to ja tu pierwszy laurkę napisze. Natomiast jeśli zapowiadany przełom inwestycyjny okaże się parą w gwizdek, to nie wyobrażam sobie, żebyśmy nie podnieśli wrzasku. Ja sobie nie wyobrażam, żeby po tym wszystkim, co napisano i powiedziano przed kampanią wyborczą, w czasie kampanii i po wyborach o kasie na inwestycje o projekcie budżetu poprzedniej ekipy nie zaproponowano 10 mln na wod.kan. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re:Esscort 16.03.11, 11:03 Naprawdę zamierzasz podnosić wrzask? Wszyscy którzy mogłiby to zrobić sami na siebie nie będą krzyczeć. ;) My to najwyżej możemy sobie pożartować albo ponarzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re:Esscort 16.03.11, 11:09 No dobra, wrzask był w przenośni. Pożartuję. Ostatnio szambiarz mi powiedział, że dużo osób wypompowuje szambo na działkę. Niezłe jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re:Esscort 16.03.11, 11:30 To w ramach żartu czy poważnie? Może to tak jak z tym wypalaniem łąk, pewne po g.wienku lepiej iglaki rosną. :P Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re:Esscort 16.03.11, 11:34 No niestety poważnie. Zdziwił się, że ja się dziwię. Wrzucasz te bakterie, to nie śmierdzi tak bardzo i wieczorem pompka sobie chodzi. Nie wyciągasz do końca, żeby bakterie się ładnie rozwijały, zresztą jak za dużo to dłużej wsiąka Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re:Esscort 16.03.11, 14:02 A, to co innego. Myślałam, że tak prosto z rury leje po trawie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re:Esscort 16.03.11, 16:51 esscort napisał: > No niestety poważnie. Zdziwił się, że ja się dziwię. Wrzucasz te bakterie, to n > ie śmierdzi tak bardzo i wieczorem pompka sobie chodzi. Nie wyciągasz do końca, > żeby bakterie się ładnie rozwijały, zresztą jak za dużo to dłużej wsiąka Nie prościej zrobić sobie srajdołek w krzkach w rogu działki, lać przez okno a wodę po praniu wylewać przed bramę? Przecież energia potrzebna do pompowania też kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś