Dodaj do ulubionych

koszenie trawy

07.07.11, 10:44
Mam pytanie :).

Ile należy zapłacić / jaką kwotę zaproponować za wykoszenie trawy wokół domu (pan koszący trawę musiałby na razie korzystać z własnej kosiarki - nasza się popsuła) - powierzchnia działki to jakieś 1400m, z tym, że do wykoszenia byłoby około 1/3 wielkości tej działki działki. Lokalizacja działki jest kilka kilometrów od Łomianek.
Gdyby obu stronom odpowiadały warunki to współpraca byłaby dłuższa.
Kompletnie nie orientuje się w cenach za taką usługę - nie chcę być "naciągnięta" i też nie chcę nikogo skrzywdzić a niską opłatą za pracę.

Czy taką pracę należy liczyć w ten sposób:
zapłata za godzinę pracy plus za zużycie "materiałów" w tym wypadku kosiarki czy jednorazowa zapłata za wykonaną usługę?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 11:05
      To zależy, kogo weźmiesz do tego koszenia. Jak weźmiesz jakąś firmę, to ci policzy za wszystko. Jak weźmiesz "amatora", który nie bardzo ma gdzie dorobić a przyda mu się parę groszy, to wyjdzie ci tanio
      Raczej weź kogoś z okolicy. Żeby nie musiał daleko jechać. Ok. 500 m to niedużo. Pół godziny roboty. Zależy jeszcze od stopnia skomplikowania kształtu trawnika. Najlepiej daj synowi sąsiada ze 30-50 zł i będą wszyscy zadowoleni
      • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 11:23
        sąsiad ma córkę ;)

Firma to ostateczność, wolałabym człowieka z okolicy i przy wykoszeniu trawy nie trzeba chyba żadnych dodatkowych umiejętności ;) - teren jest nie zadrzewiony, więc praktycznie koszenie będzie "po prostej". Tego co rośnie to trawnikiem specjalnie wyhodowanym nazwać nie można, ale też nie jest ciężkie w koszeniu /raz mąż koleżanki mi to wykosił, ale z racji tego, że on pracuje zawodowo, i są dobrymi znajomymi nie śmiem proponować takich prac/ .

I tutaj mam problem, bo nie wiem ile zaproponować/ utargować z ceny. Nie mam pojęcia jak wyceniane są takie usługi. Chodzi mi o przedział cenowy - wiadomo, że 1000 zł za takie koszenie nie zapłacę ;).
        • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 11:55
          Usługi są wyceniane wg. niezbędnych kwalifikacji do wykonania pracy, potrzebnego do tego sprzętu oraz konkurencji. Kwalifikacje żadne nie są potrzebne, kosiarka to sprzęt mało skomplikowany i powszechnie dostępny, na pewno ktoś z okolicy chętnie poświeci godzinkę, żeby na piwo zarobić. Powiedz jakiejś okolicznej sklepowej czy komuś kto ma podobne kontakty, że zapłacisz za skoszenie trawnika. Na pewno ci kogoś podeśle i wtedy się dogadasz. Firma profesjonalna za koszenie 500 m trawnika wzięłaby ok. 100 zł. Myślę, że jak trafisz na właściwego człowieka, to w 30-50 zł za godzinę pracy z jego własnym sprzętem się zamkniesz. Jeśli to będzie stałe zlecenie albo wykonawca będzie w potrzebie, to raczej w tym niższym przedziale
          • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 12:15
            ok, dziękuję.

Pierwsze koszenie w takim razie drogo nas wyszło ;/ - 200zł za skoszenie i 200 zł za zgrabienie /wymagające poprawek z mojej strony/ i wywóz. Dla mnie ta kwota była wygórowana, ale nie bardzo było jak to negocjować, bo człowiek przyszedł i zaczął kosić - zorientowałam się, jak z dzieckiem wyszłam na taras, że ktoś przyjechał skosić tą trawę - nie zadzwonił, nie pokazał się, że przyjechał.

Zapłaciłam, bo myślałam, że takie są stawki. Lecz licząc, że trawę trzeba skosić raz na 2 - 3 tygodnie, to przez okres jej wzrostu uzbiera się spora suma licząc tą kwotę, którą zapłaciłam kilka tygodni temu.

Naszemu znajomemu skoszenie wysokiej trawy rok temu zajęło 1,5h licząc przerwy i momenty, gdy dziecko go zaczepiało.

Czyli za taki kawałek trawy przedział cenowy to 100 - 200zł?
            • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 12:33
              No to faktycznie cię drogo potraktowano :( Jak facet nie uzgodnił ceny wcześniej, to trzeba mu było dać tyle, ile ty uważasz za przyzwoitą stawkę a nie odwrotnie.
              Profesjonalne firmy biorą za koszenie metra trawy od 0,10 do 0,25 zł za metr (w zależności od wielkości trawnika, wysokości trawy itp.). Prywatnie powinni ci to zrobić =najwyżej za pół ceny
              • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 12:35
                Acha, koszenie to skoszenie i zabranie trawy. Jakie grabienie? Jakie 200 zł?
            • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 12:39
              graid napisała: Czyli za taki kawałek trawy przedział cenowy to 100 - 200zł?

Nie, 30-50 zł. Jesli chcesz zapłacić 200 to daj znać, chętnie skoszę za 195 :)
              • drabbu Re: koszenie trawy 07.07.11, 13:12
                esscort napisał:> Jesli chcesz zapłacić 200 to daj znać, chętnie skoszę za 195

185 zł
                • roberto19633 Re: koszenie trawy 07.07.11, 21:40
                  drabbu napisał:

> esscort napisał:> Jesli chcesz zapłacić 200 to daj znać, chętnie skoszę za
                  > 195
                  >
                  > 185 zł

Skoszę za buziaka.
              • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 13:33
                :) - i zabierzesz ze sobą?
                Pomyślę, jeśli nikogo nie znajdę, to wolę zapłacić nawet te 200, zawsze to mniej niż 400 :P
                • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 13:41
                  zabierac to mi się nie chce. Zresztą wiesz, że z reguły ten, co zabiera, wywala to 300 m dalej. Moge np. podsypać pod jakieś iglaki, zeby ziemia nie wysychała.. Nie masz takiego dołu gdzieś za garażem, gdzie się to wrzuca? Albo w worki i do śmietnika.
                  Zresztą Drabbu mnie juz przebił. Zastanawiam sie, czy nie zejść do 150 ;)
                  • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 13:46
                    Iglaków nie mam - na razie. a 300 metrów dalej to nie moja dzialka, wiec mi wsio radno ;)

nie mam zadnych dołów, chyba, że po krecie :/.

No dobra, koniec zartów - dzieki za pomoc. teraz wiem jak mam rozmawiać i o jaką kwote proponować.
                • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 13:50
                  graid napisała:

zawsze to mniej niż 400

O 400 w ogóle nie myśl. Nie dawaj się oszukiwać. W razie czego wpisz w google: koszenie trawy +łomianki
                  i wybierz kogoś, kto zrobi ci to znacznie taniej
                  • drabbu Re: koszenie trawy 07.07.11, 13:59
                    Graid, kosiarki na ogół mają kosze. Taka kosiarka sama zbiera trawę i nie trzeba niczego grabić :) Naprawdę. Nie jest to skompikowana czynność. Są kosiarki, które mielą trawę, można ją wtedy zostawić na trawniku.
                    • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 14:09
                      Ja wiem, z tym, że pies mi ją na łapach będzie wnosił do domu ;)), albo dziecko na/w butach.

Ale z drugiej strony szukajac kogos do koszenia nie moge narzucac jaka kosiarka to bedzie kosił - prawda? Dlatego wole zastrzec juz na poczatku, coby mi / jak ostatni pan - dopiero po interwencji wrocili i zgrabili trawsko liczac sobie tak samo jak za skoszenie/ skoszonej trawy nie zostawili pod nogami.
          • lomek2 Re: koszenie trawy 08.07.11, 00:31
            30zł za skoszenie 500m trawy własnym sprzętem, z własnym paliwem i z dowiezieniem? Chyba jakiś Chińczyk i to pod Siedlcami.
            • esscort Re: koszenie trawy 08.07.11, 09:07
              Myślalem o meneliku z tej samej ulicy, który na piwo nie ma a nie o firmie. Firmy biorą do 0,25 zł za m kw.
              No i Roberto zadeklarował się "za buziaka" czyli za darmo ;)
    • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 15:00
      Ja nie wiem, czy ludzie powariowali, czy szukają jelenia :/.

Znalazłam ogłoszenie odnośnie koszenia trawy - zadzwoniłam. Nikt nie odbiera.
      Za 3h mam telefon od tej osoby - generalnie to ta osoba sie koszeniem nie zajmuje, ale, że bardzo blisko ma do mojej działki, to pokusi sie o wykoszenie.
      Poprosiłam o wyliczenie - pan liczy: własna kosiarka, zgrabienie, wywóz - to razem 700zł.

Szok.... za godzinę pracy też chciałabym połowę średniej krajowej.
      • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 15:04
        O cholera, to ja przchodzę za 600 nawet z wywiezieniem trawy i jeszcze ciastka z tiramisu przywiozę.
        Pytałaś tu:
        warszawa.gumtree.pl/c-Firmy-Uslugi-inne-uslugi-SPRZ-TANIE-KOSZENIE-TRAWY-LOMIANKI-NAJTANIEJ-W0QQAdIdZ286319500
      • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 15:10
        może człowiek źle zrozumiał powierzchnię, że np. nie twoje 500 m tylko 5000 m?
        • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 15:44
          nie, dobrze zrozumiał.
          powiedział, że z własną kosiarką to 80 gr za metr, poprosiłam o wycene całości, bo nie chce mi sie liczyć, to z takim przekonaniem strzelił kwotę, jakby to było oczywiste, ze za taka prace trzeba zapłacić ta kwotę i to wcale stawka nie wygórowana jest.

dzieki za link, zamieściłąm tam ogłoszenie i czekam.
          • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 15:49
            Przecież tam był nr telefonu do osoby koszącej
            • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 16:16
              tak wiem, właśnie z tym panem rozmawiałam - sprawdziłam nr na telefonie.
              I oferta nie jest taka znowu aktualna, bo tak naprawde pan sam nie wiedział czy kosić czy nie, zanim wogóle mu powiedziałąm co, gdzie i ile.
              • esscort Re: koszenie trawy 07.07.11, 16:20
                To jest super. I niech ktoś powie, że jakieś bezrobocie jest i ludzie po 300 zł na głowe miesięcznie mają
                • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 16:27
                  W takim razie jak mam się denerwować, to ja chyba skorzystam z oferty firmy z warszawy - 200zł z wywózka - jeśli do poniedziałku nie uda mi się nić korzystnego dla mnie znależć.

Kurcze ludzi pogięlo...

I to chyba wszędzie - w niedziele dowiedziałam się, że lub w św. Annie kościele akademickim kosztuje 2,5 tys
                  organista w Łomnej pytany ile chce za granie na mszy chrzcielnej palnął, że w Warszawie kosztuje to 400zł - no sorry, ale nie sądze by jakiś niedouczony grajek grał w Warszawskim kościele, a na wsi z tym różnie bywa....
                  za skoszenie 700 zł.... etc...

i ludzie jęczą, że nie ma pracy, nie mają kasy itp.
                  • lomek2 Re: koszenie trawy 08.07.11, 00:36
                    Ja sądzę, że 200zł z zebraniem i wywiezieniem to nie jest cena wygórowana.
                    Jeśli Cię nie stać na takie wynajmowane zabawy, to kup sobie kosiarkę za 1000zł która będzie mieliła skoszoną trawę i jeśli będziesz kosić regularnie, to nawet nie będzie widać że coś tam zostało. Musisz jeszcze dokupić mały kanister na benzynę.
                    • graid Re: koszenie trawy 08.07.11, 09:12
                      Widzisz, nie czytasz wszystkiego ;)
                      Kosiarka nam się zepsuła niedawno, a wydatek na dobrą kosiarkę to więcej niż 1000zł. Jak napisałam wcześniej - powiększamy działkę o spory kawałek ziemi i ta kosiarka powinna radzić sobie z tym, a nie padać po godzinie pracy, bo się nagrzała.

Ale przy jednym masz rację - jeśli ktoś krzyczy za wykoszenie takiego kawałka 700 lub 400 zł, to wolę kupić kosiarkę. Zresztą wczoraj dzwoniłam do firmy i za 200 zł to zrobią tzn dojadą z własnym sprzętem, wykoszą pozbierają do worków i wywiozą. Jeśli będę chciała fakturę, to cena powiększa się o koszt vat.

Temat powstał po to, by mniej więcej zorientować się jakie ceny tych usług są, by zorientować się o jakim wynagrodzeniu można mówić, by nie dać nabić się w butelkę.
                      I wiesz... nie napisałam, że 200 zł za to to za drogo, ale 400 zł to chyba tak. A 700 zł to cena jakaś z kosmosu :/

• tgserwis Re: koszenie trawy 08.07.11, 18:03
                        Chętnie wykonam taką usługę.
                        Poproszę o telefon pod nr 601209697.
      • tuzimka Re: koszenie trawy 07.07.11, 16:23
        graid napisała:
        > Poprosiłam o wyliczenie - pan liczy: własna kosiarka, zgrabienie, wywóz - to ra
        > zem 700zł.

Graid, nie.
        Za tę cenę kupisz własną i to bardzo dobrą kosiarkę, która wystarczy Ci na długo.
        Nie jest to jakaś ciężka praca, jeśli masz równy teren, to tak nieduży kawałek
        pokonasz w godzinę. Nie daj się nabrać. Pan chyba zwariował.
        • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 16:30
          wiem, z tym, że chcemy dokupić jeszcze kawał ziemi i wtedy taka kosiarką to sie trochę zejdzie - planujemy zakupić kosiarkę-traktorek. Ten wydatek jest przewidziany, tylko myślałam, że na razie możnaby pomęczyć się bez kosiarki.
          Samej można skosić, jeśli nie ma się małego dziecka uwiązanego do nogi - ja nie mam z kim/u kogo zostawić.
          • tuzimka Re: koszenie trawy 07.07.11, 18:42
            Graid, albo pan działa na bezczela albo podał Ci specjalnie zaporową cenę, bo mu się nie chce. Dla porównania, wiosną tego roku moi sąsiedzi zapłacili 300 zł i dwa piwa, ale za ponad 1000 metrów (mocno zarośnięte, kosiarka ich własna). A teraz pomyśl, czy by nie bardziej opłacało Ci się opłacić opiekunkę do dziecka na czas koszenia? Praca wcale nie jest trudna, a w Łomiankach kupisz dobrą kosiarkę z koszem do trawy. I już :)
            • graid Re: koszenie trawy 07.07.11, 18:57
              Jak wspomniałam kosiarkę kupimy, nasza niedawno padła, tzn twierdzą w serwisie, że silnik zatarty :/.
              Dziecko jest ciekawskie i nawet gdyby była niania to maluch będzie chciał zobaczyć co robię - wożenie dziecka do domu nieznanej niani wykluczam. Zresztą ja wolę by opiekunka była u mnie w domu a nie dziecko u niej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka