Dodaj do ulubionych

Progi zwalniające

22.11.11, 12:26
www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,nowe-hopki-zatrzymaja-kierowcow-ale-nie-autobusy,327785.html
Jak w Warszawie się da, to u nas może też?
Oczami wyobraźni widzę wolniej jadące samochody Warszawską, Rolniczą, Wiślaną, Ogrodową...
Policja i SM zamiast wyłapywać pacanów fotoradarem, skupia się na przeładowanych ciężarówkach i spokój wraca do naszego miasta i gminy :)
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Progi zwalniające 22.11.11, 13:39
      ja uważam, że powinno się pójść dalej:
      - wprowadzić na głównych ulicach jakieś poważne przeszkody utrudniające przejazd autom osobowym
      - likwidacja wszystkich miejsc parkingowych w miastach
      - automatycznie (specjalne bramki) ściąganie z kart kredytowch kierowców wjeżdżających do miasta mandatu za parkowanie w niedozwolonym miejscu
      • phalena Re: Progi zwalniające 22.11.11, 13:49
        esscort napisał: > - wprowadzić na głównych ulicach jakieś poważne przeszkody utrudniające przejaz> d autom osobowym
        > - likwidacja wszystkich miejsc parkingowych w miastach
        > - automatycznie (specjalne bramki) ściąganie z kart kredytowch kierowców wjeżd
        > żających do miasta mandatu za parkowanie w niedozwolonym miejscu

Bardzo dobre rozwiązania, ale: nie wcześniej niż w Łomiankach będą szyny i pojazd szynowy.
      • mmc_lomianki Re: Progi zwalniające 22.11.11, 13:53
        I po co ta złośliwość?
        Widziałeś samochody pędzące rano np. Dolną 80 km/h, podczas gdy droga jest wąska, kręta i są wyjazdy z garaży? A może ja zacznę być podły i kupie ciężki i ostry wózek, napcham go lalką udającą dziecko i będę to wypychał pod pędzące samochody, omijające narastający paraliż Dolną? A potem powiem: ups, bawiłem się lalką i mi się wózek wyślizgną z rąk, a delikwent skończy na płocie... Albo władze coś zrobią z rozjeżdżaniem nas przez puchnące tłumy upchane coraz ciaśniejszą Kolejową albo sami weźmiemy swój los we własne ręce. Jak już nie raz pisałem - czasy się zmieniły - ludzie sami biorą los we własne ręce (patrz te wszystkie place w Egipcie, protesty oburzonych etc.). Jestem gotów wziąć swój los we własne ręce i na lokalnym podwórku, skoro władza ma wszystko w d***.
        Bardzo prosto można komuś udowodnić, że 70 km/h tam gdzie stoi wyraźny znak 30 km/h jest dużym wykroczeniem. A im bardziej będzie bolało tym bardziej utkwi w pamięci.
        • phalena Re: Progi zwalniające 22.11.11, 14:09
          mmc_lomianki napisał: Albo władze
          > coś zrobią z rozjeżdżaniem nas przez puchnące tłumy upchane coraz ciaśniejszą
          > Kolejową albo sami weźmiemy swój los we własne ręce.

Na Kolejowej nasze władze mogą co najwyżej postawić wielką tablicę z wielkim napisem:
          "Jesteśmy oburzeni - władze Łomianek". Na Dolnej konieczna jest policja.
          • mmc_lomianki Re: Progi zwalniające 22.11.11, 14:16
            Wiem, ze Kolejowa nie leży w gestii władz lokalnych. Co nie oznacza, że i my i nasze władze mają się biernie godzić na przenoszenie się ruchu przez lokalne drogi gminne czy powiatowe.
            Jeśli Łomianki będą 3cim czy 4tym pasem Kolejowej to nigdy nie dojrzeje potrzeba budowy S7, tyle, że my podusimy się w spalinach i nie wyjedziemy z naszych bram, bo wszędzie będzie stał korek. Wiadomo, że zanim dojdzie do realizacji musi dojrzeć potrzeba - potrzeba S7 ciągle jakoś dojrzeć nie może. Naszym kosztem oczywiście...
        • esscort Re: Progi zwalniające 22.11.11, 14:19
          mmc, nie porównuj egiptu do Polski i do Łomianek. Nie chciałbyś się zamienić, to naprawdę inna ranga i tam się krew leje w ważniejszych sprawach (a nawiasem mówiąc akurat w egipcie na ulicach to ŻADNE znaki nie obowiązują i nawet świateł w nocy nie trzeba mieć).
          Ale generalnie to jestem za braniem swojego losu we własne ręce.
          Żartowałem ze stawiania "hopek" na głównych ulicach w centrach miast, gdzie i tak jest zawsze korek, światła itp.

• mmc_lomianki Re: Progi zwalniające 22.11.11, 14:31
            Esscort - nie porównuje - chciałem jedynie wskazać pewną widoczną tendencję: ludzie generalnie mają już po uszy skostniałych władz i bierności - sami się biorą...
            Problemy Łomianek w porównaniu do rozlewu krwi w Egipcie to zapewne pikuś, niemniej jednak nic nie robienie jest niedopuszczalne. Więc uczciwie deklaruje - albo coś z tym zrobią, albo ja zacznę robić różne psikusy na zasadzie "kampanii społecznej". Pozdrawiam.
            • esscort Re: Progi zwalniające 22.11.11, 14:43
              Obawiam się, że przeciętny urzędnik (nie to że w łomiankach tylko, tak w ogóle), jak mu się naprawdę pod tyłkiem nie pali, to jednak nic sensownego nie zrobi. Co zrobił urzędnik w sprawach drogowych? Postawił znak zakazu ruchu na fabrycznej, który jakiś inny urzędnik kilka tygodni temu z fabrycznej zabrał.
              Jest coś takiego jak obywatelskie nieposłuszeństwo ,czyli łamanie prawa w słusznej sprawie.
              Może jednak najpierw napisz maila do urzędu (np. burmistrz ma specjalny formularz) z jakimiś propozycjami, które twoim zdaniem byłyby skuteczne.
              A tak nawiasem mówiąc, ciekawe, jak to będzie wyglądało po uruchomieniu tego pasa zapasowego (na czas przebudowy skrzyżowania), który właśnie powstaje. Czy ten pas będzie jakoś oddzielony od Dolnej, czy po prostu sie wszyscy spotkają w jednym miejscu?
              • roberto196333 Re: Progi zwalniające 22.11.11, 15:32
                Jak pisałem rok temu by stawiać prawidłowo zaparkowane pojazdy przed wjazdami
                do posesji to zarzucano mi że spowalniam jedynie słuszny ruch .
                Teraz sami zaczynacie dostrzegać problem zbyt ,, szybkich i wściekłych,,.
                A wystarczy zaparkować pojazdy na przeciwko siebie robiąc tzw spowalniacze.
                No ale problem zauważa się dopiero gdy u siebie coś uwiera.
    • mmc_lomianki Czy na Dolnej pojawiają się progi...? 08.12.11, 21:26
      A może doznałem tzw. zwidy ocznej? Znaki i z jeden próg?...
      • dr_sztrosmajer1 Re: Czy na Dolnej pojawiają się progi...? 08.12.11, 23:19
        Czym kciuki mmc, a nóż widełki?
        • mmc_lomianki Re: Czy na Dolnej pojawiają się progi...? 09.12.11, 09:34
          Mam niezłą siekiere - chcesz wpaść na testy skuteczności?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka