Dodaj do ulubionych

Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warszawa

21.06.12, 11:07
W czasie EURO trzymaliśmy kciuki za naszych piłkarzy. Życzyliśmy im jak najlepiej, ponieważ reprezentowali nasz kraj. Jednak polski futbol nie należy do Polaków, ale do Polskiego Związku Piłki Nożnej. Organizacji, nad którą kontroli nie ma polski rząd czy parlament.

Skala patologii w tej organizacji jest tak wielka, a bezkarność członków PZPN oraz realizowanie przez nich celów prywatnych i środowiskowych, niezwiązanych z dobrem polskiego futbolu powoduje, że wobec braku środków prawnych musimy wspólnie naciskać by PZPN zreformować.

Dlatego we wtorek 19 czerwca 2012 roku o godz. 19 zachęcamy do zapalenia świeczki pod siedzibą PZPN na znak naszej niezgody na dalsze trwanie tej organizacji w kształcie jaki ma dziś.

Świeczki, znicze, kwiaty i inne gifty we własnym zakresie :)

Grzesiu, Zdzichu, czas odejść. Leśne Dziadki na emeryturę !
Obserwuj wątek
    • mad_men Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 13:16
      Ja zapalę jedną za PZPN , a drugą w intencji powrotu rozumnej myśli o dobru wspólnym.
      Tak by ,, Elyta,, mieszająca przy referendum się nawróciła.
      Tak by wzięła się za pracę dla dobra wspólnego.

Intencje zawsze są trywialne , większości się nie sprawdzają. Ale należy wyciągnąć pomocną dłoń dla bliźnich którzy zagubili się w egoizmie.
      Postępujmy jak Chrześcijanie nawracajmy zagubione owce.
    • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 13:44
      k.jurek napisał:
      Jednak polski futbol nie należy do Polaków, ale do Polskiego Związku Piłki Nożnej. Organizacji, nad którą kontroli nie ma polski rząd czy parlament.
      >
      >
      Chciałbyś, żeby piłką i związkiem piłkarskim kierował rząd lub parlament? A może prezesa PZPN powinno się wyborach powszechnych wybierać? No to ciekawe, jakie by były rezultaty :) Ja bym nie chciał. Poza tym to nie polski rząd ani parlament finansuje polska reprezentację, więc czemu miałby mieć na to wpływ?
      Twój post świadczy o tym, że raczej nie rozumiesz podstawowych spraw związanych z organizacją sportu i takich imprez jak UEFA EURO, nie mówiąc o zasadach funkcjonowania organizacji społecznych (pozarządowych).
      Kilka wyjaśnień zatem (w skrócie):
      - organizacja pozarządowa (jak np.. PZPN) jest niezależna od władz administracyjnych, ma swój statut, swoje wybierane w określony sposób władze. I nikomu z zewnątrz nic do tego. Oczywiście są określone ustawowo przypadki, kiedy władza administracyjna może ingerować w sprawy wewnętrzne związku sportowego, ale widocznie nie ma ku temu przesłanek, skoro kilku ministrów próbowało i nic z tego nie wyszło (to znaczy żaden sąd nie uznał, że przesłanki do np. wprowadzenia komisarza są). Działalność PZPN, jej prezes może się nie podobać milionom Polaków, ale i tak prezesa PZPN będą wybierali delegaci na zjazd wyborczy PZPN a nie minister czy premier (i całe szczęście)
      - UEFA jest organizacją międzynarodową, który zrzesza krajowe federacje piłkarskie. A zatem partnerem UEFA nie jest i nie może być polski rząd czy parlament, lecz PZPN, bo PZPN jest członkiem UEFA. Oczywiście można powołać inny związek piłkarski, założyć sobie swoją ligę, wstępować do innych międzynarodowych federacji. Kto komu broni? W wielu krajach funkcjonuje kilka lig piłkarskich, kilka związków, ale tylko jeden jest zrzeszony w UEFA, ale to UEFA a nie rządy decydują, który związek przyjmie.
      - Zauważ, że wszędzie w oficjalnych dokumentach, w reklamach itp. mówi się i pisze UEFA EURO (a nie samo Euro), bo jest to impreza nie rządów, parlamentów ministrów, lecz impreza organizowana przez UEFA. Równie dobrze inna organizacja może sobie swoje EURO zorganizować i nikomu nic do tego. Drużyna startująca w UEFA EURO jest drużyną PZPN i przez nią finansowana i powołaną.
      Ja też uważam, że obecny prezes PZPN jest złym prezesem i dołuje polską piłkę, ale te moje odczucia nie maja nic do tego, że wyboru nowego prezesa dokonają delegaci PZPN. Jeśli mi się nie podoba ich wybór, to mogę wstąpić do PZPN i próbować wpływać na wybory. Innego wyjścia nie ma. Jak byś widział wpływ rządu lub parlamentu na kierowanie PZPN? Minister by powoływał prezesa? Czyli raz by prezesem był jakiś Kalisz, innym razem Macierewicz, a jeszcze innym Nowak?
      • brycezion Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 13:57
        Ciekawe jak długo PZPN by funkcjonował bez dotacji z budżetu Państwa, a kluby z budżetów gmin ?
        • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 13:59
          I tu się mylisz. poczytaj na ten temat NIGDY dotacja z budżetu nie przekroczyła 2-3% budżetu PZPN. I zawsze jest to kasa na tzw. określone zadania - najczęściej związane ze szkoleniem lub imprezami dla dzici i młodziezy. PZPN doskonale sobie finansowo radzi bez dotacji z budżetu
          • brycezion Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 14:13
            A my na nasz klub nic nie płacimy ? A pieniądze z budżetu nie wypływają innymi kanałami ?
            A co Państwo z tego ma, jeśli to taki dobry interes ? Np. z EURO ? Pisze dużo na ten temat również GW.
            • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 14:27
              Ja nie nie wiem, czy ma nasz klub płacimy.
              Ale możesz być pewny, że gdyby PZPN był zależny od budżetu, to już dawno prezes lato nie byłby prezesem. PZPN ma głęboko w dupie pieniądz z budżetu, dlatego premier, prezydent i marszałek sejmu mogą PZPN-owi "skoczyć".
              Co z EURO ma państwo, to całkiem inna sprawa, która nie ma nic wspólnego z wyborem prezesa PZPN. A co ma państwo z tego, że jakieś stowarzyszenie organizuje np. wystawę samolotów?
              To nie UEFA prosiła państwo, by zorganizowac u nas EURO, ale odwrotnie - to Polska o to zabiegała.
              Na pewno najlepszy interes w bieżących wpływach gotówki robi UEFA. Niezły PZPN, bo ocenia się, ze sam Lato "przyciął" na EURO ok. 2 miliony.
              Na pewno korzyści osiągnęły tysiące przedsiębiorców (którzy płacą podatki) - np. restauratorzy z miast, w których były mecze, mówią, że obroty przekroczyły wielokrotnie najbardziej optymistyczne marzenia. Ale przecież kibice nie tylko jedli i pili, musieli jakoś przyjechać, musieli gdzieś spać, zwiedzali miasta i obiekty
              Co ma z tego Polska to pewnie w dłuższej perspektywie będzie można ocenić. Na pewno sa duże korzyści wizerunkowe, które będą owocowały np. organizacją innych imprez, na pewno pozostanie infrastruktura (nie wiem, czy stadion narodowy na siebie zarobi, ale przecież drogi, dworce, lotniska itp. zostaną).
              Nie umiem ocenić, co z tego Euro będziemy mieli, to się okaże
          • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 14:15
            I warto dodać, że spółka Euro 2012 zajmująca się wszystkimi sprawami związanymi z utrzymaniem reprezentacji i organizacją turnieju Euro 2012 jest powołana przez PZPN, a finansowana w całości przez UEFA. Polski rząd ani budżet nic do tego nie ma
            • brycezion Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 14:18
              Tylko że za wybudowanie stadionów my zapłaciliśmy, nie UEFA. Nie mówiąc o innych związanych z tym kosztach.
              • samly Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 14:27
                brycezion napisał: > Tylko że za wybudowanie stadionów my zapłaciliśmy

A wiesz dlaczego? Bo nie tylko dla UEFA je budowaliśmy. Na przykład, na warszawskim stadionie ma być 1 sierpnia koncert Madonny. Bo one już u nas zostaną. UEFA ich nie zwinie i nie zabierze po rozgrywkach.
              • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 14:39
                brycezion napisał:

> Tylko że za wybudowanie stadionów my zapłaciliśmy, nie UEFA. Nie mówiąc o innyc
                > h związanych z tym kosztach.

Jasne, ze my zapłaciliśmy, ale przecież nikt nas do tego nie zmuszał. Powtarzam - to my (i o dziwo ponad podziałami politycznymi) zabiegaliśmy o to, by nam dano organizować Euro. I jak napisał Samly przecież ten nasz wkład tu zostaje, nikt nam tego nie zabierze. Część z tego i tak byśmy zbudowali, ale przecież wiadomo, że EURO było bodźcem, żeby to przyspieszyć, bo Polak lubi pracować pod presja terminu.
                Aplikując o możliwość zorganizowania w Polsce euro widocznie uznaliśmy, że nam się to per saldo opłaci. Ja tego nie wiem, ale nie dawałbym juz teraz jakichś doraźnych ocen. Tu naprawdę w czerwcu było najwięcej cudzoziemców od czasów II wojny światowej. Jeszcze nigdy w dziejach Polski na całym świecie nie ukazało się w prasie i w ogóle mediach tylu informacji, reportaży i innych materiałów o Polsce, co w przy okazji EURO, ale przecież to jeszcze nie koniec, bo Euro trwa, bo wiele osób jeszcze nie wróciło do domu, bo dopiero będzie główny rzut podsumowań, refleksji itp. Nie zdajemy sobie sprawy z ogromu tej imprezy i być może odłożonych w czasie skutków
                • brycezion Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 15:06
                  Że EURO jest w Polsce - to bardzo dobrze z różnych względów, nie o tym jest mowa.
                  Chory jest układ z UEFA. Sport to wielki przemysł dający kolosalne różnorakie korzyści. Państwo
                  z tej działalności, skoro w nią inwestuje, powinna z niej korzystać.
                  Putin zrobił porządek w swoim ZPN nie patrząc na UEFA.
                  • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 16:20
                    Też uważam, że wymogi UEFA wobec organizatorów są zbyt daleko idące. Ale tu działa "rynek". Chętnych do organizacji EURO było i nadal jest dużo, więc na razie to UEFA stawia warunki. Ale skoro tak dużo jest chętnych do organizacji (nawet na warunkach narzuconych przez UEFA), to chyba jednak jakiś interes w tym widzą.
                    A z Putina to raczej bym przykładu nie brał. Rosja to nie Polska (na szczęście). Skoro Putin taki dobry, to czemu w innych dziedzinach nam się nie podoba i nie chcemy go naśladować? Chyba że chcemy. Łukaszenko też z organizacjami pozarządowymi sobie dobrze radzi ;)
                    Mnie też PZPN się podoba, ale państwie prawa takie sprawy załatwia się nie metodą "zrobienia porządku" po putinowsku. Bo pomyśl sam, kto powinien ustalać, czy dana organizacja społeczna już kwalifikuje się do "zrobienia porządku", czy jeszcze nie? Premier? Prezydent? Minister? I jakie powinno byc kryterium - przegrany mecz? Czy możliwość "zrobienia porządku" w PZPN nie byłaby kusząca wobec innych organizacji? Bo jeśli można zrobić porządek w PZPN, to czemu nie zrobić w jakimś innym stowarzyszeniu, które np. źle się wyraża o rządzie? Jeśli są zarzuty prokuratorskie, to trzeba prezesa do sądu podać, udowodnić przekroczenie prawa, a nie "robić porządek" metodami administracyjnymi. I na czym taki nowy porządek miałby polegać? Że zmieni się Lato na kogoś innego, kogo lubi premier?
                    • vicky_christina Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 16:55
                      Esscorcie nie brnij w porównania. Rosja jest ogromna i bogata. Ich wzrost PKB kładzie nas na łopatki. Skoro jest przyrost PKB i jest przewidywalny i mądry przywódca/Putin/ , Chiny Iran idą teraz militarnie z Rosją ręka w rękę, świadczy to jednak o czymś? Tak wielkimi potęgami /można włączyć w to USA/ nie zarządzało się i nie zarządza się w sposób demokratyczny. Jeżeli tak uważasz to widzisz jedynie fasadę/ ot taki cienki make up podawany przez media dla ludzików/. Trzeba być człowiekiem
                      wyrazistym i wielkiego pokroju by panować nad takimi tyglami narodowościowymi.

No ale do meritum, dobrze że jest Euro, źle że mamy tak niewiele dotacji na rozwój sportu pozaszkolnego. Gdybyśmy inwestowali w młodzież i jej wychowanie sportowe , dziś nie zajmował by nas Lato i PZPN, dziś byśmy się zastanawiali z kim zagramy w finałach Euro 2012.
                      Precz z małością i Polskim Piekłem. PZPN kiedyś i tak upadnie.
                      • esscort Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 18:48
                        Ale ja się z tobą zgadzam. Ja nie mówię, że Putin jest złym przywódca Rosji ani że Polska gospodarczo czy militarnie może z Rosją konkurować. Ja tylko napisałem, że w Polsce mamy (przynajmniej ja) inne oczekiwania dotyczące standardów. Raczej standardy kultury zachodniej a nie wschodnie (Chiny, Rosja, Iran) nas interesują. Nie chciałbym żyć w kraju, w którym się rządzi metodami z Chin, Iranu czy Rosji.
                        I zgadzam się tezz twierdzeniem, że nie sam Lato jest naszym problemem i że jak się wywali Lato, to już będzie OK. Więcej mogą dać np. Orliki.
        • tede-3 Re: Zapal świeczkę dla PZPN, jutro, 19:00, Warsza 21.06.12, 20:37
          To zuupełnie tak jak Klub w Łomiankach. Współzałożyciel - Rusiecki. Patronat - Rusiecki. Kasa - Rusiecki. Gdzie są radni?. Gdzie komisja rweizyjna?
          • neptun666 Dotacja dla KS Łomianki 21.06.12, 20:48
            brycezjon zgłupiał czy o drogę pyta.
            Niech brycek zapyta swojego kolegę Piotra Rusieckiego
            jakie dotacje i ile pieniędzy dostał klub Łomiankowski?
            Żadna z organizacji pozarządowych nie widziała nigdy takich
            pieniędzy jakie przeznaczył Piotruś na klub KS Łomianki.
            Przecież był przewodniczącym komisji konkursowej:(
            • brycezion Re: Neptun666 21.06.12, 23:20
              Złość cię zalewa tak, że nie umiesz czytać i nie pamiętasz co kto pisał. O wątpliwościach, czy nasz klub jest dotowany pisał Esscort dziś o 14.27.
              Panie Marku, opanuj się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka