Dodaj do ulubionych

Weekend w Łomiankach i okolicy

06.10.12, 05:37
Obudziłam się wcześniej niż zwykle:)) Jesienny weekend mi się marzy fajnie spędzony w naszej okolicy. Szukam inspiracji. Liczę na esscorta -cenię jego super eksperckie porady:)
Obserwuj wątek
    • nika_robinson Grzybobranie? 06.10.12, 08:19
      gdzie bo przeciez nie w Kampinosie - w Parku Narodowym nie wolno:(
    • esscort Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 06.10.12, 18:39
      nika_robinson napisała: Liczę na esscorta -cenię jego super eksperckie porady:)

O, dzięki za uznanie :) Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale wizytowałem dolny śląśk - piękne miasteczka, z rynkami, ratuszami ;).
      Obawiam się, że nie mam zbyt oryginalnych pomysłów na weekend. Poza wycieczkami na rowerku czy pieszymi. Kiedyś w lomianki.ino było kilka propozycji trasek rowerowych o różnym stopniu trudności. Myślę, że warto poznawać okolicę. Mamy pod ręką piękny las i równie piękne tereny nadwiślańskie. Jak się ma trochę szczęścia można zobaczyć nad Wisłą orła (chyba bielika), co robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza gdy się go zobaczy w "akcji" myśliwskiej. Fajnie się jeździ/chodzi po samych łomiankach. Jest nawet książka - spacerownik po łomiankach.
      Przy okazji pobytu w dąbrowie warto wpaść do resztek kwatery dowodzenia NATO.
      Fajnym pomysłem "stacjonarnym" jest impreza sąsiedzka. Byłem właśnie na takiej na tym śląsku. Ludzie się umawiają u kogoś na działce, każdy (kto oczywiście chce) przychodzi z kim chce (np. z babcią czy dziećmi), przynosi swój "wkład". Oczywiście ktoś musi to pierwszy zainicjować, przejść się po sąsiadach. Efektem jest integracja sąsiadów.
      • veldon Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 07.10.12, 10:43
        >>warto wpaść do resztek kwatery dowodzenia NATO<<
        Trochę pojechałeś :D:D:D
        A resztek, bo pewnie zbombardowana przez sowieckie atomówki ;)

A ja polecam spacery z celem: ścieżkami z historią, na przykład na Łuże, gdzie znajduje się wspomniana (w resztkach ;)) Atomowa Kwatera Dowodzenia.
        Za nią, ścieżkami, można dojść do mogił rozstrzelanych w czasie wojny i pomnika ułanów jazłowieckich.

Jeżeli jesteście zmotoryzowani, to polecam ścieżki Opalenia, albo wyprawę do Palmir - zdaje się, że spod metra jeździ tam tez jeszcze autobus 800, ale mogę się mylić.
        Koło cmentarza i muzeum palmirskiego są przepiękne tereny do spacerowania: Długie Bagno, albo ścieżką wzdłuż złomów można dojść do pomnika Orlika oraz poszukać resztek składnicy.

W Kazuniu Bielany i w Cybulicach są dawne forty pierścienia modlińskiego.
        Zresztą sama cytadela modlińska to są długie dni zwiedzania.

Polecam teraz spichlerz na Szwedzkiej Wyspie, bo poziom Wisły i Narwi pozwala na swobodne dotarcie tam brzegiem rzeki - jedyne c, to trzeba uważać, żeby nie wejść na teren jednostki, a więc dobrze jest w obie strony trzymać się brzegu Wisły.

Młociny - a tak dokładnie Park Młociński - oprócz samego parku można poszukać śladów starej przystani ze "statkiem do Młocin", podejść pod most Północny i przejść się na Pomidorowa Wyspę, na której pomidorów nie znalazłem, za to aktualnie rosną piękne słoneczniki :)

Z\Dziekanów - z przystanku pod szpitalem zaczyna się ścieżka "Na Miny". Po minięciu kamienia Andrzeja Zboińskiego polecam skręcić w lewo, w kierunku sierakowskich bagien - dawno tam nie byłem, ale jak stoi woda to widoki są przepiękne. No i, na koniec, Łomna - odbudowany w latach 20-tych kościołek św. Mikołaja, kaplica Trębickich (straszliwie zaniedbana, ale ostatnio ktoś ją zaczął zamykać).

Oczywiście, to wszystko dla osób lubiących spacery i spotkania z historią :D

No i

Pozdrawiam
    • przyjaciel_siara Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 06.10.12, 19:55
      nika_robinson napisała:

Obudziłam się wcześniej niż zwykle:)) Jesienny weekend mi się marzy fajnie spędzony w naszej okolicy. Szukam inspiracji. Liczę na esscorta -cenię jego super eksperckie porady:)

A dzieci są?
      W nazwie widzę "robinson". Polecam zatem zabawę: Geocaching :)

Można dość dobrze poznać teren i oderwać się nieco... od codzienności.

Twój Przyjaciel Siara
    • effka454 Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 06.10.12, 21:48
      Jeśli są dzieci to może piknik u Wikingów (był dzisiaj, będzie jeszcze jutro):
      jomsborg.pl/kontakt.php
    • nika_robinson Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 10:41
      ale super pomysły - dziękuję Wam - esscort jesteś niezawodny:)) ale wszyscy macie genialne propozycje - dziękuję razme i z osobna effce, esscortowi,veldonowi i siarze:)) i od razu mam takie przemyślenie - mieszkam tu TYLE lat i NIE SŁYSZALAM O:

- kwaterze NATO - gdzie to jest dokładnie??
      - uwielbiamy wyprawy z historią w tle dlatego dzięki dla veldon o zapoznanie mnie z ideą geocachingu ( ja miłośniczka Samochodzików też o tym nie słyszałam:))
      -esscort - kiedy robimy takie integracyjne spotkanie dla Łomianek, zacznijmy po jednej ulicy? a w innym wątku bym była happy, gdybyś opisał tę peregrynację na Śląsk..czy to był może Dolny Sląsk i te genialne spektakularne zamki??

a w ogóle to widać,że tu, w Łomiankach, obok siebie, mieszkamy my, każdy zna się bardzo dobrze na czymś innym i każdy ma coś fantastycznego do podzielenia się z innymi

PS. Byłam w Palmirach i w Janówku, w lesie, w naszym boskim Kampinosie.. było cudownie i było bardzo dużo grzybów, których nie możnabyło:)) zbierać..Mąż nie podzioelił losu Kleopatry.. więc chyba...
      • esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 11:14
        O cholera, z tym NATO to jakiś freudowski błąd. Oczywiście chodzi o kwaterę dowodzenia, ale nie NATO lecz wojsk Układu Warszawskiego :))), która znajduje się na skraju kampinosu. Jedziesz Wiślaną do puszczy, to znaczy nie skręcasz w kampinoską, tylko jedziesz prosto. Droga z dziurawego asfaltu kończy się na polance-parkingu. Tam masz drogę leśną w prawo, a na lewo od niej ze szlabanem - asfaltową, która prowadzi do tego centrum dowodzenia.
        Poniżej link do szerszej informacji oraz filmiku. Fajnie się samemu ogląda - trzeba mieć latarkę.
        Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę z tym NATO, nie wirem, co mi po głowie chodzi

pl.wikinews.org/wiki/2009-02-11:_Atomowa_Kwatera_Dowodzenia_w_Puszczy_Kampinoskiej_nadal_niszczeje
        i filmik
        www.youtube.com/watch?v=ckSDXxvg_rs
      • esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 17:52
        nika_robinson napisała:
        > -esscort - kiedy robimy takie integracyjne spotkanie dla Łomianek, zacznijmy po
        > jednej ulicy? a w innym wątku bym była happy, gdybyś opisał tę peregrynację na
        > Śląsk..czy to był może Dolny Sląsk i te genialne spektakularne zamki??

Spotkania integracyjne trzeba robić z najbliższymi sąsiadami.
        Jasne że Dolny Śląsk
      • tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 21:51
        Gdybyś wybierała się do Centrum Dowodzenia, to koniecznie pamiętaj o butach z grubą, twardą podeszwą. Mnóstwo tam szkła i innych ostrych kawałków.
        No i koniecznie latarki.
        Z tym że teraz to nie bardzo jest co zwiedzać. Byłem rok temu z młodzieżą. Gołe ściany, smród spalenizny i czegoś jeszcze, wszystko rozszabrowane i zniszczone. Przykry widok.

Natomiast jeśłi chodzi o grzyby w Kampinosie, to nie jest całkiem tak że wcale nie można zbierać. Mieszkańcy terenów Parku oraz otuliny KPN mogą zbierać grzyby i inne runo leśne w ilościach dla własnego użytku. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w granicach otuliny to wystarczy że weźmiesz ze sobą dowód i jazda. Należy uważać na kleszcze oraz takie inne robaczki, mówi się o nich fruwające kleszcze, zapomniałem jak się naprawdę nazywają. Jest tego multum. Podobno, zaznaczam- podobno chorób nie przenoszą, ale gdy się w skórze zagnieżdzą to później długo się goi.
        Jeśli masz ochotę to w sobotę się wybieram (jak nie będzie padać). W okolice Sadowej. W razie czego Cię obronię przed strażnikami :)
        • krzysiom1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:28
          Z tymi grzybami to tg tradycyjnie mija się z prawdą.
          O "własnym użytku" bredzi większość miszkańców KPNu i otuliny ale nigdzie w "papierach" nie można trafić na potwierdzenie tej teorii.
          Zbiór grzybów dla mieszkańców jest dozwolony na obszarach wyznaczonych przez Dyrektora KPN-u ale on takich terenów nie wyznacza , więc zasadniczo nie powinno się ich zbierać.
          • siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:41
            w regulaminie Parku jest wyraźny zakaz - jak to nazwali - "pozyskiwania" grzybów, o żadnym własnym użytku ani otulinie nie ma ani słowa
            • krzysiom1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:55
              siemasz.1 napisał:

> w regulaminie Parku jest wyraźny zakaz - jak to nazwali - "pozyskiwania" grzybó
              > w, o żadnym własnym użytku ani otulinie nie ma ani słowa
              Z tymi grzybami jest tak samo jak z namawianiem na zwiedzania fortów w Cybulicach, Dębinie i zwiedzaniu kwatery dowodzenia UW.
              KPN oficjalnie tego zabrania, a nawet oprotestował jeden z rozdziałów "Spacerownika po Łomiankach", dotyczącego kwatery dowodzenia UW.
              Moim zdaniem to typowe nasze przegięcie, powinni dopuścić zwiedzanie takich obiektów, przecież to nie wpływa na rozdeptywanie czy rozjeżdżanie terenu parku.
              • esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:01
                krzysiom1 napisał:
                > Moim zdaniem to typowe nasze przegięcie, powinni dopuścić zwiedzanie takich obi
                > ektów, przecież to nie wpływa na rozdeptywanie czy rozjeżdżanie terenu parku.

Powinni to wręcz jakoś wyeksponować (np. otworzyć część centrum dowodzenia), bo to atrakcyjne miejsce mogłoby być.
                A tworzenie zakazów, co o których zakazujący z góry wiedzą, że nie mają zamiaru ich egzekwować jest idiotyczne
          • tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:02
            Niestety ty i twoje klony znów piszecie nieprawdę.

Wyciąg z regulaminu ochrony przyrody i udostępniania obszarów Kampinoskiego Parku Narodowego w celach turystycznych, naukowych, edukacyjnych, kulturowych, rekreacyjnych i sportowych.

6. Na obszarze Parku zabrania się:
            - pozyskiwania, niszczenia lub uszkadzania roślin oraz grzybów (zbiór jagód i grzybów jest dozwolony wyłącznie dla miejscowej ludności na potrzeby własne w miejscach wyznaczonych przez dyrektora Parku)

Gdybyś zapytał jakiegoś pracownika Parku zamiast pisać głupoty tylko po to by komuś przywalić, to wiedziaklbyś że miejscami wyznaczonymi przez Dyrektora jest cały teren Parku z wyłączeniem rezerwatów ścisłych. Zadzwoń sobie do Dyrekcji a później ładnie przeproś wszystkich forumowiczów.

• siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:16
              Oj, Tg, Tg...

www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=83
              7. Użytkownicy przebywający na terenie parku zobowiązani są do przestrzegania zakazów i nakazów obowiązujących w parku oraz wskazówek pracowników parku, przewodników lub innych osób upoważnionych przez dyrektora parku, a w szczególności zakazów:
              a) chwytania lub zabijania dziko występujących zwierząt, zbierania lub niszczenia jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych zwierząt, umyślnego płoszenia zwierząt, zbierania poroży, niszczenia nor, gniazd, legowisk i innych schronień zwierząt oraz ich miejsc rozrodu;
              b) pozyskiwania, niszczenia lub umyślnego uszkadzania roślin oraz grzybów;

Kto tu pisze nieprawdę, kto tu pisze głupoty i kto tu powinien ładnie przepraszać wszystkich forumowiczów? ,może odpowiesz, a może nawet przeprosisz?
              • siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:20
                www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=83
                7 h) zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub planie zadań ochronnych;
                • tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:29
                  Siemasz, bardzo dziękuję. Robisz naprawdę świetną robotę. Niech ludzie nie chodzą do KPN na grzyby, będzie więcej dla mnie i innych mieszkańców. Od 17 lat zbieram grzyby w Kampinosie, kilka razy byłem sprawdzany przez leśniczych. Ale niech będzie że masz rację, może przyjezdni to przeczytają i się wystraszą.
                  W każdym razie ja w sobotę idę zbierać. Świąteczny bigosik z grzybami zjem za twoje zdrowie. I twoich klonów forumowych.
                  Gdybyś chcial na mnie napuścić straż leśną, to informuję że od godziny około 9.00 w sobotę będę w okolicach drogi leśnej będącej przdłużeniem ulicy Jagodowej w Sadowej. Można mnie szukać jakieś 50 metrów w prawo lub lewo, zależnie od miejsca. Głębokość max 2 km.
                  • siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:42
                    Nie odwzajemnie ci uznania. Gdybyś tak znał ten las, jak się przechwalasz, to byś wiedział
                    że na co drugiej ścieżce stoją tabliczki "Zbiór jagód i grzybów wzbroniony" takie, że i ślepy by zauważył. A może już nie stoją, bo ty byłeś spragniony grzybów? Ja klonów forumowych nie mam, ale zdaje się, że ciebie już nieraz pogryzły kleszcze i wsączyły co nie trzeba, bo je wszędzie widzisz. Uprzedzają o tym lekarze. Zaś grzyby kupuję po prostu w sklepie i nie napycham brzucha bigosem ze szkodą dla lasu, który nie tylko dla mnie jest. I nie zwykłem nikogo na nikogo napuszczać. Nawet na wychowawczynie w autobusie się nie napuszczam.
                    • tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:46
                      siemasz.1 napisał:

> Nie odwzajemnie ci uznania. Gdybyś tak znał ten las, jak się przechwalasz, to b
                      > yś wiedział
                      > że na co drugiej ścieżce stoją tabliczki "Zbiór jagód i grzybów wzbroniony" tak
                      > ie, że i ślepy by zauważył. A może już nie stoją, bo ty byłeś spragniony grzybó
                      > w? Ja klonów forumowych nie mam, ale zdaje się, że ciebie już nieraz pogryzły k
                      > leszcze i wsączyły co nie trzeba, bo je wszędzie widzisz. Uprzedzają o tym leka
                      > rze. Zaś grzyby kupuję po prostu w sklepie i nie napycham brzucha bigosem ze sz
                      > kodą dla lasu, który nie tylko dla mnie jest. I nie zwykłem nikogo na nikogo na
                      > puszczać. Nawet na wychowawczynie w autobusie się nie napuszczam.

Załącz na forum zdjęcie takiej tabliczki. Chętnie zobaczę.
                      Całuski mocne i miłych snów. Śpij smacznie i zdrowo.
                      • siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 00:09
                        Będzie najlepiej jak zobaczysz tabliczkę na żywo. W zdjęcie na pewno nie uwierzysz, tak jak
                        w link do regulaminu. No i nie wybiorę się teraz ją focić. Dostosuj się do niej, unikniesz nagłego przeszczepu wątroby.
                      • tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 00:11
                        No proszę jakie grzeczne dziecko. Wystarczyło dać buziaczka, pogłaskać po główce i poszło spać. Cóż, dzieci tak mają że przed snem zachowują się dziwnie, piszą głupoty, mówią głupoty. Są po prostu zmęczone i same nie do końca zdają sobie sprawę co robią.
                        Już pisałem że w Łomiankach są grzeczne dzieci. Siemasz jest kolejnym przykładem.
                        Śpij smacznie dziecinko, rano do przedszkola musisz iść.
                        • samly Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 07:35
                          Przepraszam, że się wtrącam. Pewnie zostanę za to niegrzecznym dzieckiem, ale myślę sobie, że Siemasz lepiej wybrał i chodzi do lepszego przedszkola niż twoje, Tg. Zgryźliwyś tak jakby ciebie po głowce zapomnieli pogłaskać od wielu dni.
            • krzysiom1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 20:32
              Przeciez potwierdzasz to co napisałem:)
              Znasz choć jedno miejsce wskazane przez Dyrektora Parku?
              Ja nie!
        • esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:53
          tgserwis napisał:
          Należy uważać na kleszcze oraz takie inne robaczki, mówi się o nich fruwające kl
          > eszcze, zapomniałem jak się naprawdę nazywają.

Tg, tylko nie mów, że nie wytworzyłeś jakiegoś skutecznego preparatu, który sprawia, że kleszcze i parakleszcze fruwające chowają się głęboko. Ja jestem pewny, że nawet buty na twardej podeszwie sobie sam robisz :)
          • tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:57
            esscort napisał:

> Tg, tylko nie mów, że nie wytworzyłeś jakiegoś skutecznego preparatu, który spr
            > awia, że kleszcze i parakleszcze fruwające chowają się głęboko. Ja jestem pewny
            > , że nawet buty na twardej podeszwie sobie sam robisz :)

I po co ten sarkazm? Jakoś ostatnimi czasy bardzo starasz się bym zmienił o Tobie opinię. Zresztą nie tylko ja, inni też to zauważają. Starzejesz się czy jakieś problemy w domu?
            • esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:04
              TG, wyluzuj, trochę autoironii.
              Jasne, że się starzeję. A kto się nie starzeje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka