nika_robinson 06.10.12, 05:37 Obudziłam się wcześniej niż zwykle:)) Jesienny weekend mi się marzy fajnie spędzony w naszej okolicy. Szukam inspiracji. Liczę na esscorta -cenię jego super eksperckie porady:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika_robinson Grzybobranie? 06.10.12, 08:19 gdzie bo przeciez nie w Kampinosie - w Parku Narodowym nie wolno:( Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 06.10.12, 18:39 nika_robinson napisała: Liczę na esscorta -cenię jego super eksperckie porady:) O, dzięki za uznanie :) Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale wizytowałem dolny śląśk - piękne miasteczka, z rynkami, ratuszami ;). Obawiam się, że nie mam zbyt oryginalnych pomysłów na weekend. Poza wycieczkami na rowerku czy pieszymi. Kiedyś w lomianki.ino było kilka propozycji trasek rowerowych o różnym stopniu trudności. Myślę, że warto poznawać okolicę. Mamy pod ręką piękny las i równie piękne tereny nadwiślańskie. Jak się ma trochę szczęścia można zobaczyć nad Wisłą orła (chyba bielika), co robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza gdy się go zobaczy w "akcji" myśliwskiej. Fajnie się jeździ/chodzi po samych łomiankach. Jest nawet książka - spacerownik po łomiankach. Przy okazji pobytu w dąbrowie warto wpaść do resztek kwatery dowodzenia NATO. Fajnym pomysłem "stacjonarnym" jest impreza sąsiedzka. Byłem właśnie na takiej na tym śląsku. Ludzie się umawiają u kogoś na działce, każdy (kto oczywiście chce) przychodzi z kim chce (np. z babcią czy dziećmi), przynosi swój "wkład". Oczywiście ktoś musi to pierwszy zainicjować, przejść się po sąsiadach. Efektem jest integracja sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
veldon Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 07.10.12, 10:43 >>warto wpaść do resztek kwatery dowodzenia NATO<< Trochę pojechałeś :D:D:D A resztek, bo pewnie zbombardowana przez sowieckie atomówki ;) A ja polecam spacery z celem: ścieżkami z historią, na przykład na Łuże, gdzie znajduje się wspomniana (w resztkach ;)) Atomowa Kwatera Dowodzenia. Za nią, ścieżkami, można dojść do mogił rozstrzelanych w czasie wojny i pomnika ułanów jazłowieckich. Jeżeli jesteście zmotoryzowani, to polecam ścieżki Opalenia, albo wyprawę do Palmir - zdaje się, że spod metra jeździ tam tez jeszcze autobus 800, ale mogę się mylić. Koło cmentarza i muzeum palmirskiego są przepiękne tereny do spacerowania: Długie Bagno, albo ścieżką wzdłuż złomów można dojść do pomnika Orlika oraz poszukać resztek składnicy. W Kazuniu Bielany i w Cybulicach są dawne forty pierścienia modlińskiego. Zresztą sama cytadela modlińska to są długie dni zwiedzania. Polecam teraz spichlerz na Szwedzkiej Wyspie, bo poziom Wisły i Narwi pozwala na swobodne dotarcie tam brzegiem rzeki - jedyne c, to trzeba uważać, żeby nie wejść na teren jednostki, a więc dobrze jest w obie strony trzymać się brzegu Wisły. Młociny - a tak dokładnie Park Młociński - oprócz samego parku można poszukać śladów starej przystani ze "statkiem do Młocin", podejść pod most Północny i przejść się na Pomidorowa Wyspę, na której pomidorów nie znalazłem, za to aktualnie rosną piękne słoneczniki :) Z\Dziekanów - z przystanku pod szpitalem zaczyna się ścieżka "Na Miny". Po minięciu kamienia Andrzeja Zboińskiego polecam skręcić w lewo, w kierunku sierakowskich bagien - dawno tam nie byłem, ale jak stoi woda to widoki są przepiękne. No i, na koniec, Łomna - odbudowany w latach 20-tych kościołek św. Mikołaja, kaplica Trębickich (straszliwie zaniedbana, ale ostatnio ktoś ją zaczął zamykać). Oczywiście, to wszystko dla osób lubiących spacery i spotkania z historią :D No i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyjaciel_siara Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 06.10.12, 19:55 nika_robinson napisała: Obudziłam się wcześniej niż zwykle:)) Jesienny weekend mi się marzy fajnie spędzony w naszej okolicy. Szukam inspiracji. Liczę na esscorta -cenię jego super eksperckie porady:) A dzieci są? W nazwie widzę "robinson". Polecam zatem zabawę: Geocaching :) Można dość dobrze poznać teren i oderwać się nieco... od codzienności. Twój Przyjaciel Siara Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Weekend w Łomiankach i okolicy 06.10.12, 21:48 Jeśli są dzieci to może piknik u Wikingów (był dzisiaj, będzie jeszcze jutro): jomsborg.pl/kontakt.php Odpowiedz Link Zgłoś
nika_robinson Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 10:41 ale super pomysły - dziękuję Wam - esscort jesteś niezawodny:)) ale wszyscy macie genialne propozycje - dziękuję razme i z osobna effce, esscortowi,veldonowi i siarze:)) i od razu mam takie przemyślenie - mieszkam tu TYLE lat i NIE SŁYSZALAM O: - kwaterze NATO - gdzie to jest dokładnie?? - uwielbiamy wyprawy z historią w tle dlatego dzięki dla veldon o zapoznanie mnie z ideą geocachingu ( ja miłośniczka Samochodzików też o tym nie słyszałam:)) -esscort - kiedy robimy takie integracyjne spotkanie dla Łomianek, zacznijmy po jednej ulicy? a w innym wątku bym była happy, gdybyś opisał tę peregrynację na Śląsk..czy to był może Dolny Sląsk i te genialne spektakularne zamki?? a w ogóle to widać,że tu, w Łomiankach, obok siebie, mieszkamy my, każdy zna się bardzo dobrze na czymś innym i każdy ma coś fantastycznego do podzielenia się z innymi PS. Byłam w Palmirach i w Janówku, w lesie, w naszym boskim Kampinosie.. było cudownie i było bardzo dużo grzybów, których nie możnabyło:)) zbierać..Mąż nie podzioelił losu Kleopatry.. więc chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 11:14 O cholera, z tym NATO to jakiś freudowski błąd. Oczywiście chodzi o kwaterę dowodzenia, ale nie NATO lecz wojsk Układu Warszawskiego :))), która znajduje się na skraju kampinosu. Jedziesz Wiślaną do puszczy, to znaczy nie skręcasz w kampinoską, tylko jedziesz prosto. Droga z dziurawego asfaltu kończy się na polance-parkingu. Tam masz drogę leśną w prawo, a na lewo od niej ze szlabanem - asfaltową, która prowadzi do tego centrum dowodzenia. Poniżej link do szerszej informacji oraz filmiku. Fajnie się samemu ogląda - trzeba mieć latarkę. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę z tym NATO, nie wirem, co mi po głowie chodzi pl.wikinews.org/wiki/2009-02-11:_Atomowa_Kwatera_Dowodzenia_w_Puszczy_Kampinoskiej_nadal_niszczeje i filmik www.youtube.com/watch?v=ckSDXxvg_rs Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 17:52 nika_robinson napisała: > -esscort - kiedy robimy takie integracyjne spotkanie dla Łomianek, zacznijmy po > jednej ulicy? a w innym wątku bym była happy, gdybyś opisał tę peregrynację na > Śląsk..czy to był może Dolny Sląsk i te genialne spektakularne zamki?? Spotkania integracyjne trzeba robić z najbliższymi sąsiadami. Jasne że Dolny Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 21:51 Gdybyś wybierała się do Centrum Dowodzenia, to koniecznie pamiętaj o butach z grubą, twardą podeszwą. Mnóstwo tam szkła i innych ostrych kawałków. No i koniecznie latarki. Z tym że teraz to nie bardzo jest co zwiedzać. Byłem rok temu z młodzieżą. Gołe ściany, smród spalenizny i czegoś jeszcze, wszystko rozszabrowane i zniszczone. Przykry widok. Natomiast jeśłi chodzi o grzyby w Kampinosie, to nie jest całkiem tak że wcale nie można zbierać. Mieszkańcy terenów Parku oraz otuliny KPN mogą zbierać grzyby i inne runo leśne w ilościach dla własnego użytku. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w granicach otuliny to wystarczy że weźmiesz ze sobą dowód i jazda. Należy uważać na kleszcze oraz takie inne robaczki, mówi się o nich fruwające kleszcze, zapomniałem jak się naprawdę nazywają. Jest tego multum. Podobno, zaznaczam- podobno chorób nie przenoszą, ale gdy się w skórze zagnieżdzą to później długo się goi. Jeśli masz ochotę to w sobotę się wybieram (jak nie będzie padać). W okolice Sadowej. W razie czego Cię obronię przed strażnikami :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:28 Z tymi grzybami to tg tradycyjnie mija się z prawdą. O "własnym użytku" bredzi większość miszkańców KPNu i otuliny ale nigdzie w "papierach" nie można trafić na potwierdzenie tej teorii. Zbiór grzybów dla mieszkańców jest dozwolony na obszarach wyznaczonych przez Dyrektora KPN-u ale on takich terenów nie wyznacza , więc zasadniczo nie powinno się ich zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:41 w regulaminie Parku jest wyraźny zakaz - jak to nazwali - "pozyskiwania" grzybów, o żadnym własnym użytku ani otulinie nie ma ani słowa Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:55 siemasz.1 napisał: > w regulaminie Parku jest wyraźny zakaz - jak to nazwali - "pozyskiwania" grzybó > w, o żadnym własnym użytku ani otulinie nie ma ani słowa Z tymi grzybami jest tak samo jak z namawianiem na zwiedzania fortów w Cybulicach, Dębinie i zwiedzaniu kwatery dowodzenia UW. KPN oficjalnie tego zabrania, a nawet oprotestował jeden z rozdziałów "Spacerownika po Łomiankach", dotyczącego kwatery dowodzenia UW. Moim zdaniem to typowe nasze przegięcie, powinni dopuścić zwiedzanie takich obiektów, przecież to nie wpływa na rozdeptywanie czy rozjeżdżanie terenu parku. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:01 krzysiom1 napisał: > Moim zdaniem to typowe nasze przegięcie, powinni dopuścić zwiedzanie takich obi > ektów, przecież to nie wpływa na rozdeptywanie czy rozjeżdżanie terenu parku. Powinni to wręcz jakoś wyeksponować (np. otworzyć część centrum dowodzenia), bo to atrakcyjne miejsce mogłoby być. A tworzenie zakazów, co o których zakazujący z góry wiedzą, że nie mają zamiaru ich egzekwować jest idiotyczne Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:02 Niestety ty i twoje klony znów piszecie nieprawdę. Wyciąg z regulaminu ochrony przyrody i udostępniania obszarów Kampinoskiego Parku Narodowego w celach turystycznych, naukowych, edukacyjnych, kulturowych, rekreacyjnych i sportowych. 6. Na obszarze Parku zabrania się: - pozyskiwania, niszczenia lub uszkadzania roślin oraz grzybów (zbiór jagód i grzybów jest dozwolony wyłącznie dla miejscowej ludności na potrzeby własne w miejscach wyznaczonych przez dyrektora Parku) Gdybyś zapytał jakiegoś pracownika Parku zamiast pisać głupoty tylko po to by komuś przywalić, to wiedziaklbyś że miejscami wyznaczonymi przez Dyrektora jest cały teren Parku z wyłączeniem rezerwatów ścisłych. Zadzwoń sobie do Dyrekcji a później ładnie przeproś wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:16 Oj, Tg, Tg... www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=83 7. Użytkownicy przebywający na terenie parku zobowiązani są do przestrzegania zakazów i nakazów obowiązujących w parku oraz wskazówek pracowników parku, przewodników lub innych osób upoważnionych przez dyrektora parku, a w szczególności zakazów: a) chwytania lub zabijania dziko występujących zwierząt, zbierania lub niszczenia jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych zwierząt, umyślnego płoszenia zwierząt, zbierania poroży, niszczenia nor, gniazd, legowisk i innych schronień zwierząt oraz ich miejsc rozrodu; b) pozyskiwania, niszczenia lub umyślnego uszkadzania roślin oraz grzybów; Kto tu pisze nieprawdę, kto tu pisze głupoty i kto tu powinien ładnie przepraszać wszystkich forumowiczów? ,może odpowiesz, a może nawet przeprosisz? Odpowiedz Link Zgłoś
siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:20 www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=83 7 h) zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub planie zadań ochronnych; Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:29 Siemasz, bardzo dziękuję. Robisz naprawdę świetną robotę. Niech ludzie nie chodzą do KPN na grzyby, będzie więcej dla mnie i innych mieszkańców. Od 17 lat zbieram grzyby w Kampinosie, kilka razy byłem sprawdzany przez leśniczych. Ale niech będzie że masz rację, może przyjezdni to przeczytają i się wystraszą. W każdym razie ja w sobotę idę zbierać. Świąteczny bigosik z grzybami zjem za twoje zdrowie. I twoich klonów forumowych. Gdybyś chcial na mnie napuścić straż leśną, to informuję że od godziny około 9.00 w sobotę będę w okolicach drogi leśnej będącej przdłużeniem ulicy Jagodowej w Sadowej. Można mnie szukać jakieś 50 metrów w prawo lub lewo, zależnie od miejsca. Głębokość max 2 km. Odpowiedz Link Zgłoś
siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:42 Nie odwzajemnie ci uznania. Gdybyś tak znał ten las, jak się przechwalasz, to byś wiedział że na co drugiej ścieżce stoją tabliczki "Zbiór jagód i grzybów wzbroniony" takie, że i ślepy by zauważył. A może już nie stoją, bo ty byłeś spragniony grzybów? Ja klonów forumowych nie mam, ale zdaje się, że ciebie już nieraz pogryzły kleszcze i wsączyły co nie trzeba, bo je wszędzie widzisz. Uprzedzają o tym lekarze. Zaś grzyby kupuję po prostu w sklepie i nie napycham brzucha bigosem ze szkodą dla lasu, który nie tylko dla mnie jest. I nie zwykłem nikogo na nikogo napuszczać. Nawet na wychowawczynie w autobusie się nie napuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:46 siemasz.1 napisał: > Nie odwzajemnie ci uznania. Gdybyś tak znał ten las, jak się przechwalasz, to b > yś wiedział > że na co drugiej ścieżce stoją tabliczki "Zbiór jagód i grzybów wzbroniony" tak > ie, że i ślepy by zauważył. A może już nie stoją, bo ty byłeś spragniony grzybó > w? Ja klonów forumowych nie mam, ale zdaje się, że ciebie już nieraz pogryzły k > leszcze i wsączyły co nie trzeba, bo je wszędzie widzisz. Uprzedzają o tym leka > rze. Zaś grzyby kupuję po prostu w sklepie i nie napycham brzucha bigosem ze sz > kodą dla lasu, który nie tylko dla mnie jest. I nie zwykłem nikogo na nikogo na > puszczać. Nawet na wychowawczynie w autobusie się nie napuszczam. Załącz na forum zdjęcie takiej tabliczki. Chętnie zobaczę. Całuski mocne i miłych snów. Śpij smacznie i zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
siemasz.1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 00:09 Będzie najlepiej jak zobaczysz tabliczkę na żywo. W zdjęcie na pewno nie uwierzysz, tak jak w link do regulaminu. No i nie wybiorę się teraz ją focić. Dostosuj się do niej, unikniesz nagłego przeszczepu wątroby. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 00:11 No proszę jakie grzeczne dziecko. Wystarczyło dać buziaczka, pogłaskać po główce i poszło spać. Cóż, dzieci tak mają że przed snem zachowują się dziwnie, piszą głupoty, mówią głupoty. Są po prostu zmęczone i same nie do końca zdają sobie sprawę co robią. Już pisałem że w Łomiankach są grzeczne dzieci. Siemasz jest kolejnym przykładem. Śpij smacznie dziecinko, rano do przedszkola musisz iść. Odpowiedz Link Zgłoś
samly Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 07:35 Przepraszam, że się wtrącam. Pewnie zostanę za to niegrzecznym dzieckiem, ale myślę sobie, że Siemasz lepiej wybrał i chodzi do lepszego przedszkola niż twoje, Tg. Zgryźliwyś tak jakby ciebie po głowce zapomnieli pogłaskać od wielu dni. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 09.10.12, 20:32 Przeciez potwierdzasz to co napisałem:) Znasz choć jedno miejsce wskazane przez Dyrektora Parku? Ja nie! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:53 tgserwis napisał: Należy uważać na kleszcze oraz takie inne robaczki, mówi się o nich fruwające kl > eszcze, zapomniałem jak się naprawdę nazywają. Tg, tylko nie mów, że nie wytworzyłeś jakiegoś skutecznego preparatu, który sprawia, że kleszcze i parakleszcze fruwające chowają się głęboko. Ja jestem pewny, że nawet buty na twardej podeszwie sobie sam robisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 22:57 esscort napisał: > Tg, tylko nie mów, że nie wytworzyłeś jakiegoś skutecznego preparatu, który spr > awia, że kleszcze i parakleszcze fruwające chowają się głęboko. Ja jestem pewny > , że nawet buty na twardej podeszwie sobie sam robisz :) I po co ten sarkazm? Jakoś ostatnimi czasy bardzo starasz się bym zmienił o Tobie opinię. Zresztą nie tylko ja, inni też to zauważają. Starzejesz się czy jakieś problemy w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Weekend w okolicy - dziękuję!! 08.10.12, 23:04 TG, wyluzuj, trochę autoironii. Jasne, że się starzeję. A kto się nie starzeje? Odpowiedz Link Zgłoś