Dodaj do ulubionych

Gazeta, forumowicze i prawda

12.11.12, 00:43
>vodanamlyn napisał:

>W zasadzie mnie już nic nie zdziwi w obecnej opozycji. Zablokowali decyzję środowiskową >na S7 w Łomiankach, blokowali budowę węzła Brukowa (nawet opony mieli palić), później >blokowali Ghelamco. W poprzednim roku nie chcieli przyznać pieniędzy na przedszkola >niepubliczne i wykup gruntu pod Brukową Bis-obligacje, ostatnio nie chcieli przesunąć >pieniędzy na pensje nauczycieli. Nie wiem czy to już wszystko, ale wygląda na to że >opozycja występując przeciwko burmistrzowi na oślep, uderza przede wszystkim w >mieszkańców swoich wyborców. Ale co się dziwić jaki lider opozycja taka i cała opozycja. >Szefem opozycji jest przewodniczący i to mówi samo za siebie-żenada.

Długo zastanawiałem się czy i jak zareagować na pewne informacje przekazywane mieszkańcom Łomianek przez gazetę łomiankowską i te w postach od pro-burmistrzowskich forumowiczów.
Kiedy czytamy o zabieraniu przez radę środków na przedszkola niepubliczne, na pensje dla nauczycieli, możemy dojść do wniosku, że radni faktycznie, na złość burmistrzowi wylewają dziecko z kąpielą. Chciałbym przedstawić tu nasz (radnych opozycyjnych) punkt widzenia. Postaram się nie wkładać w ten post emocji i ważyć słowa tak, żeby były obiektywne.
Wpis forumowicza vodanamlyn2 umieściłem celowo i chcę się tu do niego odnieść, do niego i do artykułu w ostatniej GŁ, pt. "Najpierw przeciw, później za", który nie został "zaszczycony podpisem" i dlatego podpisuję pod nim redaktor naczelną, panią Zielke.
Wspomniany forumowicz mija się z prawdą, że radni opozycyjni blokowali budowę trasy S7, bo robiło to tylko trzech radnych.
Co do dalszych zarzutów, problem robi się bardziej złożony i dlatego wyjaśniam jego genezę.
Zmiany w uchwale budżetowej odbywają się jako reakcja na zmieniającą się rzeczywistość i są konieczne. Niestety, ale urząd proponuje radnym zmiany "w pakiecie". Jest to doskonały system na oddziaływanie na radę. Urząd proponuje przesunięcie środków na pensje dla nauczycieli, a jednocześnie dodatkowe 60 tysięcy na teatr. Pominę milczeniem poziom tego teatru, ale dlaczego mamy płacić prywatnemu teatrowi, a w zamian uśmiercić Straż Pożarną w Dziekanowie Nowym? W przypadku uchwały zmieniającej budżet o dodatkowe pieniądze dla nauczycieli mieliśmy (jako rada) dodatkowo dać pieniądze na teatr, a nie dać na straż. Stąd sprzeciw. Burmistrz został poinformowany, że jeśli wprowadzi autopoprawkę zdejmującą środki z domu kultury, przesunie je na OSP, poprawki zostaną przyjęte. Po raz kolejny nasze (radnych) postulaty zostały pominięte i chciano "w imię wyższej ideii", wymóc na nas przegłosowanie tej uchwały. Wiedzieliśmy, że szkoły mają pieniądze na wypłaty listopadowe, a brakuje im tylko na grudzień i dlatego mogliśmy powiedzieć swoje "NIE" dla przemycania szkodliwych dla miasta przesunięć budżetowych.
Gazeta Łomiankowska pisze, że pod presją nauczycieli obecnych na sesji 5.11, radni przyjęli wreszcie poprawki do budżetu, nie wspomina jednak o tym, że burmistrz przesunął środki z domu kultury na OSP i dlatego radni nie mieli już żadnych problemów, żeby przegłosować tę uchwałe. Myślę, że mechanizm zmian w budżecie przedstawiłem bardzo przejrzyście i padło nań nowe światło.
PS. Chciałbym jeszcze dodać, że Jan Grądzki nigdy nie był moim szefem, pomimo, żw jestem radnym opozycyjnym:).
Obserwuj wątek
    • tuzimka Re: Gazeta, forumowicze i prawda 12.11.12, 07:11
      Nie zagłuszajmy ważnego postu.
      • lomiankowska Re: Gazeta, forumowicze i prawda 12.11.12, 08:03
        Wmawiajcie to wszystkim kochani, może ktoś jeszcze da się nabrać....
    • przyjaciel_siara Krzyżem procent nie padnie :) 12.11.12, 08:38
      wolo_p napisał:

Chciałbym przedstawić tu nasz (radnych opozycyjnych) punkt widzenia. Postaram się nie wkładać w ten post emocji i ważyć słowa tak, żeby były obiektywne.

Czy liczysz, że taka Pani Zielke, czy vodananlyn2 krzyżem tu padną? Albo się nawrócą?
      Żartujesz... :)
      Spodziewaj się wpisów: "o dietkach", "wmawiaj to sobie" albo żebyś "maturę pokazał". W najlepszym razie przemilczą ten post, by szybko zginął gdzieś pod nawałem innych wpisów...

Twój Przyjaciel Siara
    • esscort Re: Gazeta, forumowicze i prawda 12.11.12, 09:10
      A może Wolo wysłałby polemikę do gazłomu?
      • przyjaciel_siara Re: Gazeta, forumowicze i prawda 12.11.12, 10:54
        esscort napisał:

A może Wolo wysłałby polemikę do gazłomu?

Chodzi ci o polemikę z p. Zielke?

Twój Przyjaciel Siara
        • esscort Re: Gazeta, forumowicze i prawda 12.11.12, 10:59
          Nie wiem, z kim. Z tym tekstem, z którym tu polemizuje.
    • rmol Sprostowanie 12.11.12, 09:30
      Polemika? Prawda?
      Panie radny w uchwale budżetowej, nie ma ani jednego słowa mówiącego o przesunięciu środków na teatr. Tutaj jest projekt uchwały, proszę wskazać które środki idą na teatr
      bip.lomianki.pl/dl.php?fn=media/2012/09/5079_projekt_uchwa_y_nr_14.pdf
      strona 16.
      Jedyny zapis jaki dotyczy Domu Kultury mówi "zwiększa się dotację podmiotową do Domu Kultury w Łomiankach 60.000 z przeznaczeniem na pokrycie zwiększonych wydatków bieżących eksploatacji związanych z utrzymaniem budynku"

Proszę pana radnego o sprostowanie swojej nieprawdziwej wypowiedzi!

Wracając do blokowania trasy s7, skoro jak sam pan napisał robiło to TYLKO 3 radnych opozycji i to skutecznie, to sam pan przyznał, że jednak jest to prawda. Proszę więc o sprostowanie podanej nieprawdziwej informacji. Mam nadzieję że teatr w Łomiankach będzie się rozwijał, bo teatr jest na miarę naszej gminy i potrzeb mieszkańców.
      • behemot.1 Re: Sprostowanie 12.11.12, 10:59
        Co do blokowania - nie można powiedzieć, że RADNI BLOKOWALI, skoro robiło to tylko 3 z nich. To jest mocne nadużycie. To, tak, jakby powiedzieć, że katolicy się rozwodzą, a robi to tylko ok. 30 % z nich. Coś kiepsko było z teorią z jęz. polskiego w liceum chyba.
        • 321art Re: Sprostowanie 12.11.12, 20:19
          behemot.1 napisała:

> Co do blokowania - nie można powiedzieć, że RADNI BLOKOWALI, skoro robiło to ty
          > lko 3 z nich. To jest mocne nadużycie. To, tak, jakby powiedzieć, że katolicy s
          > ię rozwodzą, a robi to tylko ok. 30 % z nich. Coś kiepsko było z teorią z jęz.
          > polskiego w liceum chyba.
          Część obecnych radnych blokowała. Część katolików się rozwodzi, ba nawet unieważniane są śluby kościelne i taka jest prawda.
          • behemot.1 Re: Sprostowanie 13.11.12, 10:30
            Hm, to znów była metafora - ale fakt faktem, kościelny ślub też można unieważnić, i jest tak, jakby go w ogóle nie było. I wcale nie jest to takie trudne, jak pokazują badania.

• starsailor3 Re: Gazeta, forumowicze i prawda 12.11.12, 16:32
      A co na to liceumowicze, gimnazjumowicze i muzeumalicy? Trzeba się przyjrzeć aktumom spraw!
    • sindaco2006 Rusiecki = dezinformacja 12.11.12, 20:58
      Należałoby dodać, że nauczyciele dostali pieniądze jeszcze przed sesją (5 listopada). Tak więc, kolejny już raz, wywołane zamieszanie przez Piotra Rusieckiego było niczym innym jak próbą rozpętania kolejnej rozróby w celu poróżnienia nauczycieli z radnymi oraz zasiania dezinformacji.

Burmistrzu Dąbrowski - kiedy wreszcie odsunie Pan Piotra Rusieckiego od spraw samorządowych? Mieszkańcy czekają na Pana decyzje w tej sprawie. Możliwa jest współpraca radnych z urzędem burmistrza po usunięciu z urzędu Piotra Rusieckiego. Nikt już bowiem poza klubem radnego Krysteckiego z Rusieckim nie chce rozmawiać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka