Dodaj do ulubionych

Żyd czy Polak

05.10.13, 20:05
Wpadła mi w oko kartka, ot, taki śmieć. W milionach kartek (a co tam drzewa, walić je) segreguję przecia!!!

I tutaj odnośnik do Pana który zauroczył mnie swoim CZŁOWIECZEŃSTWEM, niezależnie od widzenia Wszystkiego i Wszystkich, jednym zdaniem a jakże GŁĘBOKIM.

A oto ono:

"KIEDY ŚMIEJE SIĘ DZIECKO, ŚMIEJE SIĘ CAŁY ŚWIAT"

Jako obywatel Słomnianek, mam cały lokalny establishment polityczny w dupie i bardzo proszę się z tym liczyć.
jojcorz
Obserwuj wątek
    • prochownia2 Re: Żyd czy Polak 05.10.13, 22:22
      Uważaj bo się narazisz brunatnemu bezradniactwo a Korczak nie był z Łomianek:-)
      • jojcorz Re: Żyd czy Polak 05.10.13, 23:24
        Narazisz?

A uśmiech?
      • katarzynakuckowska Re: Żyd czy Polak 14.10.13, 23:22
        Nie mogę przejść obojętnie przy wątku dotyczącym mnie osobiście . Żyd Korczak , prawdziwe nazwisko Henryk Golszmit przywłaszczył sobie moje nazwisko rodowe - szlachty polskiej Korczak do której należy między innymi Michał wołodyjowski . Mój dziadek z herbu Korczak całe życie miał do niego o to pretensję . Mógł się nazwać przysłowiowy Kowalski .Jednak nagminne było przywłaszczanie przez żydów nazwisk sławnych ludzi typu Mickiewicz , czy Poniatowski . Nie mam nic przeciwko żydom , liczy się dla mnie człowiek i to co sobą reprezentuje , ale denerwuje mnie, że nazwisko Korczak kojarzy się tylko z Januszem Korczakiem a nie z prawdziwym pochodzeniem szlachty polskiej herbu Korczak . Radna Katarzyna Kućkowska herbu Korczak -polak , nie żyd .
        • j.urek Re: Żyd czy Polak 14.10.13, 23:34
          katarzynakuckowska napisała:

> denerwuje mnie, że nazwisko Korczak kojarzy się tylko z Januszem Korczakiem a nie
          > z prawdziwym pochodzeniem szlachty polskiej herbu Korczak .

Nazwisko Korczak kojarzy się z Januszem Korczakiem, bo to sławny człowiek. Może po prostu ktoś z tej szlachty powinien coś wielkiego zrobić i przebić Janusza Korczaka? Znam faceta, który nazywa się Polański, spytam go, czy go wkurza, że takie same nazwisko ma Roman - reżyser.
          Ale pojechałaś :))))
    • tgserwis Re: Żyd czy Polak 06.10.13, 00:19
      Prowokacyjne pytanie, ale Ty chyba lubisz się bawić prowokując ludzi i później obserwując ich tłumaczenia.
      A ponieważ ja lubię Ciebie, to odpowiem.
      I Żyd i Polak. Jeden z tych niewielu Żydów, których darzę szacunkiem. Obok Tuwima, Słonimskiego, Szurmieja, Sztaudyngera, Rubinsteina i kilku czy kilkunastu innych nazwisk.
      A dlaczego darzę ich szacunkiem? Bo zachowując tradycję swego wyznania zachowali też polskość. Odwrotnie niż wielu, wielu Żydów którzy zapomnieli że urodzili i wychowali się w Polsce i obecnie za wszelką cenę starają się nasz wspólny kraj splugawić.
      Ogólny szacunek i sympatię do narodu żydowskiego straciłem po tym , gdy na własne oczy niejednokrotnie widziałem zachowanie młodzieży z Izraela (oczywiście wraz z wychowawcami i ochroniarzami) na terenie warszawskiego Getta, przy ulicy Grzybowskiej, w centrum handlowym KLIF, w hotelach. Te dzieciaki mają mózgi wyprane ideologią nienawiści do narodu polskiego, ale to nie jest ich wina. To jest wina ludzi, którzy wmawiają im że to Polacy mordowali Żydów w czasie wojny, że to Polacy są odpowiedzialni za holokaust. Ludzi, którzy uknuli i świadomie, z premedytacją używają stwierdzenia "polskie obozy koncentracyjne".
      Poprosiłem swego znajomego, aktora z Teatru Żydowskiego aby napisał mi na kartce, w Jidysz, tekst:
      Pamiętaj, że wśród wyróżnionych medalem Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata 90% to Polacy. Jeśli nie wierzysz mi, Polakowi, to sprawdź to po przyjeździe do domu w Centrum Simona Wiesenthala. Nie wierz w historię której Cię uczą. Zacznij myśleć i szukać samodzielnie.
      Kartkę skopiowałem i kopie wożę w samochodzie. Jeśli tylko mam okazję być przy Grzybowskiej i widzę wycieczki dzieciaków z Izraela (a jestem co najmniej raz w miesiącu), to im rozdaję. Na razie tylko 3 razy napluli mi pod nogi i kilkanaście razy coś mówili z żądzą mordu w oczach.
      • jojcorz Re: Żyd czy Polak 06.10.13, 00:46
        Walcz .. i tyle.
        Robisz to dobrze.
        Moja Babcia też tak postępowała, Nacji tej dając schronienie.
        Dzięki temu kilku Żydów żyje a i ja także (jako następstwo tego co nie wydarzyło się).
        • labes Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 09:42
          jojcorz napisał:
          > Dzięki temu kilku Żydów żyje a i ja także (jako następstwo tego co nie wydar
          > zyło się
          ).

a czy Polak, którego matka była żydówką o nazwisku i imionach typowo polskich: Leonia Olimpia Szelenbaum to jest żydem, czy Polakiem pochodzenia żydowskiego. Przy okazji Pozdrawiam władze Łomianek
        • tgserwis Re: Żyd czy Polak 13.10.13, 22:03

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nu6t9YmHvT4
      • katarzynakuckowska Re: Żyd czy Polak 15.10.13, 21:54
        Nie moim celem było prowokować . Nie leży to w moim charakterze . Pamiętam tylko opowiadania mojego dziadka ,mojego taty, którzy na własnej skórze odczuli nienawiść do polaków . Jeszcze raz podkreślam ,że liczy się dla mnie człowiek i co sobą reprezentuje . Może ten wpis był nie potrzebny ,widocznie mnie poniosło . Może wróciły wspomnienia .
        • j.urek Re: Żyd czy Polak 15.10.13, 22:03
          Rozumiem że gdyby Korczak nazywał się Kowalski, to wszystkim ludziom z nazwiskiem Korczak kojarzyłby się twój dziadek. Utrata tej pozycji musiała go męczyć :)
        • lemalpa Re: Żyd czy Polak 15.10.13, 22:44
          katarzynakuckowska napisała:

> Nie moim celem było prowokować . Nie leży to w moim charakterze . Pamiętam tylk
          > o opowiadania mojego dziadka ,mojego taty, którzy na własnej skórze odczuli nie
          > nawiść do polaków . Jeszcze raz podkreślam ,że liczy się dla mnie człowiek i co
          > sobą reprezentuje . Może ten wpis był nie potrzebny ,widocznie mnie poniosło .
          > Może wróciły wspomnienia .
          wieszajcie herby w urzędach,zdejmujcie przed nimi nakrycia głowy -
          ale te ,,drzwi "lepiej zamknąć bo jedni i drudzy upomną się o swoje majątki w Łomiankach .

• miu4 Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 16:43
      A czy to najważniejsze, jakiej był narodowości, czy nie istotniejsze jest, jakim był człowiekiem, co zrobił, co stworzył, jak żył...?
      Napisał wiele istotnych tekstów, zdań wartych cytowania i wcielania w życie.
      Polecam np. 'Apel twojego dziecka', aktualny mimo upływu lat.
      • 2hestia Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 20:31
        miu4 napisała:

> A czy to najważniejsze, jakiej był narodowości, czy nie istotniejsze jest, jaki
        > m był człowiekiem, co zrobił, co stworzył, jak żył...?
        > Napisał wiele istotnych tekstów, zdań wartych cytowania i wcielania w życie.

Kto burmistrz Tomasz Dabrowski syn Leonii Olimiia Szelenbaum.
        • miu4 Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 22:12
          Nie, zalinkowany wyżej autor zacytowanych słów - Korczak.

Płytkie jest to co robisz, bardzo płytkie...
    • tgserwis Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 20:39
      I widzisz Jojcorzu. Choćby nie wiem jak się starać, jaki temat poruszyć, to zawsze łomiankowskie wieśniaki i jełopy muszą w to politykę wrzucić.
      Mali ludzie z wielkim ego i jeszcze większymi kompleksami.
      • 2hestia Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 20:58
        Nie wiem tgserwis czy do mnie pijesz dlatego na wszelki wypadek wyjaśniam: ja nie mam nic przeciwko Żydom. Chcę tylko żeby nie wypierali się swojego pochodzenia tak jak ja nie wypieram się swojego. Nie ma powodu żaby burmistrz Dąbrowski wypierał się, że jest synem Leonii Olimpii Szalenbaum.
        • prochownia2 Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 22:38
          U naziole bezradniackie szykują widzę noc długich noży, wreszcie wyszło szydło z worka
          • jwc3 Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 23:32
            Prochownia,
            uchodzisz podobno za znakomitego znawcę historii, a pomyliłeś fakty. To zupełnie jak w historyjce o rowerach. Zanim zaczniesz wypisywać głupoty, przeczytaj najpierw co nieco. A może burmistrz rzeczywiście szykuje zamach na opozycję?
            POzdrowienia.
            • prochownia2 Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 23:38
              Brunatne naziolskie bezradnactwo ze spółdzielni skoku na kasę uprawia politykę nienawiści w stosunku do wszystkich, którzy oderwali ich od żłoba. Na szczęście to ostatnia kadencja nazoli
              • kari_em Re: Żyd czy Polak 08.10.13, 16:59
                jwc3 napisał:> uchodzisz podobno za znakomitego znawcę historii,

Nieprawda. To śmierdząca bździna Dąbrowskiego, gnojak. Jego właściwe miejsce jest w szambie, nigdy w urzędzie. Burmistrzu Dąbrowski, burmistrzu Rusiecki, tylu przyzwoitych ludzi pozbyliście się z urzędu, a jednego chama nie potraficie uspokoić? Co on o was wie, co na was ma, że sie go tak boicie?
                • prochownia2 kolejna faza kocenia się bezradniaczki 08.10.13, 18:27
                  O pronówa ma fazę, widocznie przypomina sobie jak się kociła ku zabawie wszystkich obecnych
        • tgserwis Re: Żyd czy Polak 07.10.13, 23:00
          2hestia napisała:

> Nie wiem tgserwis czy do mnie pijesz dlatego na wszelki wypadek wyjaśniam: ja n
          > ie mam nic przeciwko Żydom. Chcę tylko żeby nie wypierali się swojego pochodzen
          > ia tak jak ja nie wypieram się swojego. Nie ma powodu żaby burmistrz Dąbrowski
          > wypierał się, że jest synem Leonii Olimpii Szalenbaum.

Nie piję do nikogo osobowo bo koło tyłka lata mi polityka wiejska Łomianek i ich przedstawicieli. Po prostu wkurza mnie że nie ma możliwości porozmawiania o czymkolwiek, by jakaś polityczna gnida nie wsadziła swego śmierdzącego propagandą nosa. Fuj.
      • jojcorz Re: Żyd czy Polak 08.10.13, 10:09
        "KIEDY ŚMIEJE SIĘ DZIECKO, ŚMIEJE SIĘ CAŁY ŚWIAT"

To było credo mojego wątku a że spłaszczone przez łomiankowskie (niektóre) płaskie umysły do polityczno-narodowościowej perspektywy - nie moja wina.

Dla mnie sens tego zdania jest PORAŻAJĄCY i nie ważne kto jest jego Autorem. Czy JP II czy Żyd Korczak czy św. Franciszek z Asyżu.

Ono powinno "nakręcać" wątek.
        Stało się inaczej.
        Patrz stopka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka