Dodaj do ulubionych

Zmiana trasy ł-ki i bis-ki

07.01.14, 19:05
Zmiana trasy ł-ki to jakaś porażka. Nie wiem jak później ale na razie wbić się do bis-ki na Marymonckiej jest czasami niemożliwe. Podobno była przeprowadzana ankieta w autobusach na ten temat ale moim zdaniem takie rozwiązanie jest nietrafione.
Obserwuj wątek
    • nani1916 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 07.01.14, 19:35
      To jest raczej oszczędność, wiadomo, że bisek jest mniej, więc taniej je puścić do Marymontu, bo dalej, a bliżej, czyli do Młocin puścić Łki, bo jest ich więcej. Co do ankiet, jak pytałem znajomych to nikt nie zaznaczył, żeby biski jeździły na marymont, nie chcę mówić, że ankieta była tylko pokazowa, ale pytałem i ludzi mieszkających w Łomiankach i tych z Czosnowa, czyli przedstawicieli i Biski i Ł
      • kedmb Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 07.01.14, 19:44
        Masz rację. Coś w tym jest, ja też miałem takie podejrzenia co do oszczędności, ale przecież wszyscy wiedzą, że komunikacja miejska jest nie po to, żeby oszczędzać, ale żeby zapewnić mieszkańcom jak najwyższy komfort dojazdu.
    • offnick Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 07.01.14, 19:44
      Zgadza się, jest mało trafione. Autobusy na pętli Młociny zmieniły przystanek, tak zwany "peron". To jest miejsce, gdzie każdemu bardzo się spieszy. Bardzo często na tym peronie jest zbyt mało miejsca na kolejny wóz, co powoduje, że ludzie biegają wzdłuż peronu, a pasażerowie wysiadający obijają się i przepychają się przez wsiadających. Jednak osobny przystanek dla wysiadających i osobny dla wsiadających jak przy metro Marymont to jest to.
      Biski mają długie przerwy rozkładowe. Trzeba powiedzieć, że na tym prawie odsłoniętym nowym przystanku czeka się bardzo nieprzyjemnie :(
      Widziałem na Młocinach jak wozy nowej linii ŁZ odjeżdżały całkiem puste. Całkiem, to znaczy tylko z kierowcą na pokładzie. Nie wróżę powodzenia nowej linii.
    • be-cacy Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 07.01.14, 21:22
      Ta zmiana to tylko utrudnienia dla pasażerów.Linia Ł powinna jeździć jak poprzednio, bo z niej korzystało najwięcej pasażerów.
      Poza tym jeździli ludzie do szpitala,młodzież do szkół.
      Pętla przy Hucie to oszczędność dla osób,które do Warszawy dojeżdżają swoimi samochodami,a potem się przesiadają do metra .
      Do niczego taka zamiana kursów.Oszczędność nie dotyczy ludzi , którzy nie mają samochodów.
      Może burmistrz i prezes KMŁ przejechaliby się w godzinach szczytu linią do metra Marymont i zobaczyliby w jakiej ciasnocie się teraz jeździ.
      • nani1916 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 07.01.14, 22:30
        Ja tylko chciałbym powiedzieć, że jest rok wyborczy i ładnie będzie wyglądało jak będą chwalić się tym, że obniżyli wydatki na kmł, a przyrosło im dochodów i nie podwyższyli cen biletów. Póki co nie widzę, żeby ktoś był za tymi Biskami do Marymontu.
        • niejeden01 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 08.01.14, 11:39
          Wiele razy, nawet na tym forum, wypowiadałem się na ten temat. Mieszkańcy Dz.N. byli z petycją u Prezesa KMŁ, bo Pan Burmistrz nie raczył ich wysłuchać mówiąc,że to sprawa Pana Prezesa.Były bardzo rozsądne rozwiązania, ale niestety ponoć jesteśmy w mniejszości. Nikt nie chce się przyznać, że był za takim rozwiązaniem.Całe szczęście, że zima łagodna, bo czekać na BIS pod tą wiatką nie jest fajnie.Są jednak i tacy co mówią, żeby nie narzekać bo są takie miejsca w Polsce gdzie jest jeden autobus na dzień. No cóż - ręce opadają.Pasażerowie BIS-ki jeżdżą jak śledzie.
    • nani1916 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 09.01.14, 21:28
      Zadowolonych, że przy bisce w godzinach powrotu ze szkół, gdy wszystkie dzieciaki obudzą się po przerwie świątecznej będą potrzebni upychacze jak w Japonii?
      • sibeliuss Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 11:16
        Kursowanie linii wzdłuż Marymonckiej to zastępowanie w tej roli ZTMu. Marymoncka będzie przez dwa lata zwężona, zatem wszystko jest kwestia przyzwyczajenia. Może problemem jest zbyt mało szkół ponadpodstawowych w Łomiankach?
        • nani1916 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 13:05
          Chyba lepiej dla mieszkańców Łomianek, że Kmł jeździ po Marymonckiej i mogą dzięki temu płacić tylko za bilet kmł, a nie jeszcze ztm? chyba, że ktoś jedzie dalej, to ok, ale sporo ludzi wysiada po trasie, a na sam marymont nie dojeżdża cały autobus. a co do szkół, to nie sądzę, żeby była potrzeba większej ilości, ludzie i tak wolą warszawskie szkoły, ze względu na poziom.
    • mmc_lomianki Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 13:02
      Świetny ruch - nie jest rolą KMŁ "penetrować" Warszawę, bo tam jest odpowiednia siatka komunikacyjna (a jeśli już mamy "dogadzać" tym co chcą do Marymonckiej to ja poproszę do centrum Warszawy, bo też nie chce mi się przesiadać do ZTM...). Ł-ka BIS też powinna jeździć tylko do najbliższego świetnego węzła z tramwajami, autobusami i metrem czyli do Młocin.

Z dużą radością przyjmuję pojawienie się Ł-ki z Dąbrowy do metra! W końcu! Widać, że w KMŁ ktoś myśli i stara się coś zmieniać. Bardzo to cieszy, gratuluję i czekam na kolejne mądre ruchy.
      Jedyną stałą rzeczą w świecie jest ciągła zmiana. KMŁ zrozumiała właściwie konieczność adaptacji do zmiennych warunków i potrzeb.
      • wrog.siary Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 16:06
        Nie no pewnie. Rolą KMŁ jest dowożenie mieszkańców Łomianek do "nigdzie" czyli do Metro Młociny za "skromną" opłatą oczywiście.
        • mmc_lomianki Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 16:54
          Tak rzadkie dobro jakim jest metro nazywasz NIGDZIE? Metro, autobusy i linie tramwajowe to NIGDZIE? To gdzie ma jeździć? 100 linii KMŁ należy zrobić do wszystkich szkół i biurowców w Warszawie?
          Na całym świecie tego typu komunikacje lokalne i podmiejskie dowożą do węzłów przesiadkowych i to działa. Młociny są unikatowym jak na Warszawę węzłem z mnogością środków transportu i linii - ciężko o lepszy. Jeszcze raz wielkie brawa dla KMŁ - nie przejmujcie się krytyką egoistów, którym akurat pasuje stary wariant, bo najważniejsze jest, żeby IM było wygodnie. To dobry ruch i społeczność lokalna to doceni.
          • wrog.siary Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 19:13
            Tak Metro Młociny to nigdzie bo po prostu nic tam nie ma. Jako węzeł komunikacyjny w niczym nie jest lepszy od Metro Marymont. I tu i tam jest metro oraz mnogość linii autobusowych i tramwajowych. Jeżeli już mieszkańcy Łomianek ponoszą wysokie koszty funkcjonowania KMŁ, bo i bilety droższe niż w taryfie ZTM a i gmina co roku ładne kilka milionów dopłaca, to KMŁ powinie oferować coś więcej niż ZTM. A tabor gorszy, oferta gorsza, ceny wyższe. Po co nam więc KMŁ? Zlikwidować i zakontraktować warszawski ZTM, wtedy autobus z Łomianek może sobie jeździć do Metra Marymont.
            • nani1916 Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 19:30
              Czyli wygodnie ma być dla KMŁ? nie dla mieszkańców? mi, który nie posiadam karty miejskiej na wawę, wygodniej jest dojechać do Marymontu, bo stamtąd o wiele dalej zajadę na 20 minutowym, z Młocin już słabo. Chodzi mi o to, że to dla wygody mieszkańców jest KMŁ, a nie na odwrót, ten ruch jest słaby z ich strony, choćby z powodu BISek w godzinach szczytu, są przepełnione, a to ani wygodne, ani bezpieczne i drogie.
              • mmc_lomianki Brak argumentów za Ł-ką do Marymontu 10.01.14, 20:13
                > jest dojechać do Marymontu, bo stamtąd o wiele dalej zajadę na 20 minutowym, z Młocin już >słabo.
                To dlaczego nie do centrum?! Z centrum dojedziesz dalej na 20 minutowym niż z Marymontu! Ł-ki do centrum! Będę miał spacerkiem do pracy! Rozumiesz idee komunikacji publicznej czy nie bardzo?...

>choćby z powodu BISek w godzinach szczytu, są przepełnione
                Puścić je też do Młocin jak było to będzie można puścić je CZĘŚCIEJ i będą mniej przepełnione...
            • mmc_lomianki Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 20:19
              >Jako węzeł komunikacyjny w niczym nie jest lepszy od Metro Marymont
              A Metro Centrum jeszcze lepsze! Metro, tramwaje, autobusy, pociągi też blisko i ludzie mają blisko do pracy. Ł-ka do centrum! Popieram. Kolejny co nie rozumie roli komunikacji publicznej i jej właściwej konfiguracji...

>Po co nam więc KMŁ? Zlikwidować i zakontraktować warszawski ZTM, wtedy autobus z >Łomianek może sobie jeździć do Metra Marymont.

Sądzisz, że ktoś z ZTM-u by z tobą dyskutował? Który autobus ZTM jeździ do Marymontu? 701? Puścili opłotkami do Młocin i nikt się o nic nie pytał! Napisz im wniosek o przeniesienie 701 do Marymontu, bo jest "lepszy" niż Młociny - zobaczysz co ci odpiszą.
              Taniej? Bilet na drugą strefę jest tani?...

KMŁ to dobre rozwiązanie dla Łomianek. Sam kiedyś wiele na nich "pyszczyłem", ale przekonałem się, że nie miałem racji. Podłączenie się do ZTM-u będzie drogie i nie będziemy mieć NIC do powiedzenia, bo będziemy małoznaczącym "strupem" w skali gigantycznej działalności jaką świadczą.
              • wrog.siary Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 10.01.14, 22:00
                Bilety na drugą strefę ZTM są drogie tylko że bilety KMŁ nie są od nich tańsze.
                30 dniowy bilet na Łomianki i Warszawę kosztuje 180 PLN
                30 dniowy imienny ważny w II strefie ZTM 210 PLN
                czyli "łomiankowski" 30 PLN tańszy ale
                3 x 30 dniowy bilet na Łomianki i Warszawę 540 PLN
                90 dniowy imienny ważny w II strefie ZTM 536 PLN
                czyli ten ZTM minimalnie tańszy w ofercie KMŁ biletów 90 dniowych brak

Bilety jednorazowe-przesiadkowe oraz 20 minutowy są zdecydowanie tańsze w taryfie ZTM.
                Aby dojechać do Metra Młociny w KMŁ musisz zapłacić 4,80 PLN i o ile nie przyjechałeś podziwiać samego węzła do musisz kupić jeszcze bilet ZTM.W przypadku ZTM kupujesz 20 minutowy za 3,40 PLN albo jednorazowy-przesiadkowy ważny przez 90 minut za 7 PLN.

Co do twierdzenia że podłączenie do ZTM będzie drogie to masz jakieś argumenty na poparcie tej tezy? Bo o ile mi wiadomo Łomianki są jedyną podwarszawską gminą która utrzymuje własną komunikację do Warszawy. Jednocześnie przeznaczamy o ile dobrze pamiętam około 6% budżetu gminy na dofinansowanie tejże komunikacji kiedy inne gminy wydają mniej, takiej Piaseczno bodajże 2,5% mimo korzystania z usług ZTM. Skąd wiec wiesz że teoretyczna zmiana operatora komunikacji publicznej w Łomiankach z KMŁ na ZTM oznaczała wzrost wydatków?
                • miu4 Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 11.01.14, 10:04
                  A częstotliwość kursowania ZTM w Łomiankach? Kiedyś były (mnie jeszcze tu nie było, więc wiem tylko z opowieści), 2 na godzinę? A ilość przystanków w Łomiankach? Czy ZTM też by tak woził mieszkańców po Łomiankach, że o dalszych rejonach nie wspomnę?
                  Mnie osobiście pasowała Łka do pl.Wilsona - bezpośredni dojazd do kina, na plac zabaw, do przychodni, do której muszę cyklicznie chodzić... wszystko to miałam za jedną opłatą, no ale się zmieniło. Trudno.
                  Teraz nie jeżdżę KMŁ regularnie, więc trudno mi się wypowiadać, ale sama pamiętam, jak kierowcy czekali na biegnących pasażerów, nie zamykali nikomu drzwi przed nosem; tłok niestety był i jest, podobnie jak średnio uprzejmi pasażerowie :(
                  • mikomiko5 Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 17.01.14, 19:23
                    Więc może ja odpowiem ponieważ mieszkam w Dziekanowie Leśnym od urodzenia - już prawie 37 lat. Pamiętam jak jeździły tu autobusy MZK 201, 701. Nie wiem skąd historie o dwóch autobusach na godzinę. W dni pracujące jeździły według normalnego harmonogramu ok. 10 min w soboty i niedziele rzadziej. Oczywiście nie jeździły tylko trasą Pl. Komuny Paryskiej (obecnie Pl. Wilsona) do pętli w przy szpitalu w Dziekanowie. Bilety były takie same jak w Warszawie i miesięczny był ogólnomiejski. W większości jeździły ikarusy przegubowce. Jeśli zaś chodzi o KMŁ to została ona powołana dlatego, że gmina nie chciała dokładać się do MZK, ale infrastrukturę przejęła i stworzyła kilka absurdów np. poprzesuwała przystanki i w tej chwili autobus w niektórych miejscach ledwo ruszy a już hamuje np. przystanek Ogrodowa - Graniczka a potem przystanek dopiero przy SP w Dziekanowie. Uważam, również, że takie zmiany jakie zostały w tej chwili wprowadzone biją w ludzi starszych oraz pracujących i uczących się w okolicach ul. Marymonckiej a dojeżdżających z Dziekanowa lub Sadowej. Jak osoby poruszające się o np. o kulach lub na wózkach inwalidzkich lub matki z małymi dziećmi które chcą się dostać do szpitala Bielańskiego lub na Szajnochy czy Wrzeciono mają skakać z Ł do Biski żeby na Marymonckiej wysiąść? Uważam, że powinno być ustalone, że chociaż jedna Ł na godzinę jedzie do Marymontu oraz co któraś Biska do Młocin - niech pasażer decyduje gdzie ma wysiąść a nie Prezes wraz Wickiem Piotrusiem. !!!!
                  • mikomiko5 Re: Świetny ruch - gratuluje KMŁ rozsądku 17.01.14, 19:25
                    Więc może ja odpowiem ponieważ mieszkam w Dziekanowie Leśnym od urodzenia - już prawie 37 lat. Pamiętam jak jeździły tu autobusy MZK 201, 701. Nie wiem skąd historie o dwóch autobusach na godzinę. W dni pracujące jeździły według normalnego harmonogramu ok. 10 min w soboty i niedziele rzadziej. Oczywiście jeździły tylko trasą Pl. Komuny Paryskiej (obecnie Pl. Wilsona) do pętli w przy szpitalu w Dziekanowie. Bilety były takie same jak w Warszawie i miesięczny był ogólnomiejski. W większości jeździły ikarusy przegubowce. Jeśli zaś chodzi o KMŁ to została ona powołana dlatego, że gmina nie chciała dokładać się do MZK, ale infrastrukturę przejęła i stworzyła kilka absurdów np. poprzesuwała przystanki i w tej chwili autobus w niektórych miejscach ledwo ruszy a już hamuje np. przystanek Ogrodowa - Graniczka a potem przystanek dopiero przy SP w Dziekanowie. Uważam, również, że takie zmiany jakie zostały w tej chwili wprowadzone biją w ludzi starszych oraz pracujących i uczących się w okolicach ul. Marymonckiej a dojeżdżających z Dziekanowa lub Sadowej. Jak osoby poruszające się o np. o kulach lub na wózkach inwalidzkich lub matki z małymi dziećmi które chcą się dostać do szpitala Bielańskiego lub na Szajnochy czy Wrzeciono mają skakać z Ł do Biski żeby na Marymonckiej wysiąść? Uważam, że powinno być ustalone, że chociaż jedna Ł na godzinę jedzie do Marymontu oraz co któraś Biska do Młocin - niech pasażer decyduje gdzie ma wysiąść a nie Prezes wraz Wickiem Piotrusiem. !!!!
                • mmc_lomianki ZTM = drogo, rzadko i na pewno nie do Marymontu 11.01.14, 13:06
                  Były tu kiedyś przedstawiane szczegółowe wyliczenia kosztów KMŁ vs. ZTM, które wypadły MIAŻDŻĄCO źle dla ZTM! A koszty zostały podane, bo JA pyszczyłem na KMŁ udowadniając, że rozłożenie kosztów administracji jest korzystniejsze dla dużej jednostki jaką jest ZTM. Niestety duży nie oznacza efektywnie zarządzany. Dla ZTM-u jesteśmy tylko strupem i mało znaczącą dziurą na wylotówce z Warszawy. Nikt nie będzie dbał o nasze dobro. ZTM = drogo i rzadkie kursy. Nikt nam nie zapewni autobusu co 10 min, a tym bardziej nikt nie będzie jeździł bezpośrednio do Marymontu. ZTM na pewno byłby tylko do Młocin i nie byłoby żadnej dyskusji.
    • papasmerf15 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 20:28
      Powiem tak - komunikacja miejska w Lomiankach to jedna z najgorszych jaką miałem "przyjemnośc" jeździc. Niestety autobusy są wiecznie spóznione, kierowcy potrafią drzwi zamknąć przed nosem (dosłownie), ceny biletów skandalicznie drogie co do jakości oferowanych usług (np. w Solarisach klimatyzacja jako pokazowa dzialała tylko na początku ich kariery, teraz żaden Solaris nie jest ogrzewany, w przeciwieństwie do ZTM. Bulwersuje mnie fakt, ze KML nie jest podłączona biletami pod cala aglomerację warszawska i tak np mając bilet strefowy na warszawe i łomianki (II strefa ) nie pojedziemy już np. do Jabłonnej...(tez II strefa).... to jest chore.... ponadto - kontrola biletow w L - dobrze, ze "kanarzy" czesto chodza, taka ich rola, ale już fakt, ze jeden z nich chodzi z wiecznie wywalona guma w buzi ( mozna mu przeswietlic całe uzembienie jak podejdzie)i smierdzi, napawa mnie obrzydzeniem.....
      Myślę, że jest nad czym popracować.... i wiem, ze ludzi narzekaja strsznie, na przystanakch sie o tym mowi.....
      • drabbu Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 21:25
        A ja jestem codziennym pasażerem Ełki i mam inne obserwacje, dalekie od najgorszości. Spóźnienia autobusów - są, ale wcale nie są "wieczne". W wielu kursach zależą po prostu od korka, zdarza się też, że inni kierowcy wcale nie kwapią się do wpuszczenia na jezdnię ruszającego autobusu. Popracować by można nad sprzedażą biletów na trasie w autobusie i przejrzystością taryfy. Bywa, że niezorientowani pasażerowie też powodują opóźnienia, bo nim kierowca wyjaśni i sprzeda odpowiedni bilet, upływa spora chwila, a pozostali pasażerowie czas tracą. Można by było ogłosić całą taryfę w Gazecie, którą przecież też KMŁ wydaje, opublikować informatorek (były kiedyś do wzięcia w autobusach), a przynajmniej dać plakat w każdym wozie.
        Solarisy w ogóle nie mają klimatyzacji, nie mogła więc działać "pokazowo". Ogrzewane są.
        Chyba tylko bardzo rzadko zdarza się, że kierowca zamyka komuś drzwi przed nosem. Na ogół jednak, gdy mogą - czekają na dobiegających pasażerów. I proszę zdać sobie sprawę z tego, że kierowca ruszając z przystanku ma już wzrok skierowany na jezdnię i może po prostu nie zauważyć pasażera stojącego tuż pod zamkniętymi drzwiami.
        Nie rozumiem bulwersowania się Jabłonną i jej drugą strefą. O ile wiem, w ogóle nie ma w okolicach Warszawy miejscowości "podłączonej biletami" pod całą aglomerację. "Podłączenia" zależą od ZTM, nie od KMŁ, a pamiętam, że starania o wspólny bilet z Warszawą były długie i mozolne. Kanara z gumą nie spotkałem, ale gdybym spotkał, to zwróciłbym mu uwagę na rażący wygląd.
      • mmc_lomianki Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 22:44
        Nie zgadzam się z tą opinią. Z reguły na KMŁ psioczą najwięcej ci, którzy w ogóle nie korzystają...
    • luka89waw Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 22:00
      To prawda. Wszystko od 1 stycznia to oszczędności. Porażka KMŁ 4ever. Jeszcze łaskawie nie podnieśli cen biletów.. Wg mnie bilety na metro młociny powinny być od dawna niższe w stosunku do cen na metro marymont (bo dalej). Ale niestety ceny są takie same. Co do skrócenia ełki wpływ na to może mieć ŁZ. Nowa linia to trzeba jakoś stare zmniejszyć częstotliwość i odległość. No właśnie częstotliwość.. Elki jeżdżą teraz równo co 10min w większości (wcześniej co 9min w dzień roboczy). Nie mówiąc w weekend 20min a było 18? Minuta do minuty i są godzinki :) Wcześniej było więcej w rozkładzie przyjazdów. Nie ma wątpliwości ze to na rzecz ŁZ bez tych zmian byłyby wyższe koszty kmł przez nową linie. Ja widziałem ankieterów ale ile oni byli i przepytali? Kilka osób. Dokładna pokazówka. Pasażerów także widziałem w tej ŁZ ... Kierowca i 1 osoba.. Najpierw jechało łz a za 2min 701... wypełnione chociaż. Niestety nie ma dużo plusów ł. Autobus na młociny jedzie w normalnym tempie 15min a na marymont 21-23? (start od przystanku szkoła - podstawówka). Gdzie tu szybko? A jeszcze metrem z młocin np do marymontu jakieś 7min jeżeli metro szybko będzie a często czeka się ok 3min. Bilety są nie fair w stosunku młocin i marym. Kolega wyżej dobrze mówi jak ktoś nie ma karty ztm i jedzie 20minutowym z młocin to daleko nie zajedzie do centrum max politechnika. Ktoś napisał żeby ł i bis jechały tylko na młociny. Niemożliwe bo starsi ludzie by protestowali pod spółką kmł że nie mogą dojechać do szpitala Bielańskiego i tu pomysł żeby dać tym ludziom tą bis-ke co 30min a w weekend co 40min. Brak słów. Amen(t)
      • nani1916 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 10.01.14, 23:56
        Ja za ZTM w Łomiankach nie jestem, mielibyśmy częstotliwość pewnie jak 701, a ludzie z Czosnowa mogliby zapomnieć o połączeniu. Ale i tu jest argument za marymontem. Ktoś mówił, że KMŁ nie jest od penetrowania wawy, to dlaczego mamy biske, aż do czosnowa? przecież to też inna gmina i swoje pksy mają? No właśnie, dla wygody pasażerów i dla ich wygody powinno być więcej autobusów do Marymontu. Nie ma co porównywać biletów, nawet jeśli na miesięcznym Łki są tańsze o 30zł to jaka jest różnica w tym co otrzymujemy? Ł jedna linia, ZTM cała warszawa tramwajów i autobusów.
        • be-cacy Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 11.01.14, 00:12
          Poroniony pomysł z zamianą tras autobusów. Komu przyszło do głowy zmienić Ł na Łbis.
          Po co to zamieszanie i wprowadzenie utrudnień.
          Oszczędność minimalna i tylko dla KMŁ, a nie dla ludzi.
          Linia do Marymontu jest bardziej wykorzystana i wygodniejsza dla pasażerów.
          Ludzie chorzy i ci bez samochodów mieli lepszy dojazd do szpitala i wygodniejszy do metra.
          Teraz ścisk i niezadowolenie przy takiej częstotliwości.
          Panowie włodarze zamiast utrudniać pomagajcie.
          • luka89waw Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 11.01.14, 00:40
            Niestety władza myśli tylko o sobie:)
            • niejeden01 Re: Zmiana trasy ł-ki i bis-ki 11.01.14, 08:59
              Zgadza się!! W tej zamianie brak oszczędności /bis sadowa i nowa linia z dąbrowy/, a przede wszystkim utrudnienia dla pasażerów . Tu należy zwiększyć częstotliwość kursowania BIS, a nie zmieniać trasę. Dlaczego ma to zależeć od Czosnowa? Miejsce na pętlę w Dz.N. było i możliwość zawracania na stacji bp w Pieńkowie bezpłatne. Dlaczego z tego nie skorzystano? Czy taniej jest wozić powietrze do pętli w Sadowej? Gdzie tu logika?
              • mmc_lomianki Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 13:02
                Dlatego to popieram! Dlaczego Ł-ki mają wozić tylko Łomiany wiślane? Mieszkając na Dąbrowie też płacę podatki i nie widzę powodów, dla których mam być traktowany po macoszemu! Dlaczego mam się męczyć z 701, który jeździ w kółko i rzadko?! Dąbrowa z radością wita Ł-ki po naszej stronie!
                • niejeden01 Re: Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 13:15
                  Wszystkie miejscowości winny mieć w miarę sprawiedliwy dostęp do komunikacji,bo płacimy podatki, ale jak to się ma do tego że jedni mają autobus co 10 min, inni co 1,5godz. a jeszcze inni wcale.
                  • mmc_lomianki Re: Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 13:17
                    Nie da się po równo, niestety. Ł-ki z mojej Dąbrowy jeżdżą rzadziej, ale SĄ, a nie jak dawniej, że było tylko nędzne 701. To jest i tak postęp.
                    Co do dyskusji "Czosnów vs. Marymont" to przyznaję rację moim oponentom - Ł-ki nie powinny tam jeździć nawet jeśli to się opłaca. Nie jest rolą KMŁ obsługa innych gmin tak samo jak nie jest rolą KMŁ jeżdżenie w głąb Warszawy.
                    • drabbu Re: Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 14:02
                      mmc_lomianki napisał:> Co do dyskusji "Czosnów vs. Marymont" to przyznaję rację moim oponentom - Ł-ki nie powinny tam jeździć nawet jeśli to się opłaca.

Ale jeśli to się opłaca, lub chociaż nie przynosi strat, to właściwie dlaczego nie?

O ile dobrze (?) pamiętam, przedłużenie Ł do Czosnowa było swoistym "rewanżem" za to, że pewna część Łomianek mogła być podłączona do wodociągu z Czosnowa (bo miała bliżej)
                      i była na to uchwała RM chyba w 2008 roku.
                      • mmc_lomianki Re: Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 15:23
                        Drab - rewanże, rewanżami, ale jak widać po postach ludzie są źli, że z jednej strony skraca się trasę zasadniczej Ł-ki do Młocin kierując się ideą "krótsza trasa = lepsze pokrycie Łomianek siatką połączeń", a z drugiej trzyma się długą trasę do Czosnowa. Ludzie wykorzystają ten fakt w pyskówkach. Konsekwencja powinna następować symetrycznie. Inaczej to jest tylko dostarczanie argumentów zwolennikom starego porządku, który nie był dobry.

Gdyby kierować się argumentem opłacalności to najlepiej, żeby KMŁ jeździła po Warszawie-śródmieściu - tam będą największe zyski. A tu chodzi o służenie mieszkańcom gminy Łomianki, a nie ościennym.
                  • miu4 Re: Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 14:31
                    Ja bym puściła jeszcze Łki gdzieś w okolicach Chopina, nie wiem, Kościelną drogą, czy al. Chopina, mogłaby Biska w Armii Poznań skręcić w lewo i objechać tamte tereny, zwłaszcza rano by dzieciaki do szkół zebrać... Może kiedyś i tak będzie, skoro Dąbrowa się doczekała, to jest nadzieja.
                    • luka89waw Re: Skrócenie tras = możliwość linii z Dąbrowy 11.01.14, 14:54
                      Z Armii Poznań mogli pomyśleć jak robili nową trasę dla ŁD.. Ale widocznie nie myślą :-/
                      • mmc_lomianki Dobrze, że piszecie o potrzebach... 11.01.14, 15:13
                        ... bo nie można pozwolić egoistom myślacym tylko o tym, że podwozić ich du**ka do Marymonckiej, bo IM akurat TAK WYGODNIEJ zdominować tej dyskusji. Jak widać są potrzeby penetracji samych Łomianek (Chopina etc.), a nie dublowanie tras ZTMu po Marymnocie! Jakiejś grupie ludzi mamy fundować za nasze podatki podwózkę bez przesiadek na Marymont podczas, gdy są tutaj regiony pozbawione dostępu do komunikacji publicznej! Przecież tam też mieszkają ludzie, którzy chcą skorzystać i należy im to zapewnić. Brawo KMŁ za odwagę zerwania z istniejącym status-quo wygodym dla wąskiej, rozwrzeszczanej i roszczeniowej grupy!
                        • deng-lom Re: Dziekanów Nowy pariasem gminy Ł 11.01.14, 17:51
                          Przed zmianą tras kursowania ełek, była informacja że na życzenie pasażerów Ł będzie jeździć do Metra-bo jest to bardziej atrakcyjne dla większości mieszkańców. Nastąpiła więc zamiana i ci z obrzeży gminy (m.in. Dziekanowa Nowego) dostali na gwiazdkę od władz gminy gorsze połączenia niż dotąd (np. tłok na pętli na Marymoncie). Był to już kolejny "prezent" władz gminy dla Dziekanowa Nowego, kilkanaście miesięcy wcześniej zmieniono rozkład jazdy zabierając kilka połączeń. Mieszkańcy Dziekanowa Nowego w obecnej kadencji nie otrzymali żadnej inwestycji !!!! a ta kadencja przyniosła tylko zmiany na gorsze. Autobusy kursują tu w niektórych porach co 1,5 godziny. Czy mieszkańcy Dziekanowa Nowego są gorsi od reszty mieszkańców gminy, czy płaca mniejsze podatki ?
                          • niejeden01 Re: Dziekanów Nowy pariasem gminy Ł 12.01.14, 10:56
                            Pełna zgoda i niestety smutna rzeczywistość.Wystarczyła tylko odrobina zwykłego pomyślunku i pragmatycznej życzliwości by niewielkim kosztem rozwiązać problem raz na zawsze /myślę tu o pętli w DzN/ Jako ciekawostkę podaję, że mieszkańcy Dziekanowa Nowego za własne pieniądze musieli zakupić pierwsze przystanki ,a póżniej wiaty, bo był to warunek objęcia tej miejscowości KMŁ.Oczywiście nie obyło się bez zbierania podpisów i wielokrotnych próśb z koniecznością udowodnienia że autobus jest niezbędny.Teraz Pan Prezes zasłania się naszą mniejszością.Co Pan i Burmistrz obiecywaliście?Większość pokażemy przy urnie.
                            • nani1916 burmistrz do prezesa KMŁ 17.01.14, 13:35
                              Cytat z lomianki.pl:
                              "Tomasz Dąbrowski zwrócił się do Prezesa Komunikacji Miejskiej w Łomiankach o wyjaśnienie powodów zmian w organizacji przewozów pasażerskich realizowanych przez KMŁ."

Czy to oznacza, że burmistrz nie wiedział o zmianach jakie szykuje KMŁ? Czy teraz po prostu udaje, że dba o mieszkańców, gdy Ci zaczęli się sprzeciwiać tym zmianom? Bo przecież każdy doskonale wie, że burmistrz wiedział o zmianach jakie nastąpią.
                              • mmc_lomianki Re: burmistrz do prezesa KMŁ 17.01.14, 15:01
                                Tylko się ośmiesza:
                                - albo nie ma wystarczającego poziomu kontroli i NIE WIEDZIAŁ,
                                - albo wiedział, a teraz UDAJE, że nie wiedział co jest niepoważne.
                                • jwc3 Re: burmistrz do prezesa KMŁ 17.01.14, 20:13
                                  KMŁ jest spółką z o.o. Jej działalność musi być więc zgodna z Kodeksem Spółek Handlowych jak i Statutem Spółki. Burmistrz reprezentujący właściciela (Gminę Łomianki), jest zgromadzeniem wspólników. Funkcje nadzoru w KMŁ sprawuje Rada Nadzorcza. Burmistrz kierując pismo do Prezesa KMŁ oczywiście kolejny raz skompromitował się. Nie ten adresat. Teraz oczywiście robi wszystko, aby wyjść z twarzą z sytuacji. Według mnie za późno. Dyskusja na temat zmiany tras trwała przecież wiele miesięcy. Doradca Prezesa pracował w pocie czoła. Ktoś zatwierdził zmiany. Obym się mylił, ale zapewne wkrótce okaże się, że wszystkiemu jest winien tylko Prezes KMŁ i trzeba Go zastąpić swoim.
                                  POzdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka