Dodaj do ulubionych

Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny

30.09.14, 13:23
Czy mieszkańcy mogli by się podzielić informacjami na temat stanu wód gruntowych, podtopień zalania piwnic. O ile pamiętam kilka lat temu były problemy w Sadowej.
Rozważam podczas budowy domu możliwość płytkiego podpiwniczenia budynku, ale boje się problemów z wodą gruntową.
Obserwuj wątek
    • krzad Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 30.09.14, 14:15
      tommies napisał:

> ... ale boje się problemów z wodą gruntową.
      >
      I słusznie. Obawa jak najbardziej uzasadniona

> Rozważam podczas budowy domu możliwość płytkiego podpiwniczenia budynku, ....
      >
      Nieroztropnie, o ile nie planujesz basenu na kondygnacji -1

A tak bez żartów - w okolicy Sadowej jest niski poziom wód gruntowych, zależny zresztą od poziomu wód w Puszczy. Można się ich spodziewać na ok. 0,8-1 mpt., w zależności oczywiście od lokalizacji, bo są miejsca na lekkich wzniesieniach. Choć obecnie jest sucho, co widać na grobli w okolicach Sadowa-Izabelin-Dziekanówek.
      Przy prawidłowym fundamentowaniu i izolacji w domach niepodpiwniczonych jest sucho. Wykonanie piwnic jest technicznie możłiwe, ale podnosi to koszty niewspółmiernie do korzyści. Lepiej troche dom podnieść i zrobić planowane "podpiwniczenie" na poziomie terenu.
      • tommies Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 30.09.14, 14:40
        Dzięki za odpowiedź. Mam wielki kłopot w znalezieniu ładnego projektu z dużą przestrzenią gospodarczą przy jednoczesnym nie rozdmuchiwaniu przestrzeni mieszkalnej. Zazwyczaj ogranicza się to do dwustanowiskowego garażu i kotłowni. A gdzie przepraszam mam trzymać motor, rowery czy kosiarkę do trawy. A gdy chce się jeszcze wygospodarować ze 20 m2 na warsztacik hobby to dramat.
        Podpiwniczenie całości rozwiązuje sporo takich problemów, ale znów może być kłopot z wilgocią.
        Zrobienie tego na poziomie gruntu rodzi znów problem łażenia po długich schodach, a i bryła budynku niezbyt ładnie zaczyna wyglądać.
        • krzad Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 30.09.14, 14:51
          Zajrzyj sobie do katalogu. Przykładowe rozwiązanie - nie za duży z duzym garażem.
          Na bazie katalogowego zrobili mi indywidualny projekt, uwzględniający wszystkie założenia.
          www . archigraph.pl/projekt/albena. html
        • mamdomek Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 28.10.14, 13:41
          Problem jest rozwiązywalny, ale kosztowny.
          Trzeba zrobić bardzo dobą izolację, wskazana też specjalna mieszanka betonowa. Absolutne wymagany porządnie wykonany drenaż mechaniczny, pompa wysokiej jakości + najlepiej zapasowa, awaryjny niezawodny generator spalinowy. Bo jak już H2O wpłynie i zrobi się basen, to "po ptokach".
          I czego byś nie zrobił, 100% bezpieczeństwa nie będzie już nigdy.
      • jojcorz Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 04.10.14, 12:13
        > A tak bez żartów - w okolicy Sadowej jest niski poziom wód gruntowych.....

Niski poziom wód gruntowych to jest w Namibii. W Sadowej jest - WYSOKI, stąd rozterki i obawy oraz problemy autochtonów, którzy tego nie uwzględnili tego faktu podczas "wicia gniazdka".

Korzystać z wielowiekowych doświadczeń "Olendrów" - osadnicy drzewiej sprowadzani na te tereny, i budować domy na terpach.
    • kasia.buczkie Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 30.09.14, 15:52
      W sadowej zdecydowanie odradzam piwnice, jakiekolwiek.
      • tommies Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 30.09.14, 19:18
        aż tak źle ?
        • krzad Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 01.10.14, 01:59
          Widziałeś może budowę wiaduktu nad rondem Brukowa?
          Obecnie zaawansowane technologie pozwalają budować nawet w wodzie. Ale wtedy koszt wykonania piwnicy będzie znacznie większy od kosztów budowy pozostałej części domu?

Jeśli chcesz minimalizować koszty budowy to posłuchaj opinii Kasi.Buczkie.
          • adserserwis Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 03.10.14, 21:33
            www.kampinoskiebagna.pl/
            Renaturyzacja melioracji , budowa tam podnoszących poziom wody min. w okolicy Sadowy (na Wilczej Strudze).
            Okoliczne gminy są uczestnikami tego programu .
            Projekt zakłada utrzymanie wysokiego poziomu wody gruntowej jest to niezbędne dla odtworzenia bagien w KPN.
            Referat budowlany , środowiska w UM Łomianki udziela wyczerpujących informacji na temat .
            • krzad Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 04.10.14, 20:23
              Podają może jakieś konkretne daty odnośnie rozpoczęcia budowy grobli w Sadowej?
              • adserserwis Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 05.10.14, 11:17
                Na stronie www.kampinoskiebagna masz opis działań i harmonogram.
                Jednak podpisanie umowy i przekazanie funduszy z UE nastąpiło dopiero w marcu 2014 więc będą opóźnienia.
                Czy grobla długo utrzyma wysoką wodę z KPN ?
                Z obserwacji wydarzeń powodzi 2011 r wynikało ,że przesiąkliwość gruntu jest duża i poziom wody po obydwu stronach grobli był sobie równy .
                Przy krótkotrwałych ulewnych deszczach podwyższenie grobli zda jednak egzamin
                • krzad Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 09.10.14, 00:40
                  Na stronie znalazłem tylko w danych projektu:
                  Okres realizacji: 1.07.2013?31.03.2018
                  a to żaden konkret. To tak jakby w prognozie pogody podać "zachmurzenie małe do umiarkowanego, okresami duże a wiatry będą wiały jak będą chciały".
                  Znalazłeś coś konkretniejszego na terminu budowy grobli w Sadowej?
                  • adserserwis Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 09.10.14, 22:56
                    Wystarczy zaniedbać meliorację i już projekt zaczyna się sam realizować. Uzupełnia to bóbr który buduje znakomite progi spiętrzające.
                    Projekt koordynuje REC , wg ich informacji wszystkie działania mające na celu podniesienie poziomu wód gruntowych będą realizowane po modernizacji grobli. Również wykonano pomiary system tzw LIDAR.
                    Masz całkowita rację terminy są enigmatyczne a o postępach w projekcie dowiemy się (oby nie) przy następnej powodzi .
                    Powódź 2011 była okazją do ujawnienia tzw projektu Kampinos (norweskie fundusze) polegającego na renaturyzacji melioracji i utworzenia zalewu w miejscu kilku czosnowskich wiosek. Z powodu tej katastrofy ograniczono projekt do tzw kampinoskich bagien

fragment:
                    4 Modernizacja grobli przeciwpowodziowej w Sadowej
                    Opis działania
                    W rejonie wsi Sadowa (podobszar działań: IV - Wilcza Struga – rozdz. B…), w okresie 3.2015 - 12.2016, zostanie zmodernizowana na odcinku ca. 900 mb grobla rozdzielająca wilgotne siedliska Puszczy Kampinoskiej zlokalizowane w „dolinie” cieku Czarna Struga od okolicznych terenów zabudowanych. Lokalne ukształtowanie terenu powoduje, że wiosną wysokie wody z rejonu Wilczej Strugi podchodzą pod zabudowę wsi Sadowa. Aby temu zapobiec wybudowano tu kiedyś groblę jednak obecnie nie spełnia ona swojej roli w zadowalający sposób. Planowane jest podniesienie poziomu grobli o ca 50 cm i rozszerzenie jej korony do 3 m.

Powody, dla których to działanie jest konieczne
                    Grobla umożliwi utrzymanie właściwych stosunków wodnych w rejonie Wilczej Strugi pomimo bliskości siedzib ludzkich. Budowa grobli jest konieczna dla umożliwienia budowy progów (działanie C3) na Wilczej Strudze. "
    • zen_42 Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 03.10.14, 19:02
      Mam pytanie czy działka już kupiona , jeżeli tak to odradzam podpiwniczenie w tym rejonie bo jak przyjdzie powtórka 2011 to możesz pływać jeżeli nie to polecam zmianę lokalizacji na bezpieczną
      • jerzes Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 04.10.14, 12:44
        Sam interesowałem sie kupnem tam działki , i robiłem rekonesans .
        Rozmowy z mieszkańcami Izabelina Dziekanówka -były pozytywne.
        Na wieść o wodzie wyczytanej na Forum w 2011 , nie do końca wiedzieli o co chodziło.
        Faktem jest że głównie obracałem się w gruntach do 500m od trasy , wiedząc że im bliżej pod kampinos tym wyższy stan.
        Ale i blizej kampinosu - nie było tematu wysokiego stanu wody.
        Faktem jest że po rozmowie w gminie - jasne jest że piwnica to słaby pomysł . ale i w Kiełpinie to do najlepszych nie należy .
        Nie mam interesu aby tam cukrować - ale dziele sie z tym co sam obadałem.
        • mamdomek Re: Stan wód gruntowych Sadowa i Dziekanów Leśny 28.10.14, 13:49
          Uważaj czym się dzielisz, żebyś potem nikogo na sumieniu nie miał.
          W Dziekanówku woda potrafi być na poziomie gruntu! I nie chodzi o deszczówkę.
    • tommies Zrobiłem badanie gruntu 28.10.14, 12:57
      Co prawda jeszcze nie mam papierowego opracowania, ale właśnie firma wykonała mi 4 odwierty dla sprawdzenia gruntu. Rzeczywisty poziom wód gruntowych na dzisiaj to 140 cm, z tym ze zachodzi podciąganie i właściwie na 80 cm jest już mocno wilgotno.
      Porzuciłem zatem myślenie o podpiwniczeniu i skłaniam się ku płycie fundamentowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka