Dodaj do ulubionych

Tramwaj do Łomianek

23.10.14, 20:25
Cytat za profilem Łomianki Razem na Facebooku

"Budowa S7 jest ważna dla Łomianek, ale równie ważne jest poprawienie dojazdów do Warszawy komunikacją publiczną.
Polityka komunikacyjna Warszawy będzie w najbliższych latach zmierzać do ograniczania ruchu indywidualnego na rzecz komunikacji zbiorowej. Po prostu w większym stopniu, w naszych dojazdach do dzielnic centralnych Warszawy będziemy zmuszeni do korzystania z komunikacji publicznej.
S7 uwolni naszą gminę od tranzytu i ruchu wylotowego z Warszawy, pozwoli nam szybciej dojechać do warszawskiej obwodnicy ekspresowej, gdy naszym celem jest wyjazd na Katowice, Kraków, Łódź, itp, jednak w dalszej perspektywie konieczne są działania zmierzające do poprawienia dostępności komunikacją publiczną do centralnych dzielnic Stolicy.
W ub. tygodniu odbyła się prezentacja koncepcji budowy tramwaju do Łomianek. Jest to wstępne i ogólne studium możliwości budowy linii tramwajowej z Łomianek do węzła przesiadkowego w Młocinach.
Pełna dokumentacja jest tu:
bip.lomianki.pl/index.php?m=13&dc=10760
Co z tego wynika?
1. Obecnie aż 86% podróży do Warszawy odbywa się z Łomianek samochodami prywatnymi, a tylko 14% autobusami. Jest to chyba najgorszy wskaźnik wśród gmin satelickich Warszawy. Podobny może mieć tylko gmina Konstancin i Wiązowna. Powód tego jest jeden - Łomianki, Konstancin i Wiązowna to największe gminy nie posiadające sprawnej komunikacji szynowej z Warszawą.
2. Analizowano dwa korytarze dla tramwaju - wzdłuż Warszawskiej i wzdłuż Kolejowej. Oba warianty uzyskały podobne oceny, oba mają podobne prognozy zapełnienia pasażerami i oba mają podobne koszty budowy. Z tą różnicą, że budowa linii tramwajowej wzdłuż Kolejowej wymagałaby wielu wyburzeń.
3. Tramwaj spowodowałby wzrost udziału komunikacji masowej w podróżach do Warszawy z obecnych 14% do 30%. Co za tym idzie o tyle spadłby ruch samochodowy. Przy czym, w przypadku podjęcia przez Warszawę bardziej restrykcyjnej polityki antysamochodowej i pro zbiorkomowej, zainteresowanie komunikacją tramwajową może wzrosnąć.

Władze Łomianek powinny w przyszłej kadencji podjąć bardziej zdecydowane działania w kierunku budowy linii tramwajowej do Łomianek.
Czy budowa tramwaju jest realna? To powinny wykazać kolejne i szersze analizy, w tym Studium Techniczno Ekonomiczno Środowiskowe. Nawet jeśli linia tramwajowa nie powstanie do 2022 roku, to powinniśmy rozstrzygnąć w jakim wariancie jest on najlepszy i wpisać linię do planów zagospodarowania przestrzennego tak, by teren ten nie został w sposób bezmyślny zabudowany.

Jeszcze co pośrednio wynika z wykonanej wstępnej analizy dla tramwaju - budowa S7 w wariancie I lub poszerzenie Pułkowej stoi w sprzeczności z ideą linii tramwajowej do Łomianek. Po prostu rozbudowa Pułkowej w Warszawie dokonałaby się kosztem pasa terenu, w którym można poprowadzić tramwaj. Wtedy na linię tramwajową nie będzie już miejsca. Konieczne byłoby wejście w teren parku Młocińskiego co przyniosłoby poważne problemy natury ekologiczno-środowiskowej uniemożliwiające realizację komunikacji szynowej."

Źródło: www.facebook.com/pages/Lomiankirazem-S7/751680061516132
Obserwuj wątek
    • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 20:28
      Ciekaw jestem co na to pan radny Berger, który (o ile pamiętam) był za budową tramwaju do Łomianek..

Tramwaj, czy poszerzenie Pułkowej? Co pan wybiera, panie radny?
      Czekam na odpowiedź.
      • 4kierowca_bombowca Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 22:24
        robert_c napisał:

> Ciekaw jestem co na to pan radny Berger, który (o ile pamiętam) był za budową t
        > ramwaju do Łomianek..
        >
        > Tramwaj, czy poszerzenie Pułkowej? Co pan wybiera, panie radny?
        > Czekam na odpowiedź.
        >
        Skoro jest pan obiektywnym specjalistą.
        Skoro nie interesuje pana lokalna polityka.
        Co pan powie na to, gdy poproszę pana by zostawił pan Radnego Bergera w spokoju
        i łaskawie zajął sie lokalną polityką miasta stołecznego.

Czy Radny Berger jest pańskim kolegą, a może napisem na dropsach?
        • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 22:52
          Radny Berger jest osobą publiczną i każdy ma prawo próbować się dowiedzieć jaka jest jego opinia. Nie myślałem, że zadanie pytania radnemu może być potraktowane jako przestępstwo.

Sprawa tramwaju do Łomianek nie jest sprawą lokalną. Ta inwestycja oznacza znacznie mniej łomiankowskich samochodów na stołecznych ulicach.

Jestem ciekaw opinii pana radnego Łomianek. I nie ma w tym nic złego.
          • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 22:53
            A ty "kierowco bombowca" jeśli sprawa cię nie dotyczy, to łaskawie się nie wtrącaj. Chyba że jesteś adwokatem p. Bergera.
            • 4kierowca_bombowca Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:12
              Może jestem, może nie.
              Jedno jest pewne, że pańskie wpisy nie są grzeczne, ani kulturalne.
              Ciekaw jestem drogi panie co na to SiSKOM?, którego logo, śmiem twierdzić, pan nadużywa.
              Mocno nadwyrężając ,,powagę i wiarygodność,, tejże instytucji.
              • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:23
                Niegrzeczne to są pańskie wpisy.

Ja oczekuję jedynie od radnego Łomianek opinii na temat komunikacji szynowej z Warszawą.
                Pan za to, nie mając nic w temacie do powiedzenia, niepotrzebnie się wtrąca w wątek.
            • ziomalreaktywacja Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:31
              Panie Robercie, pana hejterskie wpisy, oraz abstrakcyjne pomysły może Pan zamieszczać na forum SISKOM-u.

W dniu dzisiejszym odbyła się debata dotycząca rozwoju systemów transportu publicznego w Warszawie. W czasie debaty zarówno Pan dr. Andrzej Brzeziński, jak również Pan prof. Wojciech Suchorzewski wypowiadali się pozytywnie na temat zwiększenia roli autobusu w przewozach pasażerskich.

Komunikacja szynowa jest nieekonomiczna ze względu na koszty pierwotne jak również utrzymanie. Budowa wydzielonego pasa ruchu i "metrobus" jako klasyczny BRT lub tradycyjny autobus wielkopojemny są równie ekologiczne, tańsze i bardziej mobilne.

W moim odczuciu zależy Panu na odsunięciu w czasie poprawy dojazdu z Łomianek do Warszawy. W innym przypadku nie forsowałby Pan nierealistycznego pomysłu linii tramwajowej.
              • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:52
                ziomalreaktywacja napisał:

> Komunikacja szynowa jest nieekonomiczna ze względu na koszty pierwotne jak r
                > ównież utrzymanie.
                Budowa wydzielonego pasa ruchu i "metrobus" jako klasycz
                > ny BRT lub tradycyjny autobus wielkopojemny są równie ekologiczne, tańsze i bar
                > dziej mobilne.

Niestety, ale diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku gdy buspas miałby przejąć kilka procent ruchu, a tramwaj kilkanaście, to bus jest nieefektywny w stosunku do tramwaju.
                Nie da się ogółów odnosić do szczegółów. W przypadku każdej linii decydująca jest analiza wykonalności wraz z prognozami ruchu.
                • ziomalreaktywacja Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:00
                  Prognozy ruchu dla Łomianek są niekorzystne zarówno w przypadku tramwaju jak również buspasa. Mówię o popycie. Zapewne zapoznał się Pan z opracowaniami miasta oraz marszałka.

Szansą jest oddalona w czasie budowa S7, (która i tak powstanie) i skłonienie Warszawy oraz Auchan do utworzenia parkingu P&R przy CH i dedykowanej linii dowozowej do metra Założenie : utrzymania pierwszej strefy biletowej ZTM.
                  • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:14
                    Tyle, że prognozy ruchu są kilka razy korzystniejsze dla tramwaju.

I by nie było wątpliwości - jestem zwolennikiem buspasów i BRT.
                    Jednak w każdym przypadku trzeba dokonać analizy dla danego ciągu. W przypadku, gdy BRT nie wykazuje żadnej efektywności nie ma sensu upierać się przy tym, że jest lepszy od tramwaju.
                    Ubiegłoroczna analiza dla Pułkowej też wskazywała na brak efektywności buspasa i w zaleceniach jest tylko modernizacja skrzyżowania z Wóycieckiego plus kilka drobiazgów.
                    Można zamówić kolejne opracowanie i usiłować cośtam ponaginać, jednak w dalszym ciągu będzie wątpliwe, by Warszawa wyłożyła jakąkolwiek kasę na to. Bądźmy realistami.

Oczywiście tramwaj to też nie jest projekt na jutro.
                    • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:21
                      Myślę, że Warszawa byłaby skłonna do realizacji buspasa (lub nawet BRT), gdyby wykazał on podniesienie chociaż do 30% odsetka osób korzystających z komunikacji publicznej.
                      Nie wiem co i jak trzeba ponaciągać, by tak wyszło.
                    • ziomalreaktywacja Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:26
                      W mieście zmienia się podejście do szyny. Ma ona swój czas do końca finansowania jej przez UE. Są zadania, które trzeba zakończyć oraz te wynikające z poprawy funkcjonowania sieci. Podoba mi się pomysł tramwaju w Alei Wilanowskiej. Może jeszcze Gocław i Wilanów i to wszystko.

W kolejnej perspektywie środki zostaną przeznaczone na zeroemisyjny transport drogowy, którego zakupy MZA zapisało w swojej strategii. Za chwilę wyjadą 4 BYD na linię 222 do testów i przetargowe 10 szt Solarisa. Są już pierwsze przeguby na baterie - 180 osób przy 200 w tramwaju !!
                      • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 15:36
                        Tylko cały czas zrobienie buspasa od Auchan do Warszawy nie da dobrych efektów, a robienie BRT w Warszawskiej to raki sam koszt co budowa tramwaju.
                        • ziomalreaktywacja Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 22:01
                          Zostawmy Warszawską, to lokalna ulica, która dobrze spełnia rolę drogi zbiorczej. Problem Łomianek nie leży w ich centrum ale na wylocie do Warszawy, a jedynym wąskim gardłem jest ulica Pułkowa/Kolejowa.

Tak jak pisałem Trasa S7 powstanie w planowanym śladzie od Kiełpina do S8. Ale w większości przejmie ona ruch tranzytowy a nie lokalny. Nie przejmie tych potoków, które odbywają się do szkół, pracy, itd.

Co daje buspas i linia dowozowa dziś, ano to że przez kolejnych 10 lat nie będziemy stać w korku. Pozwoli Warszawie na uwolnienie terenów przy Wóycickiego gdzie już dziś, na terenach pohutniczych obecny ich właściciel chce budować biurowce. I pozwoli na dalszy rozwój kampusu uniwersyteckiego UKSW.

Dlatego uważam że warto próbować walczyć o poprawę dojazdu teraz, a nie po roku 2040.
                          • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 25.10.14, 11:19

> Tak jak pisałem Trasa S7 powstanie w planowanym śladzie od Kiełpina do S8
                            > ]. Ale w większości przejmie ona ruch tranzytowy a nie lokalny. Nie przejmie
                            > tych potoków, które odbywają się do szkół, pracy, itd.

Przejmie 80% ruchu tranzytowego i część łomiankowskiego. Ruch na Pułkowej zmniejszy się o około 50%.

> Co daje buspas i linia dowozowa dziś, ano to że przez kolejnych 10 lat nie b
                            > ędziemy stać w korku
                            .

Nie ma co przekonywac się o tym, że buspas usprawnia komunikację autobusową, bo to oczywiste. Problem w tym, czy mieszkańcy Łomianek przesiądą się do autobusów i w jakim procencie.

> Dlatego uważam że warto próbować walczyć o poprawę dojazdu teraz, a nie po roku
                            > 2040.

Oczywiscie, że warto. Problem jest natomiast taki czy Warszawa wyłozy kase na budowe buspasa na Pułkowej jeśli analizy pokażą niewielki tylko wzrost zainteresowania komunikacją autobusową. Ja osobiście jak najbardziej popieram projekt zrobienia trwale wydzielonego buspasa od Auchan w Łomiankach do Młocin. Zauwazam tylko, że analizy pokazują słabe zainteresowanie komunikacją autobusową przez mieszkańców Łomianek gdyby buspas powstał na tym odcinku.

Chciałem tez zauwazyć, że osoby piszące teraz o potrzebie buspasa strasznie się wściekały, gdy ja pisałem o tym jeszcze 2-3 miesiące temu. Nie wiem czy to kampania wyborcza, czy rzeczywista i trwała zmiana poglądów.

Zauwazam też, że analizy ruchu dla tramwaju pokazują o wiele większy wzrost zainteresowania komunikacją publiczną, niż gdyby był jedynie buspas.
      • modlin_1 Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:21
        Drogi Robercie.
        Od kiedy pierwszy raz przeczytałem twój wpis o tym, że "decyzja w sprawie S7 już zapadła" minęło już chyba ze 12 lat. Roberciku muszę ci coś powiedzieć... I niestety będzie to nic przyjemnego...
        - Otóż starzejesz się...Kiedyś myślałem, że Ty masz taki "młodzieńczy" entuzjazm do tej drogowej "roboty" i związaną z tym kreatywność. Myślałem, że siedzisz w tym swoim PKP na ciepłej posadce, klepiesz godzinami w klawiaturę, bo jesteś człowiekiem myślącym. Być może nawet kiedyś( gdy PO była wschodzącą gwiazdą i jako stowarzyszenie czuliście w nozdrzach zapach euro) to chciało się wam coś zmieniać, walczyć, wierzyliście w coś ( choćby miała to być tylko Natura 2000!!!).
        Teraz po 12 latach drogi Robercie z Twoich wpisów tchnie totalną nudą, rutyną, brakiem świeżego spojrzenia , brakiem wizji, a przede wszystkim brakiem refleksji nad wydarzeniami z nieodległej przeszłości.
        Jako - "wielki popierany przez samego "gronkowca" - SISkom dostaliście wycisk od paru skromnych właścicieli działek, którzy z pomocą jednego taniego prawnika uwalili decyzję środowiskową, bo była bublem prawnym i proceduralnym. I wydawało mi się, że może zapali Ci się jakaś lampka kontrolna. Że to będzie jakieś ostrzeżenie , że to miejsce, któremu chcesz zafundować kolejną standardową trasę jest miejscem trudnym i wyjątkowym. Miejscem wymagającym szczególnego szacunku i przede wszystkim wyczucia i myślenia Projektanta przez duże P.
        Ale nie. Zawiodłem się. Znowu rozczarowałeś i pokazałeś kompletny brak klasy.
        Za Pana radnego Bergera odpowiem Ci.
        -Poszerzenie Półkowej nie ma żadnego związku z tramwajem. Półkowa powinna być udrożniona na potrzeby ruchu kołowego - (w tym autobusowego -czyli buspas). Natomiast tramwaj na terenie Warszawy powinien przebiegać, jak w starym studium burmistrza Sokołowskiego, czyli od węzła i pętli Młociny ulicą encyklopedyczną obok Huty i Makro , dalej przez Młociny i przy uczelni im.Stefana Wyszyńskiego w ul. Wójcickiego. Następnie z Wójcickiego nie dojeżdżając do Pułkowej w lewo w ulicę "Stary Tor", która jest "zarezerwowana na ten cel od 93 lat"!!! jeszcze przez Spółkę Akcyjną: Chemin da fer Electrique Varsovie Młociny-Modlin Societe Anonyme. tak.tak
        a i czy słyszałeś kiedyś nasz "geniuszu i aytorytecie od komunikacji ", że na Zachodzie dawne przedsięwzięcia komunikacyjne związane z projektowaniem Miast Ogrodów (jakim była Dąbrowa) są traktowane jak Zabytki Techniki !!! i są skrupulatnie modernizowane i konsekwentnie odtwarzane, gdyż są nadal bardzo nowoczesnym środkiem transportu, efektywnie służą ludziom i nie szkodzą Środowisku naturalnemu!!!! Pozdrawiam Cię Geniuszu i dobranoc autorytecie...
        PS. a i jeśli jeszcze raz zaczniesz chrzanić ludziom farmazony, że udrożnienie Półkowej ma taką samą procedurę co S7 to przysięgam , że napiszę oddzielny artykuł w prasie fachowej, żeby zamknąć ci buźkę...
        Pozdrawiam.
        Modlin_1
        • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:40
          modlin_1 napisał:

> Od kiedy pierwszy raz przeczytałem twój wpis o tym, że "decyzja w sprawie S7 ju
          > ż zapadła" minęło już chyba ze 12 lat.

A to bardzo ciekawe, gdyż poprzednia decyzja środowiskowa została wydana 5 lat temu.

> Teraz po 12 latach drogi Robercie z Twoich wpisów tchnie totalną nudą, rutyną,
          > brakiem świeżego spojrzenia , brakiem wizji, a przede wszystkim brakiem refleks
          > ji nad wydarzeniami z nieodległej przeszłości.

Widzę, że lubisz pisaniny w stylu blablabla

> to miejsce, któremu chcesz zafundować kolejną standardową trasę

Sorry, ale to nie ja jestem inwestorem, ani projektantem. Mylisz pojęcia. Całkowicie.

> Natomiast tramwaj na terenie Warszawy powinien przebiegać, jak w starym studium bur
          > mistrza Sokołowskiego,

Masz na myśli ten bubel zakładający budowę linii kolejowej do Łomianek?
          Niestety muszę Cię zmartwić, taki przebieg nie uwzględniał w ogóle faktu wejścia z trasą w Uroczysko Las Młociński. Tramwaj przez las.... Hmmmm.... Mądre to tak samo, jak S7 w międzywalu Wisły

> PS. a i jeśli jeszcze raz zaczniesz chrzanić ludziom farmazony, że udrożnienie
          > Półkowej ma taką samą procedurę co S7 to przysięgam , że napiszę oddzielny art
          > ykuł w prasie fachowej, żeby zamknąć ci buźkę...

Czekam więc z niecierpliwością.

Tak, modernizacja Pułkowej ma taką samą procedurę, jak budowa S7.
          I czekam na artykuł w prasie fachowej.
      • krasno-ludki Re: Tramwaj do Łomianek 23.10.14, 23:25
        Ta osoba co wymysliła tramwaj do Łomianek , to chyba ten Tramwaj jej głowę przejechał i rozum uciekł jej do dupy .
    • mustafa66 Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:01
      Myślę, że to był dość przemyślany i przebiegły ruch. Lecz nie chodzi tu o samą inwestycje, której oczywiście nie będzie tylko o cholerną propagandę wyborczą . Politycy wykorzystują każdą okację, by nas oszukać pamiętajmy o tym.
    • wrog.siary Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:41
      Znaczy autorzy studium nie potrafili znaleźć rozkładu jazdy autobusów KMŁ ale reszta dokumenty jest na wysokim poziomie?
    • normalne.lomianki Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 00:46
      W tym mieście niestety nic nie jest na wysokim poziomie! A z pewnścią już nie umysł Rusiekiego
    • olinek.okraglinek Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 19:37
      Skoro facet wyżywa się emocjonalnie na swoich potencjalnych wyborcach to jest moim zdaniem zupełnym półgłówkiem.
      • grochownia Re: Tramwaj do Łomianek 24.10.14, 22:39
        Dobre opracowanie winno zawierać wstępną analizę możliwość. Dlaczego przedstawione nie zawiera, Robert c nic nie wie. A dobrze by było, zwłaszcza że grono szacownych prawdziwych ekspertów badało: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95194,14250167,Planuja_80_nowych_tras_tramwajowych__Zobacz_ktoredy.html i stwierdziło: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15314073,Zobacz_siec_tramwajowa_w_Warszawie_2040_roku__PLANY_.html warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15314073,Zobacz_siec_tramwajowa_w_Warszawie_2040_roku__PLANY_.html#TRLokWarsTxt
        Czyli ze strony Warszawy nie mamy żadnych szans przed rokiem 2040 , bo tam z jakichś przyczyn nie chcą słuchać lokalnego eksperta, którego ja nazywam zwykłym trollem formowym czyli Roberta c. Patrz ostatnie wpisy w wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,229,154973270,154973270,Pani_premier_obiecuje_cala_S7_z_Gdanska_do_Krakowa.html, tam też sporo o tramwaju.
        Generalnie należy się liczyć, że cały koszt budowy linii poniosą Łomianki ( a wtedy może Warszawa dała łaskawie teren pod torowisko). A jeżeli tak to tabor też musimy kupić i może też postawić zajezdnie, bo tych w Warszawie brakuje ( a właściwie chcą je zabrać z centrum miasta) Zapewne to dalszy wzrost kosztów minimum 3-5 razy w stosunku do zakładanego. Kogo na to będzie stać i czy łaskawa unia będzie dalej dokładała na inwestycje w transport zbiorowy nie wiadomo.
        Lekceważony przez Warszawę doradca pisze: < Władze Łomianek powinny w przyszłej kadencji podjąć bardziej zdecydowane działania w kierunku budowy linii tramwajowej do Łomianek. Czy budowa tramwaju jest realna? To powinny wykazać kolejne i szersze analizy, w tym Studium Techniczno Ekonomiczno Środowiskowe. Nawet jeśli linia tramwajowa nie powstanie do 2022 roku, to powinniśmy rozstrzygnąć w jakim wariancie jest on najlepszy i wpisać linię do planów zagospodarowania przestrzennego tak, by teren ten nie został w sposób bezmyślny zabudowany.
        Jeszcze co pośrednio wynika z wykonanej wstępnej analizy dla tramwaju - budowa S7 w wariancie I lub poszerzenie Pułkowej stoi w sprzeczności z ideą linii tramwajowej do Łomianek. Po prostu rozbudowa Pułkowej w Warszawie dokonałaby się kosztem pasa terenu, w którym można poprowadzić tramwaj. Wtedy na linię tramwajową nie będzie już miejsca. Konieczne byłoby wejście w teren parku Młocińskiego co przyniosłoby poważne problemy natury ekologiczno-środowiskowej uniemożliwiające realizację komunikacji szynowej." >
        Dużo słów, lecz sensu mało. Bo zaczynamy od końca. Pierwsze, to analiza rodzaju transporty publicznego w budowie którego będzie zainteresowana WARSZAWA. Dopiero po takich uzgodnieniach możemy zaczynać. Na pewno nie będzie to równocześnie bus pas i tramwaj a może jeszcze coś innego. W dodatku trzeba brać pod uwagę, że Pułkowa ma znaczącą rezerwę po stronie przeciwnej niż uroczysko Młociny. I tam raczej powinna powstawać dodatkowa infrastruktura.
    • anetasr Re: Tramwaj do Łomianek 25.10.14, 02:04
      Hahahah koń by się uśmiał! Czy wy naprawdę wierzycie w te trze obietnice? Przecież to tylko i jedyne na pokaz... Umiejętna manipulacja PRowców Dąbrowskiego
      • 11chwilka Re: Tramwaj do Łomianek 25.10.14, 09:54
        Wiele wskazuje że to kolejna pijarowska rozgrywka. Trudno się z tym pogodzić, ale tio tylko kolejna burmistrzowska bajka. Bo koszt ogromne, bo miejsc w Łomiankach właściwie brak, bo Warszawa ma zupełnie inne spojrzenie na ten temat, a terminy dotyczą przyszłych pokoleń.
        Nie ma czym się entuzjazmować, Bo wykonano najwyżej zarys - szkic jednego z projektów, które mogą usprawnić lokalną komunikację. Jak na czteroletnią kadencję to bardzo mało, właściwie zero! Teraz głośno otrąbią sukces burmistrzowi poplecznicy, choć właściwie powinni grać na trwogę, że znowu nic nie zrobiono w dziedzinie poprawy komunikacji publicznej. W dodatku w KMŁ w pierwszych dwóch latach rządów burmistrza Dąbrowskiego spadła znacząco liczba sprzedanych biletów miesięcznych o ponad 900 szt., a w biletów jednorazowych o niecałe 70 000 szt.! I o czym tu mówimy, o komunikacji publicznej? Tej w której ubywa pasażerów, tej której najnowsze autobusy ruszają do Warszawy, a do nas wracają stare graty? Liczą się prawdziwe działania, z których żadne nie świadczy o chęci rozwiązania faktycznych problemów komunikacji publicznej Łomianek! Ktoś powie linia Łz, tak była, również linią wyborczą burmistrza Sokołowskiego!
        • ari-vederci Re: Tramwaj do Łomianek 25.10.14, 11:35
          Zapewne to jest jedna z nowych gier. Honorowym prezesem został były prezes.
          Zapewne stąd powrót do ilości sprzedanych biletów.
          Jeszcze strzał ambicjonalny by pokazać ZTM i kolegom, kto wrócił do gry.

Następnym krokiem , kto wie , być może miała być zmiana na stanowisku prezesa
          naszej dzielnej spółki.
          Niestety ,,gmeranie,, przy statutowych działaniach i, zanosi że przygniecie wielka klapa.
          O ile wyborcy nie wezmą spraw we własne ręce.
          • ziomalreaktywacja Re: Tramwaj do Łomianek 25.10.14, 20:12
            Już niedługo większość miast będzie zmuszona do wymiany całego taboru na bezemisyjny. W Warszawie około 1800 autobusów. Uważam że nie będzie ich stać na rozbudowę sieci tramwajowej. Biała Księga UE precyzyjnie wskazuje datę - 2050 rok do którego gminy będą musiały dokonać nowych inwestycji.

Żałuję że Pan Dąbrowski zamiast skupiać się na wojnie z radnymi, zamiast wyjeżdżać na "wczasy" do Krynicy za publiczne pieniądze nie pokusił się o zakup autobusów gazowych w ramach programu GAZELA. Nawet wniosku Łomianek nie widać na stronie NFOŚu.

Łomianki straciły 80 mln zł

www.nfosigw.gov.pl/system-zielonych-inwestycji---gis/konkursy/i-konkurs-gazela/
            • grochownia Re: Tramwaj do Łomianek 26.10.14, 11:35
              Ale takie działania są kosztowne i mają minimalne przełożenie propagandowe. Lepiej oddać najnowsze autobusy Warszawie, zamiast w to miejsce kupić nisko emisyjne i pro ekologiczne pojazdy na linie lokalne! Ale wtedy na pewno by przepadł efekt kolejnego "wspaniałego tramwaju wyborczego" który jest kiczem nie projektem. W dodatku łatwiej jest wprowadzić ponownie smrodzące , nie spełniające żadnych norm euro wrako-autobusy na lokalne linie. Niech nam smrodzą! I tak wygląda ekologia w ujęciu Dąbrowskiego!
              • gothicgame Re: Tramwaj do Łomianek 26.10.14, 16:54
                Nie dla kłamstw i obłudy Dąbowskiego i Rusieckiego!
    • krasno-ludki Re: Tramwaj do Łomianek 26.10.14, 20:07
      Ludzie pomyślcie jak z technicznego punktu poprowadzić tory tramwajowe na ul. Warszawskiej ?
      Jak ? !!!!!!!!!!!!!!!!!
      Szczególnie w centrum Łomianek .
      Gdzie zmieścić przystanki tramwajowe ?
      Tylko psychicznie chory człowiek mógł cos takiego wymyślić , bez wyobraźni .
    • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 00:32
      Czytając co poniektórych przestaję się dziwić, że Łomianki były i wciąż są jedną z bardziej zacofanych gmin podwarszawskich.
      Nic się nie da, nic się nie uda, cokolwiek ktoś chce zrobić, to protesty.

Tu widzę, że wielu ma problem z tym nie co, ale kto przedstawił koncepcję tramwajową.
      Identyczna wizja, ale zaprezentowana przez "jego" władze, byłaby oklaskiwana.
      Politykierstwo w najgorszej postaci sprawiające, że politykierzy bardziej myślący o stołkach w gminie niż o rozwoju gminy, są skłoni do uwalania wszystkiego co dobre, a co wyszło z rąk opozycji.

A co do tramwaju. Nikt nie mówi, że to inwestycja na już. Nie ma znaczenia kto będzie dalej rządził, powinien kontynuować prace nad planowaniem linii tramwajowej do Łomianek.
      Warszawa póki co wyklucza tę inwestycję, bo ogólna analiza wykonana dla 100 linii pokazała pewne trudności formalno-prawne w realizacji tramwaju poza stołecznymi granicami. Jednak owa analiza dla 100 linii była na takim stopniu ogólności, że każda zainteresowana strona powinna wykonać bardziej szczegółowe opracowania, by wykazać zasadność (lub brak zasadności) tej inwestycji.
      Jeśli wyjdzie zasadność (a odsetek osób korzystających z komunikacji publicznej zwiększony z 14 do ponad 30% pokazuje, że warto nad tym projektem się pochylić), to ważną rzeczą dla gminy będzie wskazanie optymalnego przebiegu i wpisanie korytarza tramwajowego do planów miejscowych gminy.
      Nie robiąc nic, nie osiągnie się nic.

I jeszcze jedno - Warszawa prędzej wyłoży 100 mln. na tramwaj do Łomianek, niż 100 mln, na odkolizyjnienie Pułkowej. Odkolizyjnienie Pułkowej wprowadza ruch indywidualny do centrum miasta, co jest sprzeczne z polityką komunikacyjną Warszawy, a tramwaj zmniejsza, co z kolei zgodne jest tą polityką.

Wiem, że do "mądrych" głów politykierów i tak nic nie dotrze, ale do innych, czytających tylko to forum, jak najbardziej.

Budowa tramwaju to lata 2030. Jednak przy bardzo dobrych wiatrach, prognozach i mądrej polityce władz Łomianek, możliwość zbudowania tej linii z dofinansowania UE na lata 2014-20 istnieje. Wszystko jednak zależy od działań władz i mieszkańców Łomianek. Piszący na tym forum politykierzy są skłonni spieprzyć wszystko, by Łomianki dalej były zapyziałe, ale byleby oni mieli stołki.
      • drabbu Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 08:17
        Panie Robercie, okres wyborczy to naturalny okres "pchania się na stołki" lub dążenia do zachowania stołka. Wszędzie. Nigdzie nie jest inaczej i powtarza się co 4 lata. To nie jest przypadłość dotycząca wyłącznie Łomianek.
        Nie przeczę, że tramwaj jest dobrą rzeczą, ale niech pan zwróci uwagę tylko na jedno: czy politykierstwem w najgorszej postaci nie jest przedstawianie dość utopijnych tramwajowych wizji teraz w czasie kampanii wyborczej? Podczas gdy przez całą kadencję nie padło ani jedno słowo o tramwaju? Choć w programie włodarzy było, a nie zrobili dosłownie nic? Czy na pewno jest to teraz wiarygodne, czy to tylko propaganda mająca służyć zwróceniu na siebie uwagi jeszcze raz w gorącym czasie?
        Więc niech się pan aż tak nie dziwi i nie urąga, że patrzymy "kto" zgłosił. Właśnie przez to "kto", oceniamy prawdopodobieństwo dalszych prac nad tramwajem, przez to i według stopnia realizacji innych obietnic wyborczych, który jest mocno niezadowalający. I dlatego nie oklaskujemy.
        • drabbu Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 08:58
          P.S. Przypuśćmy, że ktoś obiecał, że przygotuje panu smaczną zupę. Ale okazało się, że nie wychodzi mu ani pomidorowa, ani ogórkowa, ani kapuśniak, ani nawet prosty żurek, czy rosół. Wszystko jest przesolone albo za bardzo przyprawione. A kotlet został przypalony. Czy po tych smętnych doświadczeniach, będąc głodnym, uwierzy pan w obietnicę, że ów ktoś przyrządzi jeszcze coś dobrego? Czy że raczej nawarzy koszmarnego piwa? Nie będzie pan wolał zwrócić się do innego speca?
          • ani51 Propagandowy tramwaj do Łomianek 27.10.14, 11:43
            Tramwaj, to dla nas zjadaczy chleba wspaniałe marzenie. Lecz fachowcy i władze być może z naszym udziałem, ocenią jego faktyczną potrzebę! Problemem o którym piszę jest obietnica wyborcza z przed 4 lat burmistrza, nie jest sam tramwaj, który można narysować tu i ówdzie. To kwestia nie dotrzymania moim zdaniem realnych obietnic z upływającej kadencji. Czyli zerowe efekty w tej sprawie obecnego burmistrza.
            A a tego zabłąkany na nasze tereny Robert albo nie dostrzega, albo udaje głupiego. Przez cztery lata kadencji, można zrobić znacznie więcej, przynajmniej tyle by eksperci dostrzegli faktyczną potrzebę i możliwość budowy tramwaju do Łomianek. Niestety sprawę w ostatnim czasie, w wyniku zerowych starań gminy, Warszawa odłożyła ad acta do roku 2040! Można wiele pisać o wspaniałym osiągnięciu czteroletniej kadencji w postaci niewiele wartej koncepcji, która pięknie wrysowuje tramwaj w ulicę Warszawską. Koncepcję która utrudnia na niej ruch samochodowy. Koncepcję grożącą totalną blokadę właściwie jedynego miejskiego ciągu komunikacyjnego wzdłuż Wisły po tej stronie szosy na Gdańsk! Ale gdzie w niej jest akceptacja ze strony władz Warszawy, gdzie tramwaje Warszawskie przyrzekają eksploatację tej linii i oświadczają ze maja nadmiar taboru by ją obsłużyć. Ale gdzie analiza celowości budowy takiego tramwaju, co powinno być podstawowym ruchem w takich sprawach? Opracowanie, to niestety dalszy ciąg obiecanek cacanek, ot sporządzony na kolanie projekt, niewiele wart. Trzeba doprawdy być miałkim człowiekiem o niewielkiej wiedzy, by móc uznać taki szkic za coś znaczącego i próbować bronić coś, co z punktu widzenia prawdziwego rzemiosła projektowego jest nie do obronienia. Kim jest ów Robert - c, rzecznik i niezłomny obrońca nie tylko owego projektu? Fachowcem gotowym za niewielką cenę sprzedać się obecnym władzom, pragnącym kolejnego nierealnego sukcesu, autorem czy też jak to niektórzy nazywają forumowym trollem? Dlaczego jedynie broni projektu, gdy wiele osób wysuwa uzasadnione i racjonalne zastrzeżenia do opracowania i jakości jego sporządzenia. A może należy do grupy osób z psychicznym obciążeniem o którym piszą w linku poniżej? Trudno się zorientować każdemu w zawiłościach projektu, ale myśląc racjonalnie i czytając posty w wątku, należy przychylić się do wniosku, że w cztery lata nie zrobiono nic w sprawie tramwaju, a opracowanie jest jedynie zrobionym na kolanie maskowaniem braku realnych działań na rzecz tramwaju. Prawdziwy i uczciwy fachowiec taki jakim się mieni Robert-c powinien obnażać braki projektu, a nie bronić kiczu.
          • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 19:35
            drabbu napisał:

> P.S. Przypuśćmy, że ktoś obiecał, że przygotuje panu smaczną zupę. Ale okazało
            > się, że nie wychodzi mu ani pomidorowa, ani ogórkowa, ani kapuśniak, ani nawet
            > prosty żurek, czy rosół.

O ile znam dokonania poprzednich burmistrzów Łomianek (a znam), to wnioskuję, że ich masz na myśli.
            • 4kierowca_bombowca Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 20:10
              robert_c napisał:

> drabbu napisał:
              >
              > > P.S. Przypuśćmy, że ktoś obiecał, że przygotuje panu smaczną zupę. Ale ok
              > azało
              > > się, że nie wychodzi mu ani pomidorowa, ani ogórkowa, ani kapuśniak, ani
              > nawet
              > > prosty żurek, czy rosół.
              >
              > O ile znam dokonania poprzednich burmistrzów Łomianek (a znam), to wnioskuję, ż
              > e ich masz na myśli.
              >
              O ile znam prozę Czeską, jeden taki tytułowy bohater,grając w mariasza pozwolił sobie
              na bardzo odkrywcze w tym momencie zdanie:
              kibic z dala niech................. , no właśnie stąd też proszę by się pan odstosunkował od Łomianek. Przenosząc sie na sobie znanu grząski grunt stołeczny.
              Nie lubimy gdy obcy zaczynają wtykać nos w nie swoje polityczno wyborcze sprawy.
              • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 20:21
                Zamiast pokazać merytorycznie dokonania poprzedników będziesz lecieć sloganami.
                Wiem, że pokazanie dokonań poprzedników jest awykonalne, więc na sloganach w tym przypadku się skończy. Ot, taki poziom, który intelektualnie nie pozwala wynieść się ponad slogany, jak też mówiąc o dokonaniach poprzedników .... nie ma o czym mówić.
        • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 19:33
          drabbu napisał:

> Podczas gdy prze
          > z całą kadencję nie padło ani jedno słowo o tramwaju?

I tu się mylisz.
          Warszawa przymierzała się do wykonania analizy tramwajowej od dawna. Tylko i wyłącznie dzięki staraniom władz gminy włączono do tej analizy tramwaj do Łomianek. Opracowanie wykonane przez m.st. Warszawę wykluczyło tę linię bez podania konkretnych powodów (tzn. nie wykazano, że nie ma ona sensu, a w ogóle ta warszawska analiza dla 100 linii to w większości tylko makulatura). W związku z tym Łomianki wykonały swoje opracowanie, z którego wyszło, że jednak linia do Łomianek ma sens.
          • ziomalreaktywacja Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 22:56
            To co piszesz jest kłamstwem. Przed wykonaniem opracowania to Biuro Drogownictwa i Komunikacji m.st. Warszawy zwróciło się do wszystkich gmin "wianuszka" warszawskiego z prośbą o wskazanie ew. tras. Podobne zapytanie zostało wysłane do dzielnic.

Burmistrz Dąbrowski nie wnioskował o budowę tramwaju ani nie prowadził rozmów z władzami Warszawy na ten temat. Planował budowę kolejki do Modlina co skrytykował prof Suchorzewski.

Wykonane opracowanie pokazuje, że można wybudować tramwaj w ulicy Warszawskiej, tylko jakim kosztem. Dzisiejsza wiedz techniczna i możliwości pozwalają na wybudowaniu linii w tunelu pod ulicą, tylko znów zapytam: jakim kosztem. Dodam jeszcze że opracowanie jest nieobiektywne. Pracownikowi Tramwajów Warszawskich trudno wykonać opracowanie, które stawiałby ten środek transportu w negatywnym świetle.

Dodam jeszcze że wyniki tego opracowania również zostały negatywnie ocenione przez prof. Suchorzewskiego. i nie wskazują jednoznacznie że wykonanie linii tramwajowej zamiast autobusów ma sens. BRAK PORÓWNANIA !!!!
            • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 28.10.14, 00:31

> Burmistrz Dąbrowski nie wnioskował o budowę tramwaju ani nie prowadził rozmó
              > w z władzami Warszawy na ten temat.
              Planował budowę kolejki do Modlina co s
              > krytykował prof Suchorzewski.

Całkowicie mylisz pojęcia. Wiesz, że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz w której kieszeni.
              By burmistrz mógł o coś wnioskować, musi mieć do tego merytoryczne podstawy. Owe podstawy daje choćby studium wykonalności. Bez sensu jednak było wykonywać studium dla linii łomiankowskiej w trakcie, gdy Warszawa wykonywała swoje. Studium warszawskie zostało ukończone wiosną br. Bezpośrednio po nim Łomianki zamówiły swoje, bardziej szczegółowe.
              Co do linii kolejowej do Modlina, to znów - nie burmistrz Łomianek ją "planował". Była ona w planach koncepcyjnych przedstawiciela TOR, działacza samorządowego ze szczebla wojewódzkiego.

> Dodam jeszcze że wyniki tego opracowania również zostały negatywnie ocenione
              > przez prof. Suchorzewskiego.

A to ciekawe. Niby gdzie i kiedy prof. Suchorzewski coś negatywnie ocenił?
              Gorąca prośna. Nie wycieraj sobie gęby panem profesorem.
              • grochownia Propagandowy troll = robert c 28.10.14, 11:51
                Troll pisze <<Warszawa przymierzała się do wykonania analizy tramwajowej od dawna. Tylko i wyłącznie dzięki staraniom władz gminy włączono do tej analizy tramwaj do Łomianek. Opracowanie wykonane przez m.st. Warszawę wykluczyło tę linię bez podania konkretnych powodów (tzn. nie wykazano, że nie ma ona sensu, a w ogóle ta warszawska analiza dla 100 linii to w większości tylko makulatura). >(( zapewne robert-c to największy autorytet z autorytetów w tym kraju więc możne tak pisać bez żadnego uzasadnienia))< W związku z tym Łomianki wykonały swoje opracowanie, z którego wyszło, że jednak linia do Łomianek ma sens.>> A jakim cudem w 2007 r gdy planowano tramwaj na lata 2008-2020 i później , znalazła się tam linia do Łomianek i nie potrzeba było wówczas żadnego opracowania, interwencji władz lokalnych i mimo tam jednak się znalazła!?? Patrzcie: siskom.waw.pl/kp-bustram.htm i siskom.waw.pl/komunikacja/tramwaje-rozwoj-m.PNG
                Dąbrowskiego jeszcze wówczas nikt nie znał w Łomiankach! Natomiast gdy nastał, dopiero było dobrze, bo wykonano analizę i zapewne dlatego nas pominięto:
            • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 28.10.14, 00:56

> Wykonane opracowanie pokazuje, że można wybudować tramwaj w ulicy Warszawskiej,
              > tylko jakim kosztem.

Koszty zostały policzone.

> Dzisiejsza wiedz techniczna i możliwości pozwalają na wyb
              > udowaniu linii w tunelu pod ulicą, tylko znów zapytam: jakim kosztem.

A kto tu mówi o tunelu pod Warszawską?

> Dodam jes
              > zcze że [u]opracowanie jest nieobiektywne. Pracownikowi Tramwajów Warszawskich
              > trudno wykonać opracowanie, które stawiałby ten środek transportu w negatywnym
              > świetle.

A kto ma wykonywać opracowanie dla tramwajów? Pracownik wodociągów?
              Gdzie niby i w którym elemencie jest coś nieobiektywne? Analizy ruchu wykonano po pomiarach ruchu, a szczegółowy model wykorzystany do analiz jest szczegółowo opisany. Każdy, kto się na tym zna (czyli każdy inżynier z doświadczeniem komunikacyjnym i znający program Visum, więc niemal każdy kto pracuje w jakimś biurze projektów) może to zweryfikować.

> i nie wskazują jednoznacznie że wykonanie lin
              > ii tramwajowej zamiast autobusów ma sens. BRAK PORÓWNANIA !!!!

Bzdura. W analizie jeden z wariantów to był buspas w Kolejowej i Pułkowej zakładający poszerzenie tych ulic. Buspas podlegał takiemu samemu modelowi ruchu, jaki został przyjety dla tramwaju. Znów - każdy specjalista od analiz ruchu może to zweryfikować, gdyż w opracowaniu dokładnie opisano założenia do wykonania prognoz.

By usiłować coś krytykować merytorycznie trzeba się na tym znać (a wpierw jeszcze zapoznać się z dokumentacją), a nie robić tego na zasadzie przyjęcia "że były dwa wybuchy".
              • 4kierowca_bombowca Re: Tramwaj do Łomianek 28.10.14, 06:53
                Odnoszę wrażenie że jrsteś jedynum mozliwym fachowcem. Nie ma nikogo kto by tak się znał na tramwaju,s-7.
                Wogóle na wszystkim. Na wszystkim, znaczy na niczym.
                Cóż, zbliżają się wybory, im więcej piszesz tym bardziej się pogrążasz.
                Mam nadzieję że po 16.11.2014 nie będzie nam potrzebny pośredznik w rozmowach o s-7 ?
                Także będziesz ewentualnie mógł popisać sobie na forum, o ile ktoś będzie
                chciał cię przeczytać.
                Mundrala z ciebie. Mógłbyś nawet zatrzymać ziemię, tylko komu ty jesteś potrzebny?
                • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 28.10.14, 19:44
                  Inteligentna riposta godna inteligentnego człowieka, czyli znów i jak zwykle blebleble, bez jakiejkolwiek próby odniesienia się do problematyki.
              • grochownia Troll to troll 28.10.14, 11:06
                Ależ rzucił porażającą garścią faktów nasz pan nikt. Nawet nie rozumie, że koszty to nie tylko same finanse! Kosztem jest upośledzenie lokalnej komunikacji na Warszawskiej i to zarówno w ruchu poprzecznym jak i podłużnym. Eliminacja miejsc parkowania lub przeniesienie go w punkty o wysokim zagrożeniu wypadkowym, między innymi z powodu braku możliwości dostania się do ciągów pieszych!! Brak miejsc na przystanki autobusowe, również te które mają dowozić pasażerów itd.
                Trudno ocenić mi poprawność realizacji projektu, ale widać że to tramwajarze, nie ludzie umiejący budować ulice miejskie. Zresztą jako tramwajarze też słabiutcy, po co komu we współczesnych czasach droga pętla tramwajowa jeżeli tramwaj można zawrócić przesadzając motorniczego?!
                Tramwaj to tylko jedna z alternatyw. Analizy innych możliwości brak, a ogólnikowe stwierdzenia trolla jest zero warte, no chyba że jednak były dwa wybuchu, zapewne radości przy pobieraniu kasy za taką nic nie wartą fuchę..
    • normalne.lomianki Re: Tramwaj do Łomianek 27.10.14, 16:24
      Toż to obłuda i same kłamstwa! Tramwaj do Łomianek jest na razie nie potrzeby nie ma na to tak dużego zapotrzebowania. Śmierdzi kiełbasą wyborczą!
      • mustafa66 Re: Tramwaj do Łomianek 28.10.14, 18:51
        Ciekawe czy chociaż pomocnicy Dąbrowskiego spróbowali przeliczyć ile by taka inwestycja kosztowała...
    • 11chwilka Re: Tramwaj do Łomianek 28.10.14, 14:18
      biznes.pl/magazyny/nieruchomosci/infrastruktura/bgk-pozyczyl-ponad-17-mld-zl-na-projekty-infrastru,5662414,magazyn-detal.html
      to może być źródło finansowania również buspasów i autobusów.
    • robert_c Piszą o Łomiankach w prasie. 29.10.14, 00:30
      Tym razem nie o blokowaniu ulic, nie o marszu z trumną na sesję rady, nie o zaproszeniu dla Papieża.

Tym razem piszą dobrze.

www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/lomianki-planuja-sobie-tramwaj-wizualizacje-45892.html
      • 11chwilka Re: Piszą o Łomiankach w prasie. 29.10.14, 10:14
        Szkoda że zapiałeś polecić z tego samego numeru: www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/warszawa-tramwaje-podmiejskie-sensu-nie-maja-1194.html
        Cóż propaganda Roberta c to tylko to propaganda
      • ziomalreaktywacja Re: Piszą o Łomiankach w prasie. 29.10.14, 10:28
        www.facebook.com/stowarzyszenie.siskom/posts/330779653697398
        Panie Robercie, w pełni zgadzam się z tym co Pan prezentował w czasie tej dyskusji. I tak jak Pan uważam, że

Łomianki tymczasem zaczynają sny o potędze i od razu chcą się brać za kolej do Modlina. ( moje wtrącenie : oraz cholernie kosztowny i nieefektywny tramwaj)To jest chore i mam wrażenie, że chodzi samorządowcom li tylko o pokazanie wyborcom, że coś robią, a nie o to, by coś zrobić.
        Na buspas jest miejsce na DK7. A w zasadzie wystarczy od węzła Brukowa. Pułkowa ma szeroki pas rozdziału między jezdniami. Tam można wsadzić BRT do Młocin.

20 stycznia 2013 o 09:34 · 3
        • 11chwilka Re: Piszą o Łomiankach w prasie. 30.10.14, 22:09
          I troll odleciał, bo nie da się ukryć, w projektach Warszawy był przedtem tramwaj do Łomianek. A tera z dziwnym trafem za kadencji Dąbrowskiego tak skutecznie działano, że do 2040 r wykreślono rekomendację takiego tramwaju. Super efekt!
          • 4kierowca_bombowca Re: Piszą o Łomiankach w prasie. 30.10.14, 23:37
            11chwilka napisała:

> I troll odleciał, bo nie da się ukryć, w projektach Warszawy był przedtem tramw
            > aj do Łomianek. A tera z dziwnym trafem za kadencji Dąbrowskiego tak skutecznie
            > działano, że do 2040 r wykreślono rekomendację takiego tramwaju. Super efekt!
            >
            No to po kiego, spotykano się parenaście dni temu w sprawie tramwaju?
    • piotr1271 Re: Tramwaj do Łomianek 31.10.14, 20:28
      Panie Robercie. Jest Pan trolem. I pisze to z perspektywy blisko 10 lat odkąd rozmawiamy o S7. Bez poważania.
      • robert_c Re: Tramwaj do Łomianek 02.11.14, 19:54
        Panie Piotrze, jest pan oszołomem i nie potrzeba 10 lat by to stwierdzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka